לא די בחזה
ניתוח חזה (mastectomy) הוא אכן חלק מתהליך שינוי המין מאישה לגבר. זהו ניתוח שמרבית ה-FtoM עוברים. ברוב מדינות העולם, כולל בישראל, אין די בניתוח הזה כדי לקבל הכרה בשינוי המין. רוב המדינות קובעות את המין על פי הגניטליה. בכלל, בארץ אין מנתחים המתמחים בניתוח זה בטרנסקסואלים FtoM (הניתוח מבוצע בדרך כלל בנשים הסובלות מסרטן השד, אבל לא אצל טרנסקסואלים). אני יודעת על מספר מנתחים המוכנים לבצע את הניתוח, אבל לא בדקנו האם יהיו מוכנים לאשר אותו כניתוח לשינוי מין. אני מוכנה, אם תהיה פניה אליי, לבדוק זאת, אם כי סביר להניח שהתשובה תהיה שלילית. בארץ, כאמור, נקבע המין על פי הגניטליה. עכשיו, אם מישהו יביא אישור מרופא המעיד שעבר ניתוח לשינוי מין, חזקה על משרד הפנים שהוא לא ייכנס לפרטים. מכל מקום, יש כמה בעיות פוטנציאליות בדרך.ץ נניח שמישהו שינה את מינו בדרך זו, ואחר כך מגיע דבר קיום הגניטליה הנקבית לידיעת משרד הפנים. כיצד יגיב המשרד? אני יכולה לשער, אבל תשובה מוסמכת תהיה רק אם וכאשר נעמיד את העניין במבחן. לגבי בג"ץ, שוב, ניתן רק לשער. בחוק הישראלי לא כתוב כיצד ייקבע מינו של אדם (יש להניח שהמחוקק חשב שהדבר מובן מאליו). קיים נוהג לפיו המין נרשם על פי הגניטליה. מה יקרה אם מישהו יבקש לרשום על פי משהו אחר - אני מניחה, ממבט ראשון, שבג"ץ ידחה עתירה כזאת, אבל אם יהיה מקרה קונקרטי - נצטרך לבדוק לעומק. בעבר התפרסמו במדינות אנגלו-סקסיות, למשל באוסטרליה, מקרים של טרנסקסואלים FtoM אשר עברו ניתוח חזה והסרת הרחם והשחלות, אשר זכו להכרה במעמדם כגברים לצורך נישואין, למשל. ראוי לציין שממשלת בריטניה הודיעה אתמול על כוונתה לשנות את החוק כדי לאפשר שינוי רישום המין של טרנסקסואלים. בהודעת ממשלת בריטניה נאמר מפורשות, שמי שיבקש לשנות את רישום מינו יצטרך להוכיח שעבר "טיפולים מכריעים" לצורך השינוי, אך נאמר גם מפורשות שלא יידרש ניתוח לשינוי מין. מדיניות זו נובעת בין היתר מן הרצון שלא להקשות על FtoM, שרובם אינם עוברים את הניתוח בגניטליה. נורה