לילהסדה

החג הזה שונה

מחגים אחרים. הקרבן שלו הוא הקרבן היחיד למיטב ידיעתי שהוא קרבן משפחתי. הוא נאכל בירושלים כולה ולאו דווקא במקדש. השערה לא מבוססת: אולי כחלק מהגישה הכללית של חז"ל למצוא תחליף לעבודת בית המקדש במסגרות אחרות, קבעו גם כאן מסגרת של התכנסות משפחתית דווקא, וכיוון שכל מה שעושים בחג הזה אמור להזכיר לנו את יציאת מצרים, מה שקדם לה ומה שבא אחריה, הרי שזה עיקר התוכן גם של ההגדה. ובעניין הקושי שלך לקבל שהיתה פה דרישה לארוע אינטלקטואלי, אני מניחה שהתגבשות ההגדה היתה תהליך של התפתחות ממושכת ולא תוכנית שלמה מלכתחילה. כך גם מבנה הערב כולו וכל מה שנלוה אליו

לילסדר עם המשפחה

זה סבבה (בלב כבד ויתרתי על הזמנה של חברים לטיול משולב עם ליל סדר.) אז היום הגדול מתקרב. הרבה חרוסת תזרום שם...

sovlanit

New member
Mנטה,

ראשית,אהבתי!!!!!!!!! בקשר לפורום "חמותי ואני"- מניפולציות הן עניין שבשגרה,כך נראה, ומה ישתנה בפסח הזה,הא?!
ומאחר שמקום מגורי לא בירושליים- אנחנו לשם שינוי חוגגים ללא נספחים[צבאיים ו/או אחרים] ובא לציון גואל... ובקשר להצעת ההבאה שלך:קינוח או תבשיל שיגי בידי "חנוטה" בבגדי הדר ת ה נ י. באמת אין צורך שתהיי שפחה לפני...
ביום שני כולנו מסובין. חג כשר ושמח לכולם. אהבתי.תודה

ההגדה לבית אפשטיין ../images/Emo157.gif../images/Emo156.gif

חג הפסח הינו חג יציאת מצריים. מהו חג יציאת מצריים? זהו החג שבו יצאו בני ישראל, הלא נורמאלים ,מהמלונות הזולים במצריים, כמו למשל הילטון טאבה,או נואייבה, רק על מנת לעבוד פה בארץ, בפרך,לבצע עבודות נקיון "לפסח"בבית במשך שבועות שלמים וארוכים..לסייד..לצבוע כל חלקה טובה..לפזר פרורים..לשרוף חמץ..להגעיל כלים (באמת ,סתם כלים מגעילים מ"איקאה") לנקות פאנלים ..ולעשות כדורי בטון עגולים למרק שנקראים "קניידלעך"....ועוד...ועוד... לאחר שלב ההכנות המפרך..... כל שנה, אנו מתכנסים בבית הורי,משפחת אפשטיין, על מנת לחסל בלילה אחד את כל מה שטרחו עליו שבועות. לפני כן ,כשאנו עדיין ספונים בביתנו, מתמרקים ומסתרקים,לארוע,תמיד.. כל שנה... אנחנו אומרים את תפילת השלווה ,לוקחים ארבע "רגיעון" פר קילו משקל גוף, נודרים נדרים מנדרים שונים, לא להיענות לפרובוקציות של מעוררי הקריזה הפרטיים שלנו במשפחה הגרעינית... וכל שנה אנו נוחלים כישלון חרוץ... אולי זה המצות שמעלות את מפלס החלסטרה.... אולי זה השמונה גלון מיץ ענבים לגולגולת,שאנו שותים כל ליל סדר, אולי מלאו כיסנו אגוזים ,ונפשנו הסאה,מכינוסים משפחתיים דביקים... אין לדעת. אין לי הסבר לעובדה, שכל שנה ,כמו שעון שויצרי,אנו מתייצבים לכינוס המשפחתי ההזוי דנן, עם כל ספקטרום הקוזינות, 40 איש ואישה, אצל ההורים שלי בבית ל ל י ל ה ס ד ר. שבועות לפני הארוע המיוחל, מתקיימת השיחה המסורתית עם אמא שלי, שהולכת בערך נמרץ ככה: אני:אמא, את צריכה עזרה בהכנות לסדר? את רוצה שאכין למשל קרעפלך או קניידלך (כאילו אני יודעת איךלך...) אמא שלי:בטון חרוסי לחלוטין ,כמיטב המסורת הפולנית, עונה לי בטלפון "לא בתי, אני לא צריכה..... לך יש שלושה ילדים, קלים לגידול.... אני כבר ארקב פה בבית עם אבא.... העיקר שתאכלי את החריין והחרוסת.... רק שיהי לך טוב ממי...." קריזה מספר אחד... ערב ליל הסדר. התכונה אצלי בבית מורגשת. אלף טלפונים , מכל מיני כיוונים: מסתבר שדודה אינה (מי זה?) שברה את הרגל, ואין לה איך להגיע,אז צריך לאסוף אותה מסביוני יער בסיבוב (איפה זה???), אחר כך דחוף לקחת את המרק מגורג'ט שתגיע אחר כך... אחר כך להסתבך בפקק אחד גדול מיני דן ועד אילת.... קריזה מספר שתיים... מגיעים לבית הורי... מנשקים את כל הליפסטיקים מסביב.. ויושבים מסובים.. (ככה כתוב). יש לי אבא, שלוקח את ההגדה ברצינות, כטקסט ספרותי הכוונה. השד יודע מה הוא מוצא שם, אבל מה שאני כן יודעת שהוא חושב שההגדה זה אלגוריה על החיים האמיתיים שלו בבית. והוא גם רואה בה אמצעי להתחשבנות, ארבעים שנה אחורה, עם כל בן משפחה שאי פעם עיצבן אותו.... אחרת אין לי הסבר למה כשמגיעים לקטע על ארבעה בנים ,על הבחור הרשע...הוא מצביע ישר עלי.... כך גם, כשמגיעים למכות מצריים ,מגיע תור אחותי הבכירה להתעצבן (מכת בכורות...) כשממש נחה עליו הרוח, הוא מצביע על שלושתנו כעל המרור... (שנאמר: מָרוֹר זֶה שֶׁאָנוּ אוֹכְלִים, עַל שׁוּם מה? עַל שׁוּם שֶׁמֵּרְרוּ הַמִּצְרִים אֶת חַיֵי אֲבוֹתֵינוּ בְּמִצְרַים , שֶׁנֶּאֱמַר: וַיְמָרֲרוּ אֶת חַיֵיהם בַּעֲבֹדָה קָשָה, בְּחֹמֶר וּבִלְבֵנִים וּבְכָל עֲבֹדָה בַּשָּׂדֶה אֶת כָּל עֲבֹדָתָם אֲשֶׁר עָבְדוּ בָהֶם בְּפָרֶךְ. ) ככה אנחנו מעבירין בחדווה את החלק הראשון של הליל הארוך ביותר בחצי -כדור הקניידל הצפוני... בתכוף ליאוש הכללי ודקה לפני שמישהו שובר צלחת על הראש של איזה קוזינה מגיע קטע ה- וּרְחַץ (נוֹטְלִין אֶת הַיַָדַיִם וְאֵין מְבָרְכִין "עַל נְטִילַת יָדַיִם". ) אבא שלי מבסוט מאוד מזה שמישהו אחר רוחץ את הידיים שלו ,וכל פעם מחדש דוד ירחמיאל מתפוצץ מזה מצחוק. -------------- ואז? אז מגיעים להי- לייט,השוס ,שכולם מחכים לו... וצמים בגללו, כבר שבוע: ה א ר ו ח ה !!!!! בכוונה כתבתי את זה באותיות כאלו,עם רווחים. תבינו, בהתחלה של הארוחה זה באמת ארוחה. ארוחה ככל הארוחות... צלחות ...מזלגות...מנה ראשונה... שניה.... שביעית... אבל את מה שאנחנו מרגישים בסוף התהליך- אי אפשר לתאר במילים.... אנחנו מרגישים, כאילו באה משאית "מק" ענקית של בטון מעורבב עם גוש מצות וחריין, ויצקה לנו את התערובת בפנוכו... מעורבב עם גפילטע פיש... חרוסת... וחסה ...וגם כנף עוף שרופה.. וצ'ולנט... והמרק של דודה איה.... שלא משו בכלל... אנחנו מרגישים כמו האווז המפוטם בכתבות של גרינפיס.. ובאמת אנחנו מוכנים להישבע שאכלנו במהלך הערב איזה אווז ממולא.. שאיזה ברכה עשתה.. ועבדה כל כך קשה... שממש לא נעים לא לאכול... כולם אוכלים להתפוצץ, כאילו אזלו הפיתות באבולעפיה... כאילו אין מחר...(אולי אין באמת ...עם קיבה מלאה כזו... זה רק ישר ל"איכילוב") ואולי זה רק אמצעי לסתום את הפה כדי לא לענות לבדיחות האינפנטיליות של דוד ברוך, או עוד כמה אנשים ,שחברים בחוג המשפחה הקרובה שלי,רק מבחינה גנטית,כמובן.(ובואו נקווה שבכל זאת החליפו כמה בלידה .. ) הדודה יפה לא שוכחת לספר את הסיפור החוזר כבר שבע עשרה שנה .. על הבן המוצלח...שכבר שבע עשרה שנה הוא אוטוטו פרופסור... סבא יעקוב כבר שפך את היין על המפה... דני וגלי כבר גנבו את האפיקומן,משועממים להחריד, כי ממילא הם מקבלים כל מה שהם רוצים, כל יום, כל הזמן... הם בסך הכל עושים פה טובה לסבא. קריזה מספר שלוש עד חמש מאות.. נניח, ואנו יוצאים מהסעודה בשלום. חוזרים להגדה. הפעם הקצב שונה. יש לחץ אדיר שיהיה שונה.. פשוט כי הקהל , חייב כבר לרוץ להקיא בשרותים. אז- אם קראו קודם, בקצב של שלוש מילים לדקה, עכשיו זה יותר לכיוון שבע מאות.. ולפני שאנחנו מספיקים להגיד "אחד... מי יודע רוחץ את הכלים" מסתיים הערב... אנו יוצאים ב"שן ועין"(וגם עם "דוגי בג" מהצ'ולנט הנפלא של דודה אינגה) באופן כללי מרוצים. הצלחנו לעבור את הערב מבלי לרוצץ גולגולות. ונשבעים, שבשנה הבאה עלינו לטובה, אנחנו,עם כל עם ישראל...בחזרה ב "הילטון טאבה" ... במצריים הבנויה...

אלי ו.

New member
../images/Emo6.gif

קבלי גם ח"ח על מקבץ היצירות בבלוג. יש לך דודה אינגה? אתם אוכלים צולנט בליל הסדר?
(מילא הקטניות, נדמה לי שבאמנת ז'נבה יש סעיף נגד צ'ולנט בערב)

ThunderRage780

New member
כולם בוכים ובוכים עוד יותר כשאין...

הלוואי, הלוואי והייתה לי משפחה מורחבת לחגוג איתה את החג, לא דודים לא דודות כלום, כל אחד בבית שלו, כל המשפחה התפרקה, משפחה של 7 אחים, ואצלי לא היה אחרת, כל שנה ריבים, לא פלאים, אבל היה גם את הכיף, הכיף של כולם ביחד, ותמיד יש את הדודים\דוד\דודה המצחיקים ואחרי כל הבלאגן יש גם קצת כיף ונחת,האגדה לא חייבת להיות ארוכה, ואין לי מושג מה זה הדברים הארוכים והמשעממים שאתם קוראים, אני בתור יהודי דתי או לא אני קורא הגדה אוכל בכיף וגם שר בסוף, אם יש הרבה אוכל צריך לאכול כמו בהמה?(זה בכלל לא ברור לי?) כן והבלאגן שווה את זה, את בחורה פסימית אין לך כוח לכלום, כאילו מה פעם אחת בשנה אבוי... מסכנונת שלי שלא תמותי מיתר אוכל,וכן יש אנשים שאין להם את זה, חס וחלילה כשאנשים יהיו ז"ל אצלך במשפחה אלו הזיכרונות שיהיו לך מהדוד\דודה\בן דוד\אח\אחות החג פסח הזה, את בוחרת לראות את זה בטוב או רע. בקשר לכמויות אוכל של בני ישראל, היה להם כפל כפליים אוכל בחג הפסח אצלך אולי שוחטים כבש, אצלהם היו חוגגים מסיבה ענקית ושוחטים הרבה יותר מחמישה כבשים למשפחה(מדובר פה על חג הפסח שאוכלים בשר ולא רק מן) והדודת? בוסה? בת כמה את 8? את מתביישת להגיד שזה לא נעים? אם כן חבל מאוד אולי הדודה מבוגרת אבל אפשר להגיד כל דבר בדרכי נועם. הלוואי ולכולם היה מה שיש לך...

פסח בקיבוץ

בכתה א' שרנו את מה נשתנה בכתה ג' חיפשנו את האפיקומן עינב מצאה ואנחנו עמדנו על הבמה וכל אחד אמר איזה מתנה הוא רוצה ובסוף קיבלנו כדורגל לבנים וחבל (דילגית?) לבנות. בכתה ה' או ו' הצגנו את חד-גדיא ובכתה ז' שרנו את ארבעת האחים. ואני חושבת שהיו גם כמה שנים שרקדתי ריקוד או שניים. מכתה ח' התחלתי לחפש איפה לעשות את הפסח מחוץ לקיבוץ אז הייתי פעם אחת אצל המשפחה של האח שלי מהגרעין שנשאר במשק ופעם אחרת אצל המשפחה של גיסתי ואחרי הצבא השתדלתי להיות בחו"ל (פסח בשגרירות נפאל) או אצל המשפחה של החבר. יש משהו בעניין המשפחתי הזה שכולם מתכנסים ומעבירים צחוקים ביחד וגם רבים לפעמים ונשארים ערים עד מאוחר ושרים (ככה זה לפחות היה במשפחות בהן אני הייתי). חגים בקיבוץ זה כייף כשילדים אבל היום הם פשוט מאבדים את הקסם. במיוחד אצלנו שכבר בקושי יש ילדים והרבה מהמשפחות כבר לא באות לחג לחדר אוכל. ויש מלא אורחים (צימרים) ואחרי החג חוזרים הביתה וזהו נגמרה אווירת החג ומתישבים לראות טלויזיה. מצד שני האחיינים שלי שמגיעים מאד נהנים ובגלל מחסור בילדים נותנים להם להשתתף על הבמה אז שנה שעברה האחיינית שלי הייתה המקל בחד גדיא והייתי דודה גאה. חג שמח לכולם

tsyael

New member
איזה שטות.....

אני מתה על פסח....כאילו איזה כיף לשבת כל המשפחה ולקרוא ביחד את ההגדה הכי כיף....יכול להיות אולי בגלל שאני טיפוס משפחתי???

שונאת את החג הזה! "חג"- עינוי יותר

מוצדק לקרוא לו טרטור המוני של עור דודות מדובלל על לחיים מרוחות באודם מרק עוף שנשפך על מפה עם פרחים ואיפה הלחם איפה? מ מן למנה- ממנה- להשמנה- מצה אישה מצא טוב

למעלה