לחיי הביקורת

mistela

New member
לחיי הביקורת

שלום לכולם . כחובב פלמנקו נלהב ופעיל בתחום , אני נכנס בערך אחת ליום לפורום הפלמנקו הנכבד. לאחרונה מצאתי את עצמי קורא הרבה מאוד ביקורות. על מיכל נתן, על הרקדניות שלה, על מיגל אנחל, על ששון לוי,על המופע fuego, ועל מי לא... ואיני יכול שלא לשאול את עצמי: האם מעבר לשליחות הנעלה שאתם מבצעים בכך שאתם משתפים את כולנו בכל רחש קטנטן מרחשי לבכם, ומלמדים את כולנו פלמנקו טהור ואמיתי מהו (בתור צוענים אותנטים, ואני בטוח שכולכם כאלו, ילדי טריאנה או jerez), האם ייתכן שפשוט בא לכם להרגיש שווים לרגע , יותר מאותו אמן שעמד שם על הבמה והקדיש לאומנות שלו (שירה, ריקוד, נגינה) את כל הזמן שאתם מקדישים לדיבורים. אולי במקום לשפוך קיטונות, נסו ללמוד מטעויות ולהיות טובים יותר. ואת זה עושים דרך הרגליים. בהצלחה לכולם. אוהב אתכם. ואגב, ביום שישי בערב בתוכנית של מיכל זוארץ יהיה קטע פלמנקו נוסף, ואני כבר מצפה בכליון עיניים לביקורות. ארררר.....

da me la plata

New member
ממש, אבל ממש לא!

בתור גיטריסט אני מחלק את זמני בין הוראה להופעות. אני מודע היטב למי אני ומה הן יכולותי ואין בי שום פזילה לעבר גדולים או טובים ממני. כשאני רואה אותם אני יודע היטב לקוד קידה ולהסיר את הכובע, האמינו או לא... אם למשל פאקו דה לוסיה היה מחליט מחר שהוא מעלה מופע ובו הוא ינגן נעימות כמו צ'רדאש הונגרי או מחרוזת שירי נעמי שמר בסיגנון "פלמנקו" הייתי מחזיר את הכובע לראשי, מביט לו בעיניים ואומר, עם כל הכבוד ויש כבוד... הפעם הגזמת. למרות שאתה פאקו הגדול הפעם סירסרת בפלמנקו והכל למען הרווח והמסחר. ראיחי מספיק הופעות קטנות, צנועות אשר בוצעו ע"י אומנים עלומי שם, חלקן היו טובות יותר וחלקן פחות אבל אף אחת מהן לא היזנתה את הפלמנקו. זה דבר אחד (מבורך) להיות מושפע מסגנון אחר ולשלבו בפלמנקו אבל זו ממש זנות לקחת שיר של מארק קנופלר ולרקוד ממש עליו! מה הוא שר? סיגריאס? או אולי זה היה סולאה פור בולריה? בדיוק כשנכנס הסינטיסייזר, הבנות פתחו את המניפות-אולה!!! איזה יופי, איזו ריקנות מכל תוכן... דרך אגב, אני לא צריך להיות בן טריאנה כדי להרגיש כזה (במקרה שלי הייתי מעדיף את גרנדה...) ולא רק לצועני ספרדי יש זכות לתת ביקורת, זה ממש היה משפט די טפשי. ואותו אומן שהקדיש את חייו ללימוד ואימון, ראוי לו שידע להעריך את האומנות בתוכה גדל וידע לסנן מה שפשוט מבזה אותה, גם אם זה אומר שירוויח פחות כסף...

Zidan de Toledo

New member
חברים חברים..

אמרנו בעבר, ואני אומר שוב - הפורום הזה לגיטימי (לכמעט) כל אימרה שהיא, בין אם היא לטובה ובין אם היא ביקורת שלילית. אני לא מצאתי פסול בביקורות שהיו פה, אם חברי הפורום חושבים ומרגישים כך, זכותם להביע דעתם. יחד עם זאת אני זוכר גם ביקורות חיוביות ומהללות כך שהמאזן נשמר.. אישית, לגבי הופעת הפוואגו אני מסכים עם רוב הכותבים, ונזכר מחדש בשתי סוגיות קשורות - מה קורה כשמעלים חומרים עממיים לאולמות הקונצרטים? האם האותנטיות נשמרת? ושנית - סוגית חרושת התרבות - או מה בין אמנות לפופלריות ותרבות הרייטינג. כמובן שבנושא זה הדעות חלוקות, לדעתי האישית, הפלמנקו, כחומר עממי עתיק ויפה בפשטותו המורכבת, צריך להיות מטופל בזהירות רבה מאד. אני לא רואה פסול בהבאתו לאולמות מעונבים (שם לא היה מקומו וייעודו), אבל בדרך הנכונה. נראה לי שבפוואגו הם הלכו לכיוון הפקה הוליוודית/גלגל'צית איך איך שתרצו לקרוא לזה, וזה אכן משיג את מטרתו - יותר קהל מתחבר, יותר רייטינג, ויותר כסף. דבר עצוב בעיני. מצד שני , אם אמן פלמנקו שעוסק בתחום האמנותי יילך לכיוון קצת מסחרי לשם השלמת הכנסה -האם זה פסול? האם הגבול חוצה את גבולות העוני והקיום? עדיין לא מצאתי תשובות לחלק מהשאלות, אני בחיפוש מתמיד, עם נטיות טבעיות ואולי נאיביות לשמירה על אמנות והפרדתה ממוסיקה קלה. אגב, מישהו אמר פעם שההבדל בין השניים הוא שבמוסיקה קלה יש דיאלוג בין הקהל לאמן, ובאמנות זה חד צדדי, האמן יוצר מה שהוא מרגיש, בלי להתחשב באם יאהבו, ימכור וכו'.. קצת חומר למחשבה. שבת שלום לכולם

Sierpes

New member
סליחה אבל, איזה קשקוש!!!

האם נהיינו אדוקים, חרדים שרק פלמנקו פורו הוא פלמנקו בעינינו? השם ישמור אם לא נשמע דגשים ב 3 6 8 10 12.... תאמין לי, או שלא, אבל אם פאקו ידידינו ינגן מחרוזת משירי נעמי שמר ז"ל, זה יהיה יותר פלמנקו ממה שאנחנו אי פעם נבין... ככל שמעמיקים לתוך הפלמנקו מגלים כמה חופש יש שם, וכמה העולם הזה גדול, אז בואו לא נהיה קתולים יותר מהאפיפיור! ובנימה אישית, מה כולם נגד מופעים גדולים אם תאורה ותלבושות? פלמנקו חייב להיות משהו דיכאוני במערה אפלה? סעו קצת בעולם... בתחרות הכוריאוגרפיות האחרונה במדריד, שהתקיימה ביוני ובה הייתי נוכח, זכה מנואל ליניאן, שרקד את הפלמנקו הכי "פלמנקואי" שיש על טקסט!!! כן, על טקסט רחמנא לצילן, לא מוסיקה, לא קומפאס... קול מוקלט של גבר ועליו הולבשה כוריאוגרפיה... הוא זכה... הוא לא "זנה!" סופ"ש שבוע קסום

flamenca

New member
כל אחד זכאי לדעה משלו...

וכל אחד זכאי להביע את דעתו. ואני לא חושבת שצריך להיות מומחה גדול בתחום בשביל זה. ולוץ מזה, כפי שכבר ציינתי בתגובות אחרות בפורום, פלמנקו לא פורו יכול להיות יפה ומדהים באותה מידה כמו פלמנקו פורו. ולדעתי, זה בעיקר תלוי באמן - אם הוא עושה את זה כי זה מה שבא מתוכו, ולא בגלל שהוא חושב שזה ימכור יותר כרטיסים, זה ירגיש יותר אמיתי לקהל. גם קהל שאינו מבין גדול בפלמנקו הוא לא טיפש. וחבל שלפעמים אומנים חושבים שהוא כן.

da me la plata

New member
אפילו בקישקוש יש סדר...

אני ממש לא רוצה להיות מובן שלא כהלכה: כאשר לוקחים סגנון או מנגינה ומ ש ל ב י ם אותה בפלמנקו אין זה משנה כלל מה היא אותה מנגינה, של מי באיזה סגנון... זה דבר מבורך ובלי זה הפלמנקו לא היה מתקדם והמוסיקה בכלל לא היתה צועדת לשום מקום. אל תעשה ממני כזה שמרן! אני עדיין בדעה שיש לפלמנקו יסודות מסויימים והכוונה היא למקצבים שבתוכם אתה יכול לעשות כל מה שבא לך, אבל הכל! ברגע שאתה מבטל כליל את המקצבים כבר לא מדובר בפלמנקו. מדובר אומנם במשהו....אבל אל תקרא לזה פלמנקו כי פתחו שם מניפות וצעקו אולה! גם אם תביט בג'אז, הרי שמדובר בסגנון חופשי לגמרי לא כך? לחלוטין לא! יש מודוסים מסויימים, יש תבנית הרמונית שעליה מושתת הקטע, יש ניואנסים שמועברים מדור לדור ושלומדים אותם כל כך הרבה זמן... איזה פלא, מוסיקה חופשית ואילתורית לגמרי אבל שלומדים איך לאלתר בה והיא מושתתת על יסודות מסויימים ועל תבניות הרמוניות מסוימות לכל קטע. באשר לאותו רקדן שזכה כאשר הוא מלווה בקריאת טקסט, הרי שזה פשוט נ ה ד ר!!! אין זה סותר דבר ממה שאמרתי היות וקריאת טקסט אינה בהכרח מגבילה את הרקדן, אלא להיפך נותנת לו הרבה חופש חוץ ממקומות שהטקסט יוצר קצב משל עצמו, זה נהדר בעיניי. אך ברגע שאתה פשוט משמיע מנגינה כמו שהיא, אתה כופה על הרקדן קצב שאינו קשור ליסודות הקיצביים של הפלמנקו, וכן אני חוזר על כך שנית: גם אילתור וחופש מעוגנים באיזה שהוא יסוד, בכל תחום אומנותי. גם בנגינה, ישנם סגנונות בפלמנקו כמו גרנאדינס שחלק גדול מהם נשמע כמו אילתור חופשי, לא ניתן להגדיר שם קצב ברור אך יש זיקה להרמוניה, לאווירה. קריאת טקסט על מחול כמוה כשימוש בתוף במוסיקה: התוף (לרוב) אינו יוצר צליל מדוייק, ולכן כ"רעש" הוא נייטרלי וכך יכול לחבור לכל כלי ולכל סגנון. הדוגמא עם הרקדן והטקסט היא פשוט נהדרת, רב תודות לך.

La Vela

New member
אני גם לא הבנתי

איך דוגמת הרקדן שזכה באה להוכיח את דבריך זה שהוא רקד לרקע טקסט זה לא סותר או חורג ממסגרות הפלמנקו אולי להפך הפלמנקו מקורו במילים ושירה ושמעתי תיאוריה של ידיד ספרדי שאומרת שזה התחיל מהווי של מספרי סיפורים סביב המדורה. הוא השמיע לי קלטת של מספר סיפורים אנדלוסי שהיה ממש קשה להבין אותו בגלל הדיבור הכבד האנדלוסי אבל זה היה נשמע כל כך פלמנקו...תאמין לי, בלי שירה בלי מוזיקה ובלי קומפס...טקסט בלבד. דבר שני: אני מסכימה עם DA ME LA PLATA שיש לפלמנקו מסגרת מסויימת שיש לכבד אותה וגם להרבה מהספרדים שעוסקים בנושא זה מאוד חשוב לגוון להתחדש אך עדיין לכבד את השורשים ולדעת מהיכן הם באו. ומי שחושב שכולם שם אוהבים למשל את מה שחואקין קורטז עושה, טועה. בהרבה מההפקות שלו הוא כבר חרג מגבולות הפלמנקו וגם עליו יש מבקרים ואפילו על "לה ירבבואנה" אהובתי כשהיא עושה יותר מידי ניסיונות, יש ביקורת. אם תקראו ביקורות מחו"ל תראו שגם הקהל בניו יורק למשל קולט מתי מביאים לו חארטות ומתי זה הדבר האמיתי. במקרה הזה אנחנו מדברים על מופע מלאס וגאס FOR GOG SAKE.אפילו בניו יורק זה לא היה עובר. דבר שלישי: אני שמה לב בהרבה מקרים שככל שאדם התנסה יותר בדברים ולמד יותר, כך עם בגרותו הוא חוזר תמיד אל הפשוט , אל השורשים או אם תרצו, תקראו לזה אל הפורו ( מה זה בדיוק הפורו זה כבר דיון אחר ותאמינו לי גם הפלמנקולוגים אינם בהסכמה רחבה על כך ) .זה לא רק בפלמנקו אלא בהרבה תחומים. ולא צריך להתנצל כל כך כי שמרנות זו לא מילה גסה ולא תמיד שלילית. יש אנשים שבוחרים בשמרנות לאחר חשיפה והתנסות. דבר רביעי:אם הכוונה במשפט " תיסעו בעולם " מתיחסת לצרות אופקים, אזי שכיוונת דבריך לאנשים הלא נכונים. מרבית הביקורות כאן נראות לי מתוך הבנה של הפלמנקו ומהותו ואני לא מוצאת אותן שיטחיות. אף אחד בדיון הזה לא נראה לי צר אופקים מה גם שטכנית רובנו נסענו גם נסענו. אני חושבת שאין כאן כוונות רעות לאף אחד בביקורות. אני חושבת שיש פשוט הרגשה של תיסכול כאשר מביאים מופע מעין זה לארץ ומוכרים אותו לאנשים שלא יודעים מה זה באמת ואומרים להם שזה פלמנקו. הדבר הטוב היחידי שיוצא מזה זה אולי יותר התעניינות ומשיכה של אנשים לתחום ( שיווק) אבל אז תפקידנו להעמיד את הדברים במקומם , לנסות להכניס ולעניין את אותם אנשים בעומק העניין. לא סתם קוראי לזה "קאנטה חונדו" וגם כאן בפורום לכולם יש מה ללמוד אחד מהשני. בהזדמנות אביא ציטוט מעניין בעניין הירהור נוסף מביא אותי לחשוב שפלמנקו אולי כלל לא נועד להיות אמנות להמונים אבל מבחינתי זה דיון ברמות מיסטיות שלא אכנס אליו. באמת, שבת שלום לכולם

La Vela

New member
אתה צודק ...אבל רק חלקית

כתבתי פה פעם למישהו שכאשר אני ניצבת מול עשייה אז זה מאוד קשה לי לתת ביקורת כי בכל מקרה יש הרבה מאמץ מאחורי זה והרי כל עשייה היא מבורכת , ראויה לכבוד,להערכה ומובילה באיזה שהוא מקום למשהו טוב. גם אם אתה לומד מתוך זה שזה היה רע זה כבר טוב כי זה אומר שלמדת ורכשת כלים להבדיל בין טוב לרע. לדעתי זה מעיד על התפתחות וזה משהו שמאוד דרוש לנו בתחום הפלמנקו כאן בארץ ( כן, צר לי לאכזב . מה שיש לנו כאן זה "UNA MIJITA" טיפה בים) אני חושבת שזה חשוב שאדם יכיר במה שהוא לא יודע ולא רק יתגאה בכל מה שהוא כן יודע ( למרות ששווק זה לא דבר כל כך רע ) . זהו אולי אחד מההסברים למונח PURO. זה האינטגריטי שלנו מול עצמנו ומול כולם וזה מה שעובר הלאה כשאנחנו שרים או רוקדים מנגנים או רק מקשיבים= עושים פלמנקו. יחד עם כל זה בפלמנקו ובאמנות יש אלמנט מאוד אישי. או שמתחברים או שלא ויש זכות לכל אחד להביע את דעתו באותה מידה שמביעים דעה על סרט או שיר (אני בטוחה שיש כמה שיקומו נגדי אם אומר להם שספרות זולה זה סרט משעמם...או ליאונרדו די קפריו הוא השחקן הכי פחות סקסי שראיתי והייתי מעדיפה פי מיליון מונים עליו את שון קונרי החטייאר ושרק כשאני שומעת את אחינועם ניני שרה , אני חוטפת ת'חלסטרה ) מי שנמצא בקדמת הבמה סופג מחמאות וביקורות כאחד וזה משהו שהוא צריך לקחת בחשבון. לא כולם בנויים לזה. דרך אגב, אם ניקח את הביקורות על "לונה אי מדיה" יש לי הרושם שכשמיכל נתן למשל יצרה את "לונה אי מדיה" היא ידעה בדיוק למה היא נכנסת. היא ידעה מראש שזה לא ידבר אל כולם ויעורר ביקורות אבל בכל זאת עשתה זאת...אז עכשיו להתלונן כשלמעשה התוצאות עונות על הצפי? צריך הרבה תעוזה ואומץ להעלות חומרים על הבמה אבל לקחת בחשבון גם את ההשלכות שיהיה מי שלא יאהב וגם לא יסתום את הפה. דבר נוסף, עולם הפלמנקו זה עולם של אמוציות גועשות וסוערות ומה שקורה כאן זה בדיוק חלק מההווי כולל כל האינטריגות והתככים..זה אומר שזורם דם אנושי בעורקנו והוא ברוך השם חם ולמי שחושב שהספרדים למשל לעומתנו,הם הכי מפרגנים שבעולם, אז אני כאן להעמידו על טעותו, לא תמיד!. זה מאוד קל לפרגן מתוך עמדת עליונות כשאתה יודע שאתה יותר טוב ממישהו זה כמו לומר "איזה יופי" לילד שצייר ציור . מה לעשות אנחנו עדיין בכיתה א' בתחום הפלמנקו ומה שחשוב לי זה שאנשים ידעו ויכירו בכך לפחות. נא לא לבלבל ביקורת או דעה עם חוסר פרגון. לפרגן זה אולי לתת "אולה" בזמן ובמקום המתאים כשאותו אמן עשה לך את זה כשאתה בתוך ההתרגשות וזה הסימן האמיתי לכך שזה בא לך מהלב ושהוא חדר לך ללב. אני חושבת שפלמנקה למשל התיחסה בביקורת שלה לייתר "חלאוס" והיא צודקת לדעתי. מה זה כל הצרחות האלה? כל הזמן אנחנו באורגזמה? מי שנותנים לו ביקורת צריך עם כל הקושי והתיסכול, ויש הרבה כי מה שלא תגידו זה קשה בכל מצב לקבל ביקורת,אחרי חלוף הסערה, להתמודד איתה בגבורה לקחת אותה, ואחרי חשיבה להתחיל לנפות ולומר לעצמו את מה הוא מאמץ לעצמו ואת מה הוא מעיף וממשיך בדרכו שלו. ביקורת הרבה פעמים יכולה להיות מנוף מאוד חזק להתפתחות והתקדמות. המצב הוא יותר עגום כאשר אנשים נותנים ביקורת מאחורי הגב כדי לא לקלקל יחסים או מתוך פחד ואני בספק אם זה מוביל למקום טוב יותר. אינטגריטי- יותר עדיף

flamenca

New member
מסכימה בהחלט!!!

אני חושבת שלה ולה המקסימה ניסחה את זה בצורה הכי יפה, וכל מילה נוספת היא מיותרת!

Falcor

New member
יש דברים שרציתי לומר ..

לגבי הביקורות.. אני יודע כמה ביקורת יכולה להיות קטלנית.. לפעמים אתה משקיע את הנשמה (ויותר מכך) במשהו שמרבית האנשים לא מתחברים אליו.. או שפשוט יוצא לא מוצלח .. והביקורת יכולה להרוס יותר מאשר לבנות.. תלוי איך מבקרים. בפעמים הבודדות שהבעתי ביקורת.. היא הייתה מאוד עדינה .. לא כי אני חושב שאין מקום לביקורת.. אלא כי אני חושב שאנחנו צריכים לפרגן לכל מי שנותן מהלב ומשתדל..במיוחד בישראל.. גם אם זה לא הכי מוצלח . הרי מרבית העוסקים בפלמנקו עושים זאת מאהבה.. עדיין לא שמעתי שעיסוק בפלמנקו הוא מתכון בטוח לעושר... לגבי ההופעה של מיכל נתן ומיגל אנחל.. נמנעתי מלהגיב.. אבל אין ברירה. הייתי בהופעה בבית חיים אחרים .. ואני יכול להגיד לכם שלא מדדתי את אורך הבמה.. לא עיינתי בקורות החיים של מיגל אנחל.. ואף לא בדקתי את בלוטות הלימפה של מומי דה קדיז ! בינתיים.. זאת ההופעת פלמנקו שהכי ריגשה אותי.. אני לא מבדיל בין סיגריה לבין סולאה פור בולריה ... אבל אני כן יכול להבחין ברגש.. ולו הקל ביותר. מיכל בהופעה הזו נתנה את כולה.. ראיתי את מיכל רוקדת בעבר.. אך לא ככה.. הריקוד שלה היה כלכך עוצמתי .. היו רגעים שלא יכולתי לנשום מהתרגשות.. ומיגל אנחל ( memo to myself : אני חייב ללמוד להזיז את הטוסיק ככה..) .. רקד בצורה כלכך אצילית.. כלכך מרגשת .. השילוב של שניהם על הבמה.. מרגישים שהפלמנקו שלהם בא מהלב.. וזה מדבר אלי. בסיום ההופעה.. לחצתי את היד למומי דה קדיז ואמרתי תודה. FALCOR .

תום212

New member
תגבה נוספת

וכדי להוסיף על תגובתך שהיא כל כך מוצדקת , יש לי ההרגשה שבכלל יותר עושים מהפלמנקו ביזנס מאשר אומנות לשמה שאותה כל כך אני מכבדת וכאחת שמוקירה מאוד את הפלמנקו ובכלל מכבדת כל עסוק הקשור בבמה ובפרט את הפלמנקו , אוכזבתי קשות מההופעה שהיתה בתוכנית של מיכל זוארץ ביום ו ה-25 לפברואר ושאלתי את עצמי עד היכן אפשר לרדת בשביל לקבל פירסום? או עד לאיזה זילות אפשר להוריד את האומנות או כל דרך אחרת שתרצו לקרוא למה שהיה שם . ובכלל לא היה כלום מבחיינת אומנות , אולי התכוונות לקברט עם קצת ניחוח ספרדי ?! לא לי הפתרונות . אנא, כבדו את עצמכם ואז אולי זה יראה ראוי ושווה.

Gods Wave

New member
אני לא חושבת

שמישהו פה התיימר לדעת בדיוק מהו הפלמנקו האמיתי ואיך הוא צריך להעשות, כל אחד דיבר על טעמו האישי בפלמנקו, ועל התפיסה שלו את הפלמנקו. ובכלל, גם מישהו שרק מתחיל את דרכו בתחום מסוים יכול לבקר את הגדולים והוותיקים באותו התחום, לא כן? אחרת איך ילמדו מורים מתלמידיהם וכדומה?

Lunares

New member
סליחה על התגובה המאוחרת

אני לא נוכחת כאן תכופות אומרים באמת שמאחורי כל מבקר יש אומן מתוסכל ...חה חה חה אני כתבתי דעתי מבחינת מה שאהבתי או לא אהבתי אולי בפעם הבאה באמת אנצור את לשוני ונרבה כאן רק בדיברי שבח כדי שנחשוב שאנחנו באמת הכי טובים בכל. אז נכון שיותר קל לתת ביקורת מלעשות אבל נראה לך שכל כך קל לעשות דברים בלי שיהיה לך כמה ג'ובות בכיס או איזה גב כלכלי ?!? זה ממש לא קל אני לא נכנסת לכיס של אף אחד אבל בשטח זה מה שקורה. אם היה לי, תאמין לי שהייתי מזיזה עיניינים.

למעלה