כיוון מפסק התחלף

ittayd

New member
כיוון מפסק התחלף

שלום,

יש לי בחדרי השינה מפסקים מתחלפים לתאורה - ליד המיטה ובכניסה לחדר. לאחרונה בוצעה אצלי ביקורת ח״ח. אחרי הביקורת, שמתי לב שהמפסקים בכניסה לחדר התהפכו. כלומר אם לפני כן, כששני המפסקים (ליד המיטה ובכניסה) היו למטה האור היה כבוי, הרי שלאחר מכן המפסק בכניסה היה צריך להיות למעלה כדי שהאור יהיה כבוי (והמפסק ליד המיטה למטה). זה קרה ב-3 חדרים. איך קרה הדבר? (מן הסתם כהכנה לביקורת ובעת הביקורת פתחו את ארון החשמל. אולי שינויים שעשו שם גרמו לכך?)

shlang

New member
אין כל שינוי ככה זה צריך להיות, במפסק מחליף

אין למעלה ולמטה,

ittayd

New member
יש מצבים שתמיד ידליקו וכאלו שתמיד יכבו

אם כששני המפסקים למטה האור כבוי אז גם כששניהם למעלה האור כבוי ובשני המצבים האחרים האור דלוק. אי אפשר שמצב מפסקים יהיה פעם אחת כבוי ופעם דלוק.

במקרה שלי האור היה כבוי כשהמפסקים היו למטה ואחרי הביקורת המצב התהפך

shlang

New member
ח"ח בביקורת לא נוגעת בכלום, הבדיקה שלה

היא רק לראות שהכל תקין, ח"ח לא נוגעת, מנתקת, מחליפה או מחברת דבר, פשוט, לפני הבדיקה לא התייחסת למצב המפסק, חשוב רגע בהגיון איך מפסק זה אמור לעבוד כאשר מדובר ב 2 מפסקים מחליפים
פעם לחיצה למעה מדליק ופעם מכבה, תלוי מה מצב המפסק השני באותו הזמן וההיפך

ittayd

New member
חשבתי שאולי החשמלאי הפך משהו + הסבר על מחליפי

נסמן ב-D מצב שהמפסק למטה ו-U מצב שהוא למטה. נסמן ב-I כשהאור דלוק ו-O כשהוא כבוי. להלן טבלת המצבים של המפסקים. 2 שורות סמוכות מסמנות שינוי מצב של מפסק אחד.

D D => O
D U => I
U U => O
U D => I
D D => O

למעשה טבלה זה לא מדויק כי מD-D אפשר להגיע לD-U ו-U-D כלומר זה יותר כמו עץ, אבל קשה לשרטט דבר כזה כאן. הנה טבלה עם האלטרנטיבה:
D D => O
U D => I
U U => O
D U => I
D D => O

בפרט שים לב שמעבר מ-D-D ל-U-U מחייב 2 שינויים, כלומר האור ישאר כבוי ומעבר מ-D-U ל-U-D מחייב גם הוא 2 שינויים כלומר אור דלוק.
אתה יכול ליצר איזה סדרת שינויים שבא לך על ידי בחירת מצב ומעבר לשורה מתחת אליו או מעליו.
שים לב שתמיד זה חוזר למצב שכששני המפסקים למטה האור כבוי.

ittayd

New member
זה מה שהחשמלאי עשה, אבל רציתי לדעת הסיבה

איך מפסק מתהפך פתאום? האם שינוי חשמל יכול לגרום לזה?

shlang

New member
מפסק מחליף עובד בצורה שונה ממפסק רגיל

מפסק רגיל יש לו 2 מצבים - חיבור וניתוק בעוד שלמפסק מחליף בנוסף ל 2 מצבים אלה יש לו מצב נוסף (צריך לשרטט שתבין)
מפסק רגיל לא יכול להיות לעולם מפסק מחליף , מדובר ב 2 מפסקים שונים
חבל, אל תשבור את הראש, כך זה מתוכנן

ittayd

New member
לא חשבתי שהחליף מפסק, חשבתי שאולי משהו בחוטים

ואני יודע איך מפסק מחליף עובד. יש כניסה ו-2 יציאות ואת 2 היציאות מחברים בין המפסקים (יציאה ליציאה) והכניסות זה 2 קצוות ה״מפסק״ המשותף. אני גם יודע איך מפסק צלב עובד.

אבל מה שאני לא מבין זה איך המפסק התהפך

למעלה