כי האדם עץ השדה?

Indie62

New member
כי האדם עץ השדה?

שמעתי השבוע ביום הזיכרון את השיר "כי האדם עץ השדה". את המילים כתב נתן זך. נזכרתי שכשלמדנו תנ"ך בבי"ס, המורה אמרה שיש לו טעות בשיר. המשפט הוא " כי האדם עץ השדה, לבוא מפניך במצור" והפרשנות המקובלת היא שבסוך המשפט אמור לבוא סימן שאלה. כלומר "כי האדם עץ השדה, לבוא מפניך במצור?". יעני - "מה, נראה לך שהאדם הוא כמו עץ?" (כלומר - לא. האדם אינו כמו עץ). ככל שהקשבתי לשיר, ככה הגעתי למסקנה שהוא באמת לא משכנע אותי שיש איזה דמיון בין אדם לעץ, ואני לא מבינה מה אני גם אמורה להסיק מן הדמיון הזה, אם אשתכנע שהוא קיים. "כי האדם עץ השדה כמו העץ, האדם צומח" אבל אנשים צומחים פיזית ד גיל מסויים בלבד. כך גם עצים. אחרי כיך מסויים אנשים צריכים להתאמץ מאוד כדי להמשיך לצמוח, ועצים לא ממשיכים לצמוח בכלל... "כמו העץ, האדם נגדע" להיגדע זה לא חלק בלתי נפרד מחייו של אדם, ולא של עץ. אם היה אומר משהו כמו "כמו אדם, גם העץ עלול להיגדע" או "כמו העץ, גם כשהאדם נגדע זה עצוב". אבל להגיד "כמו העץ האדם נגדע - יש כאן רמז לזה שזה חלק טבי מחיי אדם ועץ... וזה לא מרגיש לי נכון. "כי האדם עץ השדה. כמו העץ, הוא שואף למעלה" ךא יודעת. עצים באמת יש להם איזה קטע כזה שהצמרת שלהם היא חלק מן השמיים. אנשים אין להם אתץ זה. הם אולי שואפים למעלה, אל אלוהים, במובן הרוחני של המילה. אבל מאוד שונה מאשר עץ. רוב בני האדם שאני מכירה שואפים... קדימה. לא למעלה. או שהם מסתכלים רוב הזמן על האדמה ולא יוצאים מהריבוע שלהם. "כמו העץ, הוא נשרף באש". שוב, זה קורה לאנשים מסויימים. עץ נשרף באש באופן טבעי. הוא נראה כמיועד להישרף. אדם לא בוער כמו עץ. אדם נכווה. זה לא דומה בכלל... "ואני לא יודע אפה הייתי ואיפה אהיה. כמו עץ השדה" טוב, זה כבר ממש מוזר. העץ בדוק איפה שהשארת אותו. הוא היה פה אתמול וגם מחר הוא יהיה פה. הוא יודע טוב מאוד איפה הוא היה ואיפה הוא יהיה, בשונה לחלוטין מאדם. "אהבתי וגם שנאתי. טעמתי מזה ומזה" (מה הקשר לעץ) "קברו אותי בחלקת השדרה ומר לי מר לי בפה כמו עץ השדה" גם זה הורס אותי. עץ "קבור בחלקת השדה", יעני שתול, הוא העץ הכי חי שיש. זה עץ בסדר גמור. לא מר לו בפה ולא כלום. אדם קבור בשדה זה אדם מת. אין שום דמיון. "כי האדם עץ השדה כמו העץ, הוא צמא למים" טוב, נו "כמו העץ, הוא נשאר צמא" זה נכון שרב בני האדם נראים כאילו אף פעם אי אפשר באמת להרוות ולספק אותם. תמיד יש להם צורך בעוד משהו. אבל דווקא עצים לא... הם צריכים מים וקצת דשן ואין להם תלונות. "ואני לא יודע איפה הייתי ואיפה אהיה וגו'" א מה הוא בעצם רוצה מעץ השדה?

את רוב הטענות שלך כלפי זך, אני פשוט קורא אחרת

האדם צומח/שואף למעלה - רוחנית. כך שאין כאן ענין של גובה פיזי וכו', (רק ד"א, גם צמיחה של עצים, היא עד גובה מוגבל, וממנו הם, ממש כמו האדם צומחים בעיקר בתהליך של רגנרציה של רקמות שמתות). מדובר בענין של התקדמות, למעלה יכולהיות גם בסולם הדרגות בחברה בה הם חיים/עובדים (שזו אולי הדוגמא לשיא הקיבוע אותו תארת). גם אם זה לא טבעי, עצים וחיי אדם נגדעים כל הזמן, גם אם אנחנו לא אוהבים את זה. טעות ניקוד שנתה לך את המשמעות לחלוטין: ואני לא יודע/ איפה הייתי ואיפה אהיה/ כמו עץ השדה.// (ולא כמו שפיסקת). ז"א - איפה הייתי כמו עץ השדה ואיפה אהיה כמו עץ השדה? איפה הנבתי פירות כמו עץ השדה? איפה נתתי צל כמותו? האם ידעתי להסתדר בשדה לבדי? רק ד"א, אני כלל לא בטוח עד כמה העץ יודע היכן הוא... (או בכלל שהוא יודע דבר כלשהו). נשרף באש - יש מה שיכול לכלות אותו בקלות. יש לך גם אבטיח: קברו אותי בחלקה של עפר, (ולא כמו שכתבת).

Indie62

New member
אה!

אוקיי, הדבר השלישי שכתבת פתח לי את העיניים. אם אני מנסה להגיד את זה במילים. כי האדם עץ השדה זה הכלל. אבל הוא לא יודע איפה הוא היה דומה לעץ. ולכן יש לו בעיה עם החיים שלו. אוקיי, זה כבר מסתדר הרבה יותר טוב.

Canta Brasil

New member
ואילו לי נדמה

שגם זך לא באמת סגור על זה שהאדם הוא כעץ השדה. כלומר, אולי "האדם" המופשט כן, אבל האני הדובר בשיר, בניגוד ל"אדם", דומה לעץ השדה אך ורק במותו (קברו אותי וגו'), בעוד שבחייו הוא לא יודע איפה הוא היה ואיפה יהיה (בנעיגוד לעץ השדה), הוא חווה תחושות של אהבה ושנאה (בניגוד לעץ השדה), הוא טועם דברים שונים... לי נראה שיותר מכל זה שיר שמבחין בין תפיסת האדם לאדם הקונקרטי.

למעלה