כמה שאלות של חוסר הבנה

goldsoft

New member
כמה שאלות של חוסר הבנה

שלום לכולם בני בן ה-7 היום אובחן כ- PDD בעל תפקוד גבוה. האמת שאני לא רואה שום בעיה אצלו, הוא מאוד חברותי, מכיר חברים חדשים בקלות תלמיד מעל הממוצע, ואם אני מסתכל עליו במקביל לחברים שלו "הרגילים" אני לא רואה שום הבדל. כמה שאלות ברשותכם, 1. מי מוסמך לקבוע PDD האם פסיכולוג או רופא התפתחות או מי ? 2. מה זה קשר עין ירוד ? גם אני כשאני מדבר עם מישהו אני לא מסתכל לו כל-הזמן בעיניים (קצת בקטע של ביישנות) מה ההבדל ביני לבינו ? 3. האם PDD יכול לעבור ? היה כשהיה קטן ועם המון טיפול שלנו פשוט עבר ? 4. איך מתנהגים אנשי PDD בוגרים בתפקוד גבוהה ? האם עושים צבא ? מתחתנים ? מוציאים רישיון ? סליחה על החפירות......פשוט חייב קצת תשובות להמון שאלות......

arana1

New member
שאלות טובות

בקשר לסעיפים הראשונים דעתי היא שכל הקטע של PDD זה חרטבונה בריבוע שמשקפת בעיקר את צרות המוחין,חוסר הסובלנות והעדר הפתיחות של הסביבה החברתית ושל נציגיה "המומחים" וגם לדעתי ביישנות ורגישות מתוייגים כקשר עין ירוד רק בגלל שהפסיכולוגיה ונציגיה נוטים לתפקד כקומיסארים פנאטים במיוחד של תפישות חברתיות סטאליניסטיות אם לא גרוע מכך בקשר לסעיף האחרון אז יש לא מעט PDD בוגרים שעשו צבא והתחתנו ומחזיקים ברשיון נהיגה ואם הקרציות קצת ירדו לנו מהגב אז אין סיבה שיותר ויותר PDDים יעשו כל מה שאנשים "מפותחים" עושים ואפילו יותר מכך

כמה תשובות

1. פורמלית, פסיכולוג או רופא עם התמחות בהתפתחות הילד. פסיכולוג, לפי מיטב זכרוני, קליני או התפתחותי בלבד - אבל אני לא בטוח. 2. קשר עין ירוד - גם אם לא נשמר קשר עין רצוף, מצופה (לפחות ע"י החברה הנורמטיבית) ליצור קשר עין ראשוני בתחילת שיחה, בקריאת השם, ומפעם לפעם במהלך השיחה. אם זה חסר, זה נראה יוצא דופן. יכול להיות שאתה לא מסתכל כל הזמן (אני לא חושב שיש מישהו שמסתכל *כל הזמן*), אבל יותר, ובצורה מותאמת סיטאציה יותר. 3. PDD לא עובר. אבל, יש גם אבחנות מוטעות. כמו כן, יתכן לימוד שיביא את המצב לכזה שבו לא ניתן להבחין ב-PDD - לפחות לא בקלות. 4. איך מתנהגים נ"טים? כל אחד לגופו... אבל כן, ל=PDDים זה יותר קשה, ולכן האחוזים של מי שעושים צבא, מתחתנים ומוציאים רשיון נמוכים יותר מאשר באוכלוסיה הכללית.

כמה שאלות חשובות -

על סמך אבחנו? (מה היו התלונות שלכם ו/או של הצוות החינוכי שבגינם הלכתם לאבחון) מה כתוב באבחון? (האם רק קשר עין ירוד?) אני לא יודעת אם PDD יכול לעבור או לא, אני מתרכזת באיכות החיים של הבן שלי. ה - PDD זו הגדרה לא שונה מכל קושי אחר. אני בודקת עם מה הייתי רוצה שהוא ייצא לחיים - אחריות, בטחון, ידע, תקשורת בין אישית וכו' ושם אני מלמדת ושמה דגש. לגבי שאר השאלות - החיים הם דינאמיים
פעם לא חשבו לגייס לצבא PDD והיום חלקם מתגייסים וחלקם מתנדבים ולכן קשה לתת תשובה למשהו שיקרה עוד 11 שנים
החיים לצד PDD הם ריצת מרתון. קח לך מטרה קצרת טווח ותניח בינתיים לדברים שיקרו או לא יקרו עוד לא מעט שנים
בהצלחה! מיכל

שאלה 2: קשר עין ירוד

חלק מהילדים, המאובחנים כבעלי PDD מתקשים ביצירת קשר עין. לעיתים הם ממקדים את המבט בחלק התחתון של הפנים ומסתכלים על הפה ולא על העיניים. הם לא עוקבים אחרי כיוון המבט של הפרטנר לתקשורת. לעיתים הילדים מתקשים להתייחס להבעות פנים, לאינטונציות ולשפת הגוף.

פידידים מסוגלים בעיקרון לעשות רישיון. למה לא?

לגבי התנהגות- תלוי בעומק הלקות, וכמו כל אדם אחר. התנהגותם וכישורי החיים שלהם תלויים בדינמיקה המשפחתית, בתיווך, בטיפולים ובכל מה שמשפיע על ילד "רגיל". פידידי לא עובר, אך אל חשש, אם הילד יטופל נכון ואני גם בטוחה שאתם הורים מסורים מאד הוא יכול לנהל חיים מלאי משמעות גם עם זוגיות טובה בעתיד. הוא פשוט יצטרך טיפול כזה או אחר כנראה רוב חייו (כנראה טיפול רגשי שמקנה לו מיומנויות חברתיות שחסרות לו). על מנת לקבל עזרה כלכלית מהרשויות ולהתמודד עם הבירוקרטיה המתישה צריך איבחון מפסיכיאטר ילדים ונוער (אולי אפשר גם רופא התפתחותי). עדיף להביא גם איבחון של פסיכולוג קליני. ודרך אגב לגבי קשר עין-אף אדם נורמלי לא מקפיד על קשר עין לאורך 100 אחוזים של השיחה. זה הכל עניין של כמה מהשיחה אנו מישירים עיניים וכמה לא . כמו כל דבר בחיים, הכל עניין של מינון ......
אם הבן שלך מכיר חברים חדשים בקלות אז הוא במצב מעולהההההההההה!!! (תקיש מהר טפו טפו....)

goldsoft

New member
תודה רבה לכולם על התגובות !

תודה רבה לכולם על התגובות והעזרה.

dina199

New member
ברוך הבא

אני חייבת לשאול (זו שאלה לבירור ולא ביקורת מסוג 'איפה הייתם קודם' ): אם הלכתם לאיבחון סימן שהיו סיבות. האם אתה יכול לפרט את הסיבות שבגללן פניתם לאיבחון ? (הבן שלי אובחן בגיל 14 , סיבות ההיו, אבל אף אלד לא התייחס
) ולסעיפים שלך : 1. נדרשים שני איבחונים (עבור ביטוח לאומי ומוסדות ציבוריים אחרים). אחד צריך להיות רפואי (של פסיכיאטר, נוירולוג או רופא התפתחותי ) ושני של פסיכולוג קליני. 2. חוסר קשר עין זה אחד הסימנים . אבל סימו אחד לא קובע, צריכים להיות עוד. ובהחלט יכול להיות שזה גם אצלך (הרי אתה אבא שלו, הכל בגנים
). אני למשל אשת אמצע (בין א"ס לנ"ט) ואח שלי אספי (זה התברר אחרי האיבחון של הבן). ומה שאני פירשתי אצלי כ'ביישנות' בסוף הסתבר כ'חרדה חברתית' . 3.PDD לא עובר , אבל זה כלל לא חשוב. יש יכולת לימוד גבוהה ולומדים בצורה עיונית ותרגולים מעשיים מה שלנ"טים בא מה'אויר' . 4. אי אפשר לדעת מראש איך ילדים עם PDD יהיו בבגרותם (כמו שאי אפשר לדעת לגבי אף ילד) . מה שבטוח שלמי שעוזרים בצורה מתאימה , יהיה יותר סיכוי להתמודד בהצלחה בגרות. הבן שלי עשה צבא (בהתנדבות) והולך ללמוד נהיגה. לגבי חתונה כנראה יש עוד הרבה זמן ...

ריקי 04

New member
יש ילדים שמאובחנים בטעות

PDD לא עובר, אם כי אפשר מאד להתקדם. גם אם עשיתם המון טיפולים - אם הוא היה בספקטרום - הוא עדיין היה שם. אבל את אומרת שאת לא רואה הבדלים, אז למה לא לאבחן שוב - אולי היתה טעות, אולי היתה בעיה אחרת - והיא רק נתנה תמונה של PDD. PDD זו תסמונת - כלומר מאובחנת עפ"י התנהגות, אם הוא לא מתאים לאבחנה - אתם לא שם... ואם את מתלבטת - לכי לאיבחון חוזר. ושיהיה רק טוב...

dina199

New member
אם ילד דומה להורים שלו

זה לא מחייב טעות. לי אמרו המון שנים שאני 'אמא היסטרית' כי הבן היה דומה לאח שלי. והתברר שהוא באמת דומה, כי גם האח אספי
. ויש הרבה מקרים שבעקבות איבחון של הילד התברר שלפחות אחד ההורים א"ס או איש אמצע. אני לא אומרת שזה המקרה , רק שצריך לקחת בחשבון שהסיכוי קיים.

כמה דברים שכדאי לבדוק לעומק

PDD היא לקות בהתפתחות ולכן עדיף לראות את התפתחות הילד, כלומר את הכיוון והקצב בו הוא מתפתח ולאו דווקא על מצבו בזמן המוגדר של האיבחון. הדבר החשוב ביותר לעשות ברגע שיש חשש ללקות התפתחותית הוא להבין מהי התפתחות תקינה. לקרוא את הספרות והמחקרים העדכניים בתחום ולהבין לעומק במה הילד 'לא מפותח'. הרבה הורים שמדברים על הקושי בהבנת הלקות, או על אי בהירות האבחון מתייחסים לשורה התחתונה באבחון ונתקפים בהלה ממנה, או לחילופין נושמים לרווחה שהאותיות PDD אינן מופיעות בו. אני ממליץ לכל הורה לשאול את המאבחן שאלות מדוייקות כדי להבין באילו אבני דדרך התפתחותיות הילד לוקה, על מה הן משפיעות ואיך בדיוק לעבוד עליהן כדי להדביק את הפער ולדאוג שהילד רוכש כלים לעשות את המשך ההתפתחות באופן טבעי ועצמאי. וכעת לשאלותיך: פסיכולוגים ופסיכיאטרים שמאבחנים עוברים הכשרה בפרוטקולים מוסכמים לאבחון. כהורה עליך לשאול באיזה פרוטוקול אבחוני נעשה שימוש ולבדוק מדוע נבחר הפרוטוקול הזה. יש פרוטוקולים ידועים כמו ADIR ו-ADOS/ יש כאלה שכוללים את אבחון האינטראקציה עם ההורים ויש כאלה שמאבחנים רק את הילד. בכל מקרה כדאי ומומלץ לקבוע פגישה נוספת לשאלת כל השאלות שעולות אחרי קבלת האבחון. 2. המושג 'קשר עין' הוא מושג שגוי. הכוונה היא להייחסות - איזה מידע עובר בין 2 שנמצאים באינטראקציה, כולל מחוות, הבעות פנים ושפת גוף. לקשר עין בפני עצמו אין שום משמעות ולהיפך - קשר עין שמקויים בזמן אינטראקציה ושאינו במקומו עלול אכן לגרום למבוכה. בעבר לימדו את הילדים האוטיסטים 'קשר עין' והתוצאה היתה בהרבה מקרים שהילדים נעצו מבטים חודרים ולא לעניין גם במי שלא היו איתו במגע תקשורתי. קשר עין ירוד או בעצם התייחסות ירודה מעידה על קושי בעיבוד סימולטאני של המידע המועבר בו זמנית בכל אפיקי התקשורת הנ"ל. 3. PDD יכול 'לעבור בעבודה ממוקדת ואינטנסיבית על אבני הדרך ההתפתחותיות הלוקות. הרבה תלוי בהורים, בהנחיה שהם מקבלים וביצירת שיתף פעולה נכון עם המסגרת החינוכית והקהילה. בכל מקרה ומכיוון שיש קו דק מאוד בין PDD בתפקוד גבוה ובין אדם שיכול להיות מוגדר בהתפתחות טיפוסית עדיף שכוונת הטיפול תהיה נירמול ושיפור איכות החיים של המאובחן ומשפחתו. 4. אני מרשה לעצמי לשנות את הפרמטרים שלך לבחינת תפקוד: אני הייתי שואל "האם הם יכולים לחשוב בצורה דינאמית? האם הם יכולים לתפקד בסביבה בה מרכיב השינוי הוא עקבי? האם הם מסוגלים לסקור את הסביבה ולהבין את שלל המשתנים, האפשרויות והמגבלות בצורה הגיונית? הבעיה בלקות היא מנטאלית והיא שיוצרת את הקושי בתפקוד. ברגע שאדם יכול לחשוב בצורה גמישה האינטליגנציה שלו כבר תעשה את השאר ואז אני מאמין שהוא יוכל לעמוד בהצלחה בכל אחד מהאתגרים שציינת. מקוה שעזרתי דורון זוהר מנחה תכניות טיפול ושילוב לילדים מוסמך RDI

למעלה