כתיבה תמה

כתיבה תמה ../images/Emo63.gif

אחד הזכרונות שלי מבית הספר היסודי הוא כתיבה תמה. היתה לנו מחברת מיוחדת, והיינו צריכים לכתוב 6 שורות מכל אות. היום, לא רק שאין כתיבה תמה, לעתים נדמה לי שלא מקפידים כמעט בכלל על הכתב של הילדים. אז נכון, יש מחברות חכמות, והמורה מבקשת לכתוב מסודר, אבל כמה אתם חושבים שזה עוזר? והכתיבה התמה של פעם עזרה? זה בכלל חשוב היום בעידן המחשב והדואר האלקטרוני שיהיה כתב ברור?

מחשבות

New member
היום באמת לא מקפידים, הכתב של הילדים נורא

והכל עובר במסגרת ה"יהיה בסדר". אז אנחנו רואים את התוצאות. אני מסכים שהמחשב ייתר את השימוש בכתיבה בעט ונייר, אבל כמו שלא מוותרים על לוח הכפל הבסיסי, גם כתיבה סבירה וברורה היא חובה בסיסית. אני כבר לא מדבר על תחביר, על רווח אחרי סימן פיסוק ואי-רווח לפני סימני פיסוק בהקלדה. על זה, כמדומני, אין אינו נותן את הדעת ואיש אינו מקפיד. אני רואה את ההודעות שנשלחות מבתי הספר והן מזעזעות.

freearth10

New member
כתב כראי הנפש

כשילד לא כותב יפה, זה לא בגלל שהוא מתעצל, זה בגלל שככה זה נראה אצלו בפנים וכשהוא יהיה קצת יותר בטוח בסדר החדש שנוצר בחייו זה יבוא לידי ביטוי גם בכתב. אני זוכרת איך אבא שלי ניסה לשפר אותו. עשרות, אולי מאות פעמים נאלצתי להעתיק את הספר אלה קרי הילדה מלפלנד. וכשהוא כבר התייאש, בגיל ההתבגרות הוא "פתאום" השתנה לטובה .
מאיה

אני לא חושבת שאני מסכימה איתך עד הסוף.

בעיקר בכיתות הנמוכות. כתיבה היא מיומנות חדשה לילד שאותה הוא צריך לתרגל בשביל להשתפר בה. הרבה מיומנויות שאנו רוכשים לאורך החיים נרכשות ומשתפרות על ידי תרגול, למשל, כשילד לומד ללכת, הוא הולך ונופל, ולוקח לו זמן ללכת באופן יציב. אני מסכימה עם מה שכתבת לגבי גילאים מאוחרים יותר.

freearth10

New member
נכון, לוקח לילד זמן ללכת באופן יציב

אני רק לא בטוחה שהתרגול הוא זה שמשפר את הליכתו. לדעתי הבטחון שהוא רוכש בתהליך הלמידה הוא זה שגורם לרגלים לעשות עבודה נכונה ובטוחה. חזרה על אותן הטעויות לא רק שלא משפרת את המיומנות אלא גם משרישה את הדפוס עמוק יותר פנימה. זה נכון לגבי הליכה כמו גם לגבי כתיבה.
מאיה

נכון שחזרה על הטעויות אינה משפרת את המיומנות,

אבל אם עובדים עם הילד על הכתיבה? מסבירים לו למשל ומזכירים לו שצריך רווח בין מילים? שהאותיות צריכות להיות בגודל אחיד, בתוך השורה, ועוד... את לא חושבת שזה יעזור לשפר את הכתב?

שי ז.

New member
לא הכל הוא אחריות בית הספר

עם הבת שלי שעולה השנה לכיתה א' ישבתי לכתוב שורות של אותיות כדי שתתרגל לכתוב נכון וברור למרות שאני שייך לדור שהכריחו אותו למלא עמודים באותיות אבל נשאר עם כתב לאקריא.

mazy

New member
נכון, ולא תמיד התרגול עוזר..

אחרת לכולם היה כתב ברור ויפה. צריך לתרגל, ולצערי ,הבן שלי מתחמק מכך (מנסה לתרגל איתו בחוברות שרכשנו). כל יום אני מנסה מחדש, והוא לא שש לעבוד.

אני שמתי לב שלגדולה שעמם לתרגל את האותיות

סתם כך שורה אחר שורה, אז הייתי מנצלת את ההזדמנויות שהיה לה כשיעורי בית לכתוב קטע, או לתרגל בכתב והייתי יושבת לידה ועובדת איתה על הכתב, על המרווחים בין מילים, על גודל האותיות ועוד.

ודרך אגב אחת החוברות של כיתה א' שקנינו

היא חוברת הכתב שלי שמטרתה לעבוד על עיצוב האותיות בכתב ובדיוק כמו שאמרת העבודה על הכתיבה צריכה להיות בכל המקצועות ולא משהו בפני עצמו

לעניות דעתי ואני מדגישה זאת רק דעתי

נראה שאתם טיפטיפה לחוצים מדיי עם כל התרגולים והעבודות בחוברות בחופש. יש לילדים ללמוד 12 שנה שזה לא מעט החופש הגדול במיוחד עכשיו לפני כיתה א' זה הפעם האחרונה שלהם להיות באמת ילדים ולהנות מזה שהם ילדים . אם תלמדו אותם הכל עכשיו מה תעשה המורה אח"כ.... התפקיד שלה זה ללמד - בין אם זה קריאה, חשבון או כתיבה. אז תנו לילדים מרחב נשימה ותזרמו ...... וזאת דעתי .......שיהיה לכולם יום מקסים

שי ז.

New member
אין קשר בין הדברים

אני מקפיד שהיא לא תגיע לשנה הבאה הרבה יותר מהממוצע ועובד איתה בקצב שלה ובכיף שלה בלבד.

יהב מתרגל כתיבה תמה בביה"ס

בהתחלה הם מתרגלים על לוח מחיק אישי ואחר כך על דף נייר. הבעיה אצל יהב היא שהוא שמאלי ולכן בהתחלה היה הילד היחיד שכתב אנגלית מימין לשמאל

kbs2007

New member
אני מאמינה

שכתיבה תמה לא עוזרת. זה איך שהוא קשור ליכולת הגרפית של הילד אנחנו מתחילים עם משהו ומשכללים בעצמנו את הכתיבה. לכתוב אותיות לא עזר לכתב שלי להראות נורמלי ...

למעלה