לוחות סולארים

• פותח הנושא gb228
  • פורסם בתאריך

gb228

Active member
לוחות סולארים

לפני כשבוע-שבועיים, בעקבות פרסום של מאן-דהוא, עלו מספר שאלות בנושא לוחות סולארים. אותו מפרסם נאלם ונעלם. החלטתי לרכז את מה שידוע לי במסמך אחד. השכלתי היא בתחום הנדסת חשמל ובמקום העבודה האחרון שלי התעניינתי בנושא מכיוון שטכנולוגית ה PV היתה מתחרה לזו שמכרנו. האפליקציה היתה שונה בעוד מסמך זה מתאר את היישום בסירות מפרש ולכן ייתכנו שגיאות - אשמח לשמוע הערות במידה ויש.

איקה20

New member
דניט מאמר יפה אבל.....

בשורה התחתונה עם הידע שלך מה ההמלצה שלך? זה כדאי או לא?

gb228

Active member
"כדאי" זו החלטה סוביקטיבית

לאחד כדאי מקור מתח שקט אבל כזה שתלוי בחסדי הטבע, לשני כדאי מקור זמין תמידית גם אם הוא עושה רעש ופולט עשן והשלישי יעדיף להגיע למקור של מתח חוף. כשהסירה שלי היתה באחסנה יבשה ביוון כחצי שנה, ללא יכולת לחבר למקור מתח כלשהוא, חיברתי את המצברים ללוח של 10 ואט כדי לשמור עליהם (בהתחשב בעלות מצברים או נסיון לחפש מקום שיסכים להחזיק לי אותם בטעינה למשך התקופה זה היה מאוד כדאי). בדרך מיוון כשהעברתי אותה לא הרגשתי בחסרון של פנלים סולארים כי במילא המנוע עבד מספר שעות בכל יום, ביום-יום בארץ אני לא מרגיש בחסרון של פאנלים סולארים מכיוון שאני מפליג לעיתים מספיק תכופות כדי שהמצבר המנוע לא יתרוקן ואת מטען מצבר השירות אני מחבר מדי פעם למתח חוף (אבל ייתכן ובקרוב אחזיר את הלוח הקטן לפעילות כדי להמנע מהצורך הזה). אם אתכנן בעתיד הפלגה של מספר חודשים בין איים ומפרצים קרוב לודאי שארכיב מערכת סולארית שתאפשר לי בעגינה ממושכת להשאיר את המקרר פועל כל הזמן מבלי להזדקק להפעלות יומיות של המנוע (אבל אז יכולה גם להשאל השאלה האם לא כדאי להתקין גם מתפיל מים, דבר שעלול לשנות את תמונת משטר צריכת החשמל בצורה משמעותית). הנקודות העיקריות שרציתי להעלות לאלו שמכירים את הנושא פחות הן שיש להתייחס לנתוני ההספק המוצהרים של התאים בזהירות ושיש מגבלה פרקטית לכמות האנרגיה היומית שניתן להפיק ממערכת שמותקנת על סירת מפרש "מקובלת".

איקה20

New member
דני תודה

אך לצערי לבור כמוני בנושא הטכני נוספו עוד ספקות טרם קבלת ההחלטה

gb228

Active member
שמי לא דני - אבל על לא דבר

במקרה של חוסר ידע וספקות, תמיד טוב להתייעץ ולאסוף כמה שיותר מידע לפני קבלת החלטה משמעותית כמו זו.

sheyd

New member
חשמל בים

דני אחרי ה-פגע וברח שהיה בנושא, הגישה שלך מקובלת וחביבה יותר חשמל בים. my kingdom for a horse! פנלים סולריים מלכתחילה מספקים פתרון מוגבל - גנטית, כמו כל עובד ממשלתי Nine to Five וזהו. משך פרק הזמן היצרני - אלא אם כן הוגדרו ונתחמו מראש לתוך סד נקוב מראש אז יש בהן לסייע. פירטת יפה וטוב במסמך שצירפת. במונוהול יש מעט מאוד מרחב מחייה לבני אדם ופחות מזה לאורחים ונספחים כמו משפחת פנלים, וזו הנגזרת השנייה. מרחב מחייה/שטח הפקה זמין. כנספח משני פנלים מספקים את הסחורה הם אינם יכולים לתת פתרון אבל ממלאים באמונה את התפקיד הנקודתי המוגדר מאוד וגם אז בקירוב. מצברי התנעה יצאו נשכרים ובעלי חיים ארוכים וטובים [מצברים שליט"א] מצברים לעבודה יעודית מוגדרת וצפויית צריכה כמו למשל תאורה, שאותה לכמת לחשב ולצפות בדיוק רב, מועדי שימוש, משך השימוש וכדומה, צרכנים אחרים תזזיתים כמו מקרר - הם בעייתים, משך פתיחת הדלת, מזון טרי, כנ"ל לגבי מתפיל [צרכן כבד] מערכת סאונד - ובידור, קשה לחשב או שיהיה חישוב יתר וחוזרים לבעיית שטח הפקה זמין. פנלים יהיה בהם פתרון ומענה למה שיהיה אפשר להגדיר במדוייק, אין בהם את הגמישות, הזמינות וההספק [נקודתי ויומי] של אמצעים אחרים - [רוח, דלק] כאמצעי משני או נוסף הם משתלבים יפה על מגבלותיהם.

gb228

Active member
גם ללא חישוב מדויק

אני מוצא תועלת רבה ללוחות סולארים למי שמתעתד לבלות ימים ארוכים במפרצים נידחים. על בסיס מה שעניתי לשאלה אחרת, ועל בסיס נתוני הסירה שלי (בואריה 36, מנוע 29 כ"ס עם אלטרנטור 60 אמפר) - שייט המבלה 3 חודשי קיץ בשיטוט בין מפרצים ומתקין על סירתו מערכת בהספק נקוב של 100 וואט (שזה לא משהו נורא גדול), מקבל כ 50-60 אמפר-שעה ביום. בהנחה שיש לו אלטרנטור ממוצע זה שווה ערך להפעלת מנוע למשך כשעה ביום (אפילו יותר אם הוא בעגינה ומפעיל את המנוע בסל"ד נמוך יחסית). על פני 3 החודשים זה חיסכון של 90 שעות מנוע - כ 200 ליטר סולר, שני טיפולי מנוע, בלאי מנוע שפועל ללא עומס וכמובן השקט. ניתן גם להצטייד בגנרטור קטן של 1000 ש"ח מ"הום-סנטר" (בנזין, רעש יותר גרוע מזה של מנוע הסירה, גוזל נפח אחסון) מה כדאי? כל אחד יענה לעצמו.

לאלטרנטור יש פתרון די פשוט וזה החלפה באחד של 120-150A שזה מקצר בפי 2 את זמן הטעינה. או לחליפין 2 אלטרנטורים על פולי כפול מה שיכול להוות יתירות מסויימת אבל מסבך קצת את ההתקנה אם בכלל ניתן להתקין בגלל מקום בתא המנוע.

zina71955

New member
נכון מאוד, לגבי האחד לא הכפול שיוצר מצב

מורכב יותר. ובשירשור הקודם בנושא כבר כתבתי על כך. האלטרנטור אצלי הוא 120A והוא בהחלט מקצר את זמן הטעינה וזמן פעולת המנוע לצורך זה.

זרם טעינה חזק מידי יכול לקצר חיי המצבר....

לא מומלץ שזרם הטעינה יעבור 25% מקיבול המצבר. לגבי פולי כפול, לא כל ציר מנוע יכול לעמוד בעומס לאורך זמן. שווה בדיקה מול יצרן המנוע.

אדם99

New member
תודה על הכתבה המענינת, האם צפויה פריצת דרך

במחקר בתחום הזה או שלדעתך לא צפוי שינוי משמעותי בטווח הנראה לעין

gb228

Active member
יש כבר פריצות דרך מסוימות

אבל הן לא ישימות להתקנות על סירה אלא יותר מיועדות לתחום שבגללו פריצות דרך כאלו נעשות - אספקת חשמל כחלופה לתחנות כוח. יש היום פאנלים "דו צדדיים" המנצלים גם את האור המחוזר מפגיעת השמש בקרקע, יש טכנולוגיה של ריכוז הקרניים לשטח קטן של קולט - כולן טכנולוגיות המנסות להפיק יותר הספק משטח נדל"ן נתון. ברור שבאפליקציות כאלו יש גם עקיבה מדויקת אחרי תנועת השמש.

תודה רבה על ריכוז המידע. נראה שהרציף שלכם הפך למעצמת ידע בנושא טעינת מצברים. מכיוון שלוחות סולאריים לא נותנים פתרון מושלם ומכיוון שהשימושים שונים והצרכים של השייטים שונים ולא נכלל מידע בנושא מחירים של לוחות ובקרי טעינה עניין הכלכליות ראוי שייבחן למרות שספינה זה לא דבר כלכלי ובהקשר הזה אפשר לפתור חלק מהבעייה של תאים סולאריים (מיקום, לילה) על ידי תאי דלק (Fuel Cell) שפועלים באופן אוטמטי/ידני ללא חלקים נעים, ללא תחזוקה שוטפת וללא פליטות מזהמות ומסוכנות אך מחירם עדיין גבוה לשייט הממוצע. (גילוי נאות אנחנו מייבאים ומתקינים תאי דלק בישראל מזה שנים.)

אדם99

New member
האם תוכל לתת יותר מידע על הטכנולוגיה

הזו, אני לא מכיר אותה לחלוטין, על איזה עיקרון היא פועלת ובאיזה דלק היא משתמשת

אדם99

New member
תודה קראתי בענין את המאמר, מה המניעה

להתקין תא דלק על ספינה כמערכת גיבוי לייצור חשמל, והאם למיטב ידיעתך זה יהיה ישים בעתיד הנראה לעין

במוצרים הקיימים כרגע ישנן שתי מגבלות: 1. זרם טעינה מירבי של כ 8A - לגיבוי וטעינה זה מספיק. 2. מחיר דווקא הגודל יחסית קטן - מעט יותר מחצי מארז מחשב.

אדם99

New member
המחיר הוא של המערכת או של הדלק

או של שניהם. אם אני מבין נכון אחד ממרכיבי הדלק הוא מימן, האם יש מקור שמספק את הדלק הזה

בעיקר המערכת. בהתקנות מסחריות לא משתמשים במימן אלא בנוזלים אחרים פשוטים יותר.

למעלה