לדר' אלקיים, שלום

לדר' אלקיים, שלום

אני מתנצלת מראש על האורך, ואודה לך אם תואילי בסבלנותך לקרוא עד הסוף, ואולי לשפוך קצת אור (חדש) על מצבי. הנני בת 37 וקצת. לפני כ-3 שנים ילדתי לראשונה, ומאז החלו מספר סמפטומים מדאיגים, שספק קשורים זה לזה, וספק לא. בשנת 2005 נשלחתי ע"י רופאת משפחה לבדיקת ANA (Antinuclear Ab Adults זאת בעקבות תלונתי על תשישות, לאות, וגם בעקבות זיהומים חוזרים בדרכי נשימה (צפצופים, חרחורים, שיעולים רוויי ליחה, לעיתים דלקות ריאה וכו'....באחת הפעמים עם ESR מוחש = 90) כשאף רופא לא מצליח לפענח את הבעיה. בנוסף, לעיתים קיימת מעורבות של הפרקים. כאבי פרקים, כאבי גפיים. התכווצויות בכפות הרגליים או בשוק במהלך שינה, למשל. כאבים לא ברורים בכף ביד (כאילו מתכווצים לי השרירים בכף היד עצמה !) תוצאת הבדיקה היתה חיובית. ועל כן נשלחתי לראומטולוג. בדיקת ANA חוזרת (כחודשיים לאחר הבדיקה הראשונה) הניבה תוצאה שלילית. וחודשיים אח"כ, בדיקה נוספת הניבה תוצאה גבולית. מספר חודשים אח"כ ביצעתי שוב בדיקת ANA והפעם היתה התוצאה חיובית. לפני כשבועיים נשלחתי לבצע שוב את הבדיקה ועימה בדיקות נוספות. גם בפעם זו יצאה תוצאת ANA חיובית. שאר הבדיקות יצאו תקינות (
). כימיה בדם תקינה (קריאטינין, CK, UREA, קלציום. הכל תקין). המטולוגיה תקינה (מלבד המוגלובין שנמצא על הגבול התחתון, וכן גם המטוקריט) בדיקות נוספות שביצעתי לפני כשבועיים היו: Cardiolipin-B2GP1 IgG Ab - תוצאה תקינה- שלילי: קטן מ7.5 GPL U/ml- Hepatitis B Surface Ag - שלילי Hepatitis C Ab(EIA) - שלילי CRP -:קטן מ 0.5 mg/dl (תקין) Antinuclear Ab Adults - חיובי DNA ds Ab - שלילי Rheumatoid Factor Quantit -- קטן מ 5 IU/ml המשלים C3, C4 בטווח הנורמה. מבחינה קלינית, כאמור, אני סובלת מפעם לפעם משיעולים קשים וכבדים, צרידות קשה (מטופלת במשאף סימביקןרט), וכן מכאבי מפרקים, שרירים, ומן התפסויות שריר בלתי ברורות. מה קורה לי ? האם יש קשר בין השניים (בין השיעולים, הצרידות, דלקות הסמפונות והריאות לבין כאבי הפרקים והשרירים) ? מה המשמעות של ANA חיובי לאור כל התיאור הנ"ל ? האם תוצאות RF תקינות ? (אין ערכי התייחסות בבדיקה) האם יש כיוונים נוספים שתוכלי לחשוב עליהם ? (הרופא שלל פיברומיאלגיה, ואמר שאולי יש משהו שקשור לרקמת חיבור. מה דעתך ?) תוכלי לשפוך לי קצת אור על הענין המטריד הזה ? תודה ושבת שלום

אבחנה

אני כמובן לא יכולה לקבוע אבחנה על פי הנתונים שנמסרו- יתכן בהחלט קשר עם מחלה אוטואימונית וטאורטית יכול להיווצר קשר בין שיעול וכאבי מפרקים- היה רצוי להשלים בדיקות נוספות כגון ANTI RO LA RNP SM ולבצע בדיקה מעמיקה של הראות כגון תפקודי ראות ואולי הדמיה נוספת כדאי יהיה להתיעץ שוב עם ראומטולוג

תודה, והמשך, ../images/Emo26.gif

תודה על תשובתך, דר' אלקיים. ולהלן ההמשך: 1) בדיקת תפקודי ריאות אצל רופא ריאות יצאה תקינה (בוצעה לא בעת התקף, אלא בעת ביקור רגיל). גם בדיקת CT ריאות יצאה תקינה (גם היא בוצעה לא בעת התקף שיעול, אלא בעת רגילה). 2) צילום חזה אשר בוצע כן במהלך התקף שיעול (+חום, וליחה) הדגים: "צילום חזה PA-LAT ציור מוגבר שני הבסיסים. במיוחד מאחורי הלב משמאל. יכול להתאים לתסנין באונה שמאלית תחתונה. סתימה של הסינוס הקוסטופרני הצדדי משמאל. תפליט קטן ? צל הלב בגודל תקין. גודל המדיאסטינום בגדר הנורמה" (אגב, סימני השאלה במקור !) לציין, שבד"כ מקבלת דוקסילין בעת השיעולים הללו. (לעיתים אוגמנטין 850). 3) בנוסף לבדיקות שצוינו בשאלתי הראשונה, עליי לציין בדיקה נוספת שנשלחתי ע"י הראומטלוג והיא: DNA ds Ab - שלילי. 4) אבקש להתייחס לבדיקות שאותן הצעת לי לבצע: בביקורי הראשון אצל הראומטלוג לפני כשנה וחצי (12/2005) ביצעתי את הבדיקות הבאות: Lupus anticoagulant DRVVT - התוצאה היתה בטווח הנורמה (1.09) Lupus anti coagulant APTT - גם כאן התוצאה היתה בטווח הנורמה (1.62) Cardiolipin-B2GP1 IgG Ab - שלילי. DNA ds Ab - שלילי Centromer Ab - שלילי. C-ANCA - שלילי P-ANCA - שלילי Antinuclear Ab Adults - 1.13 (גבולי) Ro Ab Anti SSA - 5.1 (שלילי) La Ab Anti SSB - 8.2 (שלילי) RNP-SM Ab - 7.1 (שלילי) CRP - 0.7 (מעט גבוה) Rheumatoid Factor Quantit - 29 (תקין) Complement-C3 - 86.9 (מעט נמוך. הטווח הוא 90-180) Complement-C4 - תקין מאחר והבדיקות שהצעת בוצעו לפני כשנה וחצי (ויצאו תקינות
) - האם לדעתך יש בכל-זאת טעם לבצע אותן שוב כעת ?? ושאלה נוספת - - כיצד ייתכן שבתקופה של כשנתיים בדיקת ANA יוצאת פעם חיובית, ופעם שלילית ? (בד"כ חיובית, אך פעם אחת יצאה גם שלילית) האם יש כיוונים נוספים שתוכלו לחשוב עליהם ? (מקריאה באינטרנט הבנתי כי שיעול וראומטולוגיה מתקשרים בעיקר במחלת הלופוס. ועל כן הצעת לי לבצע את הבדיקות הנ"ל. אולם, כאמור, ביצעתי אותן לפני כשנה וחצי, ועל כן, אודה לך אם תחוו דעתך - האם יש טעם לבצעם שוב ?) מודה לך מאוד על התייחסותך.

המשך

התשובות די תקינות ועל כן לעת עתה, לא ניראה לי שניתן על סמך נתונים אלה לקבוע אבחנה חד משמעית של תהליך אוטואימוני

למעלה