כישורים מיוחדים

כישורים מיוחדים

אני אשמח מאוד לשמוע - מה דעתכם על חיזוק תחומים שנראים כחזקים אצל ילדים ופעוטות? מה דעתכם על קביעות מסוג של: "יש לו יכולת XXX מצויינת", "הוא גאון בXXX" וכו´? (סליחה על השאלות המציקות, אני פשוט נתקלת המון באנשים שאומרים לנו דברים שונים ואני אישית חושבת שאם לילד יש תחום חזק - התחום ישאר חזק ויתפתח בתוך הסביבה העשירה הרגילה שאליה הוא חשוף, לפחות עד שיגיע לגיל בו הוא יוכל לבקש או להביע התנגדות יותר משמעותית מדברים).

לאה_מ

New member
אני חושבת שהרבה פעמים עושים שימוש

לא מושכל בחיזוקים, וכולנו שוגים בכך, כי קל מאד להתלהב מפעוט שיש לו (למשל) יכולת ביטוי מרשימה, ולדבר בכל הזדמנות בשבחי יכולת הביטוי שלו, ואוצר המילים, ומבנה המשפט והיכולת להביע את עצמו... ולפעמים זה גורם לילד להתמקד דוקא בעניין הזה, ולא לשים לב לכישורים אחרים שיש לו בתחומים נוספים. בנוסף, כשיש יותר מילד אחד, הורים נוטים הרבה פעמים לערוך השוואות, גם אם לא בכוונה להשוות (למשל, לדני יש חשיבה מתמטית יוצאת מגדר הרגיל, וליוסי יש ממש כשרון ספרותי) - זה גורם ל"קטלוג" של הילדים לתוך נישות מסויימות. מן הסתם, אותם דני ויוסי, ששמעו את המשפטים האלה פעמים רבות, יתקבעו כל אחד ב"נישה" שהוא אמור לייצג, וכך יוסי יוותר מלכתחילה על נסיון להגיע להישגים טובים במתמטיקה (משום שזה לא התחום שלו, משום שזה התחום המוביל של דני, וגם משום שעדיף שיתמקד בספרות) ויוסי יוותר מלכתחילה על הכתיבה, כי הוא מאד מוכשר במתמטיקה. כישורים בתחום מסויים אין משמעם העדר כישורים בתחום אחר. כישורים של ילד אחד, אין משמעם העדר כישורים אצל ילד אחר. אני לא אומרת, שאם מתגלה אצל ילד כשרון מיוחד (למשל, למוסיקה) צריך להתעלם מכך ולא לפתח אותו, אבל אני חושבת שצריך לזכור כל הזמן את שני המשפטים הקודמים, וגם שאנשים הם מאד דינמיים ומשתנים לאורך תקופות, וכדאי לא להיות מקובעים על קביעה מסויימת ולהזניח את ההתבוננות.

גאון זה נשמע לי מוגזם....

גם אצלי בגן אם ילד מצליח במשהו אני משבחת ומחזקת אותו אבל הכל בפרופורציה. חנה גונן

נעה גל

New member
ואני רציתי לשאול - למה את מתכוונת

שאת אומרת חיזוקים? את מתכוונת חיזוקים כמו "חוגים", קניית צעצועים מתאימים ודברים מהסוג הזה או שאולי חיזוקים כמו שלאה רשמה בהודעתה?

יותר בכיוון שלך ופחות של לאה

כלומר - אין לי ספק שאנחנו נותנים לאייל חיזוקים חיוביים על מגוון של תחומים שלו (אנחנו ממילא מעריצים פחות או יותר כל פיפס שהוא עושה
). מעניינות אותי הדיעות לגבי התכווננות לחוגים, משחקים, פעילויות המפתחות צדדים מסויימים (מתוך הנחת יסוד שלולא כל אלה - הילדון יקבל מגוון רב ולא לא-כלום).

למעלה