כמה שאלות

double O S

New member
כמה שאלות../images/Emo96.gif

1. חָמֶץ [בהנחה שככה מנקדים
], מה המקור שלו
2. מה המקור של המילה צפון
3. מה המקור של המילה דרום
[מזרח ומערב הבנתי לבד:X]
וחג שמח

לא יודעת מה "המקור"

אבל, חמץ משום הטעם החמוץ בזמן שמתפיחים את הבצק. והבצק תופח בגלל בועות הגז שנוצרות בו ובועות אלה מכילות דו תחמוצת הפחמן שבמים יש לה טעם חמוץ (כמו מי סודה). צפון משום שהשמש צפונה (מוסתרת) בו. מענין שמזרח הוא קדם. כשעומדים עם הפנים קדימה דרום מצן ימין, לכן תימן בעברית. ואילו בערבית צפון = שימאל (שין ימנית, מם קמוצה), כלומר שמאל.

יש קשר,

החמץ שאסור בפסח הוא בצק שהחמיץ, כלומר הניחו אותו שיתפח. כל מאכל או משקה אחר שהחמיץ - התקלקל. יין שהחמיץ, חלב שהחמיץ. מה שחשבת עליו הוא במובן של קלקול, אבל זה דוקא לא נוגע לחמץ שאסור בפסח.

lahav4

New member
רציתי רק להעיר: ../images/Emo162.gif

היום אנחנו משתמשים בשמרים, והלחמים שאנחנו אוכלים לא באמת מחמיצים כשתפיחים אותם. אבל פעם זה היה אחרת, כי לא היו שמרים. היו לוקחים בצק ששוכב בצד כמה ימים, בחום ובלחות גבוהים. בצק כזה, מתחילים להתפתח עליו כל מיני אורגניזמים מגעילים. אחרי כמה ימים הוא מתחיל להסריח קצת, והטעם שלו הופך להיות חמוץ מגעיל. זה ה"שׁאוֹר" (=בצק שנשאר בצד). אז אחרי שהשאור החמיץ טוב טוב לקחו ממנו חתיכה קטנה, והוסיפו אותה לבצק טרי. האורגניזמים המגעילים שבתוכו קיבלו בוּסט רציני, והתחילו להתרבות בקצב מסחרר (תוך כדי שחרור גז). אז הכניסו לתנור, ו.... בתיאבון! ככה עשו לחמים עד המאה התשע עשרה, וגם היום אפשר לקנות במקומות מסויימים לחם שאור (אם כי בתכל'ס היום גם ללחם שאור מכניסים שמרים מודרניים).

or99

New member
שאור זה ככה...

שְׂאוֹר (סאור), לא? חוץ מזה, גם האורגניזמים הנ"ל הם שמרים.

lahav4

New member
באמת מוזר...

אני מכיר אנשים שאומרים sheor, וגם אבן שושן גוזר "כנראה" משורש שׁא"ר. אבל בתנ"ך בשי"ן שמאלית. מעניין אם יש עדויות כיצד נהגתה השי"ן במילה הזאת *לפני* ימי הביניים. לגבי "שמרים", מבחינה ביולוגית אני מניח שאתה צודק, אבל מבחינה לשונית, בדיבור היומיומי, ודאי תסכים איתי שהשם "שמרים" שמור לשמרים התעשייתיים. אגב, לשמרים שבשאור שמעתי פעם שקוראים גם "שמרים פראיים", אבל אני לא יודע כמה זה נפוץ...

dino_din

New member
דרום, לפי פירוש ששמעתי פעם

בגלל שבכיוון הזה השמש נמצאת בחלק הכי גבוה במסלול שלה. כלומר: דר - רם = שוכן בגבהים.

למעלה