להנציח את הגלות ??

aשרון

New member
להנציח את הגלות ??

יש לי שאלה:
איך קרה שדור שלישי ורביעי לילידי מרוקו - עדיין מתקשרים ביניהם בשפת הגולה, ואילו ביתר העדות - כבר מדור שני - מתקשרים בעברית בלבד.
האם חזרנו לארץ אבותנו המשותפת מכל קצוות תבל, כדי להצמיח פה שורש עברי משותף לכל, או כדי להנציח גלותיות ?

ItsikH

Member
עזוב יידיש, רוסית. תשובה:
בקרב העולים טרם הקמת המדינה, השפות הזרות איתן באו נחשבו מוקצות ממש - רוב מקימי המדינה [לא רוצה לומר "חלוצים", גם זו מילה גסה בימינו] ראו במדינות מזרח אירופה מהן באו סוג של ארץ גזירה, ולא ראו שום ענין להנציח שום מורשת שהיא משם. יידיש היתה מעט שונה מהבחינה הזו, נחשבה לשפה "שלנו" בקרב חלק מהעולים - בהתאמה להשקפתם הדתית - אבל אף היא זכתה למעמד נחות בחברה שנוצרה כאן.
קח דוגמא מאמי שנולדה כאן להורים שברחו על נפשם מסדרת פרעות, למדה ארבע שפות שונות בנוסף על עברית ויידיש, ואף לא אחת מהן רוסית. את סבתי לא שמעתי אומרת מילה אחת ברוסית מעולם. במשפחת אבי אפילו טרחו ולמדו ערבית מדוברת בסיסית, והשפה הזרה היחידה שהכירו היתה אנגלית.

mountain0goat

New member
איפה שיש גטו, שם תהיה ההפרדה

ממה שיצא לי לפגוש בלבד: בני המעמד הנמוך ימשיכו במורשת שלהם למרות שהם גרים בארץ. ככה אני מכיר את הרוסים. אלה שמצליחים לצאת מהגטו שלהם לאט לאט נכנסים למעגל האנשים שדוברים עברית (ואלה שעושים יותר כסף) ואפילו מאמצים יותר התנהגות מקומית.
&nbsp
במקרה של קבוצות הרוסים שפגשתי הם מסתכלים על המקומיים כאידיוטים/פראיירים פשוט כי הם רגילים לחיות במדינה שגוזלת מהם הכל ולכן פה אם אתה לא מתקמבן על דברים ועוקץ מהצד כל הזמן (שזה הנוהל ברוסיה עוד מאז ימי הקומוניזם) אז אתה סתם אחד. הם יותר מעריכים street smarts מאשר חינוך כמונו.
הם לא מוצאים בנו עיניין ולכן לא עושים מאמץ לדבר איתנו. היום כבר יש מפעלים עם דוברי רוסית בלבד, חנויות ומעדניות רוסיות וטלויזיה ברוסית. פשוט אין סיבה טובה לדבר עברית.

ItsikH

Member
אתה מתאר תרבות רחוב בריונית, שרואה במדינה בריון נוסף ברחוב
וזה לא ממש קשור לקומוניזם, כך התרבות ברוסיה עוד מימי הצארים.

mountain0goat

New member
יכול להיות

אני לא ממש יודע מה היה בתקופת המלוכה שלהם מבחינה חברתית.

אז תקרא - לא מזיק

הספרות הריאליסטית של המאה ה- 19 מלאה בתיאורים מפורטים עד דק של החברה הרוסית המעמדית, הנצלנית, המדכאה. לא חסרים ספרי היסטוריה [ לאו דווקא בעלי אוריינטציה קומוניסטית ] ותראה, שדבר ככל הנראה לא השתנה. [ וזה קשור לחתיכת הביצים, גם ! ]

mountain0goat

New member
לא דיברתי על הממשל

דיברתי על איך הייתה התנהגותו של האדם הפשוט לרעיהו. לא צריך להיות גאון כדי לנחש שמשטר מלוכה בתקופות ההן היה נצלני.

וואלה?

ומדוע שלא תקרא קצת ספרות רוסית בת הזמן ההוא כדי ללמוד קצת על מה שאתה לא יודע?
צ'כוב - דוגמה טובה.

ItsikH

Member
מה אתה לא יודע, חבורות חוליגאנים פוגרומצ'יקים בכל מקום וזמן

ItsikH

Member
מה איתם? כמו בכל מקום אחר, מיעוט נרדף, אלא רק שפנטזיה היא
להאמין שתרבות הפוגרומצ'יקים ספציפית ליהודים דווקא, הם שוחטים כל מיעוט שהוא, זו תרבות גורפת. לחשוב שאנחנו היהודים מיוחסים ורק למעננו שולפים את הסכינים זו אשליה נאיבית.

כלומר - יהודים יוצאי רוסיה [רבתי, שלא יספרו "אני לא רוסי, אני אוקראיני" פחחח] שאימצו והפנימו את התרבות הזו ומביאים אותה לפה מפגינים תסמונת ילד מוכה.

mountain0goat

New member
סבבה

נראה לי שלכל עם יש תקופה חשוכה כלשהי. בהתחשב שה'עצמאות' שלהם היא יחסית טרייה (בערך 100 שנה) הם לא הספיקו לחשוב כמו מערביים אחרים אבל למה בכל זאת לא רק רוסים לא הטמיעו את עצמם בחברה הישראל?

ItsikH

Member
דעתי שאשמת הכשלון בחברה הישראלית עצמה
המנעות מהגדרת ערכי יסוד מחייבים ועמידה עליהם - זה נכון לא רק למהגרים אלא גם לילידי הארץ עצמם. השפה היא רק סימפטום, אם כי מאוד משמעותי כי מחביאה עולם ערכים לרוב [בפרט חוויית התבדלות].

בספרד יש שלושה מחוזות עם שפות נפרדות, כמה "מפתיע" שבמחוזות אלו הבדלנות תופעה רווחת. וממש
, מעניין שהשנה הטור הספרדי מסתיים באחד מהם במקום בבירה, כהצהרה פוליטית.

אז אתה כן מסכים אתי בקשר לרוסים? אני לא מאמין

זה שאיווט דובר עברית, וכך גם אנסטסיה מיכאלי לא משנה את הבסיס, אותו אתה מתאר נפלא כלכך.[ הרבה יותר טוב ממני
]

mountain0goat

New member
אני מציע

שתקרא טוב טוב את השירשור ההוא על ליברמן ותגיד לי איפה תיארתי אותו יפה כל כך חוץ מלנסות להבין איך להיות לא יליד הארץ עושה אותו פחות מבין. גם אני לא יליד הארץ ואני מבין יותר ממך שבעתיים.
&nbsp
יאללה תיעלם כבר מהמסך, המנגינה שלך כבר מתחילה לשעמם.

היה ברור אז כמו שהודית עכשיו

שהבעיה שלך בשרשור ההוא הזדהות עם איווט על כך שאינו יליד. היה ברור שאינך יליד הארץ, העברית אינה שפת אמך, מה ל'שות, אשר על כן, דברים מובנים מאליהם אצלנו, הילידים, לא מובנים מאליהם אצלך הלא יליד. לו למדת מעט היסטוריה היית מגלה, שילידות והיוולדות לתוך שפה מתאפשרת רק בדור השני, כלומר צאצאי המהגרים שנולדו לתוך השפה, לו היא נבחרה להיות שפה ילידית. כמו שתיארת בפרוטרוט, חלק גדול מהרוסים ויתרו על זהות ילידית, באשר היא. אולי צאצאיך יספקו לך חוויה ילידית אמיתית.

צר לי לא אעלם מהמסך, ומדי פעם תצטרך להתכתש אתי, לו תרצה.
מצחיקול שכמוך.

mountain0goat

New member
אוקיי, אז מה אתה מזיין ת'מוח

הדיון אז היה בכלל על כך שאזרחים לא ילידי הארץ לא לוקחים אחריות שזה בולשיט מוחלט ועכשיו אתה מסבן לי את המוח על שפה ושאר החרטא? אין קשר בין שני הדיונים. אתה נאחז פה בקש.

שוב אתה מפגין שליטה בשפת הרחוב וחוסר הבנה של הטקסט

והדברים קשורים זה לזה. לידה לתוך השפה, הכרת עומק של היליד, וכמובן גם קבלת אחריות מעבר לאחריות סתמית.[כך נוהג אביגדור, הוא ליברמן, בחתרנות שלו תחת ראש הממשלה, אבל לך תסביר את זה למי שרק היגר לכאן ולא נולד כאן].
ניבולי פה לא יובילו אותך רחוק מאוד.
חבל כבר השתפרת בהודעה שהטלתי ספק אם אתה כתבת אותה, ועכשיו אתה מוכיח לי שאכן, לא אתה כתבת את ההודעה ההיא. יותר מדי מוצלחת לסגנון הכתיבה המתלהם שלך.
אז אתה רוצה להמשיך ולריב אתי, כאילו המנגינה שלי לא ממש משעממת אותך?

mountain0goat

New member
אוי, אתה לא אוהב אותי יותר? ירדתי מ'ביאליק' ל'רחל'?

מה קרה? הלשון הייתה שם קצת מנת יתר של אמת?
הדברים לא קשורים בעיקר בגלל הנימוקים הדמגוגיים האלה שהוא לא יליד הארץ. ומה זה אחריות סתמית לעזאזל? אחריות זה אחריות, אם (חס וחלילה) אתה היית אחראי על עתיד המדינה הייתי דורש דין ודברים על כל מה שאתה אחראי עליו בדיוק כמו שאני נוהג כלפי שאר הפוליטיקאים.
&nbsp
"אבל לך תסביר את זה למי שרק היגר לכאן ולא נולד כאן" - יש לך כאן איזה sense of entitlement (לא יודע איך להגיד בעברית) ממש מגעיל. יעני אתה נולדת פה אז אתה יודע איך זה אבל מישהו שהיגר לפה אוטומטית לא יודע על מה מדובר ולא משנה מה סיפור הרקע שלו, העיקר רשום שהוא עלה לארץ וזהו, הוא אוטומטית רמה אחת מתחת לכבודו הדרדק הבלשן. יש בארץ הזאת עולים שמקריבים את החייהם כדי שתוכל לאונן את החרא הזה שאתה כותב אז מחל לי אם אני לא שם זין על הנפש העדינה שלך.
&nbsp

למעלה