כאבי רחם

shellyland

New member
כאבי רחם../images/Emo35.gif

קראתי היום מאמר של פרופ' דב סדן זצוק"ל, בו הוא בו הוא אומר שהגדרת חז"ל ל"נעים זמירות בישראל" היתה: משורר תהילים ועוסק בשפיר ושיליא. מישהו מכיר את המקור?

עגנון

New member
המקור

בבלי, מסכת ברכות ד,א "לדוד שמרה נפשי כי חסיד אני", לוי ור' יצחק, חד אמר" כך אמר דוד לפני הקב"ה, רבונו של עולם לא חסיד אני שכל מלכי מזרח ומערב ישנים עד שלש שעות "ואני חצות לילה אקום להודות לך". ואידך, כך אמר דוד לפני הקב"ה: רבונו של עולם לא חסיד אני שכל מלכי מזרח ומערב יושבים אגודות אגודות בכבודם, ואני ידי מלוכלכות בדם ובשפיר ובשליא כדי לטהר אשה לבעלה...

shellyland

New member
לא ממש הבנתי... ../images/Emo4.gif

סליחה על ההתעקשות, אבל זה מעניין אותי נורא (כי אני מפתחת לי איזה רעיון בראש ולפני שאני נושפת בו חיים אני רוצה לדעת אם הוא בכלל מבוסס על משהו). יכול להיות שהוא מתייחס למקור חז"לי אחר? יכול להיות שיש משהו שאני מפספסת כאן? אביא את הציטוט המדוייק של דב סדן, ואולי מישהו יוכל לעזור לי (סדן מתייחס כאן לביקורת הקשה על "עיר היונה"): "ממילא אין ההערכה חשה בחשיבותה המכרעת של ראשיתו, שהיא-היא המקיימת את האידאל הקדום ביותר והצעיר ביותר של נעים-זמירות בישראל כדרך שנפתס להם לחז"ל נעים-זמירות-ישראל: משורר תהילים ועוסק בשפיר ושיליא. אפשר שאילו חז"ל היו הגדרות על דרך דיאלקטיקה, היו אומרים: מתוך שעסק בשפיר ושיליא היה משורר-תהילים." איזה יופי של מאמרים היו כותבים פעם... ביקורת הספרות היתה יצירתית ומעניינת לא פחות מן הספרות עצמה.

shellyland

New member
אני חושבת שיורד לי איזה אסימון...

הכוונה היא שדוד הוא מצד אחד "משורר תהילים" ומצד שני "עוסק בשפיר ובשיליא"? כלומר - גם עוסק באמנות הרוחנית של החיים וגם בג'יפה החומרית של החיים?

עגנון

New member
אהה

ויש מקור אחר שכינוהו עדינו העצני (על פי אחד הגיבורים), שהיה עוסק בתורה היה מעדן עצמו כתולעת, ובשעה שהיה נלחם היה מקשה עצמו כעץ. ובטוחני שלא התכוון בעל "קערת הצימוקים" זצ"ל אלא למקור זה.

shellyland

New member
../images/Emo51.gif + ../images/Emo32.gif

בכל פעם בה אני קוראת הודעה שלך, אני מתמוגגת מחדש מהחתימה

למעלה