כמה פתרונות יש

clocker

New member
כמה פתרונות יש

כמה פתרונות יש למשוואה zzz 1/x+1/y=1/n zzz (אחד חלקי איקס ועוד אחד חלקי וואי שווה אחד חלקי אן) כאשר x,y,n כולם מספרים טבעיים.

עריסטו

Active member
פתרון

אינסוף
1/2+1/2=1/1 1/4+1/4=1/2 1/6+1/6=1/3 1/8+1/8=1/4 ... 1/2n+1/2n=1/n ...​

netsef

New member
זה עובד גם אם הכוונה ל-

למקרה שהכוונה הייתה ש-x, y, n הם כולם שונים זה מזה: מקרה פרטי של סדרה אינסופית: 1/3+1/6=1/2 1/12 + 1/6 = 1/4 1/24 + 1/12 = 1/8 .... .... 1/2n = 1/3y+1/6x

אמנם הפתרון של עריסטו כבר מספיק

בהחלט, אבל אם כבר, אז:
1/n - 1/(n+1) = 1/[n(n+1)] 1/(n+1) + 1/[n(n+1)] = 1/n 1/3 + 1/6 = 1/2 1/4 + 1/12 = 1/3 1/5 + 1/20 = 1/4 1/6 + 1/30 = 1/5 . . .​

clocker

New member
לא הייתי ברור |x|

המטרה היא למצוא זוג לא סדור {x,y} בהנתן n טבעי

עריסטו

Active member
הצעה לניסוח החידה שלך

למצוא את כל השלשות ה"פרימיטיביות" (x,y,n) (כלומר המחלק המשותף המקסימלי של x,y,n הוא 1) שמקיימות את המשוואה שנתת.

הערות זמניות, ונסיון... ניחוש

דבר ראשון, x ו-y גדולים מ-n. יהי x=n+a
1/y = 1/n - 1/x = 1/n - 1/(n + a) = = a/[n(n + a)]​
והשאלה היא, עבור איזה, ועבור כמה a, ה-a שבמונה יצטמצם. ברור, שהוא יצטמצם עבור כל a שהוא מחלק של n, ובפרט, במקרה של
a = n :נקבל את ההצעה הראשונה של עריסטו 1/2n + 1/2n = 1/n :וכאשר a = 1 :נקבל את מה שאני היצעתי 1/(n+1) + 1/[n(n+1)] = 1/n​
אבל לא רק המחלקים של n נותנים פתרון! מתאים, כלומר יצטמצם, גם a המהווה מחלק של n². נניח ש:
n² = ka :אזי a/[n(n+a)] = a/(n² + an) = a/(ka + an) = 1/(k + n)​
אבל יש לי חשש, שבאופן זה נקבל אותם זוגות! כלומר, במקום זוג מסוים {x,y} נקבל את הזוג {y,x} שזה בעצם אותו הזוג. למשל, אם ניקח:
a = n² :אזי נקבל שוב את הזוג 1/(n+1) + 1/[n(n+1)] = 1/n​
לכן, סופית, הניחוש שלי הוא, שמספר הפתרונות השונים של המשוואה הוא: מספר המחלקים של n² (כולל 1 ו-n²), חלקי 2. אנסה להריץ ולבדוק, למשל, עבור
n = 2³ * 3² * 5 = 360 :שמספר המחלקים שלו שווה (3 + 1)(2 + 1)(1 + 1) = 24 :אבל מספר המחלקים של הריבוע שלו שווה (6 + 1)(4 + 1)(2 + 1) = 105​
הנה תפסתי את השגיאה של עצמי
מספר המחלקים של מספר בריבוע הוא אי-זוגי! ואכן, את הפתרון הראשון עם 2n לא צריך "לחלק ל-2". כלומר, אם מספר המחלקים של n² שווה N, אזי מספר הפרונות של המשוואה הוא
(N + 1)/2​
ובדוגמה שהיצגתי זה יוצא 53. אנסה לבדוק.

בעצם, אני חושב שהתשובה נכונה ../images/Emo62.gif

הפתרון הכללי:
1/x + 1/y = 1/n x > n x = n + a 1/y = 1/n - 1/(n + a) = a/[n(n + a)] n(n + a) | a n² + na | a n² | a​
כלומר, מספר הפתרונות המסודרים (בהם החלפת x ו-y נחשבת לפתרון שונה אם x ו-y אינם שווים) שווה למספר המחלקים של n² (כולל 1 ו-n²), ואם נוסיף 1 למספר זה ונחלק ב-2, יתקבל מספר הפתרונות הבלתי מסודרים (כשהחלפת x ו-y נחשבת לאותו הפתרון).

clocker

New member
נכון מאוד ../images/Emo127.gif + קיצור דרך

ברור שאין פתרון עבור x וy שאינם גדולים מn. אם מציבים x=n+a,y=n+b נקבל בעזרת קצת אלגברה שהמשוואה המקורית שקולה ל ab=n^2 ועל כן, כל זוג ab שמחלק את n בריבוע נותן את הפתרון. וכולנו יודעים איך אפשר לספור מחלקים של מספר...

למעלה