כלים טיפוליים

mydearudi

New member
כלים טיפוליים

זהו המשך בפנייתו של בן בשרשרת הודעות ארוכת זנב קודמת. חשבתי שתרצו לדון בה בנפרד.
מובן שככול שארגז הכלים של המטפל מכיל כלים מגוונים יותר כך יכולתו להתאים את הכלי הנכון למטופל ולקושי עימו הוא מגיע.
אינני מטפל היום, ולכן רק חולק מניסיוני, טיפלתי במגוון רב של מטופלים חלקם מגיעים עם קושי ספציפי וחלקם עם רעב התפתחותי ובהם גם-
כמורה לשיטת אלבאום פנו אלי סטודנטים רבים עם *תחושת חוסר מספיקות לטפל*, עוד שעטנז שכזה..
בנוסף, מטופל מאובחן אם עד כמה מתאים לו להצטרף לקבוצה או שמה למפגשים פרטניים. האבחון מתבסס על הערך המוסף המשוער שיקבל/ יכולתו להיתרם בקבוצה, לדוגמא כשמתגלים קשיים בזהות החברתית אך הקושי בו ירצה לטפל שונה- לא מתאים שיצטרף לקבוצת עבודה, אולי כן לקבוצה הומוגנית לבעייתו..
כלי העבודה מגוונים, למשל יאלום משתמש בכלים פילוסופיים, אחרים בביבליותרפיה, ובכלל התגבשה בי דעה כי-
מצידי הכלי שלך יכול להיות הקשה 3 פעמים על עץ ==> כל עוד המטופל עושה עבודה טובה והבעיות נפתרות- אתה מטפל טוב!
אגב "עושה לאנשים טוב" לא יתאים להגדרתי, אני משתדל להגיע ל'יעילות תהליכית' שהיא שילוב בין מה שאני יכול לתת/ להתחבר לבין עד כמה המטופל "היה יעיל".
באשר לכלים מה"דרך הרביעית", לראייתי בהינתן שחלקם של המטופלים לא מסוגלים לתהליך קבוצתי, אזי הכי טוב לעבוד איתם פרטנית.
בן יקר, אולי מבחינתך להשתמש בכלי מה"דרך- הרביעית" זה לקרוע אותו מסביבת התנור ההתפתחותי המתאים לו- ושם יגווע. ולהתנסותי אלו כלים עוצמתיים כשבעיתם ובמקומם.

אפשר דוגמאות?

האם תוכל לתת דוגמה ל"כלי טיפולי" מתוך הדרך הרביעית?
כמו כן, האם תוכל לתת דוגמה למצוקה שניתן לטפל בה באמצעות כלי זה?

Mist2

New member
אין כלים טיפוליים בדרך הרביעית

יותר מזה, לא מקבלים לקבוצות אנשים עם חוסר איזון גדול, זה פשוט מסוכן לאותו אדם.
ויותר מזה, נאמר, שעבודה מחוץ לבית הספר לא יכולה להתרחש, כלומר יכול להיות שיהיה שם משהו דמיוני או אמתי אבל לא יהיה לכך שום קשר לדרך הרביעית.
גורדייף אף כתב באחד הספרים שלו, שבתי המשוגעים רק מתמלאים יותר ויותר כתוצאה מזה שאנשים למדו אצלו כמה שנים ואז יצאו, הסמיכו את עצמם והתחילו ללמד או לטפל באחרים.
לכן כמוך, הייתי רוצה לקבל דוגמאות והסברים...

mydearudi

New member
אני סקרן-

אם ההתנגדות כה חריפה מדוע יצאת עם ה"טיפוסי- גוף"?
זהו כלי כה רגיש ש*אפילו mydearudi* לא מעז..
השופט שבי מציץ מעבר לכתפי ונראה לו שצירוף תגובתך הקודמת ביחד עם תגובה זו מייצב שני 'אני-ים' שונים, הלא כן?
הקודם הוא ה'אני המתחשבן או נוקם'? ואילו זה 'החרד לקודש הדרך הרביעית'
תערוך ביניהם היכרות? כי נראה שהם זרים..
הסקרן שבי מתעניין מי מהקואליציה שבמכונה ישיב לי כעת?
&nbsp

אם הבנתי נכון, מיסט רצה לאפשר זאת כמעין ידע כללי.

שאולי יהיה מועיל נקודתית ולכל הפחות יהווה סקירה מעניינת ומרחיבת-דעת שכזאת.
&nbsp
ואתה צודק: אפשר לעשות זאת גם באחד-על-אחד, במסגרת "פגישה טיפולית".
&nbsp
אני מתנצל על צרות-אופקיי.

*

כמובן, בכל פעם אני מגיב מתוך המקום שנגיש לי באותו זמן, כך שיתכן שמחר בבוקר אתנצל על ההתנצלות או אחזור בי מהקודם/מזה או לא-יודע-מה.

Mist2

New member
סקרן זה טוב

כל מה שאני עושה הוא מעביר ידע, לא מלמד ולא מטפל, או מתיימר לטפל כמוך.
את אותו הידע היית יכול לקבל לפני כמה שנים, אם היית מגיע לפגישת מבוא בבית ספר בו הייתי שותף.
כלומר זה ידע שנמסר לכל מי שמשתתף בפגישת מבוא, לא משנה אם אתה מצטרף לבית ספר או לא.
כניראה שזה לא חומר כה עדין כפי שאתה מדמיין.
&nbsp
טיפוסי גוף הוא תיאוריה שלא באמת קשורה לדרך הרביעית, והיא לא פותחה ע״י גורדייף, זו הסיבה שאתה לא מכיר את הידע הזה, וכל מה שאתה יכול לעשות זה לבלבל את המוח בנושא מבלי להבין כלום.
אני מזמין אותך שוב לסדנה, אולי תצליח להבין משהו.
&nbsp
ואחרון חביב, נכתבו מספר ספרים על טיפוסי גוף, כך שהידע הזה נגיש לכל אחד.
אני רק מוסיף את ההבנות שלי, ועושה את זה בעברית, זה כל ההבדל.
&nbsp
מקווה שהסקרנות שלך באה על סיפוקה....
&nbsp

הבהרה: מיסט כתב כאן כמה דברים חשובים.

שמהווים חלק (לא כל...) מהסיבה לאי-נוחות שנדמה לי שחווינו שנינו ממה ששמענו בעניין הקישור בין "הדרך הרביעית" לבין טיפולים מכל סוג שהוא (שלא לדבר על "הוראת הדרך הרביעית", על זה בכלל אני לא מדבר כרגע, אמא'לה, מעיף את זה מהשיחה כרגע, לא הוזכר, אין לי מושג על מה אתם מדברים, ביי).

גם בהודעתי "נשמע טוב" (בשרשור זה) הבעתי שלל הסתייגויות מנומקות מהעניין, ברמה העקרונית.

יחד עם זאת, בהחלט ברור לי שאין הדבר סותר כלל את האפשרות שלך, mydearudi, לעשות עבודה טובה וזהירה, כולל בסיוע כלים שהגיעו אליך בכל דרך שהיא, לא משנה בכלל מה מקורם.

ינוקא1

New member

כך בדיוק צריך להיות

&nbsp
כל מה שלמדת ועסקת בו , זה ארגז הכלים שלך.
מטפל טוב , כמו כל בעל מקצוע טוב , יודע לקחת מהארגז את מה שצריך ולהשתמש בו באופן מושכל.
&nbsp
זה ממש לא משנה מה היה מקורם של הכלים בהם אתה משתמש , כל עוד אתה משתמש בהם באופן מועיל.
&nbsp
(עם זאת , יתכן שלא נכון להגיד שזה טיפול לפי "הדרך הרביעית" , כי יתכן שעצם הוצאת הכלי מהקשרו המקורי יצרה משהו חדש שאיננו "הדרך הרביעית".
זה גם לא אומר שהמשהו הזה פחות טוב מהדרך הרביעית , יתכן שהוא הרבה יותר טוב.
פשוט מנסיוני יש מטפלים שהם מאוד "קנאים" לשיטה , ועדיף לא להתעסק איתם.
&nbsp
בעבר כשפיתחתי את הכלים והשיטות שלי לדיקור ומגע , היו מטפלים ברפואה סינית שהתעצבנו עלי. זה ממש לא היה משנה שהשיטה שלי טובה ויעילה יותר , הם היו קנאים לשמה ולטהרתה של "הרפואה הסינית" .......
ולכן למרות שאני מטפל מוסמך ברפואה סינית , אינני קורא לשיטת הטיפול שלי רפואה סינית - מוטב לחסוך מראש מריבות עם אנשים קטנים).
&nbsp
&nbsp

נשמע טוב.

חוץ מאשר מנקודת מבט של מי שצעד או צועד בדרך הקסומה ורחבת-הידיים שיש המכנים כיום "הדרך הרביעית".

מנקודת מבטו של אחד שכזה, זה נשמע כאילו נטלת דברים שלמדת בקבוצות שנועדו במקור לסייע לך להיערך לקראת התעוררות - ונטלת אותם סלקטיבית לטובת מטופלים, דבר שיכול להיות מאד בלתי-סמפטי מכל מיני בחינות.

יכולות להיות בכך עשרות אפשרויות ותוצאות, כולל אפשרויות נהדרות שבהן פשוט קיבלת השראה מדברים מסויימים והשתמשת בהם למטרות אחרות לגמרי, שזה יכול להיות נהדר.

בלי להתייחס ספציפית לעבודתך שאינני מכיר, אני רק יכול להגיד שאני מעריך באופן גס שבתשעה מתוך עשרה מקרים ניתן בעיקר להזיק למטופלים באופן כזה. יתכן כמובן שזה לגמרי לא המצב במקרה שלך ושאתה לגמרי השכלת לקחת את ההשראה שקיבלת שם ולהשתמש בה בצורה סלקטיבית ומיטיבה בלבד לטובת מטופליך.

אתן לך, ברשותך, דוגמה. אני מלמד כבר יותר מעשרים שנה, מגווון גדול של נושאים הקשורים לעבודה עצמית ולהתפתחות אישית, כולל בפורמטים חופשיים מאד, עם אנשים מגוונים מאד, כגון בפגישות העצמה והדרכה באחד-על-אחד. עד כה, כמעט מעולם לא עשיתי שימוש חיצוני להדרכת-אחרים במונח או ב"כלי" שלמדתי במסגרת מה שנהוג כיום לכנות "הדרך הרביעית". באלה אני משתמש בעצמי, באופן אינטנסיבי מאד, מדי יום. אולם אני יודע לעשות את ההפרדה; ואני מבדיל עמוקות בין משהו שנועד לסייע לי להתעורר או להיות ער יותר ויותר, לבין משהו שנועד, למשל, לסייע למישהו אחר להתגבר על איזושהי בעיה פרוזאית שניצבת בפניו, לדעתו.

אני רוצה להדגיש שאני מדבר כאן על העקרון בלבד. אינני מדבר כאן ספציפית אליך או עליך. אינני יודע מה אתה עושה שם ואני אנוס להניח, בין היתר מתוקף המבנה הפנימי שלי, שאתה יודע את מה שאתה עושה. לפחות לקוות לכך, אני יכול. היית שם, הרגשת אותם, עזרת להם, מה אכפת לי איך תקרא לזה, אני מניח שפשוט עזרת להם במישורים המבוקשים. וזהו. אז הבה נאמר שעבודתך-שלך אולי נהדרת, אולם מנקודת המבט שניסיתי לשתף בה - העניין כולו עשוי לגבוֹל בבלתי-אפשרי.

אתה יודע, בא לי, מתחשק לי - ואין לזה קשר רב למציאות המוכרת לי, אלא פשוט מתחשק לי - שמי שנחשפים לעזרה קסומה שנועדה להעירם, לא יעוותו את זה ולא יקחו את זה לכל מיני מקומות שמבוססים על אי-הבנה, אולם זה בדיוק מה שאנחנו עושים, כבני-אדם. אז אני מברך את עצמי בחגיגיות, ברשותך: ברוך הבא לעולם היפה הזה, בן. איך אומרת דולורס בווסטוורלד, "יש כאלה שבוחרים להסתכל על הכיעור שבעולם... אני בוחרת להסתכל על היופי שבו".

ינוקא1

New member
אם ראית ווסטוורלד עד הפרק העשירי

כבר הבנת שהמשפט הזה של דולורס הוא חלק מההצגה .....

בדיוק. חוּזקה המנוצלת כחולשה המנוצלת כחוּזקה.

זוהי חוזקה לבחור להתמקד במה שמביא תוצאות טובות יותר.
במקרה של דולורס זה עוצב גם לטובת מדכאיה.
שבסופו של דבר הפכו למשחרריה.

mydearudi

New member
עוד

ממרחק של 12 שנים מאז טיפלתי זכורים לי מספר כלים עוצמתיים אותם ירשתי מהדרך הרביעית.
&nbsp
לא פעם הביעו אנשי פטריציו פאולטי את דעתם הכה נחרצת כי אני חוטא לדרך הרביעית. ועתה הגיע שעתם של הברטונים..
&nbsp
בעיני החיים קדושים לא שיטה זו או אחרת. בשיטה תחנות סדורות, דרך דידקטית והיער הופך פתאם מוכר.. לא כך הוא כשמגיע אליך אדם שהתהפך עליו עולמו ונתן כבר תקוה בכמה מטפלים שאכזבו.
&nbsp
במסגרת הטיפולית הייתי קפדן (אני ברקע רואה חשבון
) כל כלי או תרגיל עברו לפחות שנת התנסות אישית ועלו למבחן מספר פעמים בהדרכות מטפלים (קבוצה של מטפלים שנפגשת באופן מסודר לדון בתיקים) בנוסף למפגשי התנסות כנ"ל.
לכול תיק נערך אבחון ובהתאם מותאמת תוכנית טיפולית.
ממרחק של 20 שנה מסיום טיפולים מסוימים, אני בקשר גאה וטוב עם חלקם, וסביר שעד היום הייתי שומע על איזשהם נזקים גם דרך מטפלים שהכשרתי. ומכאן חזקה דעתי כי הכלים של הדרך הרביעית עובדים נאמנה.
&nbsp
והפרק הבא, דוגמאות..

מרתק

אשמח מאד לשמוע על הכשרתך במה שמכונה "הדרך הרביעית".
למדת בקבוצות של פטריציו? ואיפה עוד?
אין בכוונתי להיות שיפוטי, אם זה קורה זה נגד רצוני. אני פשוט מגיב מתוך עצמי, מתוך ההבנות שלי, מתוך הדמיונות שלי עליך, בלי לדעת ובלי להכיר את האדם שאליו אני מגיב...

mydearudi

New member
האומנם?

תודה על הגמישות והסובלנות אני מרגיש את עיכול הדברים שאתה משתף בהם.
אני מעולם לא בחרתי לשאול אדם מאיזו קבוצה הגיע, פשוט כי זה דלק לדימיון לצייר תמונת שוא על האדם. הו ההשתלחויות והפוליטיקה שבין הקבוצות פשוט מואס בכך, אני בוחר להכיר אתכם כאן ועכשיו.. צנזרתי המון.. מעניין..
&nbsp
למדתי באחת הקבוצות הירושלמיות, אצל יוסי בן גל בערך בשנים 92- 97 יוסי נפטר ושנת הפרידה ממנו עדיין מרגשת אותי למרות שלא פסקתי מאז ללמוד (גשטלט, פסיכודרמה, אלבאום, והיום אדלר).

Mist2

New member
אולי אתה לא שואל

אבל אין לך בעיה לדבר על האיטלקי ועל הברטונים...

תודה על השיתוף בעניין הקבוצה הירושלמית, מרגש.

אינני מעורב בהשתלחויות או בפוליטיקה.
כה בקיצוניות אינני מעורב בזה, שאפילו אינני יודע על זה.
ובכל מקרה, זה לא מעניין אותי.
יותר הסתקרנתי איפה למדת, אצל מי וכולי.
לדוגמה, כשציינת שתלמידיו של פטריציו (העדפתי לא לפרש את הביטויים "אנשי פטריציו פאולטי" וה"ברטונים" באופן שלילי או מסַווג-מקטין או ליתר דיוק להתייחס לכך כאל עניין-שלך-עם-עצמך באם יש לך אחד כזה) "הביעו את דעתם הכה נחרצת" הדבר סקרן אותי, היכן וכיצד היתה להם הזדמנות לעשות כן. גם מהי הדעה הנחרצת שהביעו.
כמדומני שיש לנו פה הרבה אי-הבנות, בכל התקשורת הזאת שלך, של מיסט ושלי. אי-הבנות לצד ניחושים, כעסים ועוד. אני יכול להעיד על עצמי שהמלים "מטופלים לא התחברו לגישה אותה הבאתי מהדרך הרביעית" הדהימו אותי, מפני שנדמה לי כאילו לעולם לא הייתי משתף מטופל שלי בגישה "מהדרך הרביעית". למצב זה שהופיע הגבתי בשאלות (כדי להבין), שיתופים (כדי להיות מובן) והבהרות (כדי לנסות לשפוך עוד טיפה אור על "הדרך הרביעית" ושאר עניינים נוגעים).

Mist2

New member
אני באמת ממתין לדוגמאות

בתור אחד שלמד 5 שנים בקבוצה שהשנה או השנתיים הראשונות זה רק הכנה, אתה עושה מעצמך מומחה גדול לדרך הרביעית.

Mist2

New member
בקשר לטיפול מוצלח ועוד

לגורדייף יש סיפור נחמד על אדם שחיים שלמים למד כל מיני תורות ושיטות במזרח הרחוק.
הוא לא הצליח להגיע לתוצאות בשום תורה ובשום שיטה.
לבסוף עייף ומיואש, הוא חזר למערב, וכתב ספר על כל מה שלמד ״המדריך השלם לבלה בלה בלה״...
לא חלף זמן רב, והוא קיבל מכתב מאחד הקוראים, שהודה לו מאוד, ותיאר שבאחד הפרקים תיאר הסופר המיואש כיצד ניתן לרחף באוויר... ואכן אחרי כמה נסיונות אותו קורא הצליח לרחף באוויר (לא דילוגי תחת של המ.ט. אלה ממש ריחף באוויר).
&nbsp
דומה לשלוש נקישות על העץ שאתה מדבר עליהם, ואחרי זה מאשים אותי במיסטיקה.
מה זה אומר על כושר ההדרכה שלך, לא ממש ברור...

למעלה