כמה שאלות לרב...

כמה שאלות לרב...

1.אדם שחזר בתשובה ממשפחה חילונית,האים להוריו יש זכויות בגללו כלומר כל המצוות שהילד עושה יהיו שייכות להוריו?מה מעמדם? 2.האים מותר להרוג ג'וקים? תודה רבה
 

א77

New member
ברא זכיא אבא

איני יודע מה כוונותייך 'זכויות'. וודאי שכאשר האבא נמצא בעולם האמת, אזי הבן במעשיו הטובים מזכה את האבא. אין אנו יכולים לתאר כאן, כמה כל עשייה טובה כאן כשהיא נעשית לעילוי נשמה, מסייעת היא להורה שבעולם האמת. אין הזכויות הכוונה, שמצוות הבן כאן עוברות כביכול אל האב. אלא כשהאב שם, כשם שנותנין צדקה לעילוי נשמה, או לימוד משנה וכל עשייה טובה, עושה המון. כל אמירת הקדיש, מקורה מסיפור ידוע שהיה לרבי עקיבא, שנשמה דברה עמו. נשמה שסבלה המון. ורבי עקיבא בירר איך הוא יכול לסייע. אמר לו אותו יהודי שהיה כבר באותה עת בעולם האמת, שאין לו תקווה, שהרי הוא הותיר אחריו בן, ילד שאינו יודע מאומה, לא קרא ולא שנה וכו'... רבי עקביבא הלך הרחק עד הגיעו לאותו מקום שם גר הילד. טיפל בו במסירות ונאמנות, וקירבו לעבודת הבורא ולמצוות. עד שהושלמה המלאכה. הבן אמר קדיש וברכו במנין, ו... אז הגיע אביו קורן כולו בברכת תודה לרבי עקיבא: תודה שהנחת דעתי.
 
תודה רבה אבל...

התכוונתי שההורה עדיין נמצא בחייו,ולא פעולות הנעשות לעילוי נשמתו וכו' אני מתכוונת אים לדוגמא ילד חוזר בתשובה,האים אחרי 120 שנה ההורים זוכים בזכויות בגלל שהילד חזר בתשובה? ואים אפשר לענות גם על השאלה ה-2 ששאלתי,תודה רבה.
 

א77

New member
ילד שיש לו זכויות של עצמו

לעתיד לבוא יש בכוחן לסייע לאב. בהלכה מופיע למשל, שאדם לא ינשל בן שאינו מתנהג כשורה מנכסיו בירושתו. לפי שאולי מבן בנו יהיו טובים ויתנהגו בדרך הישרה. כל בן, נכד, צאצא שמתנהג כשורה, יש בו כדי לזכות את שרשי האילן. כי האדם עץ השדה. שורשי האילן הם ההורים והזקנים. לשאלה השניה. בהחלט. אין כל בעיה להרוג ג'וקים המפריעים בבית בנוכחותם. אין כל בעיה לרסס בשדה ובפרדס בעלי חיים המסוגלים להפריע לנו.
 
תודה רבה !!! ו...

בקשר לג'וקים,איך יש לנו זכות להרוד בריאה של הקב"ה? בקשר לשאלה הראשונה...האים גם בעולם הזה האם והאב של ילד שחזר בתשובה מקבלים שכר?נהנים מזה?
 

asaf2000

New member
נראה לי ש

איך מותר לנו לשחוט פרות ולאכול? הרי את הורגת בריה של הקב"ה... פשוט כל דבר שלצורך האדם מותר לשחוט ולאכול ולגבי ג'וקים כל בריה שמזיקה לאדןם גם מותר להרוג. ובנוגע לשאלה השניה ישנו סיפור מפורסם על אדם עשיר שהיה מפרנס תלמיד חכם, באותו יום שנפטר התלמיד חכם אז גם נפטר אותו אדם עשיר, אנחנו חושבים שהעשיר מחזיק את התלמיד חכם אבל בעצם זה הפוך הזכות שהייתה לאותו עשיר לחיות היא רק בזכות שהוא פירנס את התלמיד חכם הזה.
 

א77

New member
אם הזכרת את זכות העשיר.

אז הנה נזכרתי עוד בזכות... בענין השליו שהיה עוף יוקרתי, מיוחד במינו, כתוב בגמרא (יומא פה ע"ב) רב יהודה משתכח ליה בי דני רב חסדא משתכח ליה בי ציבי רבא מייתי ליה אריסיה כל יומא, יומא חד לא אייתי אמר מאי האי סליק לאיגרא שמעיה לינוקא דקאמר שמעתי ותרגז בטני (חבקוק ג) אמר שמע מניה נח נפשיה דרב חסדא ובדיל רבה אכיל תלמידא. וחשבתי לכאורה למדנו שרב חסדא חמוה דרבא הוי, וכן בגמרא (חגיגה ה ע"א) רבא אמר זה המשגר לאשתו בשר שאינו מחותך בערבי שבתות והא רבא משגר שאני בת רב חסדא דקים ליה בגווה דבקיאה וכו', ומדוע זה אמר רבא בדיל רבה אכיל תלמידא, ושמא בדיל חמוה אכיל רבא. כשם שנהוג היה שאבי הכלה היה מתחייב לפרנז ולזון חתנו כך וכך שנים לאחר החתונה. ונראה לי במליצה שהאוכל אצל חמיו ובדיל חמוה, אינו אוכל מטעמים ומעדנים כשליו. וכאן כשרבא אכל שליו בשל רב חסדא, וודאי בדיל רבה אכיל תלמידא. גם חשבתי סתם בזה שרבא משגר בשר שאינו מחותך בערבי שבתות לאשתו דקים ליה דברתיה דרב חסדא דהוות בקיאה בניקור, אולי זה היה לאחר שנח נפשיה דרב חסדא, שעד אז היה מייתי ליה אריסיה דרבא שליו כל יומא, ולמה ליה בשר כשמזדמן ליה שליו שעדיפא בפשטות. ולפ"ז הרי בחיי רב חסדא כאשר רבא כל יומא מייתי ליה אריסיה שליו. ולא היה לאשת רבא טירחא מרובה בהכנת הבשר, ואם נאמר שהשליו היה בדיל חמוה דרבא, אולי חמוה דרבא רצה להקל לבתו אשת רבא בטירחת הכנת הבשר ולכן התפלל שיזדמן לחתנו השליו. אבל אם לרבא היה שליו כל יומא לא בדיל חמוה, אלא בדיל רבה, הרי שהקלת הטירחא בהכנת הבשר היה לא בשביל שאשתו הוות ברתיה דרב חסדא, אלא לפי דאיתא (ברכות יז ע"א) א"ל רב לר' חייא נשים במאי זכיין וכו' ובאתנויי גברייהו בי רבנן ונטרין לגברייהו עד דאתו מבי רבנן. והיינו בדיל רבה אכיל רבא תלמידא, וזה שאשתו זכתה להקלה בטירחא שהיה לה שליו מן המוכן ולא בשר שצריך טירחא, היה בזכות שבעלה תלמיד חכם. נסחפתי בגינך. סליחה/תודה.
 

ס י ר

New member
דיוק קטן בדבריך ברשותך

נראה לי יותר נכון לומר שמהסיפור שהבאת אנו יודעים את מעלת אמירת קדיש ולא שכל אמירת הקדיש היא מן הסיפור כדבריך בגלל שמן הסיפור משמע שאמרו קדיש עוד לפני השיחה המוזכרת ושר' עקיבא ידע מה זה קדיש חיים
 

א77

New member
אולי, ידוע לך מקור קדום יותר

לאמירת קדיש. לי לא ידוע, אשמח אם תלמדיני. תודה.
 

asaf2000

New member
טגב

קראתי לא מזמן בבן איש חי שהמנהג בבגדד היה שכולם אומרים את הקדיש אחרי ישתבח לא רק הש"ץ הוא הוא כותב שהוא ניסה לבטל את המנהג הזה ולציבור היה קשה לקבל את זה כי הם חושבים שבאמירת קדיש הם מחיים את מתיהם. היה נשמע כאילו הוא אומר את זה בנימה הומוריסטית קצת. (זה בבן איש חי נדמה לי בפרשה שהייתה בשבת חנוכה השניה).
 

א77

New member
מעניין

ובנושא הקדיש. דווקא מעיון חוזר נראה בכל הכתובים שמקור הקדיש הוא אכן הסיפור מרבי עקיבא.
 
למעלה