כמה שאלות קלילות

Annie46

New member
כמה שאלות קלילות

שלום רב לחברי הפורום: האם יש למישהו מכם מושג - מאין באים הביטויים הללו? 1) "להתראות בשש אחרי המלחמה"; 2) "היא הצמיחה לו קרניים" (מה הקשר בין "קרניים" לבין בגידת אישה נשואה בבעלה)?

אם זכרוני אינו מטעני שש אחרי המלחמה

הוא שם סיפרו של עמוס אטינגר ניפגש בשש אחרי המלחמה שמתייחס אולי למלחמת ששת הימים...

Annie46

New member
מי יודע לגבי השאלה השנייה?

ותודה על המענה לשאלה הראשונה. כנראה שאת צודקת. חתימה טובה.

המשטרה החשאית באה לאסור את

החייל האמיץ שווייק בבית המזרח, הוא נפרד לשלום מידידו, והם קובעים להיפגש שוב, באותו מקום, ב"שש אחרי המלחמה". (הפגישה איננה מתקיימת מפאת שהסופר יארוסלב האשק מת תוך כדי כתיבת הספר, באמצע משפט). להצמיח קרניים - מופיע במקורותינו. כנראה ביטוי ציורי, שכן אם למישהו יש קרניים, כולם רואים אותן - פרט לו עצמו. אותו ביטוי יש גם בספרדית (ובטח גם בשפות אחרות), ובספרדית גם המלה קרן היא cuerno.

nutmeg

New member
חשבתי

שלהצמיח קרניים קשור לשטן - אבל מה אני יודעת...

Annie46

New member
תודה טליתא קומי ../images/Emo140.gif

חן-חן והמון תודה על הידע.
דרך-אגב, הכינוי שבחרת בו מופיע לפני "המשביר לצרכן החדש" בירושלים. כאשר האדריכל תכנן את הבניין החדש, הוא השאיר למזכרת את השער של הבניין הישן. הבניין הישן היה (כנראה) בית-ספר מקצועי שהיה שייך למסדר נזירים (או נזירות), והוא נקרא (כנראה?) "טליתא קומי"(?) בכל מקרה, "טליתא קומי" זה המשפט שאומר ישו-הנוצרי לילדה שאותה הוא מרפא, כאשר היא כנראה היתה כבר בדרך לעולם-הבא וזה מופיע באחד האוונגליונים של הברית-החדשה.

גנגי

New member
הוא כמובן אמר

"טלי, תקומי" אבל הנוצרים האלה לא ידעו איפה נגמרת מילה ואיפה מתחילה חדשה, ועשו סמטוכה.

../images/Emo6.gif והאמת היא:

שהכינוי הוא על שם כלבה ששמה תלי (ב-ת', כדי שהטלי-ות לא ייעלבו), שלפעמים אומרים לה קומי ולפעמים תקומי. היא כמובן עושה מה בראש שלה.

כן אני יודעת. יש גם הרבה כנסיות

בכל מיני מקומות בעולם, שנקראות TALITHA KUMI, לזכר הנס שישו עשה. אלה מין מלות קסם, כמו "הוקוס פוקוס"
ויש גם שיר של נתן זך.

טליתא קומי

אני מבקש, את אדם איטיליגנטי, קומי. שיר מ-ק-ס-י-ם! יש לך את המקור במלואו? יש שם הבית הנפלא עם "אלי, למה שבקתני שפירושו למה עזבתני למה עשית לי כזאת שפירושו מדוע..." וגו'.

הנה: טליתא קומי

טליתא קומי, אני מבקש, את אדם אינטליגנטי, קומי. אולי טעיתי, ודאי לי שלא ראיתי. זמן רב עבר מאז. קומי, לא לכך נתכוונתי, כן, אולי, אני מודה, אבל קומי, טליתא קומי. אלי, למה שבקתני, שפירושו למה עזבתני, אלי, למה עשית לי כזאת, שפירושו מדוע, מדוע לא מנעת בעדי, שפירושו מים שפירושם רוח. התכוונתי אך לטוב. ראיתי שהיא מחייכת. חשבתי שעוד אהבה לא תוסיף לחשבונה יותר משהיא מוסיפה לחשבוני. לא ידעתי עד כמה הטרדתי אותך בדברים בטלים, קוני. בטל אותי, אדונִי. לא ידעתי עד כמה אתה מבטל אותי, אדונִי, ברעבוני. טליתא קומי. (נתן זך) שיר מתאים ליום כיפורים.

וזו אחת הראיות

שהמושיע דיבר ארמית (שהייתה כנראה השפה המדוברת באזור באותה התקופה), ובארמית "טליתא" היא טליה קטנה וגם ילדה (סוג של אסוציאציה היה פה למקומיים). אגב, גם בתלמוד הבבלי יש חכמים שכהם מציינים סיפורים מעברם הרחוק במילים "כד הווינא טליא" - כשהייתי טלה, כלומר כשהייתי קטן ורך בשנים.

ולמתעניינים...

פנחס שדה מביא ב"החיים כמשל" סיפור מעשה של דברים רבים שהתרחשו בבניין טליתא קומי ובסביבותיו בשנות ה-50 בקרב אנשי הבוהמה הירושלמית דאז.

כמעט מדוייק

את הבניין הרסו כשהקימו את הבניין שליד המשביר, זה שהיו בו גלידה קרוול ובנק הפועלים, ואת חזית הבניין העבירו לרחבת המשביר שהיתה קיימת במתכונה הנוכחית (רק בלי החזות) כבר אז. אני זוכרת את השיפוצים כאילו זה היה אתמול.

Annie46

New member
../images/Emo6.gif

עבור השופטת - נהניתי מאוד לקרוא את השנינות שלך
יופי של פורום יש כאן! אולי אתחיל להשתתף... נראה.

למעלה