לעידו היקר,
*** בוא נתחיל מנזירי שאו-לין החביבים. ובכן, הם לא עצרו כידון / חרב בעזרת הגוף, הם נ ש ע נ ו על כידון / חרב בזווית מסויימת, מבלי להיפצע. זהו תרגיל הדורש יכולת וידע מסויימים, שלמיטב ידיעתי אינם קשורים ישירות לאמנות הלחימה, אלא יותר לאמנות התצוגה של הלחימה. יתכן בהחלט שיש משמעות לתרגיל הזה גם באמנות הלחימה, אך אני אינני מכיר אותה... שליטה בכאב היא דבר של מה בכך עבור אמן קונג-פו. כאב הוא רק תחושה. ניתן בקלות ללמוד לבטל תחושה זו כרצוננו. ניתן אפילו להשפיע על תחושת הכאב של זולתנו. אך בל נשכח שתחושה זו הינה ידידתנו ומשרתנו. בלעדיה אנחנו ננוע בצורה שגויה, נחיה בצורה שגויה, נחלה, נפצע עצמנו, נמות... *** ועכשיו, בוא נמשיך ל"שבירות"... כשהייתי ילד שאלתי את המורה שלי, יצחק, אם הוא יכול לשבור מקל-עץ. הוא הסתכל עלי בבדיחות והשיב לי: "לא יודע, אף פעם לא הותקפתי על-ידי מקל עץ..." שנים אחר-כך יצא הסרט "קראטה קיד 1", שבו השיב מורה הקראטה הזקן לתלמידו הצעיר דניאל אותה תשובה בדיוק. כנראה שהעתיקו מהמורה שלי... עידו, גם אם מישהו מתקיף אותנו במקל-עץ (וזה לא אמור לקרות לנו, אלא אם כן אנחנו מציבים עצמנו במודע במצב כזה, למטרה מסויימת), מקל-העץ איננו ה"אוייב" שלנו באותו רגע, אלא האיש המחזיק אותו. בסביבות גיל 20 (לפני כ-10 שנים), בהיותי מדריך מתלמד צעיר ונלהב אחרי 7 שנים של לימודים אינטנסיביים, בדקתי מה קורה למקל-עץ כשאני חובט בו. קשרתי מקלות של מטאטא בכל מיני זוויות וגבהים ובעטתי בהם בעיטות סיבוב, צד, מאוויר, מהקרקע וכולי. לתדהמתי הם התפרקו תחת הבעיטות שלי כאילו היו מקלות-ארטיק או משהו כזה. האימון הסתיים תוך שניות, כי לא היו לי מספיק מקלות... וזה בלי שהתאמנתי על כך קודם לכן. מספר שנים אחר-כך עשיתי ניסוי נוסף. הפעם ניסיתי לראות באיזו מידה אני יכול לשלוט בחומר. גיליתי שאני יכול לשבור מקל של מטאטא בלי כמעט מבלי להשתמש בכוח, פשוט על-ידי מכה / לחיצה עליו, מתוך התכוונות אנרגטית מתאימה. החומר מבצע את הפקודה הניתנת לו על-ידי הרוח, האנרגיה או איך שלא תקרא לזה. אני מניח, לאור התנסותי הצנועה, שמי שמתאמן על הדברים האלה ומתמקד בהם, יכול לעשות דברים מדהימים. אני לא אתפלא אם בנאדם יכול להגיע למצב שהוא מפרק קיר בכמה נגיעות, בלי להשתמש כמעט בכוח פיסי. עם זאת, אני חוזר ואומר, מעולם לא הותקפתי על-ידי קיר - ואני מורה ליקום באופן נחרץ לשמר את הסטטוס קוו הזה ואף לטפחו לכיוונים הרצויים לי, לדעתי. *** אקרובטיקה: כפי שכבר אמרתי בעבר, אינני אקרובט ואינני מומחה בנושא. גם מורי, יצחק, איננו חסיד גדול של אקרובטיקה. עם זאת, אחד מתלמידיו התעניין דווקא בכיוון זה והתפתח בו יפה מאוד. יצחק סייע לו להגיע לדברים מדהימים, למרות שהוא אישית (יצחק), איננו נמשך אליהם ואיננו מיומן בהם. גם תלמיד שלי יכול להתפתח בכיוון זה, למרות שגם אני אינני מבין בו יותר מאשר יצחק. אם מישהו רוצה ללמוד אקרובטיקה, אני אנסה להפנות אותו למורה מתאים. אני יכול לעזור קצת, לכוון קצת, לחבר דברים לאמנות הלחימה ולסייע בפיתוחם הנכון, הבריא והשלם, אך אינני מורה לאקרובטיקה. אף אחד לא אמר שאסור לי להסתייע במומחים חיצוניים, במידת הצורך. אני עושה זאת כל הזמן! חשוב תמיד שתהיה נגישות לכל מורה. אנחנו בני-אדם ואנחנו אוצרים בתוכנו מידע ומיומנויות. אחת מהמיומנויות החשובות והנפלאות ביותר הינה לדעת להשתמש במידע הזה שסביבנו, האצור בבני-אדם אחרים ויכול להיות זמין גם לנו. עם זאת, אני מניח שאתה יכול לקרוא אקרובטיקה לצורות מסויימות של תקיפת-יריב במצבי היאבקות, הכרוכות בהתהפכות מלאה של עצמנו לצורך הפלתו או הכנעתו. תרגילים אלה אכן תידרש ללמוד לבצע במסגרת לימודיך אצלי, אך אין זו אקרובטיקה לשמה. אני מניח שאתה יכול לקרוא אקרובטיקה גם לתרגילים מסויימים של עבודת גוף, שאותם תלמד אצלי כחלק ממכלול של עבודת גוף. אבל האמן לי, בתחום זה מספיק מבחינתי שתדע לבצע כמה צורות בסיסיות של התהפכויות קדימה ואחורה. מקומם של תרגילים אלה במשנתנו הינו צנוע ושולי - בעיקר לצרכי אימון הגוף - ואם מישהו לא בוחר להיכנס לתחום זה ולהתמחות בו, זה נותר מבחינתנו תחום שולי שנועד ל"נגיעה מרפרפת" בלבד. זוכר? בלאו-חו לומדים הרבה בסיס ומתמחים באופן אישי בחלק קטן ממנו. כמות האסטרטגיות והאפשרויות בלאו-חו גדולה מכדי שמישהו יוכל להתמחות בכולן. אם אתה נמשך לתחום מתוך אהבה לתחום עצמו, אני אעזור לך למצוא מורים מתאימים לאקרובטיקה / מיומנויות קרקס וכדומה. במידת הצורך, תוכל לשלב דברים כאלה גם באמנות הלחימה שלך, למרות שזה נראה לי אישית רעיון גרוע (אבל מה שנראה לי אסור שישפיע עליך - אני רק אדם אחד קטן. כן, גם אנשים שהתאמנו שנים ושהגיעו לרמה הנחשבת לגבוהה יכולים לטעות!!!). יש תחום נוסף שאתה רשאי לקרוא לו אקרובטיקה, למרות שאין זו אקרובטיקה בעיניי. זהו תחום די חשוב - ומדובר באמנות התנועה ממקום למקום: טיפוס, היחלצות וכולי. אין זוהי אקרובטיקה תצוגתית, אלא עבודה יישומית לצרכים ספציפיים מאוד. תחום חשוב - אך אין הוא בדיוק אקרובטיקה. אם אתה נמשך לאקרובטיקה מתוך משיכה לחריגה מגבולות התנועה האנושית, הרי שהמשיכה הזאת תוביל אותך רחוק. "חריגה מגבולות התנועה האנושית" הוא ניסוח מפוצץ, אך האמן לי, אני שמעתי אותו מהמורה שלי שוב ושוב. יש דרכים רבות "לחרוג מגבולות התנועה האנושית" וכולן עשויות לקחת אותנו למחוזות מופלאים. אינני מדבר על התעופפויות נוסח נמר-דרקון!!! אינני יודע להתעופף או ללכת על מים, אבל אני יודע לקיים עם הגוף שלי מערכת יחסים של בניה והתפתחות אמיתיות ולא טכניות ומגודרות במסגרות נוקשות. *** ועתה, הבה נעבור לכלי נשק ולשיכורים: המורה שלי תמיד נהג לומר שאנחנו מתחילים ללמוד כלי-נשק בשלב שבו כבר איננו זקוקים להם... אחת מהאפשרויות של גופך הינה "לגדול" זמנית באמצעות אימוץ של חלקים מהסביבה החיצונית ורתימתם לצרכיו. השמוש בכלי-נשק הוא סעיף בתוך אמנות מופלאה זו. אתה תלמד להשתמש בכל חפץ בסביבתך לצורך הגנה עצמית. אתה תלמד לפתח שיטת לחימה שלמה סביב חפץ כלשהו, פרי בחירתך. אתה גם תלמד טכניקות אסטרטגיות וצורות-עבודה שפותחו בעבר לצורך הפיכת ששת החפצים התמימים הבאים לכלי נשק קטלניים: מקל ארוך, מקל בינוני, מקל קצר מאוד, נונצ´אקו, טונפה וסאי. בנוסף, תלמד להשתמש בשני כלי-נשק: חרב וסכין. לגבי הלוחמה כשיכור: יש צורות לחימה שבמהלכם אתה נופל / מתהלך כשיכור. אלה הן צורות חשובות, בעלות תרומה מכרעת לאמנות הלחימה שלך - ואתה תלמד אותן! *** לגבי חלומותיך (במובן של שאיפות, לא במובן של "חלום" מתוך שינה): הם החלק הכי חשוב בלימודיך. שלא תעז להרפות מהם או להזניח אותם! המשך לטפח את חלומותיך בדבר רמות מופלאות של לחימה ויכולת. הם ינחו אותך. אל תוותר עליהם... חפש את הדרך להגשים אותם (אבל רק כל זמן שתרצה בכך. אתה לא חייב להם כלום, לחלומות האלה - ושלא תשכח את זה!!!). ריכוז? - אתה תגיע לרמה הרבה יותר גבוהה של ריכוז!!! רמת לוחמה? - כבר אמרתי לך שאין לי מושג באיזו רמת לוחמה הם נמצאים, אותם נזירים, אך אתה תגיע בדיוק לרמת הלוחמה שאליה תרצה להגיע. נקודה. רמת אקרובטיקה? - ראה תשובה קודמת, אך מעבר לרמה בסיסית מסויימת, לא אני המורה המתאים כדי ללמדך. אני כן יכול לסייע לך למצוא מורה מתאים, לוודא שהלימודים שלך בנושא מתנהלים בצורה בריאה ולסייע לך לחבר לימודים אלה לשאר החלקים של הקונג-פו (יכולת אישית, ריפוי, אמנות התנועה, התפתחות אישית, אמנות ההגנה העצמית וכולי...). אז תמשיך לחלום - ולהגשים את החלום - שלך באהבה, בן