כליון חתימה טובה

shellyland

New member
כליון חתימה טובה

(הזכויות שמורות אתם יודעים למי) שאלה: מתי אומרים "גמר חתימה טובה" ומתי רק "חתימה טובה"? מישהו אמר לי שזה קשור במרחק מיום הכיפורים, רק שלא ידע להסביר לי בדיוק למה.

theshahars

New member
מכיוון שעזרת לי כל כך יפה קודם...

אני חשה חובה לענות לך בתמורה, למיטב ידיעתי כדתלשי"ת. לפי האמונה, בראש השנה נכתבים האנשים בספר החיים ובסוף יום הכיפורים נחתם. וכמובן ,יש בזה ניואנסים וגרסאות. על ציר הזמן: בהתקרב ראש השנה ובמהלכו: "כתיבה וחתימה טובה". במהלך ראש השנה יש האומרים רק "כתיבה טובה". בין ראש השנה ליום הכיפורים (עשרת ימי תשובה): "חתימה טובה". אבל בשל סברה שגם במהלך ימים אלו (עשרת ימי תשובה) יכולים להיכתב בספר החיים, יש הממשיכים ב "כתיבה וחתימה טובה". בשעות האחרונות של יום הכיפורים, באיזור הנעילה: "גמר חתימה טובה". ובאמת לא ממש מקפידים בזה, ובדרך כלל משתמשים ב"גמר" כבר ממוצאי ראש השנה. והמהדרין מוסיפים בין יום הכיפורים לסוכות ברכת "פתקא טבא" או משהו כזה - כי מסתבר שיש עוד הזדמנות להמתקת הדין עד להושענא-רבא. למה לא מספרים לנו שום דבר? שחר

shellyland

New member
יש נקודה מסויימת

שבה עוברים מסתם חתימה לגמר, או שזה "מתישהו" במשך הנעילה?

אוֹחַ

New member
"גמר חתימה טובה" וזה לא נגמר.

בכלל הסליחות שבתפילות "יום הכיפורים" הדגש הוא על "כתיבה": "ובספר חיים זכרנו וכתבנו" ועוד. ה"נקודה" שלך באה בתפילת "נעילה" שבסליחות של תפילה זו הדגש הוא על "חתימה": "ובספר חיים זכרנו וחתמנו" ועוד. ולמה מה שכתבתי בכותרת? זאת, כי גם לאחר יום כיפור, כשהדין כבר ניתן, זה עדיין לא הסוף. החתימה הסופית, כך אומרים, היא ב"הושענה-רבה" ולכן ליל הושענה רבה נקרא בפי חלק מהקהילות - "חיתום".

אוֹחַ

New member
ואת-הלא היית מורה,

אז לגבי ה"חיתום" - זה כמו שיש לך ערימת מבחנים לבדיקה, את בודקת אחד-אחד (רשא-השנה) ונותנת ציון (יום-הכיפורים), ורק בסוף (ליל הושענה רבה) את עוברת שוב על כל הציונים ומטביעה חותמת "עבר"/"נכשל". עברתי?

גנגי

New member
זה מה שאני נותנת לכם

כשאתם צריכים אישור להגיד דברים בעברית (כמו, למשל, שמות פועל סבילים וכזה). נו, אז כנראה לא רק אני מחלקת כאלה...

hillelg

New member
כן

זה ה'פתק' שבו נחתם סופית גזר הדין (א-גוט-קוויטל, בלשון היהודית-גרמנית). אבל לא זכור לי בדיוק כל הסיפור.

theshahars

New member
והמקור...

אמר רבי יוחנן: שלשה ספרים נפתחין בראש השנה. אחד של רשעים גמורין ואחד של צדיקים גמורין ואחד של בינוניים. צדיקים גמורין - נכתבין ונחתמין לאלתר לחיים. רשעים גמורין - נכתבין ונחתמין לאלתר למיתה . בינוניים - תלויין ועומדין מראש השנה ועד יום הכפורים. זכו - נכתבין לחיים. לא זכו - נכתבין למיתה. (סליחה שאין לי המקור, במקרה מצאתי זאת בפורום אחר) שחר

למעלה