לחץ

yoni096

New member
לחץ

שלום לכם,אני חושב שהנושא של הפורום מתאים לזה, אבל אם לא, אני אשמח אם תעבירו אותו לפורום המתאים. אני בן 15 ושבעה חודשים ואני סובל מלחץ בכל מיני דברים. לא ברמה קיצונית, אפילו לא ברמה גבוהה, אלא ברמה טיפה גבוהה מהרגיל. אני עושה את מה שכל האנשים בגיל שלי עושים והכל בסדר בסה"כ. אבל, אני לחוץ במצבים מסוימים כמו: מבחנים (עוד מעט מתחילים מבחני בגרות אז זה בעיה), כשיש אזעקות וטילי גראד (אני גר בעיר שנמצאת בטווח הגראדים) ובאופן כללי אני לחוץ גם כשאני הולך ככה סתם ברחוב. שני הדברים הראשונים הם ברמה יותר גבוהה מהאשר הדבר השלישי. כשאני הולך ברחוב אני שואל את עצמי מה כל אחד חושב עליי, למה מסתכלים עליי וכו'. לפעמים אני לא מרגיש חופש אמיתי, אני תמיד שואל עצמי מה אנשים יגידו אם אני אלך בצורה כזו או אחרת. ברור לי שאין בעיה בעצמי, ואני מקווה שזה יעבור עד שאני אתבגר, אבל זה לעיתים מפריע. אני גם מבין שזה די נפוץ בגיל צעיר. אני חושב שהדבר השלישי קשור בעיקר לביטחון עצמי, כי כשאני נמצא במקום הומה אדם שהוא לאו דווקא רחוב אני בכלל לא מרגיש חוסר ביטחון. כלומר; זה די מוזר, כשאני נמצא במקום כמו קניון, בית ספר או בית כנסת אין לי בכלל את הבעיה הזו, לא מעניין אותי מה חושבים עליי, אבל דווקא ברחוב עצמו, כשאני הולך ברחוב, זה מפריע לי(בעקבות זה הבנתי שזה לא חרדה חברתית). בקיצור, ומצטער על ההודעה הארוכה מאוד, אני חושב שאני צריך להירגע ולהשתחרר. שמעתי על כל מיני תרופות טבעיות שמורידות לחץ כמו רס-קיו וקלמא, אבל אני רוצה לדעת איזו מתאימה לדברים שאמרתי פה. חשוב לי שהיא תהיה טבעית ולא דברים עם תופעות לוואי. כמובן שאם מישהו יוכל לפרט כמה שיותר על התרופה אני אודה לו.
תודה מראש, וערב נעים

Arkady Volman

New member
הפתרונות

שלום,
מה שאתה מתאר זה טבעי ונפוץ.
מבחנים וגראדים הם דבר מלחיץ והמערכת הפסיכופיזיולוגית שלנו בנויה להילחץ מדברים כאלה.
בגיל שלך זה באמת מאוד טבעי לשאול טת עצמך מה אנשים יחשבו עליך ואפילו להיות מרוכז בכך (דבר שבאמת מגביל את החופש שלך).
לכן אני מזמין אותך קודם כל להתחיל מכך שתשתדל לקבל את עצמך כפי שאתה.
90% מהלחץ שלך הוא מכך שאתה לחוץ מזה שזה לא בסדר להיות לחוץ.
אז תאמר לעצמך - זה כן בסדר. אני מרשה לעצמי להיות לחוץ. אני מרשה לעצמי לדאוג מה יחשבו עלי.
ואז תהיה קצת יותר שלם עם עצמך והלחץ קצת ירד.

לגבי טיפול: כטיפול טבעי "עזרה ראשונה" בלחץ, בעיקר לילה לפני מבחן או בתקופה של גראדים אני ממליץ על טיפות מצמח הולריאן.
זה טיפול עתיק ובדוק אתה יכול להשיג אותו בכל בית מרקחת ללא מרשם.
אך יש לקחת בחשבון שלמרות שזה צמח - שימוש יתר ממושך יכול לפגוע בכבד.
ובאופן כללי תכשירים (גם טבעיים ולא ממכרים) יכניסו אותך לתלות פסיכולוגית ולא יהפכו אותך לאדם יותר שלו ויותר בטוח בעצמו
לכן חשוב להשתמש בהם רק כ"עזרה למקרי חרום".

אני ממליץ לך על דרך ללא תכשירים כמו מדיטציה, יוגה, ביופידבק, NLP, CBT וכו'.

מאחל לך שתמצא את הדרך שלך לחזק את היכולת הטבעית שלך להירגע, להגביר את השקט הנפשי,
לחזק את הבטחון העצמי, לקבל את עצמך יותר ולכבד את עצמך יותר.

ינוקא1

New member

יעל ND

New member
שלום לך יוני,

ממה שאתה מספר אתה נשמע בסדר גמור. לכולנו יש הצמודדויות ולחצים, ולכולנו יש תקופות בחיים יותר לחוצים ופחות לחוצים. אל תשכח גם שמטבעהדברים אתה כעת עובר תקופה קשה של התבגרות שהיא כשלעצמה מלחיצה ביותר.
חשוב ללמוד להתמודד עם הדברים לבד ולא לפתח תלות בשיטות, תרופות אומטפלים.
ממה שאתה מספר, אני לא חושבת שאתה זקוק לתרופות, אלא לאוזן קשבת של מבוגר שאתה סומך עליו, לחבר טוב, ולרסקיו בכיס - לשימוש לפי הצורך.
יתכן ויש מקום לשקול ייעוץ אצל פסיכולוג קוגניטיבי (סוג זה דוקא!).
שיהיה לך הרבה אושר והצלחה בחיים,
כל טוב,
יעל

Arkady Volman

New member
אם כבר פסיכולוג, אז קוגניטיבי-התנהגותי

"האדם נפעל כפי פעולותיו. ולבו וכל מחשבותיו תמיד אחר מעשיו שהוא עושה בהם"
פסיכולוג קוגניטיבי-התנהגותי משלב עבודה קוגניטיבית עם טכניקות לשינוי התנהגות
וזה משפיעה על האמונות של האדם על עצמו (למשל אם אדם יתנהג כאדם בטוח בעצמו - יתחיל להאמין שיש לו בטחון עצמי).

ממולץ גם שהפסיכולוג ישלב ביופידבק וזאת מכיוון שהלחץ הוא תגובה פסיכופיזיולוגית המופעלת ע"י המערכת הלימבית
שקשה להשפיע עליה ע"י תהליכים קוגניטיבים כי היא פשוט לא מבינה מילים
והביופידבק מלמד וויסות ברמה פיזיולוגית. ברמה של המערכת הלימבית וכך לומד האדם לווסת לחץ - פיזית.

Arkady Volman

New member
שמתי לב והתכוונתי להגיד שלדעתי

שאני לא בעד קוגניטיבי פרופר.

יעל ND

New member
הבנתי

אני דוקא כן - במקרים בהם פניה לפסיכולוג בכלל מוצדקת, כי ברוב המקרים לא עך הדבר. אבל אם כן - פסיכולוג קוגניטיבי (כמו גם הפידבק) עוזר לאנשים ועושה את זה בכמות מוגבלת של מפגשים. אני מכירה כמה פסיכולוגים כאלה וראיתי כמה וכמה הצלחות טובות מאד. דרך אגב, אחד מהם עוסק גם בפידבק.עניין של טעם כמובן: כל אחד והניסיון שלו וההעדפות הטיפוליות שלו...

ladybug4NLP

Active member
כדאי להתחיל עם יועצת בית הספר

היא מכירה את הנושא בצורה מצויינת ובדרך כלל יש לה גם נסיון.

אם אתה גם מסמפט אותה - זה בכלל נהדר.
ואז תווכח שזה קורה לך וגם לאחרים ותוכל להציע לך כלים להתמודדות.

יעל ND

New member
חבל לעשות מזה סיפור

הבחור יכול להתמודד עם זה לבד - וזה גם יעזור לו להתמודד עם דברים רבים אחרים שיפגוש בחיים.

הלוו, היועצת נמצאת בדיוק בשביל דברים כאלה.

למה לבטל את תפקידה?
למה להפוך את זה "לסיפור"?

נכון שהוא יכול להתמודד עם זה לבד.
אבל "אין חבוש מוציא עצמו מבית האסורים"
כשאדם נמצא בתוך בור, רוב הפעמים הוא צריך שמישהו ישליך לו חבל כדי שהוא יוכל לטפס החוצה.

0 אור 0

New member
המלצה מצוינת

ליועצת בית ספר יש כלים טובים לסייע לך בנושא חרדת המבחנים והלחץ היומיומי, וכמובן באיזור שנמצא בטווח הגראדים יש גם טיפול מיוחד בסיוע למי שהנושא מקשה עליו,
אם היועצת תחוש שאתה זקוק לתמיכה מקצועית מעמיקה יותר היא תדע להמליץ לך על אפשרויות נוספות.
(ובנוסף ראה עצתי למטה)

0 אור 0

New member
האם ביופידבק מתאים בכל מצב??

אני שמה לב שבכל תגובה שניה שלך אתה ממליץ על ביופידבק, כנראה זה טבעי כי זה התחום שאתה עוסק בו, וגם אני כמובן מכירה יותר מאחרים את התועלות של רפלקסולוגיה,
אבל במקרה של לחץ כתוצאה מנפילת טילים על הראש שלך, נראה לי שהטיפול צריך להיות שונה לחלוטין מאשר טיפול במקרה של סטרס "לא הגיוני".
בסופו של דבר, תגובת הלחץ נוצרה כתוצאה מאינסטינקט טבעי של האדם , ומאפשרת לנו להגיב ביכולות גבוהות יותר למקרה החירום. לכן הלחץ במקרה של אזעקה הוא דוקא לחץ חיובי שמאפשר לפעול בהתאם, והטיפול צריך להתמקד ביכולת לחזור לשקט ולנשימה אחרי שעוברת שעת החירום.

Arkady Volman

New member
לא בכל מצב, אבל במצב הזה כן:

מן הראוי שתשימי לב גם לכל אותן הודעות אליהן אני לא מגיב כלל.
אני ממליץ על ביופידבק הרבה בתגובות שלי כי הן תגובות להודעות שמדברות על מקרים בהם אני מבין
ורוב המקרים שבהם אני מבין הם מקרים שביופידבק מתאים להם.
כמו כן, אני רואה בביופידבק כלי לאימון באיזון גוף-נפש (כמו סוג של יוגה) - דבר שבאמת מתאים להרבה מקרים

במקרה של טילים - ביופידבק הוא מענה טוב ויעיל.
הטיפול הוא בהחלט שונה במקרים שונים - הביופידבק הוא רק כלי (כמו שמחטים הם כלי בדיקור סיני - אך הטיפול שונה ממקרה למקרה).

במתקפת טילים, תגובת הלחץ הטבעית אינה הכי מתאימה - כי אין גורם סכנה שניתן להילחם בו בכוח או לברוח ממנו.
מתקפת טילים היא לא סכנה טבעית.
התגובה היעילה היא להגיע למרחב מוגן ביעילות (וזה לאו דוקא אומר בריצה) ולעזור לאחרים לעשות זאת.
הלחץ בד"כ לא עוזר לזה (פרט למקרים בהם צריך באמת לרוץ מהר).
מידת לחץ מתאימה (כזאת שמאפשרת עוררות מספיקה וזריזות) יכולה לעזור, אך לא בהלה פאניקה והייפרונטלציה.
גם כאשר הלחץ הראשוני הוא טבעי ו"הגיוני" יש הרבה מקרים שבהם האדם נכנס לחץ מיותר כתגובה לסימפטומים הראשוניים של הלחץ
ונכנס ל"מעגל קסמים" (הביופידבק מאפשר לשבור את המעגל הזה).

הטיפול בנושא טילים באמת צריך לעזור להתאושש מהלחץ אחרי שעת החירום,
לעזור לא לצבור לחץ, לא להיכנס לחרדות וחשש מתמיד מהטילים
ולא להגיע ללחץ כרוני בגלל שמדי פעם יש מתקפות טילים - כלומר שהלחץ ישפיע כמה שפחות מחוץ לשעות החירום,
הטיפול אמור לאפשר חיים שלווים יחסית גם בתקופה שבה מדי פעם יש מתקפות טילים.
וזה כולל שינה טובה, עיסוק בדברים היומיומיים באופן רגוע, פעולת מערכת עיכול תקינה (ללא הפרעות הנובעות מלחץ) וכו'.

הערה לגבי נשימה - גם בזמן חירום - הנשימה צריכה לשרת את הצרכים החיוניים של הגוף - דבר שהרבה פעמים משתבש בזמני לחץ בשל הרגלי נשימה מזיקים שמתחזקים בגלל סיבות פסיכולוגיות ותרבותיות ובגלל תפיסות שגויות לגבי נשימה. למשל לא מזמן ראיתי איך בזמן הזעקה במרפאה שבה עבדתי אישה נכנסה להתקף הייפר-ונטילציה בגלל שניסתה "להרגיע את עצמה" על ידי נשימות "עמוקות".
וזה לצערי דבר מאוד נפוץ אנשים נושמים נשימת יתר בנשימת חזה מאומצת כדי להירגע כביכול - דבר שמגביר לחץ וגורם לאיבוד מהיר של CO2 ומביא להייפרוונטילציה, התקפי פאניקה, כאבי ראש, סחרחורות בחילות, דיסאסוציאציה וכו'.

אבי 122

New member
ביו-פידבק

תוך כמה פגישות ניתן לדעת
אם השיטה יעילה עבורנו ?

תודה

0 אור 0

New member
הכלים שיש לרפואה משלימה להציע לך

אני מסכימה עם הכותבים מעלי שהתמיכה הראשונה צריכה להיות על ידי יועץ מנוסה - כדוגמת יועצת בית ספר או פסיכולוג,
אך רציתי גם להוסיף שכמעט כל טיפול ברפואה המשלימה, גם אם אינו טיפול עומק ארוך, יכול לסייע להרגיע, להתחבר לעצמך ולהתחבר לנשימה שלך - אפילו עיסוי חד פעמי יכול "לפרק" לחצים, בודאי שכך טיפולים כמו רפלקסולוגיה או שיאצו או טיפולים אנרגטיים ,
כיוון נוסף שנושק לרפואה משלימה הוא פעילות גופנית ובפרט אומנויות לחימה - העבודה המדויקת, הריכוז והתנועתיות גם משחררים את הלחץ, גם מגבירים את הבטחון העצמי ויכולת הריכוז. יש לי נסיון מצוין עם קאראטה, אבל אני מניחה שכל שיטה עם המדריך המתאים תעזור לך פלאים.

yair and sveta

New member
תעשה מדיטציות

אתה יכול סתם מדי פעם לנוח עם מוסיקה שקטה ןנעימה ברקע, להיות עם עיניים עצומות ולא לחשוב על כלום או לחילופין לדמייןם מצבים שנעימים לך
ככה הגוף והנפש נחים ואתה נרגע

כדאי

להתייעץ עם רופא בעל אופקים רחבים.

בינתיים, תעסוק בספורט.

ואם אפשר, תתרחק קצת מן האזור המסוכן שבו אתה חי.

מדיטציה טרנסנדנטלית תוכל ללמוד רק באישור ההורים.

למעלה