כתבה בעיתון

כתבה בעיתון

מישהו קרא את הכתבה בעיתון ידיעות אחרונות במוסף בריאות על מעורבות יתר של הפרעות קשב וריכוז בתאונות דרכים ?

עינת12

New member
כן. לשם שינוי כתבה טובה ורצינית

שמחה גם מאד ההסבר שהם נתנו בקשר לסינפסות ושריפת הסוכרים. (דברים שאפשר לגלות ב QEEG). היה מאלף לקרוא על מבחן ה-VTS ועל התוכנית כולה. מדהים היה לקרוא על כמות אנשי המקצוע שהתגייסו למשימה. פשוט משמח ומרחיב לב. הנושא של הקשר בין תאונות דרכים ל-ADD/ADHD טופל לדעתי באופן מעמיק, רציני, אמפתי ומעשי. מקווה שרבים מאתנו שנוהגים יצטרפו לתוכנית.

עינת12

New member
ילדי הריטלין מאחורי ההגה

בהמשך להודעתה של ורד ולהודעתי, אני מביאה כאן את הכתבה מאת מייקל קלה שפורסמה במוסף "רק בריאות" של ידיעות אחרונות ביום א', 2.1.2005: כותרת ראשית: ילדי הריטלין מאחורי ההגה כותרת מששנה: מה עושים כשילדים שסובלים מהפרעת קשב וריכוז גדלים ודורשים ללמוד נהיגה? כנהגים הם חשופים יותר להיפגע ולפגוע בתאונות דרכים * ניתןן לצמצם את הקטל על ידי טיפול משולב: תרופות, עיצוב התנהגות וצמצום גירויים בסביבת הנהג * בארץ הגורמים הרשמיים עדיין לא מתייחסים לבעיה גוף הכתבה: כולנו מכירים את הילדים האלה שמפריעים בכיתה, מרבים לנוע במקומם ולקום ללא רשות ומתקשים להקשיב למורה. הם אימפולסיביים, קפיציים ומשגעים את המורים. הם נבונים מהממוצע, קצת מעצבנים, אבל ממש לא מופרעים -- אלה הם הילדים ה"היפרים", שסובלים מהפרעה נוירולוגית בשם ADHD )Attention Deficit Hiperactivity Disorder). לעומתם, בקבוצה דומה אחרת, נמצאים הילדים שנתפסים לא פעם בוהים בחלל או חולמים בהקיץ. גם הם מתקשים להתרכז ולתפקד, אך ללא הסימנים ההיפראקטביים הקלאסיים. אלה סובלים מהפרה שמכונה ADD. מדובר ב-10%-5% מכל מחזור, יותר בנים מבנות, לרוב ילדים שגם הוריהם או אחיהם סבלו מבעיה זו או מבעיה דומה. חשוב ביותר להדגיש: ADD ו-ADHD הן לא הפרעות רגשיות או תוצאה של חינוך לקוי. הן נובעות מאחת משלוש בעיות נוירולוגיות או שילוב שלהן: א. אצל רובנו המוח, שמחולק לשני חלקים (המכונים המיספרות), הוא לא סימטרי -- צידו הימני גדול בדרך כלל מצידו השמאלי המקביל. בקרב הלוקים ב-ADD וב-ADHD צידו הימני של המוח קטן בממוצע ב-5.2% מזה של אנשים "בריאים". ב. מערכת העצבים שלנו מורכבת מהרבה מאוד יחידות קטנות, שמתקשרות ביניהן באמצעות סדרת פולסים חשמליים שמועברים באמצעות חיבורים שנקראים סינפסות. אצל אנשים שסובלים מ-ADHD/ADD המעבר בין הסינפסות יעיל פחות, ולכן התגובות איטיות יותר ואמינות פחות. ג. עוד התגלה שבמוחם של מבוגרים שסובלים מהתסמונת הסוכרים באונה הקדמית של המוח נשרפים באיטיות. הבעיה היא לא שיש להם יותר מדי או מעט מדי סוכר במערכת שלהם, אלא שהמטבוליזם האיטי של הסוכר ביא לתת פעילות באזורים במוח שקשורים לקשב ולשליטה מוטורית. שלא יהיה ספק, הילדים האלה שרויים במצוקה כי הבעיה שלהם אמיתית, מגבילה ולא ניתנת להסתרה. לא הילד ולא האנשים בסביבתו מבינים מדוע הוא מתקשה להתרכז. לשבת בשקט, להתמיד במשימה או להימנע מתגובות אימפולסיביות. כל אחד מפרש את זה בדרכו, והפירושים הם אלה שגורמים בהמשך להפרעות רגשיות נלוות, לפגיעה בדימוי העצמי ולהזדהות עם נורמות פסולות. הסביבה הלוחצת, הלא מבינה והלא מטפלת דוחפת את האדם שסובל מהתסמונת לפסים שנראים, כביכול, כמופרעות לשמה. אלה שאובחנו ואותרו בזמן מטופלים לרוב באמצעות תרופות כגון ריטלין, קונצרטה או סיילרט -- אך הטיפול הוא סימפטומטי בלבד. הוא מקל, אך לצערנו לא פותר את הבעיה. לעיתים מטופלים אלה גם באמצעות ביופידבק, תזונה טבעונית, תרופות הוליסטיות, פסיכותרפיה או טיפולים "אופנתיים" כאלה או אחרים (כולל קפיצות על רגל אחת, ציור, מוזיקה או תרגילי אצבעות) שמכניסים למטפלים הרבה כסף, אך פותרים מעט בעיות.

עינת12

New member
המשך

כותרת: בכביש זה כבר ממש מסוכן מתברר שילדים ובוגרים שסובלחים מ-ADHD/ADD אף נפגעים יותר בתאונות דרכים. על פי ממצאי מחקרים מהעולם המערבי, צעירים שסובלים מ-ADHD מעורבים עד לפחות פי 4 יותר בתאונות דרכים (תאונות קשות בדרך כלל) בהשוואה לבני גילם. מחקר שפורסם על ידי האגודה האמריקאית לרפואת ילדים מראה שנהגים צעירים שסובילים מ-ADD/ADHD מעורבים יותר בתאונות, נפגעים יותר בתאונות, אשמים יותר בגרימת תאונות ומקבלים יותר עונשים על נהיגה במהירות מופרזת. ההסבר לכך פשוט: בקרב כשליש מהצעירים חולפות ההפרעות מאליהן ונעלמות עם הגיעם לבגרות. שני השלישים האחרים נותרים עם בעיות בריכוז, במעקב ובריסון תגובות אימפולסיביות. אך גם הם רוצים להיות בוגרים ועצמאיים, ובמוקדם או במאוחר לומדים נהיגה ומחזיקים ברשיון נהיגה ככל אזרח. אלה החדשות הטובות. אבל החדשות הרעות הן שאותו קושי בריכוז שהפריע להם להקשיב למורה עלול לגרום לכך שנהג עם ADHD לא ישים לב להולך רגל. אותה נטייה להיסח הדעת בקלות עלולה לגרום לו או לה להתמקד בשלט חוצות או בקטע מוזיקה ברדיו ולא לשים לב לרכה החוצה. אותה בעיה בריכוז תגרום לניתוק מהגירויים המהותיים בכביש. אותה בעיה בריסון תגובות אימפולסיביות עלולה לגרום ללחיצה פתאומית על דוושת הגז כדי להספיק לעבור את הרמזור המתחלף -- החלטה שעלולה להיות קטלנית. לאור המחקרים והתוצאות בשטח בעולם המערבי מודעים היום יותר ויותר לבעייתם של צעירים אלה ומפתחים כלים כדי לעזור להם. את הפעילות יוזמים בעיקר הורים לנהגים צעירים שסובלים מ-ADHD/ADD, שמבקשים לוודא שילדם יחזור הביתה בשלום. מדובר בכלים משולבים שכוללים המשך (או התחלת) טיפול תרופתי, צמצום מבוקר של הגירויים בסביבת הנהג ועיצוב התנהגות. התהליך כולל אבחון של אמת המגבלה התפקודית המדוייקת ובהמשך בניהה של חבילת צעדים שתואמת את צרכיו הספציפיים של הנהג הצעיר. מנסיוננו, ניתן להתאים תוכנית ייחודית לכל אדם ואדם.

עינת12

New member
המשך

בתחילת תההליך אנחנו מבצעים אבחון נוירוקוגניטיבי ממוחשב בשיטה ששמה VTS (Vienna Test System). לשיטה זו כמה יתרונות: ראשית, המערכת מצביעה רק על ליקויי תפקוד שאכן מסכנים את הנהג וגורמים לו להיות מועד לתאונות. הממצאים ספציפיים ומאפשרים להרכיב תוכנית עבודה או תוכנית התערבות אישית. יתרון נוסף טמון בעובדה שהמערכת מתאימה את עצמה לקשייו של כל נבדק ונבדק ולא עוסקת בממצאים כלליים לא רלבנטיים. פעמים רבות, כחלק מהתוכנית, נכנסים לתהליך קצר עם הנהג הצעיר ולעיתים גם עם הוריו ועם חברים כדי לשפר את רמת התובנה שלו אודות קשייו. התגובה הראשונית של רובם היא הכחשה או הדחקה, דבר שגורם לסיכונים ולסכנות מיותרת. בהמשך יש לבנות ברית חיובית ויעילה בין הנהג הצעיר לבין הוריו כדי לאפשר להם ללמוד זה מזה וכדי שההורים יוכלו לרסן ולתמוך, עם כמה שפחות לחצים ומאבקים. זה נשמע אולי דומה מאד ל"אור ירוק לחיים" -- וזה לא במקרה. גם נהג צעיר "רגיל" מקבל את רשיון הנהיגה שלו כשהוא בעל ניסיון מועט. עבודה משותפת של הורים וצעירים כצוות הוכחה כיעילה מאוד. בשלב זה יעברו חלק מהנהגים תרגולים ממוחשבים שמטרתם לשפר -- עד רמה מסויימת -- את יכולת הקשב והריכוז שלהם. אם הממצאים מחייבים זאת, הם גם יופנו להתייעצות עם רופא אודות השימוש בריטלין או בתרופה אחרת דווקא לפני שיוצאים לנהיגה. במסגרת הפעלה קלילה הם ילמדו עם על ההשפעות השליליות שיש לשימוש בתרופות במקביל לצריכת אלכוהול. בשלב הבא הנהג הצעיר שסובל מ-ADHD/ADD ייצא ל"עבודת שטח" עם מורה נהיגה שמנוסה בתחום. המורה יקבל לפני כן את תוצאות בדיקת VTS ואת תוצאות התרגגולים הממוחשבים יחד עם הנחיות מהצוות המקצועי. החניך יקבל כלים שיסייעו לו לשמור על ערנות, על ריכוז אופטימלי ועל תפקוד בטיחותי. המורה והחניך יתרגלו כיצד לצמצם את מספר הגירויים המפריעים בסביבת הנהג, כיצד לסרוק את הנעשה ברחוב בצורה יעילה ועיך לזהות מבעוד מועד סימנים מסוכנים. כפי שניתן להבין, בתוכנית מעין זו מעורבים פסיכולוגים שמוכשרים לתחום התחבורה, רופאים מומחים, מטפלים קוגניטיביים, פסיכותרפיסטים, מרפאים בעיסוק ומורי נהיגה בעלי הכשרה וניסיון מיוחדים. מרבית הטיפול מוצעת במסגרת מרפאתית, אל לעיתים ניתן לרכז כמה נהגים צעירים עם ADHD/ADD יחד עם משפחותיהם לסוף שבוע נחמד בבית מלון, כשמהלכו מועברות סדנאות בקבוצות.

עינת12

New member
המשך (וסופי בהחלט)

כותרת: בישראל הכל תלוי בהורים בישראל אין עדיין התייחסות רשמית לבעיה זו מצד משרד הרישוי או מצד גורמים ממלכתיים רשמיים אחרים. השאלה האם נהג צעיר שסובל מ-ADD/ADHD יזכה לאבחון, לטיפול ולהכשרה נאותה תלויה לרוב בהוריו או בחברי קהילה מודאגים וקרובים. מוקדם מדי לדעת בדיוק מה שיעור הקטל בכבישים שנגרם בשל ADHD/ADD. בהתבסס על נתונים אמפיריים מחו"ל ניתן להעריך שטיפול יעיל בבעיה יחסוך כרבע מהתאונות הקשות שבהן מעורבים נהגים חדשים. מחקרים שאמורים לבדוק את היקף הבעיה ואת יעילות הטיפול בישראל יוצאים בימים אלה לדרך. אך ברור שלא סשביר שאנשים ישלמו בחייהם בגלל חוסר התייחסות מקצועית. אין ספק שתוכנית לאומית למאבק בתאונות דרכים, שתממוש ותיושם על ידי ממשלת ישראל, תוכל להעניק למחקרים בנושא כלים רשמיים ומימון, ובהמשך תביא גם לצמצום התופאה ואולי אף למיגורה. הכותב הוא פסיכולוג קליני תחבורתי בכיר, קוגניטו בע"מ

mFmLmE

New member
שלום

גם אני קראתי את הכתבה הזאת וחשבתי בעקבותיה לפנות לפורום, למרות שאני לא בטוחה שזה המקום הנכון. מעולם לא אובחן אצלי משהו כזה, אבל בשנתיים-שלוש האחרונות אני מרגישה בעיה קשה להתרכז, בעיקר בלימודים אבל גם בדברים אחרים (מתחילה דברים ולא מתמידה). מעולם לא היו לי בעיות היפראקטיביות, להפך, אבל בשבילי משימה כמו הכנת ש.ב זה סיוט ולוקח לי המון זמן להתחיל, בד"כ ברגע האחרון רק כי אין ברירה וחשובים לי ציונים טובים. יכול להיות שזה סתם בגלל שיותר קשה בתיכון ובמיוחד בי"ב, אבל קשה לי להתעלם מהעובדה שזה דורש ממני כ"כ הרבה רק להתיישב ולעשות משהו. ובקשר לנהיגה- שוב, בתקופה האחרונה שמתי לב שאני קצת לא מחוברת למציאות, לפעמים לא שמה לב מה הולך סביבי (דבר שפעם בכלל לא היה לי), וכשעוד למדתי נהיגה לקראת הסוף באמת הייתי מסוגלת רגע אחד לנהוג טוב ורגע אחר לא לשים לב להולך רגל במעבר חציה. קשה לי להשוות את זה לעכשיו כיוון שבקושי יוצא לי לנהוג בשטח עירוני, אבל קורה לי פעם ב.. שאני לא שמה לב לדברים קטנים, וזה די מפחיד אותי שאני סכנה לכביש
קראתי קצת במאמרים על מאפיינים של ADD, חלק מתאימים וחלק ממש לא. בכל מקרה- האם יש דרך עצמית לטפל בבעיית ריכוז נוראית ומטרידה? :\ אולי כדאי לציין- ביסודי לא ממש הייתי צריכה ללמוד בבית אז זה לא הפריע אבל מאז התיכון זה ככה, עשיתי אבחון להארכת זמן שקצת עוזר אבל לא פותר את הבעיה. גם מבחינת הסביבה רואים אותי בתור תלמידה טובה וזהו..לא יודעים מה עובר עלי כדי לעשות משהו קטן, וגם ההורים שלי היו בשוק כשרציתי הארכת זמן. סליחה על האורך...ואם זה לא קשור לפורום. ואם כן...אני אשמח לשמוע המלצות :) תודה.

../images/Emo141.gifברוכה הבאה. בודאי שקשור,

זה הפורום הנכון ומקומו של כל מי שקשב וריכוז מהווים בעיה עבורו
מצרפת עבורך קישור לספרית הפורום. שם תמצאי את התשובות לשאלותייך. לגבי נהיגה- מאחר ואצלי פיצול קשב הוא אחד הדברים הטובים בADHD, אני מרגישה שרואה יותר דברים על הכביש ממה שאפילו צריך. אך בהחלט מכירה לא מעט אנשים אשר ללא טיפול תרופתי (ריטלין, לדוגמא), אינם נוהגים, או זהירים יותר. בהחלט יש הרבה מטרד בלהתאמץ כל הזמן להיות קשובים, אך עם טיפול מתאים, ניתן לשפר הרבה ולהצליח יותר- בפחות מאמץ ותסכול.

Honey Bunny

New member
תודה :)

קראתי חלק מהמאמרים, אבל לא ממש הבנתי אם בכלל יש דרך עצמאית לשפר את עניין הריכוז וכל זה או שהכל חייב לעבור דרך אנשי מקצוע או תרופות?

Honey Bunny

New member
טוב...שיהיה../images/Emo122.gif

לא מתביישת במה שכתבתי פה אבל היו הודעות אחרות בניק ההוא...אבל לא קריטי..סליחה על המליון הודעות

פרחיה2

New member
הבת הגדולה שלי לא עברה אבחון

ובכל זאת הצעתי לה בשנה שעברה לקחת ריטלין לפני כל בחינה גדולה. { מתכונת או בגרות} , אחרי שניסתה פעם אחת וזה עזר מאוד, היא המשיכה לקחת במקרים כאלו. בקיץ, התחילה ללמוד נהיגה. כעבור כ-15 שעורים אמרה לישהיא נהגת כמו אוטומט, מרחפת, ולמרות שהיא נוהגת מצוין, היא לא שמה לב לפרטים והמורה מעיר לה כל הזמן על...חוסר ריכוז. בשעור הבא היא כבר היתה על ריטלין. הבעיה נפתרה. בקרוב היא תעשה טסט, ומה אחר כך? לכל נסיעה היא תיקח ריטלין? אולי רק לפני נסיעות ארוכות? בעוד חודש יש לה סוף סוף פגישה עם נאורולוג. שיתן ריטלין באופן רשמי והיא תפסיק להשתמש בזה של אחיה... נשאל אותו גם על הנהיגה.

spidergirl

New member
אני משתדלת לנהוג עם ריטלין

בעיקר מטעמי אימפולסיביות. ההבדל עצום.

למעלה