להפך או ההפך?

Assiduous

New member
להפך או ההפך?

אופציה א: ימין מוציאה ושמאל מכניסה או ההפך. אופציה ב: ימין מוציאה ושמאל מכניסה או להפך.

Assiduous

New member
חשבתי שהנושא לא נתון לתחושות אישיות

ובכל אופן, תודה על שיתוף התחושות :)
&nbsp
אגב, לתחושתי ההפך. אבל אין לדבריי על מה שיסמוכו וגם לדברייך לא מצאתי לצערי.

trilliane

Well-known member
מנהל
אז למה כאן? אין פה החלטת אקדמיה... זו בחירה סגנונית

והשאלה מה כל אחד מעדיף / מה מצלצל טוב יותר / מה מקובל (ניתן להיעזר לשם כך בגוגל).
&nbsp
להבנתי, "ההפך" = הדבר ההפוך, המנוגד (סמנטית). דוגמה: "ההפך של קטן הוא גדול" או "ההפך מלעלות זה לרדת".
במילון:
http://www.milononline.net/value.php?vldid=985151
"להפך" (כך במילון): "בניגוד לנאמר" או "הפוך"
http://www.milononline.net/value.php?vldid=985154
ובמקרא:
http://www.milononline.net/value.php?vldid=1041686
כלומר להבנתי, "להפך" מתאים יותר כשרוצים להתייחס לדבר הפוך מזה שנאמר/נחשב, אבל לא לניגודים סמנטייים.

Assiduous

New member
שתי הצורות (חֵירוּם, חֵרוּם ) תקינות?

ניגשתי למילון ספיר המקוון לבדוק מה תקין: חירום או חרום, וראיתי ששניהם מצוינים שם. האמנם?

trilliane

Well-known member
מנהל
היו"ד נוספת רק בכתיב חסר הניקוד ("כתיב מלא")

במילון ספיר הערכים כתובים בכתיב חסר הניקוד. אם הוא זהה לכתיב המנוקד, הערך יופיע כבר מנוקד; אם לא, תופיע לצדו (בגופן קטן יותר) הצורה המנוקדת. שאר הצורות (נטייה וכו') בכתיב חסר ניקוד אך לעתים בניקוד עזר, במידת הצורך. במקרה דנן ניקדו בצירי (כניקוד עזר) גם את הערך הראשי כדי שלא יטעו לחשוב שההגייה בחיריק, אני מניחה.

Assiduous

New member
לפי מה זה נקבע?

תוכלי לגלות לי את הסוד לפיו נקבע אם להוסיף יו"ד או לא?

trilliane

Well-known member
מנהל

יאקים2

New member
לילה טוב, אסי

שים לב שהצורות הדומות לחירום, שֵירות, תֵּיאור, תירוץ - הצירי בהן הוא תוצאת תשלום דגש
(משקל קִטּוּל , שם פעולה בבניין פיעל) וכשם שאנו כותבים בכתיב מלא שיכון, טיפול, סיכון,
כך ננהג גם במקרה שאין דגש יכול להופיע בעיצור גרוני.

Assiduous

New member
זאת אומרת

שבמשקל קיטול אם עה"פ גרונית החיריק מסתלק ובמקומו מופיע ציר"י כתשלום דגש?

Assiduous

New member
למה יצא שדווקא אלה גורמות ל"חוק פיליפי" הזה?

לא יודע אם זה חוק פיליפי, אבל אני מקווה שאתה מבין למה אני מתכוון.

לא קשור לחוק פיליפי

אם כוונתך לשאול מדוע שינוי התנועה לא מתקיים בכל הפעלים שאינם נדגשים, התשובה היא היסטורית, ועשויה להיות תלויה בתקופה שבה חל חוק שינוי התנועה, תקופת ביטול הדיגוש, אנלוגיה לפעלים חדשים שנוצרו בתקופות שבהן לא חל שינוי התנועה וכיו״ב. אני לא יודע להגיד לך סדרי זמנים או סדר תהליכים.
יש לציין שבניקוד המקרא יש גם חריגות ולפעמים יש תשלום דגש כשעה״פ חי״ת ואין תשלום דגש כשעה״פ אל״ף.

יאקים2

New member
לא תמיד מופיע צירי כתשלום דגש.

זה קורה רק כאשר פה"פ היא א או ר (פֵּרוק, תֵּאור);
כאשר פה"פ היא ה, ח או ע - החיריק נשאר, ודגש אינו מופיע בעה"פ. -
טִהור, שִעור, פִּחות.אבל בכתיב מלא יש להוסיף י" טיהור, שיעור, פיחות.

trilliane

Well-known member
מנהל
לאו דווקא במשקל מסוים; זו אותה תופעה גם בבניין נפעל

(עתיד, ציווי, שם הפועל) ששאלת עליו כאן בהמשך, וההסבר המלא מופיע באתר האקדמיה אז לא אחזור עליו.
ההבדל (מבחינת האותיות שמביאות לתשלום הדגש) הוא שבפיעל מדובר בדגש תבניתי (ואז הכללים קצת שונים) ואילו בנפעל מדובר בדגש משלים (משלים את הנו"ן של הבניין שלא מופיעה בצורות האלה).

Assiduous

New member
מהו הנכון: מאטה או מאיטה?

אני שומע לפעמים כך ולפעמים כך, בעיקר* מאיטה.
&nbsp
*למרות הרוב, אני מהסס כי הרבה פעמים ראינו שלא תמיד קול המון כקול שדי (קחו לדוגמה את המילה דלפק)

trilliane

Well-known member
מנהל
הנכון בתנועת i אך הכתיב התקני (גם חסר הניקוד) ללא יו"ד

מאחר שאינה קיימת בצורת היסוד (מֵאֵט).
ראה באתר האקדמיה ללשון דוגמאות נטייה בגזרת ע"ע (גלול למטה עד הפעיל); ולהבא דע שבמקרים כאלה ניתן להיעזר במילון, למשל בספיר (כפי שציינתי לעיל, הם מוסיפים ניקוד עזר לנטיות במקרים שבהם יש חשש לטעות בתנועות).

למעלה