כמה שאלות כלליות

כמה שאלות כלליות

מה הז תיבת הילוכים חצי אוטומטית? מה זה דאבל קלאץ'? האם במשאיות וכלי רכב כבדים מערכות הבלימה שונות מאלו שיש ברכבים פרטיים?

lsd600

New member
כמה תשובות

דאבל קלאץ' זה מעין סוג של בלימה שבה משלבים ניוטרל (במהלך נסיעה- תוך כוונה להאט), משאירים קלאץ' בפנים, נותנים גז ומגיעים לטורים גבוהים ואז משלבים להילוך נמוך. עושים את זה בעיקר במשאיות- לקראת עצירה או פנייה. במשאיות (וגם באוטובוסים) יש בלם רגל (שפועל על לחץ אויר), בלם יד (שהוא מין צ'ופציק קטן שמשתמשים בו בעצירות ובחניות), בלמי עזר שמסייעים להאטה ומשתמשים בהם תוך כדי בלימה (גם באוטובוס אפשר לראות כאלה), דאבל קלאץ' זה גם סוג של בלימה, את כל זה לומדים בשיעורים על המשאית.

Superdror

New member
תשובות

תיבת הילוכים חצי אוטומטית - תיבה חצי אוטומטית, אין דוושת קלאץ, אם כי - הנהג בכל זאת מעביר הילוכים בעצמו באמצעות "סטיק", נפוץ בעיקר במשאיות, דחיפת הידית קדימה מעלה הילוך, משיכה אחורה מורידה הילוך. דאבל קלאץ היא טכניקה להורדת הילוך, משלבים אותה עם גז ביניים. מטרתה - מניעת בלימת המנוע בעת הורדת הילוך תוך כדי יצירת תיאום בין המהירות של תיבת ההילוכים למנוע. כיצד לבצע ? קלאץ בפנים, להוציא לניוטרל, לשחרר קלאץ, לתת גז, לשלב הילוך ולשחרר קלאץ לפני שהטורים נופלים חזרה למהירות סרק. כמו שאמרתי - משתמשים בטכניקה זו בשביל למנוע בלימת מנוע בהורדת הילוך, פוגשים את זה לרוב בנהיגת מסלול/מירוץ. לפני 20-30 שנה היו גירים ללא סינכרונים(גלגלי שיניים ש"סופגים" את הבדלי המהירות בין המנוע לגיר) ולכן לא הייתה אפשרות להוריד הילוך בלי להשתמש בטכניקה הזו, ההילוכים פשוט לא היו עוברים, או היו עוברים בכוח תחת רעש עצום וגרימת נזק לגיר. במשאיות וכלי רכב כבדים מערכות הבלימה שונות, בדר"כ פוגשים מערכות בלימה הפועלות על אוויר, יש בלם-מנוע/רטארדר ואי אלו "פי'צרים" נוספים המסייעים בבלימה ומאפשרים עצירת משאית שמשקלה הכולל עלול להגיע ל-40/50 טון, פי 40 מרכב ממוצע.

Superdror

New member
לא

אתה לא יכול להפעיל את אורות המצוקה כתחליף - אלא כתוספת - אני בטוח שאם היית נדרש להחליף גלגל באמצע הלילה בדרך לא מוארת, היית רוצה שיראו אותך היטב - ולכן תסמן עצמך עם המשולש, תפעיל את אורות המצוקה ואף את אורות החנייה, כל זה כמובן, בנוסף לאפוד הזוהר שתלבש.

PinkyRaSta

New member
אצלנו יש חצי אוטומטי ../images/Emo210.gif

במזדה3. לאדעת אם זה התכוונת אבל משיכה אחורה מעלה הילוך ומשיכה קדימה מורידה.

Superdror

New member
שוב. כמו שאמרתי..

צריך לדעת בדיוק באיזה רכב מדובר כדי לדעת באיזה סוג תמסורת מדובר. בגירים הרובוטיים (ידני עם קלאץ שמחשב שולט עליו) ניתן להעביר הילוכים במצב ידני ואף ניתן לגרום לגיר להעביר הילוכים באופן אוטומטי. בגירים ה"חצי אוטומטיים" העתיקים לרוב זה לא אפשרי. מאיפה מגיעה השאלה הזו ומאיזה רכב ?

PinkyRaSta

New member
אפשר. ../images/Emo210.gif

גיר טיפטרוניק <סופרדור הסביר מתחתיי> הוא בחירה. אתה יכול לבחור שלהשתמש בו, או שלא. אתה יכול לשים על D רגיל, כלומר אוטומט לחלוטין, אתה לא צריך לעשות כלום רק ללחוץ על הגז או על הבלם. אבל אין את זה בכל אוטו. כשחברים שלי נוסעים איתי הם כל הזמן שואלים מה לעזלזל אני עושה כשאני מזיזה את ידית ההילוכים <הרי האוטו שלי הוא אוטומטי>, ואני מסבירה אבל אף 1 לא באמת מבין, זה לא ממש נפוץ, או שהשימוש בזה הוא לא נפוץ. לי אישית סתם אוטומט זה משעמם, אני בכלל מעדיפה ידני.. אבל אין לנו, אז אני מתפשרת על הטיפטרוניק, שזה אומנם לא כמו גיר רגיל, אבל זה נחמד ועושה הרגשה שאני באמת עושה משו וזה נותן לי להרגיש את האוטו הרבה יותר טוב.

Superdror

New member
גיר הטיפטרוניק די נפוץ היום...

יחסית - ושוב, לא מחייב שמדובר בגיר טיפטרוניק בכלל. כשאדע את סוג הרכב - סביר להניח שאוכל להתייחס. ברוב תיבות ההילוכים מה-5שנים האחרונות יש גם מצב לאוטומט מלא - למרות שברוב המקרים הוא עושה את העבודה בצורה גרועה. קיצר, נחכה לגלות את דגם הרכב

דגם

ראיתי את זה בסיטרואן סי5. זה טיפטרוניק לפי מה שאני יודע. ד"א בתיבה אוטומטית מלאה, מה זה ה 1 ו 2 ו D? זה מצבים כלשהם?

Superdror

New member
בסיטרואן סי 5 מדובר בטיפטרוניק.

גיר אוטומטי מלא בעל 4 הילוכים קדמיים. D - הגיר יעלה ויוריד הילוכים על פי רצונו ועל פי צורך, על פי תמונת המצב שמייצר מחשב הרכב בשילוב עם מחשב הגיר ופעולת הנהג, הגיר בסיטרואן מתיימר להתאים את אופי פעולתו לאופי הנהיגה של הנהג, לוקח זמן להתרגל לתופעה הזו וחלק יאמרו כי הוא לא מבצע זאת כראוי, מאחר והנסיון שלי עם הגיר הזה נמדד בכ-10 דקות, אני לא רוצה להביע דעתי
1 - הגיר יגביל את עצמו להילוך 1 בלבד ולא יעביר ל2. 2 - הגיר יגביל את עצמו להילוך 2 ולא יעביר ל-3. 3 - הגיר יגביל את עצמו להילוך 3 ולא יעביר ל-4. כל שלושת ההילוכים הנ"ל נועדו בשביל למנוע מהתיבה להעלות להילוך הבא במצבים לא רצויים, בשימוש בהם ניתן ליצור בלימת מנוע בירידה או להביא את המנוע להילוך הנכון בהאצה. אני בחרתי להתייחס למצב של ירידה תלולה. אם אנחנו למשל יורדים ירידה ארוכה ותלולה(ירידות ים המלח למשל) - אנחנו לא רוצים להחזיק את דוושת הבלם לחוצה בכל הירידה כי אנחנו עלולים לאבד את כושר הבלימה. במצב כזה, נעביר את בורר ההילוכים להילוך 2 ובכך יצרנו בלימת מנוע, כלומר, הרכב לא ימשיך להאיץ בעצמו, אלא יוגבל למהירות של הילוך 2, בדיוק כמו ברכב ידני. N - ניוטרל, כמו בגיר ידני. P - חנייה. מצב בו "פין" נועל את הגיר ומונע את תנועת הרכב(הרכב ינוע - 5-10 ס"מ ויעצר) - זה לא תחליף לבלם יד בשום מחיר, מדובר במנגנון "מכני" פשוט שעלול להשבר במידה והרכב יקבל מכה כלשהי מרכב אחר וכו'. לא לוותר על בלם היד. הרבה מוותרים - אל תוותרו. תאבטחו את הרכב בכל צורה אפשרית, גם אם זה אומר להקפיד לסובב את הגלגלים בהתאם למצב הרכב. R - נסיעה לאחור. בחלק מהגירים האוטומטיים יש גם כפתור O/D - כפתור זה מבטל את ההילוך האחרון של הגיר, הילוך היתר. כפתור Snow - יגרום לגיר להתחיל נסיעה בהילוך 2. משתמשים בזה כשיש שלג. התחלת נהיגה בהילוך 1 עלולה לגרום ל"סחרור" הגלגלים במקום. תחילת נסיעה בהילוך 2 מונעת העברת כוח לא רצוי לגלגלים (במצב זה, עודף כוח מאוד לא רצוי). את המינימום שיש לדעת כתבתי למעלה וזה תקף לכל סוגי הגירים(P,N,1,2,3,R). בחלק מהגירים האוטומטיים יש כל מיני המצאות נוספות של היצרנים - הילוך ספורט (שמושך כל הילוך למקסימום בדחיצה כבדה), הילוכים חסכוניים(שמעבירים הילוכים במצב האידיאלי לחסכון בדלק) וכו' - אם זה ממש מעניין אתכם , פיתחו את ספר הרכב ותקבלו תשובות לשאלותיכם. אם יש לכם שאלה ספציפית לגבי רכב מסוים, אולי אני מכיר ואני יכול לענות.

PinkyRaSta

New member
אז מה ההבדל בעצם בין טיפטרוניק../images/Emo210.gif

לאוטומט? הרי גם באוטומט יש 1,2,3, אומנם לא קוראים אותם ממש 'הילוכים', אבל ההשפעה היא דומה. אשמח להסבר.

Superdror

New member
אצלכם יש טיפטרוניק

שזה גיר אוטומטי לחלוטין עם אפשרות לתפעול ידני שנעשה על ידי מחשב. בשנים האחרונות נפוצו כל מיני סוגי גירים שמדמים מצב של גיר ידני/חצי אוטומטי וכו'. למען האמת, המושג חצי אוטומטי הפך קצת מעורפל כי כשאני אומר שדחיפת ידית מעלה הילוך ומשיכת הידית מורידה הילוך - רבים יכולים לבוא ולטעון כי הפונקציה קיימת גם בגיר הטיפטרוניק ברכבם המשפחתי, גם בגיר הרציף באוטו שלהם וגם בתיבה הרובוטית ברכב שלהם. למען האמת, המונח גיר חצי אוטומטי הוא מעט מעורפל ואף שגוי לדעתי, בסופו של דבר כשמישהו אומר גיר חצי אוטומטי - ברוב המקרים הוא מתכוון לגיר ידני ללא קלאץ או לכל תצורה אחרת בה הנהג עצמו מעביר את ההילוכים בעזרת ידית/סטיק - אך ללא צורך בדוושת קלאץ. בסופו של דבר, עדיף לכם לשכוח את המונח "חצי אוטומט" העתיק יומין שלא מספר לנו שום דבר על מערכת התמסורת ברכב ולדבוק בשם המקצועי של כל גיר שאומר לנו בדיוק מהו כל גיר - טיפטרוניק, סלספיד, גיר רובוטי, גיר רציף וכו'.

למעלה