כלבלבת - היתכן?

כלבלבת - היתכן?

לפני חודש הוצאתי מההסגר העירוני גורה כבת חודשיים, אחרי ששהתה שם זמן לא ידוע לי, אבל לפחות כמה ימים. כעבור שבוע, היא קיבלה תילוע, ויום לאחריו התחילו לה שלשולים מימיים, שכעבור 3 ימים התחילו להיות כהים יותר והיא גם התחילה להקיא. הבהלתי אותה לוטרינרית, שסברה שלא מדובר בכלבלבת או בפרוו בגלל היעדר תסמינים לכך, אלא בדלקת מעיים כתוצאה מתולעים. היא הייתה מאושפזת יומיים, קיבלה נוזלים ואנטיביוטיקה, והוחזרה אלי אחרי שהפסיקה לשלשל ועשתה צואה מוצקה. המשכתי לתת לה אנטיביוטיקה במקביל למזון רפואי, ואחרי שסיימה את הטיפול והמשיכה להרגיש טוב ולא להראות שום סימן בעייתי, מסרתי אותה למאמצים שרצו בה (מדובר היה בכלבה שמראש הייתה אצלי כאומנה). לאחר שבוע אצלם, היא התחילה שוב לשלשל שלשול מיימי כהה והתחיל לה גם רעד ברגל. הוטרינר שמטפל בה טוען שזה בהכרח בגלל שהייתה לה כלבלבת. אין דם (הוט' שטיפה בה אתמול טענה שהשלשול הכהה זה "דם מעוכל"), אין הפרשות בשום מקום, אין אפילו אובדן תיאבון.
זה באמת יכול להיות שמה שהיה לה היה כלבלבת, עבר לה לגמרי - לגמרי - לאחר אשפוז של יומיים - ולאחר שבועיים תתחיל עווית באחת הרגליים? בלי שום סימפטום נוסף? היות ויש לי לצערי הרב ניסיון עם מקרים אחרים של גורים מההסגר, אני מאוד סקפטית. מה זה עוד יכול להיות? ואם הוא צודק, מה ניתן לעשות? יש לציין - הוא טוען שהייתה לה כלבלבת בעבר רק על בסיס הרעדות ברגל. הוא אמר שגם אין צורך לבדוק, כי זה ודאי.

יתכן

כמובן שלא ניתן לקבוע כאן אם מדובר בכלבלבת. החשד לכלבלבת רלוונטי עם זאת. עפ"י הספר הסימנים העצביים אכן יופיע 3 שבועות לאחר סימני מערכת העיכול. עצמתם לרוב חריפה יותר, אך ראיתי גם כלבים עם סימנים מינוריים. לרוב מדובר ב"טיקים" ולא ברעד ממש.
אני מסכים שזה נמשע קל למדי, אבל כדי לאבחן או לשלול זה בדיוק המקרה לבדיקות דם משלימות ספיציפיות למחלה. מעטים הדברים שודאיים לפי בדיקה פיזיקאלית. זה לא אחד מהם.
כתבת שבדיקת דם יצאה תקינה - אך השאלה היא האם בוצעה בדיקה ספיציפית למחלה.
אסף

כן, בדיקה למחלה. כך לפחות נאמר לי.

אבל אני מניחה שאם הייתה כלבלבת בעבר והיא החלימה ממנה, אז בשלב הזה הבדיקה תצא תקינה. התסמין של הרעד ברגל מופיע יחד עם קפיצה של הבטן, והתחיל אחרי שהתחילו השלשולים. היבבות שהיו לה שהוט' טען שהן סימן נוירולוגי של השלב הסופי נרגעו כשהחלה לקחת אנטיביוטיקה, ואחרי שהם אמרו לו את זה הוא אמר "אז אולי זה סימן שזה עובר לה". לא יותר סביר שכל זה סתם תוצאה של גזים? כלבלבת באמת יכולה תוך יומיים לעבור לגמרי ואז פתאום לחזור אחרי שבועיים - כשחוץ מהבטן שמציקה הכלב סה"כ מרגיש טוב, אוכל, שותה, חיוני, משחק, בלי חום ועם בדיקת דם למחלה תקינה? גם לא היה לה שום סימן שקשור למערכת הנשימה ושום דבר בעיניים (בגלל זה אי אפשר לאבחן חד משמעית, כי אין מאיפה לדגום). זה די מפתיע, כי בד"כ כלבים שיוצאים מההסגר הזה סובלים משעלת המכלאות ומדלקת עיניים, אבל כך היה.
היה וזו באמת כלבלבת, חוץ מהטיפול האנטיביוטי בשלשולים - יש בכלל משהו שאפשר וצריך לעשות?

הכל אפשרי

אבל מהתרשמות כללית, אם הכלבה מרגישה יותר טוב, הסבירות של כלבלבת יורדת.
בכלבלבת גם כאשר יש החלמה, הסימנים העצביים יישארו.
בדיקה למחלה - יש בדיקות נוגדנים, שאמורים להיות גבוהים במחלה, אך גם צריכים להיות נוגדנים בעקבות חיסון, ויש בדיקות לוירוס - שאם אין וירוס, ככל הנראה אין מחלה.

בכל מקרה - הטיפול הוא טיפול תומך, ואי הרבה מה לעשות מעבר לכך. זה בהחלט משמח שהיא מרגישה טוב

הדבקה

מה הסיכון שאם אכן מדובר בכלבלבת - ולא היו כלל הפרשות - שכלבים בני קצת פחות מ3 ו4 וחצי ידבקו? מסתבר שהבעלים שלהם חושבים שמספיק לעשות את סידרת המשושים בגורות. מדובר בכלבים בריאים שבאו איתה במגע הראשון לפני קצת פחות מ3 שבועות והשני לפני חודש. עד כה הם לא הראו שום סימן בעייתי.

למעלה