לדעתי זה מתאים לנו

dina199

New member
לדעתי זה מתאים לנו

"כל אחד הוא גאון . אבל אם תשפוט דג לפי היכולת שלו לטפס על עץ , הוא יחיה את כל חייו באמונה שהוא טיפש"
אלברט איינשטיין

מתקנת לך את המשפט

לפי המתורגמן שלי האישי שלי:

אם אחד הוא און. אבל אם תשפוט דג לפי היכולת שלו לטפס על עץ, הוא יחיה את כל חייו באמונה שזה טיפשי.

dina199

New member
לגבי המשפט הראשון זה בדיוק

'כל אחד הוא גאון' .
לגבי המשפט השני זה עניין של הבדל בין עברית לאנגלית. בעברית חושבים ש 'it is stupid ' מתורגם אוטומטית ל'זה טפשי' .
אבל כאן צריכים לבדוק את ההקשר . המלה 'דג' בעברית זה זכר . לכן אומרים 'הוא' . באנגלית 'אנגלית' (במיוחד זו שהיתה מקובלת בזמן של איינשטין , ולא באמריקאית של ימינו) מתייחסים לכל בעל חיים ואפילו תינוק (baby ) כ - it. במילים הוא והיא מיוחסות לבני אדם בלבד (מעבר לגיל הינקות).
לכן במשפט על הדג כשמתרגמים אותו לעברית, כל it הופך ל'הוא' , כי זה מתייחס לדג עצמו בצורה ספציפית.

dina199

New member
ניסיתי את התרגומים האוטומטיים

ב google translate יצא :
"כל אחד הוא גאון. אבל אם לשפוט על דגים זה יכולת לטפס על עץ, הוא יחיה את כל חייו של להאמין שזה טיפשי."

וב bing יצא :
"כל אחד הוא גאון. אבל אם אתה שופט דג זה היכולת לטפס על עץ, זה יחיה כל חייו להאמין שזה טיפשי."

הםא מסוגלים להתגבר על ה 'it' (מבחינתם זה 'זה' בלבד
)

גור42

New member
משפט יפה מאוד ומתאים מאוד, אבל לא של אינשטיין

או לפחות - אין שום ראייה שאינשטיין אכן אמר זאת, וזה זה גם לא ממש הסגנון שלו.

מה שמזכיר לי ציטוט אחר שראיתי בזמנו:

"הבעיה עם ציטוטים באינטרנט, זה שלא תמיד אפשר לסמוך על המהימנות שלהם" - אברהם לינקולן, 1864.

dina199

New member
כן ,ראיתי גם את זה

ובאמת לא איכפת לי אם איינשטיין אמר את זה או לא
(חשבתי גם על זה לפני שפרסמתי כאן) .
המשפט על הדג נכון בכל מקרה.

אבל לדעתי איינשטיין כן אמר את זה. כי קראתי על זה מזמן , עוד לפני שאינטרנט נכנס לכל תחום בחיינו (ובילבל את לינקולן
.)

abashel13

New member
יש איש אחד שקראו לא אל-ברט איינשטיין

והוא כבר מזמן בר מינן וכך הפך להיות כלבויניק... הרבה יותר מאיש אחד פשוט.... ומאז הוא גם חכם סיני עתיק וגם אחד מחז"ל

גם נהיה אספרגר ועבר עוד ועוד חוויות כיד הדמיון הטובה על כל מוקירי "הכל יחסי" שזה ממש לא הוא...

וזה מזכיר לי בדיחה על מישהו ששואלים אותו מה נשמע והוא עונה: "אל תשאל. הים התייבש והדגים עלו על העצים"

גור42

New member
דווקא בעניין האספרגר, השמועה כנראה נכונה

כמובן שמכאן ועד להכרזות נוסח "כל אספי/אוטיסט הוא אינשטיין פוטנציאלי" הדרך רחוקה מאוד. אבל לי אישית, לפחות, אין שום ספק שידידנו אלברט היה א"ס פר-אקסלנס. וגם אין לי שום ספק שלולא אינשטיין היה א"ס, הוא לא היה מגלה את התגליות הגדולות שלו.

כי בתכל'ס, מבחינת IQ נטו, אינשטיין לא היה כזה יוצא דופן. כן, הוא היה גאון מבחינת ה-IQ, אבל לא בכזו רמה עילאית שמצדיקה את הפיכתו לפיסיקאי הדגול ביותר במאה ה-20. מה שהפך את אינשטיין לכזה (לפחות בצעירותו) זו היכולת שלו להישיר מבט אל עבר המציאות, ולהסיק את המסקנות המתבקשות גם כשהן סותרות את "החוכמה המקובלת". ולתכונה הזו, לדעתי לפחות, יש קשר הדוק לספקטרום האוטיסטי.

abashel13

New member
מאחר והיו כמה וכמה חדשנים לאורך ולרוחב

ההיסטוריה אנושית שחשבו מחוץ לקופסא אחרי שהישירו מבט אל המציאות,

למשל אברהם אבינו שיסד את המונוטאיזם, למשל אייזיק ניוטון שהבין שהכוכבים לא נופלים בגלל כבידה

או לחילופין הביטלס שהבינו שאפשר לעשות מוסיקה בלי ללמוד בקונסרבטוריום או כמה בנות שהבינו שלא מוכרחים חזיה בשביל להיות אשה

או כמה הומואים שהבינו שחם בארון...

אז בגלל שיש שמועה שלא תמיד השתמש בזוג גרביים תואם אתה טוען שהוא חדשן מסוג א"ספי?

חדשן כנראה שאין עוררין על כך, חכם כנראה שגם, א"ספי - סורי אין לו אבחון... - מישיר מבט אל המציאות ומסיק מסקנות מתבקשות הסותרות את החכמה המקובלת...

זה חל על כל צופה בלתי משוחד...

גור42

New member
תשמע, ממש אין לי רצון להיגרר לויכוח בענין הזה

מהיכרותי את עניין האספרגר "מבפנים", ומהיכרותי את אופי של אינשטיין (לפחות כפי הוא מצטייר מהביוגרפיות שלו), לי אישית אין ספק שאינשטיין היה אספרגר.

ואם אתה חושב אחרת - זכותך.

ואני לא רואה הרבה טעם להתווכח בסוגיה הזאת, כי אין לכך שום חשיבות. בעולם שבו יש א"סים כשרים למהדרין כמו טמפל גרנדין וג'ים סינקלייר, אין שום צורך "להעלות באוב" את אלברט אינשטיין.

גור42

New member
אגב, חלק מהחדשנים האלה כנראה באמת היו א"סים

הביטלס, כמובן, זה בכלל לא קשור. וכנ"ל לגבי ההומואים.

אבל אייזיק ניוטון - יש סיכוי לא רע שהוא כן היה על הספקטרום. גם במקרה של אברהם אבינו לא הייתי מהמר נגד זה... גם הביט נוכחה אל המציאות, וגם חווה מצבי תודעה מאוד לא קונבנציונליים, שזה שילוב מאוד אופייני לספקטרום האוטיסטי (ולאו דווקא אספרגר)

אבל כמובן שכאן אני כבר מזמן חרגתי לגבול הספקולציה.

(ומי שלדעתי לא א"ס למרות שהדיעה הרווחת אומרת שהוא כן, זה ביל גייטס. כן, הוא גם חדשן וגם חנון ממושקף, אבל אני מתקשה מאוד להאמין שא"ס יכול להיות כל-כך חלקלק)

למעלה