(לא!!) תאונת צלילה

קותי

New member
(לא!!) תאונת צלילה

ביום שישי האחרון בשעות הצהריים ישבתי באקווה ספורט, לאחר צלילת העומק, ולפני צלילת אחה"צ. לפתע שמענו אמבולנס ומיד צלצל הטלפון והתקבלה הודעה שאירעה תאונת צלילה בסטי"ל, והנפגע שכר את המיכל במועדון. מנהל המועדון יצא מיד למקום, ואיפשר לי להצטרף אליו. במקום ראינו ניידת טיפול נמרץ וניידת משטרה, וכשירדנו לחוף הוילאג´ ראינו התקהלות. הצוות טיפל בצולל שכבר היה על אלונקה, מחובר למיכל חמצן ונראה בהכרה, אבל המום. מהפרטים הראשונים ששמענו על החוף נשמע כי הצולל הובא לחוף על ידי בן הזוג שלו, כשהוא מחרחר, ונאמר שהענין החל בכך שנגמר לו האויר. הצולל נלקח לבי"ח יוספטל ויצא לי לשמוע חלק מהתחקיר שנערך במקום לבן הזוג של הצולל. הפרטים כפי ששמעתי (וזוהי גירסה משמיעה בלבד, של חלק מהאינפורמציה שסיפק בן הזוג של הצולל ולכן אי אפשר להתייחס אליה כאל תחקיר רשמי): בן הזוג של הצולל הוא צולל בדרגת DM והצולל עצמו צולל שני כוכבים. זו לא הצלילה הראשונה שלהם ביחד והם כבר צללו בעבר ביחד בשארם ובעוד מקומות. הציוד הוא פרטי שלהם והם שכרו את המיכלים באקווה ספורט וירדו לצלילה בסטי"ל. בערך כ - 10 דקות בתוך הצלילה, בהיותם על הסטי"ל ראה בן הזוג שהצולל הגיע לחצי מיכל (100 BAR) וסימן לו להצטרף אליו לכיוון החוף. תוך כדי הצלילה לכיוון החוף שם לב בן הזוג שהצולל "שאב" את האויר מאד מהר. לפתע גילה כי לצולל יש רק 20 BAR ואז סימן לו לעבור לאוקטופוס שלו - והתחיל עליה מבוקרת. כשהגיעו אל פני המים (באיזור הרפסודה שמול הוילאג´ - למי שלא מכיר - קרוב לחוף) ניפח בן הזוג את המאזן של הצולל אבל הצולל התחיל להגיד: "אני מת, אני מת" והתנשם בכבדות. בן הזוג גרר את הצולל לחוף תוך כדי סימון על מצוקה וכנראה שהאמבולנס הגיע מהר מאד והצוות התחיל לבדוק את הצולל, וחיבר אותו לחמצן. הצולל נלקח לבית החולים - ולפי מה ששמעתי יותר מאוחר, אפילו לא הוכנס לתא לחץ אלא שוחרר. הענין נראה על פניו כהתקף פניקה של צולל, שנבהל מהעובדה שהאויר במיכל נגמר לו, ומהעובדה שבן זוגו נתן לו את האוקטופוס. ממה ששמעתי במקום, לא נראה שמי שהוא פעל באופן בלתי אחראי - חוץ מהצולל עצמו שלא עקב אחרי מד הלחץ שלו, ולא סימן לבן זוגו שעליהם לעלות כאשר התקרב לאיזור הרזרבה (50 BAR). למזלו, בן זוגו עקב אחרי מד הלחץ שלו, והגיב במהירות - העביר אותו אל האוקטופוס שלו, והעלה אותו לפני המים. הסימפטומים שנראו במקום נראו לי כהתקף חרדה. חברים, נא להציץ במד הלחץ לעיתים. ואם צריך לעלות תוך הנשמת וסת רזרבי, זה לא נורא. זה פשוט אמצעי למנוע את הצורך בעלית חירום - ואמצעי יעיל למדי. אין צורך להבהל.

Astro The Dude

New member
רק פאניקה ומים בראות

הגעתי לפני האמבולנס הצולל היה בהכרה מלאה ללא חסכים נוירולוגים דופק חזק ומהיר ונשימה מהירה אך תקינה. קצת רשרושים מהראות ופריפריה קצת כחולה הוא קיבל חמצן וניסיונות הרגעה עד שהגיע האמבולנס. לפי בן הזוג העליה לא היתה מהירה (אך ללא חניה) לפי תאור הצלילה שנתן קותי.

puffush

New member
זה מתחיל עוד לפני הכניסה למים

סתם הירהור שעלה בי למקרא התיאור שהביא קותי, ואולי יעניין אתכם. אמנם זה כנראה לא המקרה, אבל יש דמיון: צוללים שמכירים וכבר צללו יחד בעבר, אולי איזו שאננות שמסתמכת על ההיכרות והנסיון (ודרגת הצלילה). יותר מדי פעמים זה קורה גם לנו - בשלב שלפני הכניסה למים, אחרי ההתחגרות, יש שלב קריטי בכל צלילה: בדיקת בן-זוג. צוללים חדשים מקפידים על זה. אחרי קורסים מקפידים על זה. אבל כשצוללים עם בן זוג מוכר, עם הרבה נסיון, באתר מוכר - יש מן נטייה כזו לקצר פרוצדורות, לקפוץ ישר למים ולהתחיל בצלילה. אז אוקיי - אפשר לוותר על החזרה על סימני הידיים, ואם האתר מוכר ומסלול הצלילה ידוע ומוסכם מראש - גם על החזרה על מידע זה. והיום בבוקר צללנו והציוד עובד כמו שצריך - אפילו על נשימת נסיון מהווסת של בן הזוג... אבל כאן זה נגמר - לפני כל צלילה חייבים לוודא מה מצב האוויר במיכל (ובאותה הזדמנות, למה לא לבדוק את כל שאר הנקודות בהתחגרות נכונה: מאזן ומיכל, משקולות, אוקטופוס וכו´ - קרה לכם שקפצתם מסירה בלי המשקולות או עם מאזן מרוקן וברז סגור? פאדיחה פוטנציאלית, וגם מסוכן). אז הסיפור שהתקשר לי לתאונה הנוכחית: מדריך צלילה מביירות (באמת בחור טוב, שהכרתי בקורס). ירד, לפני 5 שנים ומשהו, עם קבוצה של חברים לצלילה בקניון בד´הב. לחלקם צלילה ראשונה באתר, אבל כולם צוללים מנוסים מהים התיכון (ובביירות, כך מספרים, יש אתרים עם 30 מטר עומק צמוד לחוף), מכירים אחד את השני - החליטו שיורדים ל-50 מטר. בסדר, למה לא. נכנסו למים, שחו, וביצעו ירידה תלולה ומהירה. ביציאה מהקניון, ב- 50, מגלה אחד מהם שיש לו 10 אטמ´ במיכל. אתר לא מוכר, די הרבה שיכרון כנראה - מה עושה? טס למעלה. אם היה מגלה את זה ב- 10, 20, 30 מטרים - מן הסתם היה חושב באופן רציונלי: יש לו עוד מספיק אוויר אפילו לעלייה רגילה לפני המים, ובוודאי כדי למצוא את בן-הזוג ולהיעזר בו. אבל ביציאה ממערה חשוכה בחמישים, לתוך תהום כחולה, הרציונל לא עובד. כמו שמסביר יהודה מלמד בסרט - פעולות אוטומטיות ניתן לבצע - ואפילו יותר טוב מאשר על פני המים - אבל כשצריך להתחיל לחשוב - אז השיכרון פועל. כשהגיע הצולל למעלה כבר היה מחוסר הכרה עם קרעים בריאות ותסחיפי אוויר וכל הסמטוכה שהביאה למותו. הסתבר, שבמועדון הצלילה בד´הב, הוא לקח מיכל מהצד הלא נכון - זה של המיכלים הריקים (60 BAR נניח), שחזרו מצלילה. והטעות הכי גדולה - שלפני הכניסה למים, לא הוא ולא בן-זוגו (שהרי כולם מנוסים ומכירים ויודעים את התורה) לא בדקו מה הלחץ במיכל. פותחים את הברז ושומעים אוויר זורם בצינורות? כנראה שהכל בסדר. הפעם הראשונה שהסתכל על מד הלחץ היתה כשיצא מהקניון בעומק 50 מטר. ממה ששמע קותי על החוף באילת, נראה שהצולל שנפגע נכנס לפאניקה מהעובדה שנשארו לו 20 אטמ´ במיכל (אולי הוא נלחץ מהקנס שהמועדון יטיל עליו אם יחזיר מיכל ריק). נראה גם שבן-זוגו עקב אחרי ירידת הלחץ במיכל. אבל להגיע ל- 100 אטמ´ תוך 10 דקות? ולחסל עוד 80 בשחייה מהסטי"ל אל המדרון? נחכה, כמובן, לתחקיר מוסמך. אבל לא אתפלא אם יצויין שם, בין היתר, שלא בוצעה בדיקה של הלחץ במיכל לפני הצלילה. ואולי הפעם הראשונה שבני הזוג בדקו זאת היתה כשהגיעו לסטי"ל? והמחוג הראה 20 BAR ?

באמת מצער לשמוע ../images/Emo31.gif

על טמטומם של אנשים לא אחראיים. כל פעם שאני שומע על תאונה כזו או אחרת אני לא מבין איך אנשים לא חושבים על עצמם, פשוט טמטום. אסור בתחלית האיסור על כניסה למים ללא בדיקה עצמית ובדיקת בן/בת הזוג. לבי פשוט נצבט כל פעם על תאונה שהייתה יכולה להמנע בודאות כמו זו, פשוט חוסר תשומת לב וחוסר אחריות אישית של הצולל ובן זוגו. הלוואי שיהיה לו על המצפון לכל החיים. צלילה בטוחה קיסר הדור

אילוניק

New member
קנס על מיכל ריק????????

ממתי מטילים קנס על מיכל ריק אני בכל אופן לא שמעתי על זה אף פעם אילוניק היפה i.h.b

הקרפיון

New member
האיום מסתובב כבר די הרבה זמן

עם הלחץ בתוך המיכל יורד מספיק זה מאפשר למי ים ושאר צרות להכנס למיכל, דבר שאינו משפר את מצבו. מועדונים חוזרים ומאימים לקנוס את מי שמחזיר מיכל ריק, אבל עוד לא ראיתי בארץ מועדון שמסוגל לגלות דבר כזה.

puffush

New member
קנס על החזרת מיכל עם פחות מ- 30 BAR

מוטל ע"י רוב מועדוני הצלילה בסיני. אמנם, קשה לגלות את זה, אבל אם מגלים, מדובר בקנס של 15-10 $$$. הרעיון הוא Service charge עבור הצורך לפתוח ולנקות את המיכל. דומה לקנס על החזרת ווסת למועדון כשהמכסה פתוח (מה שאומר שנשטף במים כשהוא פתוח ויש צורך לפתוח ולנקות את הדרגה הראשונה). מה? גם את הקנס הזה לא מכירים בארץ?

menimm

New member
כל זמן שיש לחץ נגדי

טרם דחיסת המיכל, לא יכולים להכנס פנימה מים. מה שכן, אם המיכל מתרוקן - לגמרי - יש צורך לעשות לו טסט מחדש... FYI

כן אתה צודק

צריך לעשות לו טסט תאורטי וגם טסט מעשי ברשות לצלילה ובמיוחד צריך לבדוק שהוא יודע את כל החוקים בעל-פה.
אין חדש........ מתחת
מנחם שרון

הולנדי

New member
דליפת אוויר

בהחלט יתכן כי האוויר לצולל נגמר מהר כי היתה לו דליפת אוויר. יתכן אפילו מחיבור ברז המיכל למיכל , תופעה שפעם ניתקלתי לאחר שבן הזוג שלי לקח מיכל ממועדון באילת. לכן אפילו שבודקים לחץ אוויר לפני תחילת הצלילה , חשוב ביותר לבדוק לחץ במהלך כל הצלילה כולל בהתחלתה , כדי לבדוק האם אין משהוא חריג בצריכת האוויר שאליה מורגל הצולל

קותי

New member
במקרה הזה כן בוצעה בדיקת לחץ

בעיקר משום שהצולל הגיע לדלפק ואמר שיש לו צריכת אויר גבוהה מאד ולכן מבקש מיכל 15 ליטר. אמרו לו שכל מיכלי ה- 15 מושכרים באותו רגע והוא החליט לקחת מיכל 12 ליטר. לשאלתך פאפוש, מישהו שב- 10 הדקות הראשונות של הצלילה מחסל 100 BAR בהחלט יחסל עוד 80 BAR בשחיה מהסטי"ל למדרון. כבר נתקלתי בכאלה ובדרך כלל מדובר בצולל עם סטרס (לחץ נפשי) גבוה ונשמת. קצב הנשימה הזה אופייני לצולל עם יותר מדי משקולות, הנמצא ברמת חרדה בסיסית די גבוהה. גם התגובה למצב החירום (לחץ נמוך מאד במיכל) מעידה על חרדה כללית כבר משלבים מוקדמים. בדרך כלל כשיש התפתחות של פניקה, זה בא על בסיס רמת חרדה בסיסית גבוהה יחסית.

אבי ע

New member
תודה לקותי על הדיווח ולך על ההשלמה

אגב, האם אתה ה- DUDE מביג ליבובסקי?

Astro The Dude

New member
כן....

ה Dude באמת הגיע אחרי ביג לבובסקי כשהצתרכתי שם משפחה ... הAstro הוא כינוי ילדות..

למעלה