כעס

ימימה

New member
כעס

בעקבות השאלה של סמדר (והתשובה שנתתי לה) עלה לי משהו שכבר מזמן רציתי להעלות כאן. בעקבות תקופה לא קלה שעברנו (מעבר מקום מגורים, התנתקות מחברים, גן חדש), הייתה גם לאביגיל תקופה לא קלה, שבסה"כ נראית שדי הסתיימה. בתקופה הזו, בעיקבות משברים שהיו לנו מדי פעם, גיליתי שלמרות שאני מסוגלת די בקלות להכיל עצב או כאב או תסכול מצידה - יש רגש אחד, שאני ממש מתקשה לאפשר לה: כעס, ובמיוחד כעס שמופנה אלי. זה משהו מאד עמוק אצלי כנראה, גם כי לקח לי הרבה זמן להבין את זה, וגם כי למרות שהבנתי את זה, אני מאד מתקשה ליישם את ההבנה הזו - כשהיא מתפרצת עלי בכעס התגובה הממש אוטומטית שלי היא התפרצות נגדית "אל תכעסי עלי!" (בכעס מצידי, לא בבקשה). זו תגובה כל כך מהבטן, שקשה מאד לתקן את הרושם שלה אצל אביגיל בשיחה על הנושא אחר כך, או באמירה שמותר לכעוס. אני כמובן מאמינה שמותר לכעוס וגם לתת ביטוי לכעס (ווידוי אישי קטן - לי עצמי כמו שאולי הבנתם, לקח הרבה שנים ללמוד לעשות את זה), אבל מה לעשות שהפרקטיקה יותר קשה מהתאוריה, ואני חוששת שאביגיל תפנים את המסר. לדוגמה, אני חושבת שיתכן שהתקפות הבכי שלה, שהזכרתי בתשובה שלי לסמדר, ושאתן קל לי יחסית לקבל ולהכיל, הן בין השאר גם ניתוב של רגשות כעס שהיא לא מרשה לעצמה להוציא בצורה אחרת (כי הם לא "מתקבלים טוב") להבעת רגש ש"מתקבל" וזוכה ללגיטימציה. בסה"כ אני רואה את הבעיה ומנסה לעבוד על עצמי בנושא, רק רציתי לדבר על זה ולשמוע מכם, כי אני חושבת שלכל אחד יש את ה"מקומות העוורים" האלה, שטבועים בו כל כך עמוק, שהוא פועל ישר מהבטן, וכמה דווקא המקומות האלה משפיעים כנראה הכי חזק על הילדים שלנו.

../images/Emo45.gif כל הכבוד

על הרגישות שלך ויכולת הקריאה בין השורות. נראה לי מאד הגיוני שאביגיל מנתבת את הכעס שלה לבכי. אני לא יודעת בת כמה אביגיל ועד כמה היא מסוגלת להסביר מילולית את רגשותיה, אבל אני יכולה להגיד לך שביתי אמרה לי פעם "אני לא יכולה לצעוק עלייך כשאני כועסת אז אני בוכה. אם אביגיל בגיל שכבר את יכולה להסביר לה את רגשותייך, הייתי ממליצה לך להסביר שלמרות שאת מקבלת את רגש הכעס ויודעת שהוא חשוב כמו כל הרגשות האחרים יש לך בעיה ברגע שהוא מופנה אלייך. חשוב שאביגיל תדע שרגש הכעס הוא לגיטימי כמו כל רגש אחר ואסור להדחיק אותו. אפשר לתת לו צורות ביטוי שונות בידיעה שהוא לגיטימי (ציור, כתיבה, משחק תפקידים עם בובות ועוד) נסי לבודד מה בכעס שלה עלייך מקומם אותך אולי זה לא עצם הכעס אלא צורת ההתבטאות (צעקות, מילים לא יפות וכד´). אם זה כך תוכלי אולי במקום להגיד אל תכעסיעלי תוכלי לומר "מותר לך לכעוס אבל לא לצעוק עלי". מקווה שעזרתי קצת יום נעים, אירית

no-a-m

New member
התבוננות ברגש

איזו רגישות ומודעות היא להתבוננן בדינמיקה בינך לבין ילדתך, ולהבין שהמשהו בהתנהגותה מעורר אצלך רגש שאת אינך יכולה להכיל. , כפי שנאמר ,כל רגש ורגש שעולה הוא לגיטימי, הוא שלנו והא אמיתי בו ברגע, את שואלת למה? מה קורה לנו? ובעצם השאלה היא מה קורה לי ? מה דוע אני מרגישה כפי שאני מרגישה? ברוב המקרים, כאר מתעורר רגש בעצמה כזו ובדרך כלל זה מאנשים קרובים אלינו, זה כיוון שהם משמשים לנו כמראות, והם משקפים לנו משהו שקיים או חסר אצלינו. ובעצם העניין הוא שבהתנהגותם הם משקפים לנו את חוסר המושלמות שלנו. וכאן המקום לבדוק באיזה מידה אני יכולה להכיל את חוסר המושלמות שלי?? כאר אני ידועת על איזה כפתור היא לוחצת לי, יהיה לי יותר קל לבחור את התגובות מה שחשוב הוא שבינתיים תאפשרי לעצמך להיות במקום הזה, לאפשר לרגש להופיע, נ מבלי לשפוט או לבקר אותו, מבלי לחוש אשמה פשוט לשאול אותו את השאלות ובהדרגה להבין ולבחור את הביטוי ההתנהגותי הכי מתאים, את משמת מודל נפלא לביתך ביכולת שלך להתבונן על הדברים.

הרגש, no-a-m, לפעמים יכול להניע

עולמות שלמים. קחי למשל את רגש אהבה והיזכרי ברומיאו ויוליה. לעצם העניין, אני ממליץ לך לקרוא את הספר "חשיבה בצל רגשות", ראובן בר-לבב. הוצאת משרד הביטחון מלפני כ - 5 שנים. התרגום לא כל כך מוצלח. מאחל לך להוסיף ולהתרגש מילדתך. דוד

tullana

New member
מזדהה עם כל מילה

ההתקפות של בתי לא שכחו, הן קצת פחות תכופות אבל עדיין ישנן התפרצויות כעס ובכי ושמתי לב שהכל מתחיל כשאני לא מסוגלת להבליג על יחס פוגע מצידה, על כעס ושפה מכוערת כלפי (שאני ממש לא מבינה מאיפה היא מביאה וממש נעלבת כי אני מתייחסת אליה כל כך בכבוד וחיבה) אבל למדתי לא להלקות את עצמי אחרי "מקרה" כי בסך הכל גם הורה הוא אדם בעל חולשות ופגמים ואת לא יכולה להיות כל הזמן בשליטה, אני חושבת שלהגיד משהו כמו אמא התרגזה ולא נתנה לך להתבטא, זה דוקא יפה כי את בעצם מראה לה שאת מנסה איכשהו להתמודד עם זה ושקשה לך, אני בפירוש אומרת לבתי שיש לי קושי עם המקרים האלה והרבה יותר נעים כשאומרים ישר מה כואב או מרגיז אבל ברור לי שזו דרישה מוגזמת מילדה בת ארבע שעוברת כל כך הרבה שינויים להיות כל כך בשליטה. לי יותר קל לחבק ולשתוק אבל היא שונאת את זה, היא ממש מתנפלת עלי וצועקת שמגיע לי עונש (זה גם משהו לא מהבית כי אני לא מענישה, מבהיל, הכל יוצא משליטה) הלואי שתהיינה מאושרות, בהצלחה

למעלה