יש לי שאלה

מיצי123

New member
יש לי שאלה

האם יש קשר בין שאפתנות של של בחור מסויים, לחינוך שהוא קיבל? או אולי לאישיות של ההורה עימו הוא גר? או אולי זה סתם אופי? זה מאוד חשוב לי לדעת אם זאת גזירה שלא ניתן לשנות אותה.

almog4

New member
תלוי איך מגדירים "גזירה"

בקשר לשאלתך ההראשונה: התשובה היא שכן. התינוק נולד עם אישיות מסויימת (כן, לתינוק יש אישיות), שמתחזקת ולפעמים מתעצבת עם החינוך של ההורים והסביבה ומהדוגמה האישית (modeling) של ההורים, וגם מארועים וחוויות שונים שהתינוק/ילד/בחור עובר בחייו. פרויד צימצם את זה ואמר שנפש האדם מתעצבת בתקופה הקצרה שבין הלידה לגיל 6 בערך. אחרים לא מצמצמים את זה רק לטווח של הילדות המוקדמת. אחרים אומרים שזה לוקח יותר זמן. בקשר לשאלתך השניה: זאת כבר שאלה של הגדרה מה היא "גזירה משמיים". העובדה שהאלוהים (או הטבע, או הגנים והחינוך) בראו את האדם עם נטיה להרפתקנות רבה, להתעמתות עם אחרים וניסיון לגבור עליהם, ולצורך להרגיש את האדרנלין בדם - יכולה לגרום לאדם להיות שוטר אמיץ שנלחם בפשע מצד אחד, או שודד אלים שפוגע באחרים מצד שני. יכול להיות שהנתונים הבסיסיים קיימים (וגם אותם אפשר קצת לשנות, עם טיפול מתאים לאורך זמן, כך אנחנו מאמינים). אבל ההתנהגות של האדם ומעשיו איננה "גזירה משמים" - אלא היא פונקציה של בחירתו. האם עניתי על השאלה ? אלמוג

מיצי123

New member
כן ענית לי...

בזה אתה באמת צודק - מה שנראה לי כגזירה, הינה בחירתו החופשית שלו, שלא נתפשת בעיניו כגזירה. אבל אם זה ימשיך כך בעתיד הוא עשוי לסבול מזה , או ממה שהוא יפסיד בגלל זה...

גרא.

New member
מחקרים שנעשו על תאומים זהים ש..

הופרדו,ממש עם היוולדם,עקב סיבות שונות,ונמסרו לאימוץ אצל משפחות שונות שאינן בקשר כל שהוא,מצאו כי בבגרותם,הגנוטיף,כלומר כל התכונות הפיזיולוגיות היו זהות לחלוטין,אבל הפנוטיף,כלומר כל מה שהם רכשו מהסביבה יצר אישיות,ואינטליגנציה שונה,ללא כל התאמה..וזה אלמוג,מלמד,שאסור לעשות הכללות.לא בטוח שילדים נולדים עם אישיות,אלא רק עם 14 תכונות אופי,שאינן נכללות תיאורטית לפחות במסה הזו שנקראת אישיות..

פומפיה

New member
גרא, אני דווקא קראתי מחקרים

על תאומים זהים שהופרדו בלידה ונמצא דמיון מדהים ברמת האינטליגנציה, בסוגי התחביבים, בתחומי ההתעניינות, בתכונות אישיות.

פומפיה

New member
מצאתי, במיוחד בשבילך ../images/Emo22.gif

פרק 12 בספר "Introduction to Psychology" עוסק בהבדלים בין אישיים, ובאופן טבעי שוטחים בו ממצאים ממחקרים על תאומים ( כמובן, מה שהכי מפליא - קווי הדימיון בין תאומים זהים שגדלו בנפרד - מה שמצביע על התפקיד החשוב של התורשה בהתפתחות האישיות ). שם יש סימוכין למחקרים למיניהם בתחום.

גרא.

New member
פומפי,כדאי שתשימי לב טוב טוב למה

שכתוב שם..יש דמיון מושלם בכל התכונות המורשות (גנוטייפ),אבל יש שוני בתכונות הנרכשות (פנוטייפ),שאינטליגנציה היא אחד מהם.בכל מקרה,שלא במשים נכנסת לוויכוח שהתנהל לפני שני עשורים ויותר,לגבי השפעת הסביבה על ההתפתחות האינטלקטואלית.הוויכוח נדם כאשר גדולי החוקים,למיטב ידיעתי הגיעו למסקנה הבלתי נמנעת של חשיבות הסביבה על התפתחותה האינטליגנציה. נכון,התורשה תורמת חלק,אבל החלק הדומיננטי,זו השפעת הסביבה.אין מה לעשות. זו אחת הסיבות שמומחים מתנגדים,ואפילו פוסלים את מבחני האינטליגנציה,בטענה שמה שמשפיע על איכות האינטליגנציה זו הסביבה התרבותית בה גודל הילד..אז איך אפשר לבוא ולומר,ששני ילדים,תאומים זהים שגדלו בסביבה שונה,עם הורים בתרבות שונה,הם זהים באינטליגנציה/בתרבות שלהם,או במה לא? כן הם זהים מבחינה גופנית,ובכמה תכונות אישיות.וזהו.זהו.

פומפיה

New member
לא נפתח כאן את הויכוח העתיק

בעיקר כי אני מסכימה איתך ומאמינה בהשפעה העצומה של הסביבה. שכחתי לציין שאני מדברת על הספר של הילגרד ( בטח הנחת נכון...). בכל אופן, שם מציינים מקרים שבהם תאומים זהים שגדלו בנפרד התלבשו בצורה דומה, היו להם התנהלויות דומות, תאומות שענדו 7 טבעות, וכל מיני קווי דימיון איזוטריים, אך מפתיעים.

גרא.

New member
החינוך שההורים מקנים לילד,מיום

הולדתו,ועד בגרותו,מה שמכונה בעגה המקצועית סוציאליזציה,הוא הדומיננטי בעיצוב של אישיותו של התינוק.כאשר ההורים בהתנהגותם הם,משמשים לו מודל לחיקוי,בדרך כלל עד גיל ההתבגרות,או אז,בתהליך ההתבגרות,דרך חיפוש זהותו הנער מעצב בעצמו לעצמו את אישיותו,כפי שתראה בהמשך חייו..בשלב מסויים הוא כמובן יכול לחזור ולעצב חלק מהתכונות של הוריו..ככל העולה על רוחו.ומכאן ללא ספק שחלק משאפתנותו של הבחור,היא פרי נחינוך שקיבל,וחלק ,זו עבודה עצמית..המילה גזרה,מבטאת אולי את התייחסותך השלילית (?),למספר התנהגויות שאת אינך אוהבת או מקבלת בו.אבל,האם גם הוא רואה את זה כגזרה??לבסוף,ככל שאדם בוגר יותר,ואישיותו מתעצבת,יותר קשה לשנות בו,או בה באישיותו משתנים מהותיים..אז,לשיפוטך.

למעלה