לחוקרי DNA

deebeebee

New member
לחוקרי DNA

מישהי/ו מכיר/ה את 23and me? אני מנסה לברר מידע עליהם (מחוץ למה שהם מפרסמים באתר שלהם), במיוחד על אמינותם.

מה מטרת הבדיקה שלך?

אני מניח שאת מתכוונת לערוך בדיקת די.אנ.איי לגילוי מקורות המשפחה, הלוא כן? אם תרצי, אוכל להפנות אותך לקולגה מקומי שערך אצלם בדיקה דומה לפני שנה-שנתיים ויצא מרוצה מאוד (הוא אינו בעל שורשים יהודיים).

למיטב ידיעתי, חברת Family Tree DNA היא בעלת המאגר הגדול ביותר של משתמשים בעלי שורשים יהודיים, ובכך מעניקה לנו יתרון מסוים על פני חברות מתחרות.

ארנון

deebeebee

New member
אכן כן

אם כי אני עדיין לא ממש בטוחה. מי שמעוניין יותר זה בועז, והוא זה שהפנה אותי לחברה שאת שמה ציינתי. גיסתו של בועז השתמשה בשרות שלהם.
מכיוון שלא נראה לי שקיימים אצלי שורשי לא יהודיים, סביר להניח שחברת Family Tree DNA תוכל לתרום לי.
אשמח גם להפניה קולגה המקוי.

naf86

New member
איזה מידע זה יכול לתת?

אני פחות או יותר יודע על המשפחה שלי (למעט סבא של סבא שלי, שהוא תעלומה).
איזה סוג מידע הם נותנים?

Ilanguy

New member
לדעתי מאגר ה-DNA לצרכים גניאלוגים

עדיין בחיתוליו ואין לצפות לגילויים "מרעישים" .

בצעתי בדיקה דרך חברת familytree DNA במטרה לאשש השערה שמוצא משפחת אבי (גרים מרוסיה) הוא ממרכז אסיה.
בשלב הראשון הזמנתי בדיקה מינימלית (11 מרקרים) ממנה למדתי ששורשי משפחתי מהאדם הראשון שמוצאו באפריקה.....
נתון נוסף שקיבלתי שאני שייך לקבוצה שמסומנת R שנדדה מאפריקה דרך מסופוטמיה ומשם התפצלה (לפני 30,000 שנים)
חלק נדדו לצפון אירופה וחלק למרכז אסיה וסיביר. כמו כן מצאו מישהו בסקנדינביה שאולי קשור אלי 10 דורות אחורה.

כמובן שזה לא סיפק את התשובה שחיפשתי אז החלטתי לשלם עוד כסף ולבקש בדיקה מעמיקה יותר (37 מרקרים).
התוצאה הפעם היתה במעט יותר בכוון ומצאו שני אנשים תושבי רוסיה שאחד מהם מוגדר ממוצא טאטרי.
סברתי שמשפחת סבי שהתגוררה במאתים השנים האחרונות על גבול רוסיה-ביילרוס קשורה בצורה כלשהי לקבוצה
שנקראת ליפקה-טאטרים, טאטרים שכבשו חלקים באירופה ושלטו זמן מה בליטא הגדולה. ולכן התוצאה שקיבלתי מבדיקת
ה-37 מרקרים הגיונית.

לדעתי מי שמנסה לפצח תעלומה משפחתית הקשורה לכמה דורות אחורה באמצעות בדיקת DNA צפוי שיתאכזב.
מידע גניאולוגי שנמצא בארכיונים מכסה מקסימום 200 שנים אחורה (10 דורות). מידע גניאולוגי שנמצא בבתי קברות עתיקים
יכול להגיע ל-500 שנים אחורה (25 דורות). בסיס הנתונים של ה-DNA לא מספיק רחב עדיין בכדי לשמש כלי רציני. אולי בעוד כמה עשרות שנים
עם התגברות המודעות לטכנולוגיה זאת כאשר יותר ויותר אנשים יצטרפו למאגרי ה-DNA אולי יהיה אפשר להעזר בכלי זה.

אילן

naf86

New member
התעלומה שלי לא כל כך רחוקה

מדובר על סבא רבא שלי שנולד בשנת 1886 בערך. אני מחפש מידע על ההורים/דודים/בני דודים שלו וכו'.

בדיקה גנטית-גנאלוגיות לא נועדה לאתר מידע על

המשפחה. בדר"כ, היא נועדה לאחת משתי מטרות:
1. להצביע על השתייכות המשפחה לאחת מקבוצות-אב גדולות של עמים/שבטים שחיו לפני כמה עשרות דורות;
2. לאשר/לשלול קירבה בין שני אנשים.

ארנון

mahaian

New member
מבדיקת כרומוזום -Y שעשיתי

ניתן היה לראות את קבוצת המוצא Haplogroup, ומאחר שעשיתי את בדיקת כרומזום -Y המפורטת ביותר : עד -111 מרקרים, ניתן היה לעקוב כבר מתוצאות ה-12 מרקרים אחר המוצא האתני, וכשהגיעו תוצאות של המרקרים-37-67 ו -111 ניתן היה לעקוב אחר אב משותף 6 דורות אחורה. זה נתן לי אינדיקציה גם לגבי קירבה משפחתית (אמנם רחוקה) וגם אישש, לפחות אצלי, את מה שחשבתי לגבי המוצא האתני של אבות המשפחה. כאשר הצלבתי את הנתונים עם ה '' בן דוד'' הגנטי מארה''ב, הגענו למסקנה שאנו חולקים סבא גדול משותף לשנינו -כזה ששנינו מכירים גם את שמו (למרות ששם המשפחה הוחלף כנראה אצלם).

deebeebee

New member
את הנושא העלה הבן שלי

אני די סקפטית לגבי היתרון והערך הגניאולוגי שניתן להרוויח מזה (אולי אפשר לקבל מידע בריאותי/רפואי, אבל זו כבר סוגיה אחרת.......)
אני חייבת להודות שאני גם חוששת שהמידע יגיע לגורמים שליליים העלולים לעשות בו שימוש לרעה (מאותה סיבה שבגללה אני מתנגדת למאגר הביומטרי). האם אותן חברות משאירות אצלן את כל המידע?

אָמִיר

New member
אני מכיר

נבדקתי ב 23andme. העלות (כולל משלוח לישראל) הייתה כ 200 דולרים.
לאחר מכן ניתן להעביר את התוצאות ל FTDNA (וכך עשיתי, היה מבצע וזה עלה 50 דולרים, היום זה עולה 70).

היתרונות של 23andme:
הם נותנים מידע רפואי (נשאות גנטית, סיכון למחלות ותכונות גופניות).
יש להם "מדור למציאת קרובים" שטכנולוגית נוח מזה של FTDNA
הם זולים יותר.

החסרונות של 23andme:
הם לא כל כך מאורגנים (הם שלחו לי 3 הודעות שהתוצאות מוכנות - אף אחת לא הייתה נכונה) . היה איחור של כשלושה שבועות עקב תקלות טכניות שלהם.
הכלים לחיפוש קרובים חלשים ולא כל כך נוחים
רוב האנשים שם נרשמו לקבלת המידע הרפואי ולא חוזרים לפניות ל"חיפוש קרובים"

היתרון של FTDNA:
כלים נוחים לחיפוש קרובים
כולם נרשמו למידע גנאלוגי (ולכן הרוב חוזרים לפניות)
מאחר והעברתי נתונים, אין לי את בדיקות ה Y וה mt DNA אבל הבנתי שהמידע האנתרופולוגי שלהם חזק משמעותית משל 23andme.

החיסרון של שניהם:
לבעלי מוצא אשכנזי הם מדווחים על רמות קרבה "קרובות מדי". בת דודה מדרגה (כנראה) רביעית דווחה לי כדרגה שנייה.

נכון להרגע, יש לי כ 1000 קרובים ב FTDNA, וכ 800 קרובים ב 23andme. קצב הצמיחה של קרובים ב 23andme גבוה משמעותית (תוך חודש נוספו כ 80 איש). רוב ההתכתבויות המשמעותיות שיש לי הן דווקא מ FTDNA.
מה שכן, כמו שבן דוד פוטנציאלי מ FTDNA כתב לי: רוב האנשים מגלים שלא יוכלו לבנות את עץ המשפחה בחמש דקות ופשוט נעלמים.

לגבי אמינות: אין לי סיבה לפקפק בתוצאות (לא לגבי החלק הרפואי, ולא לגבי החלק הגנאלוגי/אנתרופולוגי)
אשמח לענות לשאלות.
בנוסף, שאלה מצידי: איזה מידע יתווסף לי עם בדיקות Y-DNA ו mtDNA? האם רק מידע אנטרופולוגי, או שזה ישפר את "חיפוש הקרובים"?
אמיר

אָמִיר

New member
בדקתי autosomal DNA

לפי ההסבר בלינק
https://www.23andme.com/ancestry/techniques/

שזה בערך 700 אלף SNP לכל אורך הכרומוזומים.
Y-DNA ו mt-DNA בגברים נותנים רק מסלול אחד (גברי ונשי בהתאמה) כאשר שאר ה SNP אמורים להתאים לכל מסלול שהוא.

איני מומחה DNA (אני איש מחשבים בהשכלתי) וכל מה שכתבתי הוא לפי מיטב הבנתי ממה שקראתי.
אמיר

למעלה