לאתר אינטרנט חדש

gal rosite

New member
לאתר אינטרנט חדש

התגברת על קשיים? רוצה לספר על כך ולסייע לאחרים? אתר אינטרנט חדש מחפש סיפורי התגברות אישיים של אנשים (מעל גיל 18), אשר התמודדו ו/או מתמודדים בהצלחה עם קשיים ואתגרים שונים בחייהם. ** תגמול כספי יינתן לכל "סיפור התגברות" אשר יצולם ויפורסם באתר ** לפרטים נוספים: [email protected] (בפנייה נא לציין"RealOvercoming תגובה") תודה, גל .

אפשר לספר גם על

התמודדות עם טקסטים? פעם הייתי דוס, ובשירותים הייתי קורא עיתונים. נהניתי בעיקר לקרוא על עולם הפשע והריקנות של החילוניים, והייתי מגחך לעצמי בהנאה "זו כפירה וזו שכרה", "ראו מה בין בני לבן חמי", "שאנו רצים והם רצים" ועוד. וגם קראתי פובליציסטיקה. את בועז עברון מידיעות, את מרקוס וגדעון סאמט מהארץ, את משה דור ממעריב, ועוד עוכרי ישראל. זה עיצבן אותי, אבל גם סיקרן אותי. למה הם כל כך שונאים אותנו? ומה זה המלה הזאת "הומניזם" שהם מנפנפים בה כל הזמן? לי זה נראה בהתחלה כמו "המניזם" על שם המן הרשע ימ"ש, אבל הו"ו שאחרי הה"א התעקשה לחזור ולהופיע, כך שהחילותי לפקפק. היה אצלנו אחד, רפי טייכער שמו, שהיה מסדר את העניינים שלנו עם מס הכנסה, חוזר בתשובה ויועץ מס שלמד פעם באוניברסיטה ושאלתי אותו: תגיד, אתה מכיר איזה ספר שמסביר מה זה הומניזם? "למה לך?" שאל. "מפני דע מה שתשיב" עניתי. "בסיידר, רק אל תגיד לאביך כלום, תלך לאוניברסיטה העברית לאוצר הלאומי ותחפש בעל-מחבר בשם קאנט. עמנואל קאנט". הלכתי. לא בעיה להופיע באוצר הספרים הלאומי, כי יש שם גם ספרי קודש נדירים ואיש לא יחשוד, ובהיחבא חיפשתי קאנט בכרטיסיות ומצאתי את "בקורת התבונה הטהורה". כאן רק מתחיל סיפור ההתמודדות שלי. כמה כסף אקבל עליו? איך שפתחתי את הספר הבנתי למה היועץ מס רפי טייכער שלח אותי דווקא לקאנט. מן הסתם הוא סבר שאחרי כמה משפטים אשבר ואזנח את כל הרעיון. אבל לי זה היה אתגר אישי נצחני. אם מנוולים ורשעי הדור כמשה דור, גדעון סאמט ובועז עברון הצליחו להבין את הספר הזה - אני אראה להם שגם אני יכול להבין. מה שקרה בסוף הוא שאני לא יכול להגיד שהבנתי אותו - אבל הבנתי משהו אחר. "שכל הכרתנו מתחילה בנסיון - אין ספק בכך" כך פותח קאנט את סיפרו ולקח לי כמה עמודים להבין ש"נסיון" כמו שהבנתי אותו מאז ומתמיד כנסיון שהקב"ה מנסה אותנו לראות אם נעמוד ביצרנו - איננו הנסיון עליו מדבר הגוי הזה. זה היה מזעזע עבורי, ואני לא יכול עד היום להסביר למה.

EdisonGirl

New member
O-K

הוא נשמע מרתק

מולוקו

New member
מבתי אונגרין לאוניברסיטה העיברית ?

דווקא קאנט ? הפילוסוף הפרוסי ממוצא סקוטי ששם את האל בבסיס האתיקה שלו, הוא זה שדחה אצלך את האמונה? קאנט למד תיאולוגיה באוניברסיטה בשנת 1740 אולם נמשך יותר לפיסיקה. בסיס רעיון המוסר גזור מכך שהאל קיים כי אנו לא מבינים את העולם סביבנו. חופש הרצון וחופש המחשבה אינם מאיינים את האל ,אלא פותחים צוהר למחשבה. מחשבה וביקורת מתוך תבונה ולא מתוך גרירה מיסטית. הנריך היינה בספרו על המחשבה והדת בגרמניה זיהה את עמנואל קאנט כמי שהרג את אלוהים במחשבה המערבית. קאנט טען כי האל אינו אלא ספקולציה שאין ביכולתינו להוכיחה, אלא לקוות בלבד לאמיתותה. עם זאת, קאנט העמיד את האל בבסיס האתיקה שלו, וטען כי ללא האמונה באל ובחופש הרצון לא ייתכן מוסר. זה מתחבר עם פרופסור ישעיהו לייבוביץ שטען כי אין הןכחות לוגיות לקיומו של אל, אבל יש הוראות ואני מקיים אותם. שני דתיים נוספים, כמעט יורשיו הרוחניים - פרופסור רביצקי ואברום בורג. עד היום עדיין חובשים כיפה. אמנם לא הכיפה השחורה של לייבו אבל כיפה. לכן תמהה אני על הגזירה שגזרת על עצמך, וזה מביא אותי למסקנה דיכוטומית- או שלא הבנת מה זה אל. או שלא הבנת את קאנט.

תרדמה דוגמאטית

קאנט מספר שיום העירו מתרדמתו הדוגמאטית. למקרא יום הוא חש שהאדמה רעדה מתחת רגליו. אבל הוא לא קיבל את עמדתו של יום, זה לא. לפעמים מישהו הורס את עולמך, מראה לך שהיית שקוע בתרדמה דוגמאטית, אבל מותיר אותך לבדך בסלילת דרכך הלאה. אבל לזכותך אני יכול לאמר שאני מעריך בדרך כלל את ההעזה שבניחוש. (אגב, לאמר שקאנט העמיד את האל בבסיס האתיקה שלו זה או לא נכון, או ניסוח חמקני, שנמנע מן הפירוט המדוייק שמא תישמט ממנו רוח הדברים התפורה אד-הוק).

מולוקו

New member
ניוטון כמשל.

גלגולן של דעות שהחל אצל ניוטון בתאיזם בעל אופי מדעי, הסתיים דווקא בשל אופי מדעי זה, באתאיזם. ניוטון כקבלן שיפוצים, לא היה בורח לך לאחר שהרס את יסודות הבית. למה קאנט ? נמק.

כרונולגית זה היה קאנט

זאת אומרת, ככה זה קרה. אולי זה היה יכול לקרות גם עם יום לו אותו רפי טייכער היה שולח אותי אליו, וכן עם כל פילוסוף אחר. אולי. אולי אפילו משורר או מחזאי. אדם מגיע לגבעת רם, מצוייד בעמדות נחרצות ובבטחון עצמי רב בהן - שני דברים שהחינוך הדתי יודע להעניק ברוחב יד. הוא מתחיל לקרוא, מאותגר על ידי נצחנות, להראות לעוכרים ההם שגם הוא יכול להבין. אבל מה שהוא מבין לאט לאט זה שהוא היה טמבל עד עכשיו. זה סיפור של התמודדות עם טקסט באורח כפול - גם עם הנסיון להבין, וגם עם מה שהטקסט הזה מטיח בו, באישיותו כאדם חושב עלאק. מעולם, לפני כן, לא הכרתי את המושג נסיון אלא בצורה של נסיון שהיצר מועמד בו. כשהבנתי את טעותי, חשתי שדברים רעים הולכים לקרות. מה עוד אני לא יודע למרות שחשבתי שאני יודע הכל? והם אכן קרו. כשהוא הרס לי את מה שחשבתי תמיד בחפזון על הזמן והמרחב. בכלל לא היה צורך להמשיך מכאן והלאה אל האנטינומיות, זה הספיק. זה סיפור אישי. אדם אחר, בנסיבות אחרות ועם מבנה אישיות שונה - היה יכול להגיב לגמרי אחרת.

עדיין לא.

אבל הרעיון דווקא עלה בראשי. הבעיה עם מסה כזאת היא שהיא מעורבת: פילוסופיה פסיכולוגיה ודרמה. הרי אם אין דרמה חבל על הזמן, זה לא יענין אותי ורק מעט מאד קוראים. ולעתים זה נראה לי מעל לכוחי. אולי בפנסיה.

מולוקו

New member
ראשית, אומר כמה דברים.

ויקטור הוגו אמר פעם - אם הייתי כותב רק לעצמי, הייתי שובר את העיפרון שלי. לכן אם הרעיון אצלך כתוב אותו לא לעצמך אלא לאחרים. אל תחשוב שזה לא יעניין. קרוב לודאי שזה יעניין אחרים ואף יוכל לעזור להם. השכל הוא מעל הכוח, לכן זה לא מעל כוחך אלא בתוכך. אל תחכה לפנסיה, שם כבר מחכות מטלות אחרות.

דומני שיש לך כאן בעייה

בקשר לליבוביץ. מה שהוא התכוון היה שיש הוראות ואני מקיימם כי זוהי צורת עבודת הבורא. אני מניח שהתוונת יותר לצווים המוסריים שלו נוסח "לא..." האומנם כך?

מולוקו

New member
התכוונתי ליושר שלו, ולאומץ.

הוא לא הסתתר במבוכים כמו הדתיים של היום להסביר כביכול את מעשיהם. אלא הבין בשכל הישר שאין שום הוכחה.

../images/Emo42.gifבין "המניזם" והומניזם, ובין

נסיון היצר ונסיון התבונה הטהורה ממנו. תשמע בוהה, מן הראוי הוא שהכשרון המסַפֲּר שיש לך ימשיך את הסיפור. ני חושבת שניטשה היה רואה זאת כחובה או שליחות, אבל אתה, כפי שלמדתי מתוך דבריך המצטברים בגניזה האחורית של הפורום, סולד מייעודים סלידה עזה. כאן האמנות עומדת לצידך, בעל כורחה היא שליח- אבל כזה שאין חובה בשליחותו. אבל היא מעצמה ועוצמתה נישלחת. הקשר הנוסף בין מעשה-האמנות ומוסר , הוא שהאמנות במיטבה יכולה לחדד עד כאב וצחוק כל בעייה שהיא משחזרת בצורות שונות, כולל אלו המוסריות. האם כל התמודדות עם בעייה אנושית דרך התבוננות פילוסופית, ניתנת לבהירות ודיוק מבלי להיזקק לאמנות? בהובלה של מחשבותיו אל דעתם של המונים כמוני, ייטיב הפילוסוף לעשות אם יישתמש בכלי האמנותי שהוא זכה בו ושולט בו. הנגינה במילים מבהירה את המחשבות הבוחנות את רוח האדם. (אגב, האם הינך נגן קונטרבס?

למעלה