כתיבה מתמטית ב WORD

כתיבה מתמטית ב WORD

אני מצרף לכאן מאמר שהכנתי בנושא כתיבת נוסחאות מתמטיות במעבד התמלילים WORD . כמורה למתמטיקה יצא לי להשתתף בכתיבת המון חומר מתמטי ואף בהוצאה של מספר ספרים, כך שאני מקוה שהידע הזה יעזור גם לכל מי שיהיה זקוק לו בעתיד. המאמר מצורף בהודעה נפרדת.

כתיבה מתמטית ב WORD

המאמר מתייחס לכתיבת נוסחאות במעבד התמלילים WORD , אבל חלק גדול מהמידע שרשום כאן מתאים גם לשאר התוכנות של אופיס. אפשרות ראשונה – ישירות דרך מעבד התמלילים WORD : רושמים את הנוסחה המבוקשת משמאל לימין באמצעות המקלדת הרגילה. כדי להוסיף חזקות, משתמשים באפשרות "כתב עילי", הנמצאת בתפריט "עיצוב, גופן". לדוגמה : x², aⁿ . כדי להוסיף בסיסים או אינדקסים, משתמשים באפשרות "כתב תחתי", הנמצאת באותו המקום. לדוגמה : Aı . כדי להוסיף סימנים מתמטיים מיוחדים, נכנסים לתפריט "הוספה, סימן" ובוחרים משם סימנים שונים. לדוגמה : ∑ , ± , ≥ ועוד. שימו לב שבתפריט זה יש מספר גדול של "גופנים", ובכל אחד מהם סימנים מתמטיים רבים ומגוונים. ניתן גם להקצות מקשי קיצור אישיים במקלדת, כדי להקל בעתיד על הוספת סימנים בהם אתם מרבים להשתמש. היתרון של האפשרות הראשונה הוא בפשטות שלה, ובכך שהיא איננה מערבת אף תוכנה חיצונית – הכל נעשה בתוך WORD עצמו. החיסרון שלה הוא שהיא די מוגבלת באפשרויות, אין בה דרך להכניס נוסחאות מורכבות ואפילו לא שברים, שורשים או אפשרויות מתקדמות. אפשרות שניה – מפת התווים של חלונות : ניתן להוסיף סימנים רבים מתוך מפת התווים ( character map ) של חלונות. המיקום שלה שונה בגרסאות השונות של חלונות, למשל ב XP היא נמצאת ב "התחל, תכניות, עזרים, כלי מערכת". לכאורה אין שום חידוש באפשרות הזו, שכן את כל הסימנים האלה תוכלו למצוא בתפריט "הוספה, סימן" שהזכרתי כבר באפשרות הראשונה. אבל אני מציין בכל זאת בנפרד את מפת התווים, בזכות שני יתרונות שעשויים להיות משמעותיים עבור חלקכם : ראשית, היא מאפשרת הוספה ישירה של סימנים באמצעות לחיצה על מקש ALT ובמקביל הקשת קוד ב"מקלדת הנומרית" (שבצד ימין של המקלדת שלכם). לדוגמה הסימן "בריבוע" (למשל x² ) מתקבל ע"י הצירוף ALT+0178 , חזקת 3 ע"י ALT+0179 , ועוד ועוד. כל הקיצורים האלה רשומים בתחתית המפה עצמה, אבל לא לכל הסימנים הקצו קיצור כזה. יתרון שני, שניתן להשתמש בקיצורים האלה גם כאן בהודעות ב"תפוז" עצמו !
(מה שאי-אפשר לעשות באפשרות הראשונה, שתקפה רק לתוכנות אופיס). אפשרות שלישית – "עורך הנוסחאות" (Equations) : "עורך הנוסחאות" הוא תוכנה נחמדה המאפשרת כתיבת נוסחאות מתמטיות ברמה די גבוהה ומכילה בתוכה המון אפשרויות כמו כתיבת שברים במספר קומות,שורשים, מטריצות, אינטגרלים ועוד. הנוסחה נכתבת בתוך "חלון" נפרד ולאחר מכן נשתלת בפשטות בכל מקום רצוי במסמך ה WORD . הבעיה היא שלא בכל הגרסאות של אופיס מצורף עורך הנוסחאות... בחלק מהתקופות סיפקו אותו באופן חינמי יחד עם האופיס, ובחלק הוא איננו מצורף. ניתן למצוא אותו ב WORD בתפריט "הוספה, אובייקט" תחת השם "Microsoft Equations" . אם הוא איננו נמצא שם, כנראה שהוא לא סופק לכם, למרות שכדאי להריץ חיפוש במחשב או בדיסק של האופיס (ניתן גם לרכוש אותו בתשלום – ראו אפשרות רביעית). אני לא איכנס כאן לאופן השימוש בעורך זה, אני רק אציין שיש בו שתי אפשרויות לכתיבה : א. סימנים – עשרות סימנים מתמטים, אותיות יווניות ואופרטורים שונים, ואת כולם ניתן לשלב בנוסחה שכתבתם. ב. שדות – כאן הכוונה לאפשרויות כתיבה מתמטית "מסביב" לסימן עצמו ; למשל כתיבה של שבר (גם עם מספר "קומות"), מטריצות, כתיבה בתוך שורשים או אינטגרלים, כתיבה עילית ותחתית (במספר רמות) ועוד ועוד. לימוד השימוש בעורך די פשוט, אבל נדרשת תקופה קצרה של תרגול ולימוד. עורך הנוסחאות הוא כלי נהדר לתיכוניסטים וסטודנטים ומכיל כמעט את כל מה שתהיו זקוקים לו ברמות אלה. למרות הכל, הוא איננו מושלם ויש לו מספר מגבלות ומחסורים ; למי שדרוש כלי ממש רב עוצמה (לדוגמה לכתיבת ספר) – כדאי לעיין באפשרות הרביעית. לסיכום, היתרון של עורך הנוסחאות הוא ברמה הגבוהה של עריכת הנוסחאות שהוא מאפשר ובכך שהוא חינמי ; חסרונו בכך שהוא נכתב בחלון נפרד (שנשתל לאחר מכן במסמך), בכך שחסרות בו אפשרויות מסויימות וגם בעובדה שלא תמיד הוא מסופק עם ה WORD . אפשרות רביעית – תוכנות מתמטיות לעריכת נוסחאות : נתחיל ב Mathtype , שהיא כלי רב עוצמה ואפשרויות לכתיבת ועריכת נוסחאות החל מרמה בסיסית ועד לרמה הכי גבוהה ומורכבת. אמנם התוכנה היא בתשלום, אבל ניתן להוריד אותה לחודש נסיון בחינם, ולאחר מכן (למי שיחליט לא לרכוש אותה) – תישאר לכם במחשב גרסה "רזה" של התוכנה, אבל לא רעה בכלל, שדי מזכירה את ה Equations שהזכרתי קודם. אחד היתרונות של תוכנה זו הוא שניתן לבצע העברה (או שמירה) ישירה לכלים רבים אחרים של חלונות, לדוגמה ל"צייר", ואז ניתן להוסיף לנוסחאות שכתבנו גרפיקה, צבע או כל אלמנט אחר שקיים בתוכנה השניה. קיימות המון תוכנות נוספות לכתיבת נוסחאות מתמטיות ותקצר היריעה מלהזכיר את כולן ; המפורסמת והמתקדמת שבהן היא Mathematica אבל יש גם הרבה אחרות. כמעט כולן הן בתשלום – וניתן להוריד אותן מאתרים שונים באינטרנט או למצוא אותן בחנויות מתאימות. ההחלטה במי להשתמש היא נגזרת של אופי השימוש בנוסחאות - חלקן מתמחות בכיוונים מסויימים (למשל פיננסים, כימיה וכו'), חלקן משלבות שימוש בגרפים ותרשימים, חלקן מאפשרות גם חישובים ונוסחאות מוכנות בתוכן, חלקן מתמחות בשימושים סטטיסטיים ועוד ועוד.

מיכאל אבידן

Active member
מנהל
רון, ידידי . . .../images/Emo43.gif

הייתי מגדיר את הצגת ההסבר בדרך בה בחרת כ"הגזמה פראית" (במרכאות כפולות ומכופלות, כמובן...)
הצמד נא לכאן את ההסבר בקובץ DOC ואני, מיד, מעלה אותו לששטח האיכסון של הפורום ומציג לינק קבוע אליו ב'קישורים'. אם הקובץ גדול מ-250 ק"ב, שלח לי אותו למייל המצויין בכרטיסי האישי.

ממה שידוע לי -

(וכפי שכבר כתבו שם) אין באקסל פונקציה שמחשבת "אינטגרל מסוים" של פונקציה. אין בעיה לתכנת פונקציה כזו ו"להלביש" אותה על האקסל, אבל קיימים היום באינטרנט אתרים רבים שעושים את זה בשבילנו בלחיצת כפתור.

למעלה