YossihNew
Well-known member
"זה יכול לשנות את העולם, לא רק שלי"
https://www.haaretz.co.il/gallery/television/.premium-MAGAZINE-1.10358858שחקנים על הספקטרום האוטיסטי מככבים בסדרת הנוער "מיוחדת" שתעלה בתחילת השנה. במפגש על סט הצילומים הם מספרים על הרצון לשבור סטראוטיפים, המפגש עם שחקנים "רגילים" ומה יעשו אם יבקשו מהם סלפי
תרני היאכטות ניצבו שקטים במעגן, הגלים ליטפו את המזח והשמש היתה נעימה ביום הצילומים האחרון של סדרת הנוער "מיוחדת". שום דבר לא אותת על הסערה שהתחוללה כמה מאות מטרים מהמזח בכפר הנוער שבמכמורת. בזמן שארוחת הצהרים המוקדמת נפרשה על השולחן, נפלטו בזה אחר זה השחקנים והבמאית מאחת הסירות. "ראיתי פה אנשים ירוקים ממחלת ים", אמר אחד מאנשי הצוות בחיוך. "הים לא צפוי. אי אפשר באמת לדעת איך תצטלם כל סצינה".
במקרה של "מיוחדת" לא רק הים אינו צפוי. גם בעלילת הסדרה ומשתתפיה יש צד מפתיע הכולל את השתתפותם של שחקנים על הספקטרום האוטיסטי. במרכז הסדרה, שיצרו מיכל קופר־קרן וליאור ירון ותעלה בתחילת 2022 ב"כאן חינוכית", ניצבת מאיה, אושיית רשת שנבחרת כפרזנטורית של מותג אופנה יחד עם בן זוגה הטניסאי. האופק הבהיר של מאיה מתערפל כשהיא נאלצת ללוות את אחותה האוטיסטית אלונה לקייטנת שיט לנוער עם צרכים מיוחדים. בקייטנה, מאיה מתקרבת לאלונה אחרי שנים של ריחוק ומתאהבת במדריך השיט שלה, שגם הוא אח לאוטיסט.
קופר־קרן כתבה סדרות נוער מצליחות (בהן "יומני החופש הגדול", "כדברא" ו"האי"), אבל זו הפעם הראשונה שהיא עוסקת בדמויות המצויות על הספקטרום האוטיסטי. את ההשראה קיבלה מקרובי משפחה שיש להם ילד כזה ובהמשך חברה ליועצת תסריט שהיא בעצמה על הספקטרום. "למדתי ממנה המון", היא אומרת, "למשל, יש סצינה שאלונה צריכה להתלבש יפה לדייט ואחותה מנסה לעזור לה אבל הכל מפריע לה. ירוק היא לא יכולה ללבוש, ריצ'רץ' עושה לה קר על העור ולייקרה זה בלתי אפשרי כי זה צמוד. התייעצנו גם עם פסיכולוגים, אבל הם לא חיים את הילדים האוטיסטים מבחינת החוויה החושית שלהם".
גיבורים אוטיסטים נהפכו בשנים האחרונות לכוכבי סדרות טלוויזיה בארץ ובעולם. "פלפלים צהובים" שיצרה קרן מרגלית שודרה ב"קשת" כבר בעשור הקודם. לאחר הצלחתה בישראל הופקו לה עיבוד בריטי ועיבוד אמריקאי שזכו בפרסים וקיבלו ביקורות מהללות. בהמשך הגיעו גם "על הספקטרום" שיצר יובל שפרמן, שודרה ב"יס" ונמכרה לעיבוד באמזון, ו"לא טיפוסי" האמריקאית שעלתה בנטפליקס.
"לא חסרות סדרות על אנשים עם מוגבלויות אבל מה שעניין אותי זו הזווית של המטפלים ובני המשפחה", אומרת קופר־קרן. "אם מסתכלים על סדרות כמו 'לא טיפוסי' או הגרסה הבריטית והאמריקאית של 'פלפלים צהובים' או אפילו ב'על הספקטרום' — הפוקוס הוא על האדם עם המוגבלות. אני רציתי לדבר קצת על המעטפת של האדם עם המוגבלות. זה אמור לגעת בכל נער או ילד שיש לו במשפחה מישהו עם מוגבלות וכל הפוקוס והאנרגיה הולכים לשם. השם של הסדרה, 'מיוחדת', הוא אמביוולנטי, כי מצד אחד הילדה עם הצרכים המיוחדים היא מיוחדת אבל גם הילדה ה'נורמלית' רוצה להיות מיוחדת. זה קצת על ילדים שהופכים שקופים במשפחות של עצמם".
זה מעניין, כי לרוב אנחנו נוטים לחשוב דווקא על אנשים עם מוגבלות כשקופים בחברה.
"בגלל שאני כותבת הרבה סדרות פופולריות, פונים אלי הרבה הורים עם צרכים מיוחדים שאוהבים שחקן בסדרה שכתבתי. הם מתגייסים כל כולם לילד הזה ויהפכו עולמות כדי להביא אותו לסט ולקבל ברכת יום הולדת מאיזה שחקן. ואז, כשהייתי רואה אותם מגיעים, הבנתי שיש עוד שלושה אחים אבל הם לא בפוקוס. זה לא שלא סופרים אותם אבל הרגשתי שזו סיטואציה דרמטית שעוברת על הרבה ילדים בהרבה משפחות. שאלתי את עצמי איך זה לגדול במשפחה כזאת".
להראות לחבר'ה
פלא, בן 18, הוא אחד השחקנים בסדרה. הוא מתגורר באילת ונרגש להתראיין. אביו, שגיא, מגונן עליו מרחוק. הם מספרים שפלא הוא אחד משלושה אחים על הספקטרום במשפחה ובנוסף להם יש עוד שני אחים. פלא מגלם בסדרה את גידי, אוטיסט בתפקוד נמוך שאינו מדבר. את ההשראה לדמות קיבל מאחיו שמצבו דומה."יש כמה סצינות במהלך הסדרה שנראות כמו שאחי הגדול מתנהג ביום־יום", אומר פלא. "הוא מבוגר ממני בשש שנים וכשהיה בינינו ויכוח הוא לא כל כך ידע להרגיע את עצמו, היו הרבה ריבים בבית. עכשיו הוא גר בכפר האירוסים — מקום שיש בו אנשים על הרצף בתפקוד שלו והוא ממש נהנה שם. היום אנחנו רואים אחד את השני ולפעמים אנחנו פחות אוהבים, אבל בגדול התגברתי על מה שהוא עשה לי בחיים".
מתי ידעת שאתה רוצה להיות שחקן?
"מגיל צעיר אני רואה סדרות טלוויזיה, גם של מיכל ועוד סדרות, ובזמן הפנוי זה מה שאני אוהב לעשות. אני בא הביתה, שם את התיק, שר שירים, רוקד, משחק. למדתי משחק גם בתיאטרון קהילתי".
חששת לשחק בפעם הראשונה מול מצלמה, עם עוד שחקנים מקצועיים?
"טיפה חששתי כי לא ידעתי איך ההפקה תתייחס אלי ואיך יעברו הצילומים. לא ידעתי אם אני אצליח לעבור את האודישנים שהיו על פני שלושה שלבים. המלהקת והבמאית התקשרו לאבא שלי ואמרו לו שלא הצליח השלב האחרון. הם רצו שאני אשתפר אז עשיתי את זה שוב והצלחתי".
כמה חשוב מבחינתך שיהיו שחקנים על הספקטרום בטלוויזיה?
"התמודדתי בחיים שלי עם הרבה קשיים חברתיים ואני רוצה להראות לחבר'ה שלי שאני מצליח ומגשים את החלומות שלי. יש חברים שכן רואים אותי וכן שמים לב אלי, אבל יש גם כאלה שלא ואני חושב שהתפקיד והסדרה יכולים לשנות קצת את המצב. זה יכול לשנות את העולם, לא רק שלי".
לשחר קפילי, בן 21, שמגלם בסדרה את מאור, יש תסמונת אספרגר. "מאור הוא נער שנמצא בימייה – על הספקטרום בתפקיד גבוה עם קשיים קלים", הוא אומר. "הוא מאוהב בדמות הראשית ומנסה לעבור את המחסום של המגבלות שלו כדי להיות בקשר שהוא רוצה". קפילי עומד להשתחרר מצה"ל והתקבל למכינת ללימודי תיאטרון בניסן נתיב. כשהוא נשאל עד כמה החוויה הזאת מאתגרת אותו לעומת שחקנים אחרים, הוא עונה, "אני לא חושב שיותר. באמת אני אומר. זה מאתגר לכולם וצריך לראות איך מתמודדים עם זה. יצא לי לדבר על זה עם שחקנים אחרים בקאסט וגם להם יש אתגרים לא קלים. כל אחד בא עם איזה מטען. לא ראיתי שוני ביני לבין אחרים".
מה המשמעות מבחינתך לעובדה שליהקו לסדרה שחקנים על הספקטרום?
"אני רוצה להאמין שככל שיהיה יותר גיוון וקולות בתעשייה, זה יכול לשבור סטריאוטיפים ולהוביל לשיח יותר בריא. לא לגרום לאדם לוותר על משהו רק בגלל כל מיני אתגרים".
אתה מוכן למצב של מעריצות שמבקשות סלפי ברחוב? זה דבר שקורה להרבה מהשחקנים בסדרות של מיכל.
"חס וחלילה. זה גם לא ממש תפקיד שמביא מעריצות. גם אם יבואו לבקש סלפי, אני אשתדל שלא. אני לא יודע איך אני אתמודד עם זה".
דפנה דננברג, מפיקת הסדרה ("שמונה הפקות") יושבת לצד יעל ליפשיץ, בת ה–18. "בהתחלה חששנו מהליהוק הזה", מודה דננברג, "אבל גילינו שהיא מקצוענית ממש". ליפשיץ נולדה עם תסמונת דאון וזה תפקידה הראשון בטלוויזיה. ניכר שהיא נרגשת והתשובות שלה קצרות ותכליתיות. היא מאוד נהנית מהתפקיד, גם אם לא קל לה, ויותר מהכל היא מחכה לראות את עצמה על המסך. אמא שלה, שיושבת בסמוך, אומרת שחוויית הצילומים היתה כל כך מעצימה עבורה, עד שיש בה בעיקר צער על כך שהיא מסתיימת.
תום אמסלם, בן 21, שנהפך לכוכב נוער אחרי שהשתתף ב"כפולה" לצד נועה קירל, משחק בתפקיד האח של גידי, הדמות שמגלם פלא. "לפגוש את פלא בפעם הראשונה היה טירוף מבחינתי", הוא אומר. "ידעתי שהוא יהיה הפרטנר העיקרי שלי במהלך הצילומים ומישהו שאני חייב לחוות אליו חיבור רגשי. מאוד התרגשתי לקראת הפגישה שלנו ואיך שזה קרה, התחברנו בשנייה. לפני שנפגשנו היה חשש אם יהיה דיבור והכל התפוגג כשנפגשנו. ואז הבנתי שהעובדה שהוא על הספקטרום לא אומרת שזה דורש יחס שונה במיוחד. בסוף שנינו מגיעים לכאן עם אותה מטרה. אנחנו גם בערך בני אותו גיל. זה בא נורא טבעי. לא היה צורך ביחס מיוחד. אנחנו תומכים אחד בשני".
יכול להיות שהדור שלכם הרבה יותר מכיל ומקבל "אחרים" בהשוואה לדורות שקדמו לכם?
"חד משמעית. עם כל הבעיות שיש לרשתות החברתיות, אם יש משהו שהן עשו נכון זה טיפוח של דור שבאמת מבין שסטריאוטיפים הם לא בהכרח רלוונטיים במאה ה–21. יש קבלה עצומה. מטורף לי לראות נוער שמקבל היום דברים שפעם בכלל היו נשארים מתחת לשטיח. עצם העובדה שזה על המסך וזה משודר לילדים, זו מטרת על. זה יפהפה".
במאית "מיוחדת" היא לליב סיון. זו הפעם הראשונה שהיא מביימת סדרת טלוויזיה באורך מלא. במבט מהצד נראה כי היא מגייסת את כל הסבלנות שבעולם כדי לעבוד עם השחקנים רגע אחרי ששינו להם שורת תסריט. "אף פעם לא עבדתי עם שחקנים על הספקטרום ואף פעם לא פגשתי מקרוב נערים ונערות על הספקטרום באופן כל כך אינטנסיבי", היא אומרת. "הבלתי ידוע היה מאוד חזק אבל זה היה טוב בעליל מהמצופה. זה היה כמו לעבוד עם שחקנים רגילים. חששתי שיהיה קשה עם הטקסטים אבל בסוף זה עניין של גישה. אתה צריך למצוא את הגישה לכל שחקן וזה עובד אותו דבר עם שחקן בן 20 או בן 60. להזיז את החומות ולהיכנס פנימה. כאן במידה רבה היה יותר קל כי הם הגיעו מאוד פתוחים ורוצים".