אמנויות לחימה לנשים
כל תלמיד/ה זקוק לדרכים שונות לגמרי (!) כדי להגיע לאותה תוצאה. אז יכול להיות שסטטיסטית, צורות למידה ואימון מסויימות יניבו תוצאות מעולות אצל גברים וגרועות אצל נשים ולהיפך, אבל כאשר בוחנים כל מקרה לגופו רואים שלכל אדם (ולא משנה איזה אברי מין יש לו) זמינה היכולת להגן על עצמו ברמה של לוחם. "לוחם", להגדרתי, הוא אדם השולט באמנות הלחימה בצורה המפרידה אותו לגמרי מרמת האדם הנטול מיומנות זו. זה לא כ"כ משנה עם כמה אנשים הוא יתמודד, זה יהיה כמו נמר מול כבשים. אני מדריך קונג-פו בעל נסיון של למעלה מ-10 שנים, המאמן את תלמידיו בכל קשת עוצמות/דרגות המגע, החל מאי-מגע וכלה במגע מלא הכולל אגרופים לפרצוף (עם כפפות איגרוף ובלעדיהן) ובעיטות מתחשבות למפשעה, וכמובן גם כל מה שבאמצע הדרך ביניהם, כגון: סימון של מהלומות קטלניות, נשיכות לעורק הצוואר, נגיחות, בריחים, הטלות (על רצפה, מזרון או מדרגות) וכולי. רוב תלמידי הינם ממין נקבה ולמיטב נסיוני ושיפוטי אני סבור שנשים וגברים אינם שונים ביכולת הלחימה הפוטנציאלית שלהם. להיפך: סטטיסטית יש יתרון קל, בשורה התחתונה, לנשים באמנות הלחימה, אולי בגלל שהאגו שלהן פחות כבד ולכן הן לעיתים קצת יותר רכות, קלילות וגמישות (נפשית), תכונות אשר נושאות ערך רב בכל הקשור ללחימת-אמת. סטטיסטית, גם סיבולת הכאב שלהן נוטה להיות קצת טובה יותר, אם אינני טועה באבחנתי (ההבדלים קטנים, אז אני לא בטוח שזה לא רק נדמה לי). כאשר אנחנו מדברים על שיטות לחימה ואימון ספציפיות, לעומת זאת, מובן שיש יתרון סטטיסטי לנשים / גברים בהתאם לשיטה, אבל צריך לזכור שמדובר ביתרון סטטיסטי בלבד! אז סטטיסטית, לדוגמא, שיטת הלחימה "ווינג צ´ון" (אביב יפה) פותחה על-ידי אישה ומתאימה במיוחד לנשים. יש לה הגנות מעולות לאיזור החזה, לדוגמא. זאת השיטה שברוס-לי למד, אגב. שיטת הלחימה "טאי קוון דו" אף היא מושכת לא מעט נשים, אבל הבעיה היא שכפי שהשיטה נלמדת כיום היא איננה חותרת ישירות להגנה עצמית, אלא ללמידת השיטה עצמה, שבעקיפין תורמת להגנה עצמית (ויש הבדל עצום בין שני הדברים). גם אייקידו מושכת נשים, אבל אומרים שצריך הרבה שנים כדי להתגונן ביעילות באמצעות שיטה מופלאה זו (אני ממליץ בחום עצום על המכון בשלמה המלך פינת ארלוזורוב בתל-אביב. פירטתי קצת יותר על מקום מופלא זה, באחת מהודעותי שלמטה). בקיצור, בכל מה שקשור להפניה ספציפית לשיטה ספציפית, אינני יכול לעזור, כי אין לי כמעט ידע בנושא. מקווה שבכל זאת עזרתי קצת במשהו, שלך, בן