כמה שאלות

RonenYi

New member
כמה שאלות

1. מה שם הנקודות שמבדילות בין שני סוגי השי"ן? שׁי"ן לעומת שׂי"ן. 2. האם יתכן וישנם שמות חסרי שורשים, כמו בשמות שאינם נובעים מפעלים? "טוזיג", למשל, הוא נובע מפועל? יש לו שורש? אם יש שמות חסרי שורשים אז אשמח אם תביאו כמה לדוגמה. 3. מהם הכללים לניקוד הלחם בסיסים? האם בהלחם כל אחת מן המילים מנוקדת בהתאם לעצמה? לכן מתקבל צירי ולא סגול בתחילה במילה "בֵּינְלְאֻמִּי", ולכן הלמ"ד מקבלת שווא. עוד דוגמה - "כְּמוֹהֶם" (ולא "כָּמוֹהֶם"): הלחם בסיסים "כְּמוֹ"+"הֵם". אבל, ב"מַרְבַדֶּשֶא" (מרבָד+דשא) מתקבל פתח בבי"ת, למרות שבמילה מרבד מתקבל קמץ. ומדוע הדל"ת מקבלת דגש? כל עזרה תתקבל בברכה. - רונן י.

גנגי

New member
כי במרבדשא

יש כפילות של ה-ל (מרבד+דשא), ולכן חייב להיות שם דגש, ולפניו לא יכול להיות קמץ, כמובן.

לשאלה 2

טוזיג היא מלה פרסית. בכלל, אם אי אפשר לזהות שרש תלת-עיצורי למלה, כדאי לחפש את מקורה בשפה לא שמית. מצד שני, יש מלים זרות שהשתלבו בעברית באופן שקשה להבחין במקורן הלא-שמי. למשל מיונית: זוג, טגן.

uriozmor

New member
פירורים

1. לנקודה בשי"ן אפשר לקרוא נקודת הֶבְחֵן (ובטח יש לה שמות נוספים), והיא אחד הסימנים הדיאקריטיים (= המבחינים) בעברית. בערבית, למשל, יש הרבה יותר כאלה. 2. דרך התצורה הרווחת בעברית היא סירוג שורש במשקל, אבל יש הרבה מילים שאינן בנויות כך. בעיקר מדובר במיליות (particles), למשל כינויים (אני, זה), מילות יחס (את, ב-), מילות קישור (שָ-, וְ-, אבל) וכו', אבל יש גם יסודות לשוניים אחרים כאלה, בדרך כלל קדומים (השמות דָם ואָב למשל). ברור שגם מילים שאולות אינן מכילות שורש, ובדרך כלל גם מאפיינים עבריים אחרים אינם מתקיימים בהן. 3. "כמוהם" אינה הלחם בסיסים, אלא נטיית המילית "כמו" בגוף נסתרים. יש כאן צירוף של יסודות לשוניים, אבל לא כמו בהלחם, שהוא צירוף קווי של שני שמות, אלא בהתאם למערכת נטייה שלמה: כמוני, כמוך, כמוהו וכו'. "מרבד" היא אחת מאותן מילים הנוהגות על דרך השמות הדגושים, כלומר היא נוטה בפתח+דגש ולא בקמץ. אין לזה קשר להופעתה בהלחם דווקא. זה קורה גם במילה "מרבדים" למשל. לגבי "בינלאומי", הנכון הוא "בין-לאומי", במקף, וכיוון ש"בין" היא תיבה נפרדת כאן, היא מנוקדת בצירי.

RonenYi

New member
וואי, תודה רבה..

אז הלחם בסיסים מנקדים כל תיבה ביחס לעצמה, כך הבנתי מכם. תקנו אותי אם טעיתי.

uriozmor

New member
אני לא בטוח

נראה לי שדווקא מנקדים כאילו מתקבלת מילה חדשה, אבל ברור שהכללים רופפים יותר מאשר בניקוד של מילים שהן לא הלחמים.

למעלה