כמה שאלות קטנות

Arana

Well-known member
מנהל
כמה שאלות קטנות

וזה חשוב לי, אז אנא קחו ברצינות... השאלות מתייחסות לעולם פנטזיה בסגנון ימי הביניים:
האם במצודות/טירות, באר המים היא מחוץ לטירה (הכוונה - מחוץ לחומות), בחצר הטירה או בתוך הטירה (כלומר, חפרו באיזה מרתף עד שהגיעו למים)?
מה האוכלוסייה המקובלת של יישובים - כפרים, עיירות וערים? מה יכולה להיות אוכלוסייה של עיר שנחשבת מרכזית, כמו עיר בירה?
מה גודלו של צבא בממלכה? בסרט השני של שה"ט, למשל, גרימא לא האמין שקיים כוח של 10,000 חיילים.
אם למלך/שליט יש חיל פרשים, איפה מוחזקים כל הסוסים שלהם? האם יש אורוות מרווחות מספיק בתוך המצודה/הטירה, או שצריך להחזיק אותם באורווה בחוץ? והאם הם לא פגיעים שם להתקפה? תודה מראש לכל המתאמצים!

DDN

New member
כמה תשובות קטנות

סוגיית הבאר - חכם יהיה המתכנן שימקם את הבאר מאחורי החומות. כידוע לי גם בתקופת התנ"כ, היו נקרות מים ומקורות מים שזרמו אל תוך החומות, ובתוך העיר היה המקור (וכזכור לי, כך כבש דוד המלך את ירושלים) - לא ימיה"ב, אבל מספיק קרוב. אוכלוסיה מקובלת של ישובים? ישוב הומה עם פיצוץ אוכלוסין יהיה 10,000 לדעתי. בספר לש"מ יש את זה. הוא לא לידי כרגע, אז אם אף אחד לא יענה עד היום בערב, אני אשלוף את התשובה. צבא בממלכה? כל דבר בין 100 ומעלה. צבא "סביר" יהיה בן אלפיים לחמשת אלפים חיילים. אבל, כמו שאומר לה גמבה ב67 - זה לא הכמות - זו האיכות. וכן. לשליט יש אורוות לסוסים של המשמר הישיר שלו במצודה. השאר נמצאים מחוץ למצודה, אבל בגבולות החומה של העיר.

חלק מהתשובות

1. בארץ קיימים כמה סוגי מצודות שתואמות עולם ימי בניימי. על פי רוב הבאר עליהן הן הסתמכו היתה בתוך חצר המצודה. עם זאת שמעתי על טירות בהן היא היתה במרתף כחלק מהמבנה. קיימות גם טירות שמקור המיים נמצא בעיר שסביבן, אך בד"כ העיר הנ"ל תהיה מכותרת חומה גם היא. השארת מקור המים מחוץ לאזורי ההגנה של חומות לא מקובל, משום שזהו משאב קריטי להשרדות כוח הנלכד בפנים. 2. לגבי אורוות - הכל תלוי בגול החיל ומיקומו. בכל מקרה אם האורוות לא בתוך המצודה עצמה, הן תהיינה מוקפות חומה משנית, וישמור עליהן כוח מצב. למשל - במינס טירת´ (זה כבר יהיה בשה"ט 3) האורוות נמצאות במתחם העיר, אך לא במעגל השביעי (נדמה לי שהראשון או השלישי, ולא היה לי זמן/כוח לבדוק). 3. על מספרים אני לא יכולה לענות לך, מעולם לא התעניינתי במיוחד. 10,000 איש זה לא הרבה לחיל לדעתי, זה הרבה למבנה השלטוני חברתי של ההירוהירים, משום שהם מחולקים למעין שבטים של מגדלי סוסים. 10,000 איש רוכבים זה חיל פרשים ענק. מקווה שעזרתי.

Arana

Well-known member
מנהל
../images/Emo51.gifלכל העונים!

תשובותיכם קידמו אותי מאוד. אולי אפרט קצת, ואז תוכלו לתת תשובות ספציפיות יותר: מדובר על ממלכה מרכזית, שנחשבת הגדולה באותו עולם. השאלה לגבי הבאר והאורוות התייחסה לארמון המלוכה, שלא נמצא בתוך עיר הבירה, אלא על גבעה החולשת על העיר (במרחק הליכה לא רב, אמנם, אבל לא בתוך העיר ולא צמוד), כך שיש שטח פתוח בין העיר לטירה. מפקדי הצבא וכוח גדול יושב בארמון (ולכן אני צריכה לדעת מה גודלו של צבא, כדי לדעת כמה חיילים יש בארמון), וביתר הממלכה יש מוצבים ונקודות שונות שמחזיקות חילות קטנים יותר (ושוב, הגודל של אותם חילות תלוי בגודלו של הצבא). מכאן גם נובעת השאלה שלי לגבי האורוות - אם רוב חיל הפרשים נמצא בארמון, האם יש מקום לכל הסוסים? הרעיון של חומה משנית הוא טוב, אני חושבת שאכניס אותו, זה יעשה את מבנה הארמון מורכב וטוב יותר.

ארו

New member
כמיטב זכרוני -

בקרב אז´ינקור היו לצרפתים, אימפריה בזמנו, כ-2500 פרשים.לאנגלים (אשר ניצחו בקרב) כ-500 פרשים. חיל-רגלים אני לא זוכר. באר, או מקור מים אחר, רצוי, מומלץ, ולרוב, נמצא בתחום הטירה. יש לקחת בחשבון שבנקודה כלשהיא בימי הביניים, דריכל צרפתי כלשהו הגה את רעיון ה"טבעות" (כפי שמופיע למשל, בקרב בנקרת-הלם) - כלומר - מעגל ביצורים חיצוני, ובתוכו מעגל מצומצם יותר. הגיוני שלפחות מקור מים אחד יהיה במעגל המצומצם יותר, שכן הוא נועד לאפשר לעמוד במצור, לאחר שהחומה החיצונית נפרצה. אשר למיקום הארוות - שאלה מעניינת. יש להניח כי משמר המלך יהיה זמין צמוד אל המלך, ולכן ארוותיו ומגורי החיילים יהיו כחלק מהמבצר/טירה. אולם, בצבא מסיבי של אלפי פרשים, הדבר לא ריאלי. יחידות העילית ישוכנו בצמוד למלך, חלק מן הצבא ישכון בבסיס קרוב. השאר, כפי שצינת, במצודות, מוצבים ועמדות הן בחלקי הממלכה השונים, והן בנקודות חיכוך לאורך הגבול. עלעול זריז בתנ"ך יכול לתת סדרי-גודל לצבאות. לחליפין, קריאה של "אבירי השולחן העגול", ותיאור הקרב הסופי, גם תיתן מושג לגבי גודל צבא מעט יותר "מודרני" מזה התנ"כי. בברכה, י.

תיקונים קלים ותוספות

עקרון הטבעות לא מופיע בנקרם הלם. שם יש פשוט קירות מקבילים. לעומת זאת במינס טירית עקרון שולט במבנה העיר. מן הסתם יהיה חיל מצב בארמון - אבל לא צבא. יש הבדל עצום. צבא כולל גם את אותן קבוצות (בכל צבא הן נקראות אחרת) חיילים שמגנים ומשוטטים בגבולות, את אלו שנמצאים בערים (בכל עיר יהיה חיל מצב של העיר) ואת אלו שיגויסו בשעת דחק. חיל מצב לעומת זאת חייב להיות בתוך המצודה כדי להגן עליה בכל שעה ורגע. צריך לקחת בחשבון שלא היתה מצודה (ובמיוחד לא של מלך או אציל עשיר) שלא היו מסביבה לפחות טבעת אחת של מגורי חיילים ואורוות, וטבעת נוספת של אומנים למיניהם - כמו נפחים, נגרים, מנפחי זכוכיות, ומגורי המשרתים שאינם בארמון עצמו כל היום. לכן כל ארמון של ארץ מרכזית יהיה דומה יותר לעיר מאשר למצודה פרופר. זה גם אומר שיש כמה "שכבות" הגנה מסביב למצודה עצמה.

Ferenheit

New member
תשובות

גודל הצבא השתנה הרבה במהלך ההיסטוריה והוא פונקציה של הרבה גורמים. קודם כל אתה צריך לקבל איזשהו מושג כללי על המצב הדמוגרפי בעולם שלך, רמת התחכום הלוגיסטי, המצב הכלכלי. המצב הדמוגרפי פירושו תשובות לשאלות הנוגעות להרכב האוכלוסיה. כמה אחוזים מן האוכלוסיה הם זכרים וכמה נקבות, מה הרכב הגילאים של האוכלוסיה. איזה גיל נחשב לבוגר ואיזה גיל נחשב ל"כשיר" לקרב אם יש הבדל היניהם. האם האוכלוסיה מורכבת מעם אחד או כמה עמים, מה מצב הפטריוטיות, שוביניזם, לויאליות של האזרחים. מי מוגדר אזרח ויש לו אינטרס להגן על הארץ. אם רוב האוכלוסיה מורכבת מאזרחים בעלי זכויות יתכן שקיים גיוס אזרחי במדינה, מה שמגדיל מאוד את כמות המתגייסים האפשרית. אם האנשים\מדינה עשירים, יכול להיות שהם משתמשים בצבאות של שכירי חרב במקום בצבא מקומי. אם יש אצולה בעלת ממון יכול להיות שיש מסורת של חיל פרשים (או לוחמי עילית אחרים). בעולם פנטזיה האוכלוסיה יכולה להיות מורכבת מגזעים שונים, צבאות יכולים להיות מזומנים, פרשים יכולים לעוף באוויר וכו´. רמת התחכום הלוגיסטי מגבילה את גודל הצבא. ככל שרמת התחכום עולה, ניתן לפקד על צבא גדול יותר. בדר"כ השלטון המרכזי מפקד על צבא בודד ומונע מגורמים אחרים בתוך הממלכה לצבור כוח מסוכן. ככל שהכוח מקצועי יותר, ממושמע יותר, נאמן יותר (דהיינו אזרחי ולא נוכרי-שכיר) פשוט יותר לפקד על כמויות גדולות של חיילים ממנו. בעבר היו אחוזי עריקה, נטישהה ונפקדות גבוהים במיוחד (לעיתים עד 30%). צבא שהתחיל לצעוד כמעט לעולם לא היה מסיים עם אותה כמות חיילים. במאה ה-16 היו צבאות שכירים של 20-30 אלף חיילים, עם הגיוס העממי (מאה 17) עלה אחוז המתגייסים לכדי 0.003% (ז"א 3 מתוך 1000) והצבאות מנו 50-60 אלף חיילים. מספר זה דומה למספר החיילים שהיו מגויסים בזמן האימפריה הרומית בעידן הזהב. נפוליאון (שנחשב לעילוי לוגיסטי) פיקד על 200 אלף חיילים בקרב אחד וכל צבאותיו מנו מליון חיילים. המצב הכלכלי קובע את יכולת המדינה לכלכל את הצבא. בעבר מגויסים היו עוזבים את בתיהם עם נשק ותרמיל על גבם וצועדים להצטרף לצבא למלחמת הגנה קרובה. צבא שצועד הטריטוריה ידידותית יכול להמיט שואה כלכלית על האזרחים אשר נאלצים לכלכל אותו בדרך (מזון בעיקר). בטריטוריה עויינת הוא יכול להנות מיתרון זה (סון-טסו ממליץ לחיות על חשבות האויב ולגרום נזק לאויב השווה לתועלת שאתה מפיק לטובת עצמך). עגלות, סוסים, חמורים, פרדות, תחמושת, כרכרות, שריונות, נשקים, מזון ומשקה ומעל הכל, כלי מצור כולם עולים כסף רב מאוד הנמדד יומית או חודשית. צבא יכול לגייס בהמות רכיבה מערי הממלכה ומהכפרים להגדיל באופן משמעותי את כמות הרמכים שלו (לא כולם מתאימים למלחמה) במחיר של נזק כלכלי חברתי ופוליטי. פרשים הורכבו באופן מסורתי מאצילים שהביאו את סוסיהם מהבית. מלך עשיר מספיק יכול ללתמוך בחיל פרשים קבוע משלו אך זה עניין יקר מאוד ובכל מקרה צריך לזכור שפרשים הם יחידת עילית ולא הרבה מהם נמצאים בצבא. עם של רוכבים (כמו הרוהירים או המונגולים, להבדיל) הוא דבר אחר לגמרי. עם כזה יכול להיחשב לצבא גדול במיוחד ואיכותי במיוחד. אחוז המגויסים הוא גבוה מאוד (כמעט כל הגברים הם רוכבים מוכשרים). יש דרכים יעילות ביותר להביס חיל פרשים. היעילה והנפוצה ביותר היסטורית היא באמצעות הצטופפות במבנה עם נשקי מוט ארוכים. הדרך הזו לא יעילה מול קשתים רכובים (שהם נדירים מאוד ודורשים מיומנות גבוהה ביותר) או רגליים. קלאוזוביץ´ קבע אפילו יש להשתמש בפרשים רק נגד חיל רגלים שהשתבש. יתרונם של הפרשים היה ניידות גבוהה, מיומנות גבוהה (במיוחד במקומות בהם נאסרה נשיאת נשק על ידי עם-הארץ) ואפקט פסיכולגי מרשים (הרגלים פחדו מהסוסים). פרשים משוריינים כבדים, שהם יקרים מאוד, היו תמיד בעלי יתרון בולט על פני פרשים קלים. בזמן התנ"ך הייתה חשיבות דומה למרכבות ברזל שנחשבו לנשק האולטימטיבי (לפני המצאת הארכוף פרשים רכובים היו לא יעילים במיוחד). המצב הכלכלי משליך גם לגבי הדרכים בארץ והזמינות של המשאבים המגוייסים למלחמה. לבסוף, פנטזיה כוללת לעיתים תכופות קסם, שיכול להטות את המאזניים לטובת אחד מהצדדים באופן מכריע, וכן לעשות מהפיכה במובנים אחרים. קסם יכול לפטור אותך מהצורך בכלי מצור, הוא יכול להפוך את סוגית הקשר בהקשר הפיקוד והשליטה וללא רלוונטית (לחש "מסר" לדוגמה פותר בעיה עקרונית במלחמות), הוא אוסף מודיעין ומונע מודיעין מן האויב. לחשים יכולים ליצור מים ומזון (מי צריך באר ?) ולהפוך קרקע לבוץ (ו"לתקוע" חיל פרשים שלם) ומיד לאבן (חיסול מוחלט לפרשים). יצורים אחרים הם בעלי איכותיות אחרות. טרולים מתחשדים, אלפים רואים בלילה, לגמדים יש ראיית חושך (יתרון עצום בלילה), רמכים יכולים לכלול תולעים סגולות, אספרי ודרקונים. אל תבנה את הצבאות לפי מה צריך להיות. בנה את התנאים הכללים שהעולם שלך מציע ואז שים את עצמך במקום המלך (או המנהיג) של ממלכה אחת - מה היית עושה כדי להגן על ארצך. עכשיו עבור למנהיג אחר (לווא דווקא של מדינה, זה יכולל היות ארגון) ותחליט בשבילו (קח בחשבון את מה שהוא יודע על תוכניותיו של המנהיג הקודם) וכן הלאה וכן הלאה. בהצלחה.

the off player

New member
ווף ווף

יופי של תשובה. בכל אופן הייתי רוצה לשים אצבע על נקודה מסויימת- צבא הוא בד"כ כוח שיטור מקומי ויחידות אבטחה "איכותיות". גיוס של צבא הוא לקחת אנשים מהשדות, לתת להם נשק (או שהם באים אם נשק מהבית), להאכיל אותם, לשלם להם(במידה ו...), ובעיקר להשאיר שדות ריקים מכוח עבודה. אחזקה של צבא "מקצועי" עולה טונות של כסף ודורשת מהלכים צבאיים כדי לאפשר אותו. מה גם שברגע שתחזיק כוחות צבאיים סדירים חמושים ומיומנים אתה מסתכן במהפכה.

ארו

New member
עדכון טרי מהחזית

שהיה היום באחד מערוצי המדע/מידע ף לואי ה-14 הגדיל במהלך שנות ה-60 וה-70 שך המאה ה-17 את הכוח הצבאי של צרפת מ-50,000 חיילים, ל-400,000 חיילים ! כמובן, היה זה בעקבות פריחה כלכלית, שאפשרה גיוס ואחזקה של צבא אדיר שכזה, וגם הנטיות המטורפות של לואי, שרצה להשתלט על אירופה, והיה זקוק לצבא. כך שנתון נוסף שיש לשקלל - עושר כלכלי של המדינה, לתמוך בצבא (ברמיזה מודרנית- הפחתת משכורות לקצינים והעלת גיל הפרישה יכולה לתרום למצב הכלכלי. אבל זה off לגמרי).

ארו

New member
עדכון טרי מהחזית

שהיה היום באחד מערוצי המדע/מידע ף לואי ה-14 הגדיל במהלך שנות ה-60 וה-70 שך המאה ה-17 את הכוח הצבאי של צרפת מ-50,000 חיילים, ל-400,000 חיילים ! כמובן, היה זה בעקבות פריחה כלכלית, שאפשרה גיוס ואחזקה של צבא אדיר שכזה, וגם הנטיות המטורפות של לואי, שרצה להשתלט על אירופה, והיה זקוק לצבא. כך שנתון נוסף שיש לשקלל - עושר כלכלי של המדינה, לתמוך בצבא (ברמיזה מודרנית- הפחתת משכורות לקצינים והעלת גיל הפרישה יכולה לתרום למצב הכלכלי. אבל זה off לגמרי).

Arana

Well-known member
מנהל
וואו, זה היה מדהים../images/Emo188.gif

וכנראה שאצטרך בכל זאת לקרוא את "מלחמה ואסטרטגיה"/יהושפט הרכבי... דרך אגב, אני בת. העניין הוא, שכבר יש לי את הקווים הכללים של הממלכה מבחינת הרכב דמוגרפי, גיאוגרפיה, משאבים, ענפי חקלאות, מדינות שכנות ויחסים בינ"ל וכדומה. השאלות שלי נבעו מכך שבתיאור של הכוח הצבאי שנמצא בארמון המלוכה (כלומר בפיקוד ישיר של המלך ושר הצבא) נראה היה לי שמשהו "לא יושב טוב". כנראה שאצטרך לעשות המון שכתובים בעקבות התשובות שקיבלתי... סתם לידע כללי, הגיוס לצבא באותה ממלכה נעשה בכמה דרכים: רוב הקצינים והחיילים הותיקים מכניסים את בניהם וקרוביהם הצעירים לשירות (החל מגיל 14), מה שיוצר די הרבה "קליקות". משפחות אצולה שולחות את בניהן להיות מפקדים בגדודים שונים, מכיוון שזהו עניין של יוקרה וגם מאפשר להם "דריסת רגל" בצמרת הצבא ודרכו - לארמון. היתר הם מתנדבים (כוונתי היא שאין גיוס חובה בעיתות שלום) גם מטעמים אידיאולוגיים (להגן על ארצם) וגם פשוט מכיוון שזו עבודה טובה... אגב, יש להם גדוד של סיירות (rangers) - כן, סיירות - דהיינו - נשים בלבד, וכן רוב הקשתים (archers) הם קשתות (כולל מפקדת הגדוד וסגניותיה).

Ferenheit

New member
המלצות על ספרים

קודם כל יהושפט הרכבי טוב מאוד ואפשר למצוא שם לא רק הסטוריה התפתחותית של המלחמה אלא גם נושאים אחרים שאפשר להשתמש בהם כדי להוסיף עומק אדיר למלחמה (מערכים, לחימה בקווים פנימיים וחיצוניים, קרב הבקעה, הגנה). היתרון שלו הוא שהוא נותן לאנשים לא בקיאים כמה מושגים מאוד חשובים בנוגע למלחמה, מהותה בפועל (הוא עושה סדר בהמון המסתער). אומנות המלחמה - ישנם כמה ספרים בשם הזה, הידוע הוא זה של סון-טסו והוא מעניין מאוד. ספר חמש הטבעות - של מינאמוטו מוסאשי. גאון שלא היה כמותו. סמוראי שכותב את תובנותיו בעמוקות ביותר בפשטות ובקצרה. מאוד פילוסופי ומשליך על החיים בכלל ולא רק לגבי מלחמה. הנסיך - עוד ספר של מקיאוולי, פורס בצורה בהירה ביותר את משמעות הכח הצבאי ואת דרך הכיבוש, השלטון והניהול של הארץ והטריטוריות הכבושות. הספר נכתב כמסה שמטרתה ייעוץ לנסיך פירנצה והוא פשוט בונה עץ אפשרויות ובוחר את האפשרות המתאימה. הוא מאוד לוגי וברור. צ´רצ´יל היה שומר אותו ליד מיטתו [וליד הברית החדשה]. מעולה. הפרדוקסים של ההגנה - של פורסיית´ - נותן הסבר באשר לטיב הלחימה בקפא"פ (למען האמת, בחרב) בקרב יחידים ובמלחמה ומשווה בין סגנונות (הוא מוטה מאוד כי הוא נועד להוכיח שהלחימה האנגלית עדיפה על פני האיטלקית אבל עדיין תורם). כח עילית שמאוד קל לכלכל [קשה לבנות ולפתח, אבל יחסית זול לשמר] הוא כזה של נזירים. ההוספה שלהם למהדורה השלישית מוסיפה שאלה מעניינת כי באופן מסורתי הם לא היו חלק מצבא מסודר ולא נלחמו מול פרשים או אבירים בדרך כלל. הנזירים אינם נושאים נשק, או נושאים נשק פשוט יחסית. אינם לובשים שריון. הנטיה הסדרית מתאימה מאוד למבנה מאורגן ומסודר ועל פניו אפשר בקלות לראות בהם שומרי ראש נאמנים. בתור מקבילה מעולם פנטזיה יש את שומרי הדם מתוך עלילות תומס קובננט שהם מעניינים ומופלאים. המבנה החברתי חשוב מאוד. בעולם שלך לא ברור לי אם הקצינים הם ממעמד האצולה? יש גבול עליון להתקדמות בדרגות ? מה משמעות הקליקות האלה, זה נראה מסוכן ? דרך צמרת הצבא ניתן להגיע לארמון [למלוכה?] ? בעבר היה נהוג במקומות מסוימים לעודד את האוכלוסיה ללמוד להשתמש בקשת כדי להכשיר אותם, זה נעשה באמצעות תחרויות ופרסים (טורנירים). ביפן אסור היה לאיש לשאת קטאנה ווואקיזשי על מותן ימין מלבד סמוראי, שהיה מעמד מלידה. בארצות רבות התקיים "ציד חרבות" שמטרתו לאסוף את הנשק מידי האזרחים. 1. תוכן הודעה זו מיועד לנשים ולגברים כאחד. 2. שה"ם ראשון שאני מגלה שהוא נקבה. ועוד מתעניינת בצבא (ז"א לא משחקת משחק מיופייף). כל הכבוד. המשיכי כך. 3. ידוע שכוחות העילית הטובים ביותר מורכבים מנשים. הסיירות נשמע טוב, לא הבנתי אם הסיירות הן גם הקשתיות או שמדובר בשתי גדודים שונים. THE SUN HAS FADED, THE MOON IS DEAD

The DDM

New member
את יכולה למצוא מצודות מתאימות בארץ.

לדוגמה: יש בצפון (במרחק של כעשרים עד ארבעים ק"מ מהחרמון) מצודה ששירתה את הצרפתים במחמת העולם הראשונה. (נמצאו שם תכנוני קרב כתובים בצרפתית) במצודה יש הכל, בור מים ענק (שד"א מלא במים) צינוק, חריכי ירי שמתאימים לרובים וגם לקשתות. מגדלים(שד"ג שבורים), צינוק, בורות להסתתרות, כמה חדרים תת-קרקעיים, אבנים בגובה ארבה מטר שעונים על ההר שמחזיקים את המצודה (נסחבו ע"י עבדים) המצודה כוללת שלוש מבנים ראשיים כשאחד מהם מבחוץ נראה כמו שניים והמחק בן חצי אחד לשני זה איזה שלוש מטר אבל מתחת לאדמה יש מעבר יפה (וחשוך-צריך פנס) בקיצור המקום ממש מדהים ויש בו הכל (שום דבר לא נהרס חוץ מהמגדלים) למי שלא מגיע למקום עם מכונית צריך להביא לפחות 2 ליטר מים לבן אדם כי התיפוס למעלה ארוך (תאמינו לי אני יודע ועניין המים חשוב כי אני באתי עם 4 ליטר וסיימתי שלוש מהם וגם נשארתי צמא) יש במקום חנייה, קיוסק, ספסלים, ואפילו מעקה חדש בכל מקום שאפשר לפול בו (והנפילה לרוב ארוכה!) אפשר גם לקנות מפה לא מובנת של המקום אני נורא נהנתי שם אפילו מפיתי את המצודה במקרא המפה של ספרי הD&D והשחקנים שלי הולכים לעשות שם הרפתקאה (במשחק זו מצודה שהיתה של גמדים ונכבשה!!!) מומלץ בחום מאת מדריך הטיולים DDM

למעלה