כנסיות, מקדשים וע"ז

lady h

New member
כנסיות, מקדשים וע"ז

ישנו איסור הלכתי על כניסה לכנסיות וכל מיני מקדשים בגלל שהם עוסקים בעבודה זרה (על מסגדים אין איסור שכזה מכיון שגם המוסלמים מאמינים באל אחד). איך אתם מתייחסים לאיסור הזה? אני אוהבת לטייל הרבה בחו"ל וכל כמה זמן אני חוסכת קצת כסף וטסה. אני בד"כ אוהבת לטייל באירופה ובמקומות כמה שיותר עתיקים וציוריים. אני יכולה להעיד על עצמי שבקרתי גם בבתי כנסת (בית הכנסת ברומא יפהפה
) אך גם בכנסיות עתיקות, בותיקן וגם בכאלו שכבר לא פעילות כיום. גם כשהייתי במזרח יצא לי לטייל במקדשים למינהם. הכל היה במסגרת של טיול ומתוך עניין באומנות (המקומות הללו מכילים ציורים בני מאות שנים). איך אתם נוהגים במקומות כאלו? האם אתם נמנעים מלהיכנס לשם?

lior02010201

New member
כיוון שאף אחד לא עונה אני אענה

לרוב אם ממש יפה בפנים אין לי בעיה להכנס לכנסיה בת 1500 שנים (יש כזאת בכלל) אבל אני לא מרגיש נוח שמה ואני יוצא דיי מהר בלי שום הנאה

adidas88

New member
לי אין בעיה

אני גם לא מבינה משהו (הנצרות גם מונותואיסטית -לא?) בכל מקרה אני מתייחסת לזה כאל עוד מבנה עתיק...אני לא מרגישה אליו קשר אישי ולכן אני לא רואה בעיה ...

masorti

New member
הנצרות אינה מונותיאיסטית...

בגלל האמונה בשילוש.

לא צריכה להיות בעיה

הרי את ניכנסת לשם מתוך ענין היסטורי-תרבותי ואסטתי ולא לשם פולחן. שלך חנה גונן

masorti

New member
ראשית, אני בן...

ושנית, יש בעיה מהסיבה הפשוטה שההלכה אוסרת זאת. לפחות על פי מרבית הפוסקים. (כמובן שמי שלא מקפיד על ההלכה בנושא זה אינו בבעיה) סתם בתור הערה... יש הרבה איסורים הלכתיים שנקבעו בעיקר משום מראית עין. אפילו אם אני אכנס לכנסיה מסיבות תיירותיות, מישהו אחר שיראה אותי עלול לחשוב אחרת. ואותו מישהו יראה בכך היתר לעצמו להיכנס לכנסיה לצורכי פולחן. אני כרגע לא מתווכח האם ראוי להתעקש על ההלכה דווקא בענין זה, אלא רק מנסה לומר שמבחינה הלכתית יש בעיה להיכנס לכנסיה. בפורום מסורתיים העקרון הוא שכל אחד מחליט בעצמו במה להקפיד ובמה לא.

lady h

New member
נדמה לי שהיא התכוונה לשרשר אליי

ולא אליך. לא כ"כ הבנתי איך אני שנכנסת רק מתוך עניין תרבותי/היסטורי יכולה להשפיע על מישהו אחר לבצע ע"ז. בותיקן לדוגמא, יש פסל של איזשהו קדוש שהם עוברים ומנשקים אותו.אם מישהו אחר יכנס ויחליט לנשק את הפסל, זה בודאי לא תחת השפעתי אלא נובע מאמונתו שלו בלבד. הרי אם אמונתו של אחד מובילה אותו לביצוע ע"ז הוא יכול לעשות זאת בכל מקום, לאו דווקא בכנסיה.

masorti

New member
אני אסביר לך את הנקודה...

קודם כל, להזכיר לך שה"שולחן ערוך" ובכלל מרבית ההלכה היומיומית עוצבה בגלות ובהקשר האירופי - כשהיהודים חיים בסביבה נוצרית. נניח שאני יהודי החי באירופה ונכנס לכנסיה. יהודי אחר שעובר ברחוב ומכיר אותי רואה שאני נכנס לכנסיה. אותו יהודי, שמכיר אותי כשומר מצוות, מניח שכנראה הדבר מותר ושנכנסתי להשתתף בפעילות כלשהי המתקיימת בכנסיה. מכאן ועד מתן היתר לעצמו לבקר בכנסיה הדרך קצרה. זה לא שההלכה חשבה שהיהודים אידיוטים ויהודי שייכנס לכנסיה מייד יחשוב שמותר להתפלל לישו. אבל הרעיון היה הימנעות מהמדרון החלקלק. קודם אני אכנס להתפעל מהויטראז'ים ואולי לשמוע מוסיקה כנסיתית במהלך מיסה (וזו כבר "פעילות המתקיימת בכנסיה"), ואח"כ מתוך שעמום ארפרף בספרי התפילה המונחים שם או אתעמק בציורי הקיר על חייו של ישו, ואח"כ מי יודע מה יקרה... שלא לדבר שגם בלי כוונה להאמין בנצרות, אפשר לבצע מספר גדול של עבירות טכניות של ע"ז מעצם ההימצאות בכנסיה וההתנהגות לפי הכללים. ברור שאדם יכול לעבוד ע"ז גם מחוץ לכנסיה, אבל הסתובבות בכנסיה נתפסת כ"גורם סיכון". אדם גם יכול לחזור בתשובה על דעת עצמו, אבל יש האומרים שקירבה יתרה לישיבה חרדית עלולה להגדיל את הסיכוי לתהליך זה.

ab85

New member
זהו נושא שגם אני תוהה עליו .....

לי עוד לא יצא להיות בתוך כנסייה. לפני שנה בערך הייתי בפריס עם אחי, והלכנו לראות את כנסיית "נוטרדאם". רציתי מאוד להיכנס. אבל מכיוון שאנחנו באים מרקע דתי יותר אז הוא טען שאסור לנו. בכל אופן, כיום אני חושב שיש לזה אספקט הרבה יותר רחב. למה אני מתכוון? ובכן, אני לא יודע אם הזכרתי זאת אבל העיסוק שלי בחיים הוא המוסיקה. אני לומד באקדמיה למוסיקה. וכפי שאתם מניחים, כמו הרבה סוגי אומנויות שונים גם המוסיקה נמצאת ברובה בנצרות. כל הלימוד של תולדות המוסיקה הוא מתבסס דרך הנצרות. כמובן שהמקורות הקדומים למוסיקה הם ביהדות. בכל אופן, כאשר אנחנו מדברים על המלחינים והמוסיקאים הגדולים ביותר אי פעם, אנחנו מן הסתם נדבר על מוסיקאים כדוגמת באך, מוצרט, וכו' וכו'. עכשיו... כשאני שומע באך למשל, ומצטמרר מהמיסה בסי מינור שלו, זה אומר כי אני מאמין בנצרות? נכון שאת עיקר המוסיקה שלו הוא כתב לכנסייה, והוא היה נוצרי הדוק. אומנם אם אתם זוכרים מה שכתבתי לגבי המסקנה החשובה שהגעתי אליה בחיי, האומרת כי החיים הם לא שחור לבן. כלומר, עלינו לדעת לקחת את אותן הכוחות המדהימים שיש אצל אנשים מסויימים, ולראות בהן עוד חלק מהנפלאות שיצר אלוהים בעולמינו. גם המוסיקה של יוהאן סבסטיאן באך היא דבר עצום ועמוק. אבל כשאני שומע אותה ומתרגש מן העוצמה והעומק, אני יודע בתוכי כי הכל חלק מנפלאות הבריאה. וזה שבאך היה נוצרי אין זה אומר כהוא זה על אמונתי ביהדות. אלא שוב, אני רואה את הכל כמכלול מאותן נפלאות שהעניק לנו אלוהים. וכך אני חושב לגביי הכנסייה. כשאני רוצה לראות ולהיות בתוך כנסייה, על מנת להרגיש את המקום. לראות את הבנייה המדהימה. את הגודל. את החלל העצום. שוב דבר מזה לא מונע ממני לזכור את הזוועות שעשו הנוצרים ליהודים. את מסעות הצלב וכו' וכו'. אומנם כשאני אכנס לשם ואראה את המקומות הללו עם כל האומנות שיש בהן, רק אאמין יותר ויותר באותן נפלאות הבריאה שהעניק לנו אלוהים. בתקווה לימים טובים יותר אני

lior02010201

New member
בקשר לחלק הראשון של ההודעה

לא הפסדת כלום... חשבתי הרבה לפני שנכנסתי לשם... ובסוף התאכזבתי זו שטות אחת גדולה (תרתי משמע)

למעלה