כשרון

כשרון

האם כשרון הוא משהו מולד? או שבהכרח הוא משהו נרכש? כמוסיקאית חובבת, יצא לי לחשוב על הסוגייה הזו. למשל בתחום שאני עוסקת בו- נקודת המוצא שכל אחד מתחיל בה, היא שונה. יש אנשים שהשמיעה המוסיקלית שלהם חדה כבר על ההתחלה. אדם כזה שנולד עם היכולות האלה, במקרה של הזנחה מצידו הוא ישאר במקום. לעומת זאת, אדם שנולד בלי אף שמיעה מוסיקלית, אם הוא ישקיע מאמץ, הוא יעקוף את ה"מוכשר" בלי בעיה. הוא ירכוש את ה"כשרון" הזה. האם זה נכון גם בתחומים אחרים? כתיבה? ציור? מה דעתכם?

2LIRONOS7

New member
אי אפשר לרכוש כישרון

כישרון זה להיות מסוגל לעשות משהו בלי ידע קודם ובלי שום תירגול יותר טוב מאחרים (וזו הגדרה שלי כמובן), אי אפשר "לעקוף" כישרון אלא רק להגיע להישגים טובים יותר ממי שלא משקיע.

אז כשרון זה בעצם הכל?

יש לי הכשרון המולד לירוק מוחטות הכי רחוק? זה כשרון? (מצטערת על הדוגמה, משום מה זה הדבר היחיד שהצלחתי לחשוב עליו שהוא שולי...) יש לי בעיה גם עם מה שאמרת לגבי "בלי ידע מוקדם ובלי תרגול". הרי מבחינתך, אם תשמע את שני האנשים שדיברתי עליהם בהודעה הראשונה, זה שעלה בהישגיו והוא עכשיו המוצלח תאמר עליו שהוא הכישרוני. בקיצור, מהו כשרון?

2LIRONOS7

New member
לדעתי הסברתי את עצמי טוב...

כישרון זה נתונים טובים להצליח, כמו שנניח בכדורסל יש שחקן שהגובה שלו גבוה מאוד מהממוצע ויש לו קליעה טובה מכל הטווחים, הוא יכול להשקיע בכדורסל והוא יכול גם לא, אם לא ישקיע אולי יהיה טוב אבל לא מספיק כדיי להגיע לליגה טובה או לרמה שיכל להגיע אליה לו התאמן. בקשר ליריקת המוחטות, זה כמו אומנות, את יכולה להגיד שזה כישרון וזה באמת כישרון - אבל הוא לא משמעותי במיוחד כי אין מקצוע מיוחד שבו אפשר לפתח את הכשירון המולד הזה ולהרוויח כסף טוב למחייה. עכשיו הסברתי את זה בבהירות?

2LIRONOS7

New member
מה עם כל השאר?../images/Emo3.gif

לא תרמתי את מנת חלקי להסבר?

כישרון

ניתן להגדיר רמה מסויימת של יכולת, ולהגדיר כישרון בתחום מסויים כיחס הפוך בין רמת היכולת והזמן הדרוש להשיגה. כלומר ככל שהזמן קצר יותר, רמת הכשרון גבוהה יותר. זו יכולה להיות הגדרה טכנית. לדעתי, כישרון מתבטא ברמת ה-"עצמיות" המוכנסת לנושא, כלומר היכולת לצעוד את הצעד הבא על בסיס נתונים קיימים. לדוגמה, המתמטיקאי ההודי ראמאגן (מקווה שאני לא טועה בשמו) שהגיע להשגים מדהימים במתמטיקה על בסיס ספר לימוד ישן שמצא. יעקב.

רמנג'ואן

נדמה לי שהוא כתב את תורת המיתרים. וגם נדמה לי שהוא היה פקיד עם זמן פנוי, ממש כמו שאיינשטיין היה פקיד עם זמן פנוי וכך כתב את תורת היחסות. כך שאני לא מסכים עם הכנסת גורם הזמן. להיפך- ככל שהזמן מתארך ברוגע, כך האיכות של התוצר עולה. החיפזון מהשטן. זה ממש מנוגד לתפיסה של מערכת החינוך המקציבה זמן לפיתרון בעיות. היא טועה. איינשטיין ורמנג'ואן צודקים. ביצוע דבר כלשהו בזמן הקצר ביותר כלומר זריזות, היא מעלה שיכולה להיות בנויה על גבי הזהירות ועל גבי הזהירות בלבד. זריזות סתם כך, ללא זהירות מתחתיה, אינה שלמות, היא חיפזון ואוטומטיות חסרת סיכוי לשום דבר מלבד שימוש כבורג חסר דעת במערכת.

כרמל 1

New member
לדעתי

מה שאמרת זה נכון, כמובן בכל הנושאים אותו הדבר. בגיל 4 הגננת לא רצתה שאני אצייר כי ציירתי גרוע מדי. רק חבל שלא הצלחתי להתגבר על זה. בוא ניקח לדוגמא אומנות לחימה. שלמה ומיצי נולדו באותו זמן, אבל יש להם פחות או יותר אותו כוח סיבולת, שרירים מפותחים וכו'. שלמה בגיל 10 היה 5 שנים בקראטה-דו ופרש. מיצי מעולם לא היה באף סוג של אומנות לחימה. בגיל 20 החליטו שניהם להתחיל להתאמן בקראטה-דו. לאחר זמן קצר ביותר של חזרה, שלמה עבר חגורה, ומיצי היה עדיין בהתחלה. בגיל 25 שלמה עבר בשתי חגורות את החגורה שהגיע אליה בגיל 15, ומיצי הייתה רק בחגורה השניה. אותו הדבר בכשרון (בוא נגיד ששניהם נולדו עם אותו כשרון לקראטה-דו). נולדת עם כשרון מתאים ופיתחת את זה, זה כאילו יש לך עבר בזה, כך שאתה מבין את זה מהר יותר. אם לא נולדת עם כשרון לזה, אתה עדיין יכול ללמוד, אבל ההבנה תהיה איטית יותר Piece of cake.

הזוייה

New member
מולד או נילמד

כישרון מולד הוא תחום מסויים שהאדם מצטיין בו להבדיל משאר התחומים, נובע מחיבור לגנטיקה, תורשה וסביבה. מוח בריא זקוק לחופש הפעולה המרבי האפשרי כדי שיוכל להתחקות אחרי קווי המחשבה שלו, דבר הדורש מיומנות גבוהה. כל אדם מגלה בעצמו את החוזקות שטמונות בו מלידה ולעיתים פורצות רק בגיל מאוחר (אנשי הייטק לדו' שעברו לעסוק במדיטציה או באומנות) ככל שהאילוצים אשר יכפו על ידי אנשים אחרים יהיו פחותים, יותר סביר שהנושא שבו האדם מרגיש יכולות נסתרות יתפתח באופן מלא, ייחודי, ויצירתי. (הכוונה, באם אימא תכריח את הבן שלה לנגן על פסנתר זה לא בהכרח שזה התחום החזק שלו, וזו הטעות, שהורים לעיתים חושבים שאם הבן שלהם מצטיין במשהו אחד הוא גם מצטיין בשאר התחומים, מצב שגורם ללחץ על הילד ומועקה מחשש לכישלון ואכזבה). קשה לשים את האצבע ולהגיד מה מולד ומה נלמד, שילוב של הכוחות הפנימיים אינטואיציה וניסיון קודם ועזרה של סביבה תומכת (גירויים נכונים) יכול בהחלט להוציא מהאדם באופן רפלקטיבי תגליות. אני על עצמי עסקתי באומנות ולפני כ 6 שנים החלפתי מקצוע שלמעשה מאז ומעולם היה רדום אצלי.

shabaz

New member
כשרון-

סגולה טבעית באדם המכשירה אותו באופן מיוחד למקצוע מסוים, לחשיבה, ללימוד, ליצירה וכו' (מילון אבן שושן)--> כדי שיהיה קל יותר להתייחס לעניין. הגדרה שלי שלדעתי נובעת מההגדרה הנ"ל היא שאדם בעל כשרון הוא אדם בעל פוטנציאל גבוה להצליח בקלות ובמהירות במקצוע מסוים, ללא הרבה מאמץ מצידו. אני מאמין שכשרון הוא דבר שיכול להיות נרכש. לפחות בחלק מן המקצועות. הכשרה מסוימת במתמטיקה תתן לאדם את הפוטנציאל הגבוה להצליח בקלות ובמהירות בחידות מתמטיות כל שהן. יותר מכך, הדבר בהחלט מכשיר אותו, לפי ההגדרה שבאבן שושן, למקצוע המתמטי, ולחשיבה המתמטית, מה גם שזה נותן לו בסיס להתפתח וללמוד מעבר למה שהוא כבר יודע. אומנם, במקרה הזה ההצלחה הקלה והמהירה תהיה ביחס לזמן שאחרי ההכשרה המתמטית שהתקבלה, ורק אז, שכן ההכשרה יכולה להמשך 10 שנים, ככל שזה משנה למישהו. לעומת זאת, לקבל את אותה הכשרה שלאדם הנ"ל לקחו 10 שנים לקבלה בחצי שנה- זה כשלעצמו כשרון, ללא ספק, גם כן.

hikok

New member
כישרון או כושר

אי אפשר לרכוש כישרון בהחלט אפשר לפתח כושרים על-פי אמות מידה וכששניהם יבואו לביטוי אני מאמינה שתוכלי להבחין מי הכישרוני ומי שאינו אמנם לעיתים אדם בעל כישרון לא בא איתו לביטוי אמיתי משום שמושפע לרוב מאמות מידה באיך צריך לבוא לביטוי , וכך יכול להיות שגם כשרוני "יזייף" זה שרכש כישורים אולי יעקוף את האחרים שרכשו כישורים אולם כששניהם יבוא לביטוי ניתן לחוש מי הוא זה שהכישרון טבוע בו ומי הוא זה שרכש כושרים באהבה סיגל

למעלה