לדעת את עצמ...מי?

Mist2

New member
לדעת את עצמ...מי?

לרוב כל עבודה עצמית ופנימית של האדם על עצמו מתחילה בניסיון לדעת את עצמו.
להבין כיצד, איך ומתי הדברים אצלו עובדים.
אך מי הוא אותו עצמו?
על מי ועל מה בדיוק, אותו אדם המנסה לדעת את עצמו, מתבונן?
האם יש שם דבר מה אמתי שניתן להתבונן עליו?
ואם אכן דבר כזה ישנו, האם יכול האדם להתבונן בו, כפי שמתבונן הוא על הדברים האחרים שבו?

יכול אני לומר בביטחון רב, וללא קשר להאם אותו דבר אמתי נימצא או לא, שבהתבוננות בעצמו, יגלה האדם –
זיוף, שליליות, שקרים ושקרים עצמיים, הזדהויות, הזיות, השתוקקויות, פחדים, רחמים עצמיים, גאווה, טירוף ועוד אין סוף זבל המכונה ״אני״…
וכל זה בתנאי שהאדם כנה מספיק, אחרת התבוננותיו לא שוות מאומה.

ואז נשאלת השאלה: ״האם זה מה שאני? אסופה של שליליות, שקרים, פחדים, ועוד…?״
ועוד שאלה: ״מה גורם לכל אלה להתגשם?
כאשר אני נימצא במצב מסוים אני פוחד, במצב אחר אני שמח, במצב אחר אני מתעב ובמצב אחר אני משקר?״
״האם כל אלה הם רק פועל יוצא של הגורמים המשפיעים עלי?״

התשובה היא די ברורה, על האדם לבדוק ולהתבונן בעצמו היטב במצבים שונים!
אם לדעתו יכול הוא לשנות את הדברים, עליו לנסות לשנות, ולהתבונן וללמוד מה קורה, האם הצליח או נכשל…?

אני חייב להוסיף ולומר, שכדי שיוכל האדם להתבונן בעצמו במצבים שונים, עליו לקבל את כל המצבים ולהשתמש בכולם.
כיוון שכפי שרשמתי, כל מצב גורם לו להופיע בצורה אחרת, להציג את עצמו בצורה אחרת.

אבל לרוב, במקום להשתמש בכל המצבים, הרועשים, השקטים, המעצבנים, הנינוחים, המלחיצים…
אני שומע יותר ויותר את הבקשה להיות בשקט, תסתגר במקום מבודד, שב בנוחות, היה שקט ונסה להיות במקום שקט…
ואז עשה מדיטציה, תתבונן על עצמך…
ומה יגלה האדם על עצמו מתוך אותו בידוד, מושפע מאותם גירויים אליהם כבר התרגל???

אם מצאת את עצמך רועש, עצוב, שמח, מפוחד, מתעב… פשוט הייה, ללא הניסיון לשנות, להפסיק…
פשוט הייה והתבונן, וקבל את עצמך כפי שאתה.
רק כך תוכל לדעת את עצמך…
השאר את השקט למוגי הלב, שלא מעזים לדעת את עצמם, ומתחבאים בשקט…

כיוון שכל השאלות בהודעה זו הן שאלות רטוריות, אני מבקש לא להגיב בתשובות על השאלות.
בכל מקרה רוב התשובות מוכרות, וחוץ מזה אין בהודעה זו כל ניסיון לקבל תשובות.

מעטים האנשים שפגשתי המסוגלים "לקבל את עצמם כפי שהם".
היכולת "להתבונן", גם אם אפשרית לכולם, אינה נגישה להרבה אנשים.
בטח שלמי שמנסה "ללמוד" לעשות זאת לראשונה, זה עלול להיות מורכב.
אולי, וזו סתם השערה דמיונית, הישיבה "בשקט" היא סוג של "אימון".
הרי קל ופשוט יותר להתבונן ללא גירויים "חיצוניים" המסיחים את הדעת.
כמובן שכפי שכתבת, זה לא יגלה דבר על התגובות לגירויים הללו,
אבל אולי זה מאפשר לאדם ללמוד "לראות את עצמו" מלכתחילה.
מצד שני, אם כל מה שהוא עושה זה "לשבת בשקט" פעמיים ביום, ואינו "זוכר את עצמו" בשאר הזמן, לא בטוח שהישיבה הזה תועיל לו במיוחד.

Mist2

New member
למה אתה משתמש ההגדרות שזרות לך?

כמו ״זוכר את עצמו״...

לא הבנתי את השאלה

מה זאת אומרת "הגדרות שזרות לי"?
יש ל"זכירה עצמית" הגדרה רשמית?

Mist2

New member
:) לא משנה

כן בדרך הרביעית, המושג ״זכירה עצמית״ הוא מושג מרכזי שהכול סובב אותו.

הרשה לי להסביר לך

גורדייף היה גאון. הוא הבין שהאדם המודרני הוא אספסוף זוועתי וקולני. אז מה עשה?
הגה שיטה שבאמצעותה יטעמו הבריות ההמוניות את מה שקרוי הטעם האריסטוקרטי, הטעם הקלאסי. יטעמו, ואולי יפנימו מזה משהו.
ולשיטה הזו, שלחלוטין פונה לטעם ההמונים ומשדלת אותם באמצעים משונים "לתרגל" איך זה היה יכול להרגיש אילו היו אנשים אחרים, נאצלים יותר, יש טריקים משונים לייצר את החיקוי הזה, ששנים מהם מפורסמים ברבים- זכירה עצמית ואי הבעת רגשות שליליים.
כמובן שהחסידים השוטים של השיטה נאמנים לצורה שלה ומכיוון שאי אפשר למסור להמונים את הטעמים שעומדים מאחורי הזכירה העצמית ומאחורי אי הבעת רגשות שליליים כי אז הם ידחו אותם בשאט נפש, אז הרציונל הוא שמוטב לתת להם שיטה דוגמטית שידבקו בה ובאמצעותה, כשתהפוך להרגל, ירגישו בעצמם משהו מהטעם של הנפש האריסטוקרטית, התקווה היא שאולי אפילו יזכו למעט ממצבי ההתעלות האכסטטית שלה ומהחיבור שלה עם המעיינות הפנימיים.
כמובן שלא ברור אם באמצעות חיקוי ומשמעת אפשר בכלל להגיע לכזה דבר, ונשמע שהחוויות של החבר'ה שעוסקים בזה קצת, איך לומר, פסיכוטיות ותלושות.
זה קטע משונה של השיטה הזו שהיא בעצם מוכרת חיקוי של התנהגות אריסטוקרטית. מי הצרכנים? כל מיני פסאודוניסטים שרוצים להיות אריסטוקרטים ואנשים עם מנטליות נרקוטית שמחפשים חוויה מיסטית.
אז ברור שהם יהיו דוגמטים ומבחינתם "זכירה עצמית" זה בול מה שכתוב אצל אוספנסקי כי פה מדובר בהשקעה שלהם- הם כבר רוצים להגיע לאצילות...
כלומר- השיטה הזו גאונית מבחינה מסחרית! היא מנצלת את הדחף של המעמדות הנמוכים להתיימר להיות מעמדות גבוהים מהם. היא מוליכה שולל את היומרניים ביותר, את השחקנים. היא מפלרטטת איתם... "דרכו של האדם הערמומי", והגורו השחקן שיש לו שליטה פלסטית בפניו.
יש בזה משהו מגניב- כמו גילדת שחקנים שרלטנים מימי הביניים. משחקים אותה אריסטוקרטים. משנים את הקרמה...
אבל כשאתה רוצה מהם תוכן- כלומר משהו שהוא יותר מסתם תיאטרון של יענו אריסטוקרטים- כשאתה בודק מה הפילוסופיה שלהם- מה הערכים שלהם, אז הכל מזוייף, ואין בכלל פילוסופיה, אין בכלל מחשבה. הכל פלסטיק. ואתה שואל את עצמך- מה הטעם בכל העסק הזה. תהיה מה שאתה, בן אדם! שים פס על כולם, על כל החברה ומעמדותיה. איזה אריסטוקרטים ואיזה נעליים? מה אתה, מלכת אנגליה? זה לא שפוי, זה לחוץ, זה גובל בטימטום לרצות כל כך להיות מישהו אחר עד כדי חיקוי שלו. זה ממה ממש דפוק. אנשים פשוט מניחים לחברה להלחיץ אותם. בגלל זה יש תופעות כאלו.

Mist2

New member

רכפה ירקרקת
אודם מימוז
תנוחתה אלוהית
כדמעת עץ אגוז.

מדוע נכשלו אוספנסקי וגורדייף

הם נכשלו מכיוון שהרעיון שלהם שגוי מהיסוד.
הרעיון הוא שבאמצעות זעזועים אפשר לאחד את ריבוי האני, לפתח את התודעה ולהשיג כוח רצון.
לכאורה- יש בזה משהו. הרבה אנשים חושבים בגישה זהה ויגידו לך שאפשר להשיג כוח רצון, שזה משהו שמשיגים אותו. שהוא מצוי בזמן, הוא בעתיד, הוא שינוי פנימי שיש להשיג.
הם יגידו שלאחד את ריבוי האני זו מטרה, וזה לוקח זמן.
הם יגידו שלפתח תודעה זה תהליך. תהליך בזמן.
המכנה המשותף בגישות האלו הוא ההנחה שיש זמן. כלומר- זמן פסיכולוגי. זמן של תנועה מנקודה נפשית א לנקודה נפשית ב.
הבה נתבונן בטענה הזו- שאפשר להשיג כוח רצון לאורך זמן. ניקח דוגמא היפותטית- נגיד שאני רואה בחורה מכוערת ומטומטמת להפליא, ולא בא לי לפגוש אותה בשום אופן. אבל אני מגיע מחברה כפרית מסורתית באיזה חורתחתסטן ואומרים לי תתחתן איתה כי זה שידוך טוב למשפחות. אז האם הרצון שלי יגדל עם הזמן? היא לא נעשית יפה עם הזמן, היא נשארת כונפה מבחילה, טיפשה ודוחה. הרצון שלי- לא משתנה עם הזמן, אלא הוא נמצא בנצח, כי בכל מקרה זהה- זה הרצון שלי. אם הנסיבות ישתנו והיא פתאום תהפוך להיות יפיפיה אינטליגנטית אז הרצון שלי ישתנה, אבל זה כבר בתוך הזמן. אז אין כזה דבר רצון בזמן שהוא לכשלעצמו, אלא רצון שמשתנה עם הזמן הוא תמיד יחסי לנסיבות שמשתנות עם הזמן.
כך שהתיאוריה הזו שרצון משתנה עם הזמן עקב כוונה רצונית לשנותו- היא שטות והבל מוחלט. רצון כלל לא משתנה מצד עצמו אלא רק ביחס לנסיבות משתנות.
אז מה הקטע עם זעזועים? אם תושבי חורתחתסטן יתנו לי כאפות- אתחתן עם הכונפה, מתוך זעזוע עמוק. אבל זה לא רצון, זה כפיה. זה ההיפך מרצון.
ובאותה מידה, אם אתרגל "אי הבעת רגשות שליליים" אז לא אביע את ההתנגדות המספקת לחתונה מהגיהנום. וכך "ישתנה" רצוני לכאורה, אבל לאמיתו של דבר זו רק חולשת דעתי להביע את עצמי. בלי רגשות שליליים נלקח ממני אמצעי הבעה שאפשר גם לקרוא לו אמצעי הגנה מפני כונפות. והנה מצאתי את עצמי נשוי לתפלצת! הידד ל"כוח הרצון" שהביאני עד הלום.
והנה יכולתי, כתושב חורתחתסטן להחליט שדי, אני לא מתעסק בחרא הזה, וללכת לעבוד בחקלאות כל היום, בערב לשתות אלכוהול ולזיין פרוצות וכך לשכוח מזה ואולי אם אתעלם מזה מספיק- ישדכו את הכונפה למישהו אחר. אבל התרגול אומר לזכור את עצמי. אז אני חש נקיפות מצפון כי הרי אני זוכר את עצמי ואת החובה שלי כלפי השבט החורתחתסטני שלי. ולזאת יקרא "תודעה". איזה חרא.
כך משתלטת החברה על הפרט- באמצעות תירגולים שמתיימרים לפתח לו את הרצון והתודעה, אבל לאמיתו של דבר מחלישים את רצונו העצמי ותודעת העצמיות שלו.
אז מה חסר בכל הדרך הזו? מה חסר???? התשובה היא- רוח העצמיות!
רוח העצמיות עומדת בניגוד לכל הגישה של "הדרך הרביעית" כי ה"דרך" הזו היא אינוס העצמיות לרצון שאינו שלה ולתודעה שאינה שלה ולאחדות שאינה שלה. הדרך הזו היא הדרך להרס עצמי. לכניעה לתכתיבי החברה ולחתונה עם כונפות!...
זו אינה דרך גאונית. זו דרך של כאבי בטן נוצריים. זו דרך זו? זה עינוי מזוכיסטי חסר תוחלת. ולשם מה?
יש תבונה מן הטבע, תבונת האינסטינקט, זו שאומרת לך "אל תתחתן עם הכונפה המטומטמת הזו" ואם אתה מקשיב לה- אתה תהיה בסדר. לפעמים האמירות הפשוטות ביותר נכונות- אומרים הבריות- "הקשב ללב".
הדרך הזרה ההיא המכונה "הדרך הרביעית"- אין בה לב! דרך של ריקים וכסילים ורשעים.
"וגם-בדרך כשסכל הולך, ליבו חסר; ואמר לכול, סכל הוא" (קוהלת י.ג)

Mist2

New member

שעותיה של איוולת מדודות במחוג-שעון;
אך שעותיה של חכמה, אין שעון שימדדן.

לא לא

זו לא החוכמה שחסרה שם.
כנאמר - חוכמה בגויים- תאמין, תורה- אל תאמין.
זה כמו ניסויים בבעלי חיים. לא הידע חסר שם, אלא הלב. בדרכו של גורדייף אתה חותך ומענה בעצמך מבחינה פסיכולוגית, כמו עושה ניסויים בבעלי חיים, ומקריב אותם לשם ה"חוכמה" (שאולי נרכשת במידת מה).
והקורבנות האלו שאתה עושה בעצמך- משחיתים את חייך. זו דרך נוצרית. זה מעורר בחילה. אתה משתתף באיזשהו ניסוי פסיכולוגי על עצמך שגורם לך להיות מצפוני באופן שהורס את חייך. למצפון וללב אין שום קשר. איך אמר ליבוביץ' - "מצפון הוא אליל".
אצל גורדייף, מצפון הוא תודעת כל הרגשות בו זמנית, כזו שמתפתחת בעבודה על עצמך.
אבל לב- לב הוא מה שמנצנץ בהחלטה של רגע.
העבודה על המצפון לעולם לא יכולה להגיע ל"אנרגיה" של הלב. הספונטניות היא בלתי ניתנת לפיתוח. הספונטניות היא... ספונטנית!

Mist2

New member

״...היי אדוני, מה עצבני
למה מרביץ פה, תיתן להציץ
הלו שוטר, למה עוצר
אל תתחמם, אני רק מצלם...״

ינוקא1

New member
ולמרות בקשתך

יש תקופות של התכנסות פנימה , ויש תקופות של יציאה החוצה ,
יש טעם בהתמודדות עם החיים בתנאי שטח , ויש גם טעם לבחון את הכל במקום "סטרילי".

למה לשלול את זה או את זה

Mist2

New member
מאוד פשוט

לא מדובר בתקופות של התכנסות פנימה ושל יציאה החוצה.
רוב המתרגלים עושים מה שנוח להם.
מסיבות רבות רוב האנשים שעוסקים במדיטציה, כלל לא יודעים שיש אפשרות ״בהתמודדות עם החיים בתנאי שטח״.
זה נוח לשבת קצת על התחת, להתרכז קצת בנשימה, או למלמל מנטרה או לשחק באיזה תרגול הקשור בדמיון....
לצערי, רוב הדברים האלה הם לא יותר משקר עצמי...

ינוקא1

New member
כלומר , באופן עקרוני אינך שולל

תרגול מדיטטיבי , רק שמבחינתך רוב המתרגלים משתמשים במדיטציה כ"בריחה" ?

Mist2

New member
בגדול כן

אני לא שולל תרגול מדיטטיבי, כאשר הוא חלק מעבודת האדם על עצמו.
ולא רק 20 דקות נשב נעביר תזמן והכל בסדר... כעת נחזור לחיינו הרגילים.

neophile

New member
התרגול בדרך הרביעית הוא אלכימי

לא תרגול של שאיפה למשהו בלתי מושג ואז לספר לעצמך תירוצים למה לא הצלחת או למה בכלל לא היה טעם לשאיפה הזאת מלכתחילה וחוזר חלילה... שזה תרגול שיכול לעבוד אבל רק עם מורה שיודע באיזה נקודה לזעזע אותך.
&nbsp
למעשה גם בדרך הרביעית אתה זקוק למורה שיזעזע אותך בנקודות הנכונות אבל השאיפה היא להגיע למצב שאתה מתחיל להיות המאסטר של עצמך במובן שאתה מסוגל לזמן את הזעזוע ולקבל אותו בברכה , זאת המשמעות של להיות אדם מס' 4 .
&nbsp

ינוקא1

New member
בוא לא נדבר על "דרכים" , נדבר ענינית.

כי אתה מדבר בשפה , שאינני מבין.

גם אני עוסק באלכימיה בשורה תחתונה.
אני עוסק בהתמרת הגוף הפיזי.
אבל אינני בטוח שכשאתה כותב "אלכימיה" , זו ה"אלכימיה" עליה אני מדבר.

אותו כנ"ל "זעזוע" , "מורה שיכול לזעזע וכו' וכו' "

כל המושגים הללו הם מושגים של הדרך "שלך" , הם יכולים להיות נכונים מאוד , אך לא מובנים לאדם כמוני שלא שייך לזה.
וכנ"ל לא מובן לי ההקשר בין מה שכתבת לבין ההודעה שאליה הגבת.
אולי יש הקשר , אבל בגלל שאין לי את הבסיס שלך בדרכך , קשה לי לראות אותו.

אז עצתי לך :
דבר פשוט , דבר בגובה העיניים , תביא דוגמאות מהחיים , צא מנקודת הנחה שלפניך עומד ילד מטומטם שאיננו מבין מחייו , ותסביר בלשון פשוטה כמה שיותר.

התועלת המרובה שאני מפיק מהפורומים , היא רק בגלל שאני משתדל ליישם את זה.
התרגול הזה של "לדבר פשוט" עוזר לי מאוד להבין את עצמי ודרכי.

neophile

New member
אגב ככל שאני מבין את דרכי יותר

כך אני מוצא פחות מלים לתאר אותה ובכלל החשיבות של לנסח דברים כמחשבות נראת יותר ויותר מיותרת כי המחשבות הן כלכך משניות ... כשאתה בחלום ואתה חושב על מה שאתה חווה בחלום אין לזה משמעות מיוחדת , זה לא בהיר ונהיר יותר זה בדיוק באותה רמה כמו החלום.
&nbsp
&nbsp
&nbsp
&nbsp
&nbsp

למעלה