לד"ר ירום,

AVIDAN33

New member
לד"ר ירום,

שלום ד"ר ירום, לפני שבוע היה לחתול שלנו (חתול חוץ) אבצס בלחי שנפתח והתנקז לבד לאחר כמה ימים שהופיע.
החתול לא קיבל אנטיביוטיקה ואנחנו רק דאגנו לנקות את העור איפה שהפתח במים וקצת פולידין כדי שהמקום לא יזדהם ויתלכלך.
תוך יומיים, הפצע הלך והחלים מאוד יפה, העור החל להיסגר, הלחי חזרה להיות שטוחה כמקודם והחתול הרגיש מעולה, אכל והתנהג כרגיל.
לאחר 5 ימים שמנו לב פתאום ששוב מתחילה נפיחות בלחי באותו מקום (מעל הפתח שהיה) והחתול שוב מגלה ירידה מסוימת בתיאבון, הנפיחות היא קלה ולא גדולה.
שאלה: איך ייתכן ששוב מופיעה נפיחות ? האם הצלקת או הפרשי הגובה בעור (מעל הפתח ומתחת לפתח) יכולים לגרום "כאילו" לנפיחות ?
האם האבצס שנפתח לבד והתנקז לבד והחלים תוך יומיים ובצורה יפה לא היה אמור להסתיים בזה ?
עוברת בנו גם המחשבה שמישהו תפס לו את הפנים והחדיר לו משהו או פצע אותו בכוונה (החתול לא כל כך מפחד מאנשים ודי מתלטף).
מה עושים עכשיו ?
בתודה
אבי

ה

הסבר אפשרי

אעלה שני הסברים תיאורטיים. ברור שהחתול צריך אבחון. בשניהם אמנע מתיאוריות קונספירציה של נזק מכוון.
1. האבצס לא הבעיה אלא יש גורם אחר - גוף זר (עצם שחדרה מחלל הפה, קוץ מבחוץ וכו') או ריקבון שורשים בשן שמתפרץ החוצה דרך הלחי - כאן יש לטפל בבעיה הראשונית כדי למנוע הישנות
2. אבצס "רגיל" על רקע נשיכה של חתול אחר, או אירוע בנלי כלשהו. מאחר והאבצס לא נוקה, ובעיקר לא קיבל אנטיביוטיקה הוא נסגר תוך השארת זיהום כלוא ברקמה, ולכן התפרץ שוב.

כאמור - הדרך הנכונה לטיפול היא לטשטש את החתול, לנקז ולנקות את האבצס ולתת אנטיביוטיקה לאורך זמן. כמובן שאם יש גורם ראשוני יש לטפל גם בו בהזדמנות זו.
אם אינני טועה, כבר המלצנו לך אז לטפל טיפול מלא ולא מקומי בלבד, גם אם ד"ר חנוך ואני הראינו גישות קצת שונות, שנינו לא חשבנו שפולידין חיצוני יפתור את הבעיה. עכשיו הגיע הזמן לשנס מותניים ולעזור לבחור.
אסף

AVIDAN33

New member
תודה רבה, עידכון,

ירד מלא דם ומוגלה מהפתח בעור והחתול כבר התחיל להיראות מותש אז לקחנו אותו למרפאה.
הוטרינרית שהיתה שם גילחה לו את המקום ולפי מה שזה ניראה (לא היינו בחדר בזמן שטיפלו בו כי רצו שנצא החוצה) ממש חתכה לו את העור, אין עור ! יש בור ענק, חסר חצי פנים, כאילו יש רק רבע לחי, אין עור ואין בשר, רואים כמו מן סחוס כזה בצבע לבן שיוצאים ממנו כל הזמן הפרשות מוגלה ונוזל שקוף וקצת דם (שממשיכות כבר 10 שעות).
חיטאתי לו את המקום בצמר גפן עם סביעור ולאחר שעה שמתי לו שכבה דקה של משחת פולידין שהוא כבר ליקק אותה.
כמו כן הוא קיבל במירפאה אנטיביוטיקה מנה כפולה והיא נתנה לנו לתת לו 10 ימים רבע כדור של סינולוקס פעמיים ביום.
החתול לא אוכל ולא שותה חוץ מקצת שמנת שכן הסכים לאכול, תשוש לגמרה וניראה סובל ומדוכא, הוא לא רוצה להיות בתוך הבית אלא רק בחוץ (שזה מובן כי הוא חתול חוץ).
שאלנו את הוטרינרית מה היא עשתה לו והיא אמרה שהיא עשתה ניקוז ושטפה במים ופולידין ונתנה זריקת אנטיביוטיקה כפולה.
לדעתי היא לא פעלה נכון ואני אסביר למה, לפי מה שקראתי, מכניסים צינור לתוך הפתח בעור ושוטפים את כל המוגלה, הרקמה הנגועה והתאים המתים.
כל זה עושים כאשר יש עור חיצוני ורק נכנסים דרך הפתח, לעומת זאת, היא הורידה לו את כל שכבות העור (לדבריה "נשארה קצת ריקמה") והשאירה אותו עם סחוס (או גיד) חשוף, דם והפרשות, וכל זאת כאשר הוא חי בחוץ וחשוף לזיהום.
(כל זה נעשה בלי הרדמה ובלי טישטוש כי אני אמרתי שאני לא מוכן הרדמה).
כמה שאלות לי אליך ד"ר ירום:
1. האם כשאתה עושה ניקוז ומנקה את כל הליכלוך מבפנים אתה משאיר את העור החיצוני ?
2. מה עושים איתו עכשיו ? איך אני יכול להשאיר חתול עם סחוס חשוף ללא בשר וללא עור ועוד שחי בחוץ ? זה לא מצב מסוכן ומסכן חיים ? האם להבהיל אותו לבית דגן ?
3.האם יש דרך לעזור לריקמה להתרפא (מעבר לאנטיביוטיקה) להתחדש ?
4. האם להמשיך לחטא את המקום בסביעור/פולידין ? בנוזל ? במשחה ?
כאשר הסתכלתי על הסחוס הזה לפני כמה דקות היה שוב הפרשה שקופה ומין גבשושיות כאלו על הסחוס, מאוד מוזר , מה זה ?
אודה לתשובותיך
בתודה
אבי

אל תהיה קצר רוח

מאוד בקלות פסלת את מה שהרופאה עשתה. כמו שכבר ראית בדיון הקודם שלנו - יש כמה גישות לטיפול באבצס. לעיתים גם יש הבדל בין אבצסים שונים.
התורה החדה והברורה אומרת שיש לשטוף את האבצס ולנקות על רקמת נמק. באבצס ותיק כמו שאתה מתאר בהחלט יש רקמת נמק רבה הן בעור והן בתת העור. אם אכן זה המצב ללא ניקוי טוב יש חשש שהפצע לא יחלים כי האנטיביוטיקה לא תצליח לחדור לאותם מוקדים.
מראש החתול הגיע חלש ובאיחור למרפאה, כך שסביר שהוא לא יתאושש באופן מלא אחרי שעתיים. אם עד הבוקר הוא עדיין מראה חולשה, כדאי להתייעץ עם הרופאה המטפלת.
עכשיו אני מבין שעשיתם זאת בלי טשטוש - מה שאומר שבאמת היא ניקתה רקמה נמקית. אי אפשר לחתוך רקמה חיה ללא טשטוש, החתול היה על הקירות והיא היתה יוצאת פצועה אם היא היתה מנסה.
אני אגב לא חושב שהייתי מסכים בשום אופן לעשות דבר כזה ללא טשטוש. זה נראה לי כואב לחתול ומסוכן לצוות ולחתול כאחד, ומכאן שאני לא מאמין שהייתי יכול לעשות עבודה טובה.
לשאלות:
1. אם העור החיצוני חי, אני משאיר אותו. אם הוא מת אני מסיר (כאמור - אני מניח שהוא היה מת)
2. משאירים את הפצע להחלים - כל עוד הפצע נקי והוא מקבל אנטיביוטיקה סיכויי ההחלמה שלו גבוהים. זה קורה הרבה באבצסים. החתול יכול להמשיך לחיות כך בחוץ
3. יש כל מיני חבישות מתקדמות שמאיצות החלמת פצעים. אני לא בטוח שזה רלוונטי במיקום זה.
4. אל תשים משחה, אני גם סולד מפולידין. אני כן ממליץ על ניקוי עם סליין או מי מלח (חצי כפית מלח בכוס מים פושרים) - זה מקביל לריכוז המלחים בדם.

הפרשה שקופה זה טוב. בוודאי עדיף על הפרשה מוגלתית. זה חלק מתהליך ההחלמה.

בהצלחה,
אסף

AVIDAN33

New member
תודה, אני

לא קצר רוח, כשמסבירים לבעל החיה בפירוט, בפני מה הוא עומד ואיך הולך להיות תהליך הריפוי ובאיזה תגובות פיסיות של החיה הוא יכול להיתקל, אז הוא יודע למה לצפות בהמשך ואז כשהוא רואה דם, נפיחות, הפרשות, או כל דבר אחר הוא לא נבהל כמו שהוא נבהל כשהוא לא יודע כלום וצריך ללקט מידע מהאינטרנט שגם ככה מבהיל, אלא שיש וטרינרים שמסיימים הטיפול, נותנים כדורים, ויאללה אל תבלבל להם את המוח ואתה צריך עכשיו לשבור את הראש מה קורה לכלב או לחתול שלך ומה עובר עליו וזה מה שקרה במקרה שלי, שאחרת אם הייתי מקבל את ההסבר מראש, על מה צפוי ועשוי להיות, לא הייתי צריך לשאול כאן בפורום. זה ממש מכעיס ומלחיץ !
בכל אופן, אני מאוד מודה לך על ההסבר המפורט, רק שאלה, האם מלח על פצע פתוח לא שורף אש (אפילו שהוא מהול במים עדיין זה מלח) ?

AVIDAN33

New member
נ.ב:

האם אנטיביוטיקה ל - 10 ימים זה מספיק או שרצוי יותר ? והאם במקום לתת רבע כדור פעמיים ביום אני יכול לתת פעם אחת ביום חצי כדור ?
בתודה.

תשובות

1. מי מלח - בדיוק כמו הסליין שציינו למטה, מנקה טוב ולא באמת מגרה את הרקמה.
2. לרוב 10 ימים זה מספיק - כדאי לעקוב אחרי התקדמות תהליך ההחלמה. אי אפשר לאחד את המנות לטיפול אחד ביום. הטיפול הנכון הוא פעמיים ביום כמו שניתן לך.

אני ממליץ לפנות חזרה לרופא המטפל לקראת תום הטיפול האנטיביוטי כדי שיעקוב אחרי המצב
אסף

אבי - בהחלט לא פשוט לראות מצב כזה

אחד מחתולי הרחוב שלי ע"ה חטף נשיכה בגב שהתפתחה לאבצס מטורף, למעשה שניים - משני צידי עמוד השדרה.
וזה באמת נראה כמו אצל החתול שלך - אחרי שהאבצס התפוצץ, נוצרו לו 2 חורים משני צידי עמוד השדרה, ממש יכולת לראות את הבפנים של הגוף שלו (לי זה הזכיר בשר שניצל נא
)
בהתחלה הייתי באה איתו כל כמה ימים לוטרינר לשטיפת הפצע (בטח ד"ר מורשת עוד זוכר את זה), ובאמת כל עוד בפנים היה מזוהם, הפצע המשיך להפריש.
עם הזמן זה עבר והרקמה התאוששה, ובסופו של דבר הפצעים נסגרו, ואפילו צמחה שם פרווה יפה ומבריקה.
בזמן ההתאוששות שלו החזקתי אותו סגור במקלט של הבניין (במשך כמעט חודשיים), כדי שאוכל להמשיך לפקח עליו ולתת לו טיפול אנטיביוטי (קיבל אנטיביוטיקה כל התקופה הזו, ואולי עוד קצת אח"כ).

אין דרך לשמור שהפצע הפתוח לא יזדהם, גם אם החתול היה חי בבית, אסור לסגור את הפצע כי צריכים שכל הזיהום ייצא החוצה.
האם יש לכם אפשרות לדאוג לו לפחות לתקופה הקרובה למחסה סגור?

מאחלת לכם ולחתול התאוששות מהירה

AVIDAN33

New member
תודה יקירה !

לסגור אותו אי אפשר,הוא חתול שלא מסוגל להיות בתוך מבנה סגור, הלוואי שהיה רוצה להיות אצלנו בבית, אנחנו מצידנו עושים לו בית מלון אבל הוא לא רוצה בשום אופן ובכוח אני לא רוצה לסגור אותו, אבל אנחנו מפקחים עליו מקרוב, מנקים לו את הפצע עם מים והוא מקבל אנטיביוטיקה.
את צודקת בהחלט לגבי השניצל חח
אני אפילו לא יודע איך לקרוא לזה, את רואה משהו לא ברור, לא מבינה אם זה גיד, או שריר, או סחוס, בהחלט מלחיץ !
אגב, למה לא שטפת לו לבד את הפצע ? האם הרופאה ביצעה שטיפות "מיוחדות" ? ואיך היא שטפה, פשוט עם צמר גפן ומים או עם צינור או בדרך אחרת ?

את השטיפות הוט' עשה עם תמיסת סליין

אם אני זוכרת נכון, גם אני וגם הרופא העדפנו שזה יבוצע במרפאה כי גם ככה הייתי באה איתו לביקורות, ובמרפאה יותר פשוט להשתלט על חתול - כי יש עוד אדם שעוזר (אחד מחזיק והשני מטפל), וגם כי במרפאה החתול היה יותר כנוע.
ברגע שהוא התחזק גם במרפאה אי אפשר היה לבצע את השטיפות, כי הוא התנגד, אז נתנו לגוף שלו להתגבר לבד (באמצעות אנטיביוטיקה).
כמובן שגם המנוחה עזרה לו

מקווה שהגיבור שלך יחזיק מעמד וייצא מזה בקרוב
איך הוא מרגיש היום?

למעלה