כתוביות - נוהג מחליא החותר תחת השידור הישיר

כתוביות - נוהג מחליא החותר תחת השידור הישיר

כך חושב מורן שריר, מבקר טלוויזיה שדבריו "המבריקים" מתפרסמים בעיתון "הארץ". זאת במסגרת ביקורת על טכס המשואות בערב יום העצמאות. הנה הדברים שבתוכם הסיכה הפוגעת הזו: http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1227523.html הגבתי לכך בבלוגי בדה מרקר ובתפוז, התכנים זהים. דה מרקר: http://cafe.themarker.com/post/2169518/ תפוז: http://www.tapuz.co.il/blog/manageBlog.asp?sp=1 התוכן נשלח, בשינויים קלים, גם למכתבים למערכת הארץ בכתובת: [email protected] לידיעה ולמי שרוצה - גם לתגובה. לירית

אכן מחליא

אבל יש אנשים שזה מפריע להם, ולכן הפתרון המתבקש הוא - כיתוביות סמויות (closed captions) שאפשר לחשוף ולהסתיר בלחיצת כפתור אחת בשלט הרחוק. אני יודע שיש כבר היום כיתוביות סמויות בחלק מערוצי הטלוויזיה, אבל ממה שהבנתי הן ברמה ירודה מאוד לעומת מה שיש בחו"ל. בחו"ל הכיתוביות לחירשים וכבדי שמיעה הן מאוד מקצועיות - יש צבעים (על מנת להבדיל בין כמה דמויות שמדברות באותה סצינה), תיאורי קולות ורעשי רקע ("צלצול פעמון", "מוזיקה", "בקול צרוד" וכו'), סנכרון עם התמונה ומספר כמעט אפסי של שגיאות כתיב (גם בשידור חי!) וכו'. אז עד שיהיו לנו כיתוביות אמיתיות לחירשים ולכבדי שמיעה - ניאלץ בינתיים להסתפק בכיתוביות הפתוחות כמו אלה שיש היום בטלוויזיה ולקוות שבעתיד הרמה שלהן תעלה במידה משמעותית. (וחוץ מזה, בדבר אחד צודק מורן שריר - מה זה המנהג המשונה הזה לערוך טקס שירים ומחולות סביב קבר? אף פעם לא הבנתי את זה
)

בתור מי שראתה את הטקס

אני יכולה להעיד שהיו בו שני סוגי כתוביות: לטקסט הטקסי שהיה ידוע מראש היו כתוביות רגילות מוכנות מראש ולדברי הכתב במקום היו כתוביות סמויות. להערכתי, מתוך חוסר הידע שלו, קצפו לא יצא על הכתוביות הסמויות שכן הרי לא ידע על קיומן, אלא על הכתוביות הגלויות שמפריעות רק לקומץ שחצנים ומתנשאים כמוהו. לדעתי, עדיף היה לעשות כפי שעשו, שכן הכתוביות לנאומים ולמילות הטקס היו בתחתית המסך ולא הצטרכו לשים שם כתוביות סמויות שמקומן על המסך גבוה יותר. לצערי, רמתן של הכתוביות הסמויות אכן לא מספקת, אבל אסור "לדכא" אותן, אלא לעודד אותן תוך דרישה לשיפור ברמת העוסקים במלאכה ובטכנולוגיה שבידם. אל תשכח, שיש אנשים שלהם זה האמצעי היחיד להבין מה קורה על המסך, בהעדר מוחלט של שמיעה או ברמות כה נמוכות שלה ששום עזרים לא יוסיפו להם דבר. גם אני, אף שאני מושתלת שבלול דו צדדית, עדיין נעזרת בהן מדי פעם כ"תמיכה" וכ" אישור" שהבנתי נכון את הנאמר, קשה לעקוב כל הזמן בלי פספוסים. ואם הפרטנר השומע בדיוק .....נרדם.....אז? איך אבין? (לענין הטקס עצמו לא אכנס, זה נושא בפני עצמו, ברשותך) לירית

בועת sabon

New member
תודה שכתבת והבאת לידיעתנו

אני בדיוק מסוג האנשים שתיארת. גם עם מכשירים והגברה אין לי שום אפשרות להבין את הנאמר ללא כתוביות (אני בד"כ קוראת שפתיים אבל הדיבור בטלוויזיה הוא מהיר מאוד ולא תמיד ברור, ולא תמיד רואים את הדובר). כשאין כתוביות אני נעזרת הרבה בבעלי אבל לא תמיד הוא נמצא. הכתוביות הסמויות הן באמת לא להיט ויש מה לשפר בהן אבל הן עדיפות על כלום. אני באמת תוהה מה מפריע למורן שריר בכתוביות והייתי שמחה לקרוא את תגובתו. זה לא היה מפריע לי אם הוא אדם פרטי שחושב כך. יש הרבה אנשים שיש להם טענות נגד כל מיני דברים שנעשים למען חירשים, עיוורים או נכים אחרים. הבעיה היא כשהוא מפרסם את דבריו בתוך מאמר כמבקר טלוויזיה שעיתון מוכר מעסיק. טוב שהגבת

גם אני חושבת

שלמרות שזה לא בסדר שהכותב טוען נגד הכיתוביות, וזכותם של כבדי שמיעה לכיתוביות הוא מובן מאליו, ואף אני נעזרת בהם קבוע, יש אנשים שלא מודעים ופשוט צריך להסביר להם, בלי לכנות אותם בכינויי גנאי.

וניל לי

New member
../images/Emo45.gif אני מכירה גם אנשים שומעים שנעזרים בכיתוב

בסרטים וסדרות ישנים שהסאונד בהם לא מדהים. וגם בכתבות חדשות או תוכניות עדכניות, כשהם מעדיפים להחליש כדי שהילדים לא יתעוררו....

למעלה