לגבי משכנתא -
לברר את יכולה בכל שלב. חשוב ללכת ברצינות לפחות לבנק אחד ולקבל מה שנקרא "אישור עקרוני" מה שאומר שיש לך את כל הנתונים הטכניים לקבל את הסכום שאת רוצה. הם מבקשים את כל הטפסים, פותחים תיק ונותנים אישור עקרוני לסכום שביקשת וגם מציעים לך ריבית מסויימת (עד פה זה גם לא עולה כסף). הנגיד הוריד את הריבית במשק ל-3.75 (היתה 4 אני חושבת) אז הריביות מהבנקים צריכות גם לרדת. כשביררתי לפני 3 חודשים הריביות היו בין 3.5 ל-4.2 תלוי בסוג המשכנתא, באורך ההחזר, במיקוח שלך ובנתונים שלך ובכמה שהבנק רוצה אותך. לקחת את המשכנתא בפועל ? אם מדובר במשכנתא לבניה אז החל מהרגע שיש תוכניות מאושרות את יכולה לקחת חלקים כשכל שלב של לקיחת כסף מותנה בביקור שמאי בשטח ואישור שלו שהשלב בוצע. (זה קצת ניג'וס). בדרך כלל בנקים מוכנים לתת כמעט רק משכנתא לבניה כשמדובר בשטח ועליו בונים (ולא משנה כמה יקר או שווה השטח) אבל גיליתי שחברות אחרות (למשל כלל ביטוח...) מוכנים לתת משכנתא על השטח לא בצורה של ליווי בניה. לפני שקיבלתי את הכסף היה לי אישור עקרוני בתנאים מצויינים מבנק עדנים (ממליצה על הסניף בכפ"ס ועל אריאלה מנהלת הסניף) ואישור עקרוני בתנאים מעולים מבנק בינלאומי (ממליצה על הסניף ברעננה ועל ענת המקסימה שגם את המשכנתא הקודמת שלקחתי והוחזרה בינתיים לקחתי ממנה) ואז כלל ביטוח הציעו לי אותם תנאים כמעט (0.1 אחוז ריבית יותר) אבל חצי מהסכום מייד על חשבון השטח ורק חצי בליווי בניה. התכוונתי לחכות לסיום אישור התוכניות ואז ללכת עם ההצעה של כלל ביטוח ללחוץ על הבנקים לתת לי אותו דבר... אם יש לך נכס אחר למשכן (למשל בית אחר) אז זה קל - תקחי מתי שבא לך. משכנתא של זכאות ממשרד השיכון אפשרית רק כשיש שלד על השטח. לגבי עלויות בניה למ"ר... קשה. תשמעי, ככל שעובר הזמן ואני מקבלת עוד מידע אני משתכנעת שלהכל כולל הכל כולל הכל מהתחלה ועד הסוף, כולל היזום וכל מה שבתוך הבית (מטבח, תאורה, מזגנים, קמין וכו' וכו') והגינה והפיתוח, מהרגע שאת מתחילה ועד שאת מסיימת - לא פחות מ-1300 דולר למ"ר. למרות שזה אומדן בלבד לבית סביב 200 מ"ר כי חלק מהעלויות הן פשוט לא למ"ר (למשל פיתוח הוא למ"ר שטח. מטבח הוא תלוי בתכנון המטבח, מזגנים כנ"ל. תאורה כנ"ל. אנשי מקצוע - מהנדס אדריכל מודד וכו' לא למ"ר וכן הלאה). בניה בלבד (בלי פיתוח, מטבח, תאורה, מזגנים ושאר דברים שבתוך הבית ויזום שכולל את כל החלק של האדריכל, מהנדס, תוכניות וכל מה שהוא לא בניה פיזית) - 650 עד 750 דולר למ"ר תלוי כמה את יכולה ללחוץ את הקבלן. מקווה שעזרתי...