זה די אינדיבידואלי
ותלוי במטבוליזם הפרטי שלך ובנטייתך להזיע, וגם בתזונה שאתה צורך לפני הרכיבה.
באופן אישי אני לא מחסידי הג׳לים ומעדיף פרי יבש מאשר פלסטיק נוזלי, גם בגלל הטעם ובעיקר בגלל הערך הגליקמי. מכת הסוכר של הג׳ל שימושית בעיקר לצריכה ממש תוך כדי רכיבה לקראת מאמץ קרב (לפני עליה ארוכה) משום שהיא משפיעה תוך דקות. לפרי יבש לוקח 15-20 דקות להשפיע, אבל השפעתו ארוכה יותר והוא לא יוביל לתופעות של היפוגליקמיה (שחרור מואץ של אינסולין מהלבלב בעקבות העליה המהירה ברמת הסוכר שהג׳ל גורם, שתביא בהמשך לירידה חדה בסוכר ותחושת חולשה).
באשר לכדורי מלח/אלקטרוליטים: עוד כימיקל... שימושי בעיקר בתנאים של חום ולחות גבוהים. משקה איזוטוני יעשה אותה עבודה, ובאותה מידה גם בייגלך מומלחים או מקלות מלוחים או ״שטוחים״ עם הרבה מים. הם מספקים את אותה פונקציונליות (פחמימות לבנות, מלחים ונוזלים) בשבריר העלות.
לכן התפריט שלי לא מצריך כמעט ביקור בחנויות יעודיות ורכישת כמויות של תוספים סינטטיים. תמרים מג׳הול קונים במשקל בשוק. מקלות מלוחים קונים בסופרמרקט. מים יש בברז (ואם אתה שותה מי ברז ולא מים מינרליים אתה מקבל הרבה אלקטרוליטים ומתכות עם המים עצמם... ). כדורי אלקטרוליטים יש לי בחבילה של 60 או 100 יחידות שקניתי לפני כמעט שנה ב-GNC באחד מביקורי בארצו של הדוד סם. נוטל מדי פעם אבל האמת שאני לא מרגיש הבדל עם או בלי. כנראה שהתזונה הרגילה שלי כוללת מספיק מינרלים שהגוף לא זקוק לתוספות. חצי עד שעה לפני הרכיבה פרוסת לחם דגנים עם חומוס, חמש דקות לפני הרכיבה שני תמרים מג׳הול. ברכיבות של יותר משעה וחצי לוקח בכיס כמה תמרים או חטיף על בסיס פירות יבשים ופיצוחים (ממה או נאות סמדר). ברכיבות ממש ארוכות ומיוזעות מצרף גם את הבייגלה המומלח.
והכי חשוב: לתכנן את הרכיבה כך שאתה אוכל ארוחה מלאה (פחמימות וחלבונים) חצי עד שעה מיד לאחריה. זה מחזיר לגוף מה שהוא צריך ומכין אותך לרכיבה הבאה. אם תמתין עם הארוחה יותר מזה, הגוף ישלים מלאים ע׳ח ההתאוששות של השרירים במקום מתכולת הקיבה.
אם וכאשר תשתתף בתחרויות מרתון שכוללות שעות על האוכף בלי זמן להפסקות אוכל ומנוחה, תוכל להתעמק בתוספים סינטטיים לסוגיהם. לא בטוח מה הערך הבריאותי של תחרויות כאלה, לא מבחינת האתגר הפיזיולוגי ולא מבחינת הדרעק שדוחפים לגוף במהלכן, אבל זה עניין לדיון אחר.