כלי נשק סיניים?

yanivtil

New member
כלי נשק סיניים?

1.בכל אתר אליו אני נכנס או בכל מאמר שאני קורא, ההתייחסות לכלי הנשק המסורתיים (קובודו) היא תמיד תוך ציון כי מקורם ביפן. האם זה נכון? האם יש כלי נשק סיניים או שמא הם אותם כלי נשק? 2.ושאלת סקר קטנה-בשיטה בה אתם מתאמנים- האם יש אימון בכלי נשק? עד כה ולאחר כמה זמן מתחילים? (אנא ציינו מהי השיטה...) תודה!

כלי נשק סיניים

אישית, אני מכיר את כלי הנשק היפניים (כמה נדוש), ופחות את הסיניים, אבל כן, ודאי שיש כלי נשק סיניים יחודיים. ראשית, חלק מן הכלים היפניים התפתחו מכלים סיניים, כמו למשל החרב היפנית העתיקה, צ´וקטו, שהייתה עם להב ישר והועתקה מהסינים. בלי קשר, יש הרבה כלים סיניים, מחרבות ועד כלי הטלה, אבל שוב, אני לא מומחה. יש לי היכנשהו מאמר מצויין בעניין (של פיליפ טום, אחד המומחים המובילים בעולם לגבי נשק סיני), אבל בשביל זה צריך לחפור... איל.

Zeev Foux

New member
פיליפ טום - מומחה לחרבות סיניות

פיליפ טום - מומחה לחרבות סיניות, ופחות לכלי נשק וללחימה בכלי נשק סיניים שונים. (אגב איל, אתה מדבר על המאמר הזה?) כלי הנשק הסינים הם אכן הרבה יותר מגוונים מכלי הנשק היפנים, וזה נובע ממספר דברים - 1. היסטוריה עתיקה יותר 2. גיוון שנובע מגיוון גיאוגרפי ענקי 3. פתיחות ונגישות רבה למערב ולהודו-סין - בתקופות שונות 4. שיטת שלטון שונה - (היפנים התבססו על צבא פיאודלי, מקצועי, אולו הסינים התבססו על מיליציות אזרחיות שנוהלו בידי בירוקרטים. במיליציות הללו כל חייל היה אחראי להצטידותו לקרב, ולא האציל הפיאודלי שלו.) מעבר לכך, הסינים ממש זרקו את החרבות, הכידונים והקשתות כשרובים היו זמינים, ופחות שמרו על מסורת האימון בכלים, אולי מכיוון שאף פעם לא אמרו שם ש "החרב היא נשמתו של הסמוראי". במקום זאת ישנו פתגם סיני האומר "מברזל טוב לא עושים מסמרים ומאנשים טובים לא עושים חיילים". אימון בכלי נשק כיום נועד למטרות שאינן הגנה עצמית (כמובן) ולכן כל בית ספר מייחס לכלי הנשק בצורה שונה. לדוגמא, בתי ספר אחדים שאני מכיר: יהיו כאלו שיראו בחרב הארכת יד ומטרת האימון בה תחושה והאזנה ליריב בטווחים ארוכים. יהיו כאלו ישראו בחרב משקולת ומטרת האימון בה לחזק את הגוף וקבוצות שרירים. יהיו כאלו שיראו בה אמצעי לאימון תנועות ארוכות של כל הגוף, כולל ניתורים קדימה ואחורה, לצדדים, למעלה ולמטה כמו בסייף מודרני. יהיו כאלו שיראו בה אמצעי להארכת הצ´י, במטרה לחזקו ולהעצימו. יהיו אפילו כאלו שיראו בכך פעלול יפה, המזכה את הספורטאי בנקודות... וכן הלאה. (ועוד לא גיברנו על כלי הנשק המסורתיים האחרים....!) כלי הנשק הסינים ה"קלאסיים" והנפוצים ביותר הם: חרב ישרה בעלת שני להבים (פיפיות) - Jian חרב מעוקלת, בעלת להב בצד אחר - Dao מוט - Gun חנית - Qiang פחות נפוצים אך עדיין מקובלים חרב גדולה - da dao חרב נבט - miao dao חרב על מוט - guan dao מזלג/קילשון ארוך - cha סכיני פרפר - xuang/hu die dao וישנם עוד המוני סוגים וגרסאות שונות לכלי הנשק.

yanivtil

New member
האם יש מקום

שמוכר כלי נשק שכאלו (סיניים)? כי אפילו באתר של שאולין מוכרים כמעט רק ציוד לאמנויות יפניות (לפחות כך הם כותבים בתיאור של כלי הנשק המוצגים שם)...משונה משהו...

שוקוקאן

New member
בנוסף לכל כלי הנשק שזאב הזכיר...

ישנו גם ה-san-di-gun, שהוא בעצם שלושה מקלות המחוברים ע"י שרשראות. תיאור מפורט - באתר וושו (ראה לינק מצורף)

yanivtil

New member
איל,

אודה לך מאוד אם תוכל לחפור קצת עבורי ואולי למצוא את המאמר... תודה!

כבר אין צורך...

זאב כבר נתן למעלה קישור למאמר אחר (!) של פיליפ טום, שהוא יותר כללי ומקיף בתוכן. מה שהיה לי זה העתק של הרצאה שהוא נתן כאן בארץ לפני כשנה, והתמקד יותר בתמונות ודוגמאות של כלי הנשק השונים. אגב, אם יש או תהיה למישהו שאלה "כבדה" (היינו לא משהו שיכול להיענות בפורום) בעניין, יש לי קשר לפיליפ, אז אפשר להתעלק... איל.

budoka

New member
כלי נשק מזרחיים

אם אתה מתייחס לקובודו של קראטה-דו, סלבו הוא ה-כתובת לשאלות בנושא. בעקרון, רוב הנשקים בקובודו הינם אוקינאווים, מה שאומר מעין "מיקס" של כלים סיניים, יפניים וכלי-נשק מהאיים האסיאתיים (פיליפינים, אינדונזיה). מה שכן, ההשפעה החזקה ביותר במאות האחרונות על אוקינאווה, ערש הקראטה, היא יפן. כמובן שיש נשקים סיניים (למעשה יש כנראה מאות סוגים של נשקים סיניים), ואסור לשכוח גם את הנשקים הפיליפיניים והאינדונזיים. לגבי אימוני נשק בשיטה שלי, בודו טאיג´יצו, אין הגבלה לרמה מסויימת (אם כי השימוש בנשק נבחן לראשונה רק במבחן לחגורה שחורה), מכיוון שהתפיסה קובעת שעבודה עם ובלי נשק דורשת אותה עבודת גוף, והאימון בנשק מסייע לחדד נושאים מסויימים בתנועה. כל הנשקים עשויים עץ או פלסטיק מרופד, ורק בעלי חגורות שחורות רשאים לבצע טכניקות עם חרב ברזל, וגם אז אסור שהיא תהיה מושחזת.

amir_aikido

New member
בתשובה לסקר (לא על כלים סיניים)

שאלת אילו כלי-נשק נלמדים בשיטה של כל אחד, ובערך באיזה שלב. לא נתקלתי בלימוד כלי-נשק בטקוואנדו, כך שאני אתייחס רק לאמנות העיקרית שלי : קורינדו אייקידו. זו אמנות יפנית שמקורה מהג´ו-ג´יטסו היפנית, וככזו נלמדים בה כלי נשק יפניים שונים ומגוונים: לאחר כחצי שנה עד שנה (בלי נדר, יכול לקחת גם יותר או פחות) מתחילים ללמוד ג´ו. לאחר כשנתיים עד ארבע שנים לומדים גם קנג´יטסו (עם בוקן), הזמנים הם בערבון מוגבל ביותר, ותלויים בתקופה : אני התחלתי ללמוד בוקן לאחר שש או שבע שנים שנים אני חושב ואילו היום לא נדיר שנתחיל תרגול של הבסיס (חיתוך ראשון - שומן-קירי) כבר בשנה הראשונה. מי שמתקדם ומגיע לרמות של השחורות לומד עוד כלי נשק רבים שנמצאים במסגרת של קורינדו אייקידו : רוקשקו-בו (מוט ארוך), קודצ´י (מכונה גם ווקיזאשי: חרב קצרה), ניטו (שתי חרבות), אייאידו (אימון בשליפת חרב וחיתוך) ויש כלי נשק שבעצמי בקושי למדתי אם בכלל כמו - טנטו (סכין), המי-בו (מקל קצר) נגינטה, יארי (רומח), קסאריגמה ...). הלימוד של כל כלי נשק גם עומד בפני עצמו (איך להשתמש באותו הכלי באופן יעיל) ובמקביל גם מעשיר את ההבנה של הרעיונות שמאחורי הטאי-ג´יטסו (ידיים ריקות). הגישה של שלמה (וקורינדו אייקידו בכלל) בלימוד כלי נשק היא שבכל כלי נשק לומדים: תנועות בסיסיות: חיתוכים/מכות/חסימות/הסטות בשילוב של תנועה וטאי סבאקי, תרגילים בסיסיים: יריב תוקף, איך להתגונן ולהתקיף בחזרה (ברמה גבוהה זו אותה התנועה לעיתים קרובות) קאטות : נלמדות קאטות של קורינדו אייקידו וגם של סגנונות ג´ו-ג´יטסו מסורתי שקורינדו אייקידו מבוסס עליהם בדרך-כלל, וכן קאטות ג´ו-ג´יטסו מסורתי שלמדו תלמידים בכירים של קורינדו אייקידו וכשעולים ברמה מתרגלים גם ראנדורי עם כלי הנשק כולל ראנדורי בין כלי נשק שונים (לעיתים קרובות אחד הצדדים אוחז בחרב והשני בנשק אחר - ג´ו / קודאצ´י ...). בברכה, מקווה שבזאת עניתי על הסקר אמיר

רבים במספר

כפי שציין זאב, קיים מגוון עצום של כלי נשק סינים, יש המונים 72 במספר, מתוכם 18 " קלאסיים ". חלוקה מקובלת היא לכלי נשק ארוכים, קצרים, גמישים וכפולים. הגישה, כפי שכבר צוין, משתנה מבית ספר לבית ספר ןממורה למורה. השיטה בה אני נוקט בהוראה היא שתלמיד מתחיל ללמוד את נושא כלי הנשק לאחר לימוד הבסיס ותבנית היד הריקה הראשונה. כלי הנשק הנלמדים : 1. דאו - החרב הרחבה 2. מיאו דאו - חרב הנבט 3. ג´יאן - החרב הישרה 4. סאן - מניפה 5. גון - מוט 6. צ´יאנג - חנית 7. סאן סה גון - מקל תלת חוליתי ( סאנצ´קו ביפנית ) בברכה, אבי

למעלה