לא חשוב

אשחר1

New member
לא חשוב

עלי, אחיה של מרים עימאווי מעזה נורה ונהרג בעת שירה בחיילים שעמדו בתחנת אוטובוס בצומת אשדוד. "המשפחה כואבת כי בסופו של דבר אבדנו אותו", אמרה האחות לכתבת העיתון, "ולא חשוב איך". הורים שכולים תמימים מוצאים נחמה בסליחה ומגלים מה שהיה גלוי וידוע תמיד - את המכנה המשותף האנושי שבין אנשים שחוו אובדן דומה. אבל המכנה המשותף הזה אינו צריך להטעות – הזהות נוגעת רק לרגש האנושי של ההורים המבכים את בנם, אבל אין היא יוצרת שוויון בין הרוצח וקרבנו! כל ניסיון להצביע על צל צלו של דמיון בין זה לזה מהווה עיוות מוסרי נורא, ולבלבול ערכי שיטשטש ויסיר את הבלמים האמורים למנוע מעשי רצח. אבל אין גם לערבב בין המישור האנושי לבין המישור הפוליטי. הרצון הכנה של המשפחות השכולות היהודיות לראות בעמיתים הפלשטינאים שותפים למאבק פוליטי שישים קץ להרג אינו מניח להם לראות את האמת שהפלשטינאים אינם טורחים להסתיר – בניגוד לישראלים המבקרים את ממשלתם ומציגים לה דרישות, הפלשתינאים אינם מבקרים את מנהיגותם ומטילים את כל האשמה על מנהיגי ישראל. והרי גם הקיצונים שבשמאלנים אינם רואים את ערפאת ומרעיו כשיות תמימים שאין לדרוש מהם דבר. לא חשוב "לא חשוב איך" אמרה האחות, "מות הרוצח זהה למות הקורבן, ומוחה דמעה ועיניה רכות. "לא חשוב למה", אומרת אם הנרצח, "יש וודאי סיבה ומובן". ומחייכת בלב לא מורתח. לא חשוב למה ואיך ומי ומתי הלב פתוח והיד רכה ולוטפת כי כולם בלי יוצא מן הכלל מתי. והלב רחב וכל כך נרגש וחם על גדולת הנפש הזאת שלא הייתה עוד מעולם. ואם הנרצח חובקת כתף אם רוצח ודמעה נמסכת בדמעה ואין מבחינים בין דם קרבן ורוצח. ואם הרוצח נרגשת דומעת ובוכה ואם הנרצח מבינה ומלאת סליחה ואת מקום הכעס תופשת שכחה. ואפילו רגש אשמה נובט וצומח בלבה לא העכבר גנב כי החור גנבא, ועל כל הפשעים תכסה אהבה. החברה רק היא האשמה בכל ואיש לא יישא בעוונו כי לאיש צריך למחול. לא אשם המסית לרצח והרג בכדי המתגונן על חיו אשם, לא הזאב המתאנה לגדי. מי יגול אבן מעל עיניך בן אמוץ הנה כבר גר אצלנו זאב עם כבש ואריה עם גדי ירבוץ. ובחלון עולים קולות ירי וזעקה ואיש מביט באשתו וילדו שמתו בכביש ולבו נקרע ומוחו הלום מן המכה. ורק איש תם אחד תוהה בלב מורתח שואל בחשש ותמה על מה שנשכח: אבל מה עם "לא תרצח"! גם כן אב שכול

זהות

New member
מה שחשוב בעיניך -

הוא החשוב . למה אתה מציק לעצמך ובכלל נכנס לבדיקות ולהשוואות ?... את הכאב שלך איני "מכירה" או חלילה מבקרת . קראתי בעבר דבר או שניים שכתבת ויש לי רק שאלה אחת , כנה , תמימה לשאול אותך ...מדוע דווקא אתה , שכ"כ מכונס בתוכך ובכאבך אינך יוצא לפעמים ומבין שאנשים שונים חווים כאבים דומים באופן אחר ואין כאן מקום לשקילת ומדידת מושגים כמו : צדק , שויון , הגינות ...אהבה .?

אשחר1

New member
מה שצריך להיות חשוב לבן אנוש

א. אינני מציק לעצמי אני מביע דעה ומחאה כנגד עיוות מוסרי צדקני. ב. אינני יודע מה על סמך איזה ניסיון אישי מבוססות קביעותיך - ניסיוני האישי למדני שלמרות ההבדלים בין אדם לאדם יש מכנה משותף רחב ועמוק בין הורים שכולים. ג. אינני יודע על סמך מה קבעת שאני מכונס בכאבי ואינני מסוגל לחרוג מתחומיו ולהבין התייחסות או הבנה שונים משלי. אנשים שמכירים אותי באמת ואינם חורצים משפט על פי התרשמות מקטע שקראו ועל הבנתו שאינה בהכרח נכונה, יתמהו מאוד על קביעתיך מפני שאין להן שום בסיס במציאות. ד. העובדה שאדם שכל את בנו אינה משחררת אותו מהתיחסות ומחויבות לכללי המוסר. טענתך כי "אין מקום כאן לשקילת מושגים כמו צדק שויון והגינות" מעוררת תמיהות לגבי תפישתך המוסרית. איני חולק על העובדה שאימהות של רוצחים רבים כואבות את מות בנם באופן דומה לכאב של הורי הקרבנות - אבל אין העובדה הזאת מקנה מעמד מוסרי להורי הרוצחים ולרוצחים שמתו. בעיני נורא הדבר שהורי נרצחים מגלים הבנה והזדהות לכאבם של הורי רוצחים מפני שבכך הם מטשטשים את ההבדל בין רוצח לקורבן, בין רע לטוב. ה. לגבי שאלות מוסריות כאלה אינן משחק פילוסופי, ובוודאי אינן אבסטרקטיות שהרי הן מתייחסות למציאות מאוד ברורה. דומני שדווקא מי שמתעלם מהמציאות ורואה שאלות אמיתיות ונוקבות כמיותרות הוא זה שהופך את ההתייחסות לסתמית וחסרת כל משמעות וערך. ו. צר לי אבל אינני מבין מה פרוש הקביעה כי "אנחנו צריכים לזהות את הטבע הפנימי", כפי שאינני מבין מה הכוונה באמירה כי "יש לפעול עם הדברים כפי שהם".

למעלה