כמה עצות..

Heavy Rain

New member
כמה עצות..

ראיתי את הפורום הזה בעמוד הראשי ונכנסתי מתוך סקרנות. אני לא הורה לילדים מחוננים, אני דווקא מגיעה מהצד השני - אובחנתי כמחוננת בגיל שש וכך גם אחי הקטן (שלדעתי יותר מחונן ממני). אחרי שקראתי קצת בפורום החלטתי לכתוב לכם כמה עצות מנקודת המבט שלי ואני מקווה שתתייחסו. הדבר הכי חשוב לדעתי הוא להניח לילדים להיות ילדים. זה שיש לכם ילד מחונן זאת ברכה (וגם קללה) אבל אל תלחצו עליו, אל תראו לו שיש לכם ציפיות מוגזמות ולא ריאליסטיות ממנו והכי חשוב, אל תראו לו שהוא איכזב אתכם אם הוא לפעמים נכשל באתגרים שמראש היו גדולים עליו. תפקידכם הוא לעודד אותו להתפתח, להרחיב את האופקים ולאפשר לו ללמוד בהרבה מסגרות שמעניינות אותו, לא להגביל אותו לתחום מסוים ולתווית מסוימת. אני מאוד לא אוהבת את ההורים שלפני בחינות למחוננים יושבים איתם ימים ולילות, לוקחים אותם למורים פרטיים, למכונים מיוחדים, קונים להם חוברות ומכריחים אותם ללמוד רק כדי להגיד "יש לי ילד מחונן". אלה שסובלים בסופו של דבר אלה הילדים, שאף פעם לא ירצו לשבת וללמוד כל כך הרבה במקום לשחק וגם מרגישים לחץ עצום לעבור את הבחינה, ואם הם ייכשלו יהיו לזה השלכות פסיכולוגיות. כדאי לכם פשוט לקחת את הילד לבחינה, להסביר לו שיעשה את המקסימום שהוא יכול אבל שזה לא משנה מבחינתכם אם הוא יעבור את הבחינה או לא. כך ההורים שלי עשו איתי ועם אח שלי ולדעתי זאת הגישה הכי טובה, כי ראיתי ילדים מהשכבה של אח שלי שלמדו ימים ולילות, שלא עברו והתאכזבו קשות לא בגלל עצמם, אלא בגלל ההורים שלהם. בהרבה מקרים ילדים מחוננים לא מצליחים במיוחד בבי"ס. זאת מערכת מאוד מרובעת ותבניתית ובשבילם היא גם מאוד משעממת, לכן מגיל צעיר הם מתרגלים להתעלם ממנה ולחפש אתגרים במקום אחר. אז יש לכם שתי אופציות - הראשונה היא לשלוח אותם לבתי ספר למחוננים מגיל צעיר, והשניה היא לשלוח אותם לבי"ס רגיל ולרשום אותם למסגרות למחוננים בשעות הצהריים. אני מציעה לכם לא להפריד אותם מילדים אחרים מגיל צעיר כי למרות שהם יתקשו להשתלב אסור להם לחיות בבועה, כי כשהם ייצאו לחיים הם יחטפו הלם תרבות. לילדים מחוננים יש אינטיליגנציה גבוהה אבל בד"כ זה בא עם אינטיליגנציה רגשית נמוכה מאוד, ובבי"ס רגיל קל יותר לעבוד על זה. מהתיכון כבר כן כדאי לשים אותם במסגרת למחוננים. אגב אתם אולי תהיו מודאגים מחוסר ההשקעה שלהם בבית הספר, אבל ברוב המקרים כשהם יגיעו לאתגרים אמיתיים (בגרויות, פסיכומטרי) הם יודעים טוב מאוד איך לשבת וללמוד. בנוגע למסגרות למחוננים, הן יכולות להיות מסגרות מאוד מאוד תחרותיות. ילדים שיכלו בקלות להיות בין השלושה הראשונים בכל כיתה רגילה עלולים "לפגר" מאחור בכיתת מחוננים, ובמקרים מסוימים זה יכול ליצור מצב שהילדים שמצליחים יותר פשוט ישפילו אותם ויורידו להם את הביטחון העצמי לרצפה. והילדים האלה אף פעם לא משתפים את ההורים במה שעובר עליהם, הם פשוט חיים תחת לחץ שהציונים הם מה שמגדיר אותם כבני אדם. לי היה מזל שהגעתי בתיכון למסגרת למחוננים שבה הייתה תמיכה הדדית ואם היו כמה חלשים הרמנו אותם למעלה ולמדנו ביחד לבגרויות, אבל זה מאוד נדיר. רוב המסגרות למחוננים ששמעתי עליהם ממחוננים אחרים בארץ פועלות על תחרותיות מאוד גדולה ולא בריאה. אז תשימו לב לדברים האלה. עוד דבר חשוב זה לא להפוך אותם לילדים יהירים ובלתי נסבלים שחושבים שהם יותר חכמים מכל העולם - אתם יכולים להחמיא להם על החוכמה שלהם אבל גם ללמד אותם להיות צנועים, להסביר להם שכל ילד מוכשר בדרכו שלו. זהו, יצא קצת ארוך, אבל אמרתי מה שהיה לי להגיד.

mikilk

Active member
תודה רבה שבאת וכתבת!

ואני מסכימה עם כל מילה! בהחלט נתקלנו והבנו שהמסגרת הרגילה המרובעת, יוצרת בעיה ואנטיגוניזם אצל חלק מהילדים - זה לא פשוט להסביר, אבל זו תופכה קיימת. מסכימה מאוד לגבי הדחיפה והמבחנים - כך גם אנחנו באופן אישי עשינו בבית - לדעתי - אין להתכונן למבחני המיון של המחוננים, ובוודאי לא לשלוח אותם לקורסי הכנה, לא רואה בזה כל טעם, אלא המון טעם לפגם. חושבת שבאופן מסויים צריך לאסור על קורסים אילו, שהרי כל הנושא אבחון המחוננות יוצא מכלל שליטה והאבחון מטעה. בסופו של דבר - הילדים בהם נתקלתי לא היו יהירים, אם כי ידעו את מקומם, לפעמים קשה לי לקבל למה אנחנו מקבלים בחברה ילדים שמתרברבים בכישוריהם הספורטיביים - הכדורגלנים לדוגמא, הם המקובלים ביותר, אך ילד המתרברב ביכולתו השכלית (שלעיתים זה כל מה שיש לו) מושמץ?

dafnapo

New member
מסכימה לגבי הדחיפה והמבחנים

אני ממש לא דחפתי את בתי ומאד התלבטתי לגבי המסגרת. היא עברה את מבחני שלב א' וכשקיבלה את הזימון לשלב ב' שאלתי אותה אם היא רוצה לנסות. היא אמרה שכן ועברה את המבחנים. כשקיבלנו הזמנה לראיון שוב התייעצתי איתה והיא רצתה לנסות. אני עדיין התלבטתי, אבל החלטתי לאסוף כמה שיותר מידע. כשחזרנו מהיום הפתוח היא כבר היתה בטוחה מאד שהיא רוצה ללכת לכיתת מחוננים. אחרי שהסברתי את כל מה שכרוך בעניין, לא סירבתי נוכח הרצון העז שלה. אני מאד לא בעד המכונים, במיוחד שזה הופך את הקבלה למסגרת המחוננים "לעשירים בלבד". מי שיש לו הפרעות קשב וריכוז יכול ללכת למבחן מותאם. כל שאר הילדים צריכים להיבחן עפ"י מדדים אובייקטיבים ולא על פי היכולת של הוריהם לפרנס בעלי מכונים כאלה ואחרים. יותר מזה, תחשבו על הנזק העתידי שייגרם לילד שלא שייך מלכתחילה למסגרת כזו - גם מבחינת העומס הלימודי וגם מבחינת העומס הרגשי. פשוט חבל.

Heavy Rain

New member
מסכימה עם כל מילה

ואהבתי את הגישה שלך למבחנים של הבת שלך.

Heavy Rain

New member
תודה

האמת שחששתי להביע את דעתי על המכונים האלה כי כל כך הרבה הורים משתמשים בזה היום.. ואני חושבת שהגישה שלך לעניין ממש טובה, הילדים שלך בני מזל :) ואני מסכימה איתך לגבי ילדים ספורטאים יהירים, זאת גם מכה. ילדים יהירים בכללי הם מכה. הבעיה היא בדיוק מה שתיארת - שילדים עם יכולת שכלית מושמצים בזמן שילדים ספורטאים הופכים למלכי הכיתה. אבל נדמה כאילו כך זה היה מאז ומעולם ואין מה לעשות כדי לשנות את התרבות הזאת.

galizoe

New member
תודה...

אני מקווה שאת צודקת בקשר ליכולת להתגייס ללמידה כשיהיה צורך... (בתור אמא למחוננת בכיתה ג שמזלזלת בכל הקשור בביה"ס הרגיל)

bhs

New member
באיזה מסגרת את למדת ואיך היו ההורים שלך?

האם את נשואה? יש לך ילדים?

Heavy Rain

New member
לא..

אני לא נשואה ואין לי ילדים.. אני בת 19.
פשוט בגיל הזה לדעתי כבר יש פרספקטיבה די טובה על מערכת החינוך והתוכניות למחוננים, במיוחד בגלל שגם אח שלי אובחן והוא הולך למסגרות אחרות משלי. אני מעדיפה לדבר על המסגרות בפרטי (גם כי אלה פרטים מזהים עליי וגם כדי שלא יחשבו שאני באה לפרסם מישהו). לגבי ההורים שלי, אמא שלי הייתה מאוד הישגית ואבא שלי לימד אותי שיש יותר בחיים מאשר ציונים. אבל שניהם היו מאוד תומכים.

התחברתי מאד למה שכתבת

וממש מסכימה איתך לגבי עניין היחס מצד ההורים לגבי לילדים מחוננים . נשמע שאת בהחלט למודת ניסיון בתחום ... בהצלחה

סמייילי

New member
גם סמויה כאן ומגיבה

אני גם קוראת כאן מהכיוון השני אני בת 26, רווקה, ומחוננת מילדות מכיתה א' סירבתי להכיר בסמכות של בית הספר (" אם לא ישנים בכיתה, למה יש שיעורים בבית?") הייתי ילדה ומתבגרת אנרכיסטית מאוד, לא עשיתי שיעורי בית אף פעם, הרגשתי שהמורים מפספסים אותי ושמשעמם לי היו לי מורות שעשיתי איתן עסקאות - אני מוציאה מעל 90 במבחן והן עוזבות אותי לנפשי מה שהוביל לכך שהיו לי שיעורים חופשיים שבהם באתי עם ספר מהספריה וקראתי או ציירי (או ישנתי) כל עוד הבאתי ציונים טובים למורה.. שכנראה לא עניין אותה לאתגר אותי. לימדתי את עצמי איך ללמוד למבחנים חשובים כמו שכותבת ההודעה הראשית כתבה, כשזה היה חשוב, למדתי. בדרך כלל ברגע האחרון, והוצאתי ציונים יותר גבוהים ממי שלמדו שבועות.. ההורים שלי תמיד שידרו לי שהם מכירים אותי ויודעים שאני אהיה בסדר, שלמרות שבמשך השנה קיבלו ממני ציונים איומים לפעמים, והערות ממורות (לא תמיד ראיתי לנכון ללמוד לנושא משעמם וצפוי), הם תמכו ואמרו לי שאני אסתדר בחיים ויש לי ראש טוב, עודדו אותי להצליח יותר, אבל הבינו למה אני עושה או לא עושה דברים. בבית קיבלתי המון ידע שלא קיבלתי בבית הספר. המון הרחבה על כל נושא שהעלתי, המון סרטים וספרים והרצאות מאבא שלי על היסטוריה, על ביולוגיה, על מה שעניין אותי. נתנו לי את ההרגשה שמה שאני לא לומדת בבית הספר אני לומדת בבית, וזה לא סוף העולם אם אני מורדת במסגרות, כי גם הם היו כאלה והם הצליחו בחיים לא רע. אחרי הצבא המשכתי ללימודי אמנות (פעם ראשונה בחיי שאני בוחרת לעצמי מסגרת) ויצאתי מצטיינת דיקן שנתיים ברצף. למה אני מוסיפה את כל זה? כי אני חושבת שאם היו לוחצים עליי להשתלב במסגרות שלא התאימו לי, שאם היו נותנים לי להרגיש רע עם הציונים שלי או להרגיש שאני מאכזבת מישהו, או אפילו מנסים לקבוע עבורי מה אעשה כשאגדל, הייתי יוצאת הרבה פחות בטוחה בעצמי, עם הרבה פחות מודעות עצמית לזה ששוני הוא טוב. היום אני גם עובדת עם ילדים ואני נתקלת בילדים מחוננים די הרבה, הם מתחלקים לשניים: אלו שמסוגלים להתמודד עם כישלון, שמוצאים פתרונות יצירתיים, שגם כשהם לא מצליחים הם לומדים משהו וישר אומרים לי מה המסקנות שלהם.. ואלה שלא מסוגלים להתנער מהעובדה שהם לא הצליחו, שנכנסים לחרדות לפעמים, שכל כך רוצים לרצות שהם לא מסוגלים להחליט.

Feanor75

New member
סמיילי

היי ראיתי את התגובה שלך, זה טוב לראות איך הוריך גידלו אותך נכון, זה בולט בנדירות של זה. זה מעניין שגם אלה שמורדים במסגרות בסוף מוצאים את עצמם בתוך אחת מהן, לא? לא רצית לפעמים ללכת עד הסוף?

סמייילי

New member
היי

היום אני לא במסגרת מסגרתית.. עובדת כעצמאית וגם עבור חברה משפחתית במיוחד ולא קונבנציונלית. אני לא חושבת שמסגרת זה דבר רע, אבל אחת לא נכונה יכולה לעשות המון נזק, במיוחד אם ההורים דוחפים בצורה לא נכונה.

למעלה