יש לי שאלה,

bladesmaster

New member
לא ייתכן שלכולם יסכימו... ../images/Emo8.gif

אני חושב שלא תמיד יש מקום להטיל את האשמה על מ ערכת החינוך, למרות שזה קל, ואף נכון במידה כזו או אחרת. המערכת אכן לוקה בחסר בכל הקשור בלימודים בזיקה לעם היהודי ולהיסטוריה שלו, אבל צריך לקחת בחשבון דבר אחד חשוב, והוא שהאופי של מערכת החינוך כבר מזמן אינו "חינוך" גרידא, אלא יותר בכיוון של "הכשרה" בתחומי ידע מסויימים. אני, בתור מי שלמד (בבי"ס ממלכתי ברמה די גבוהה) "יהדות" כשנתיים, והיסטוריה ברמה המינימלית (של כל תלמידי התיכון), חושב שזה היה מזלזל, וזה לא המקום לרקע הזה (וגם לא המקום להתלונן על איכות המערכת, למרות שיש דברים בגו). אני חושב שהרקע הבסיסי ביותר צריך להיות מהבית (אולי גם מעט מביה"ס), אבל הרוב צריך לבוא מהאדם עצמו (למרות שעידוד לא יזיק...). גילוי נאות : הכותב גדל בבית מאוד חילוני, אבל בעצמו מתעניין במסורת... על כך ביום אחר.

bladesmaster

New member
הבהרה

פירוש "מהאדם עצמו" היא שהאדם פשוט ילך ויתעניין. יקרא. יאזין. ישאל. יתעניין. כבר הזכירו רבים את ההשפעה של כורך על הקרבה לדת. אין מנוס, עם כן, מלראות את היופי של הדת האדם גילה בעצמו הכל עם הדרכה, כמובן - אין כוונה שכל אדם ימציא את הגלגל מחדש, מה גם שלמרות הצמיג החדש-ישן, והצלחות של ימינו, הגלגל הוא אותו גלגל כבר אלפי שנים.

avivbarnoy

New member
לא אמרתי שהיא האשמה

פשוט בדרך אגב עלה העניין של בעיתיות מערכת החינוך... ברור שאין גורם אחד, לו רק היינו חיים בעולם כה פשטני.

את מי שאלת?

אני יכולה להעיד על עצמי שאת מה שכתבת למדתי מכמה מורות ביסודי, כל שנה מחדש, ואף מורה לא הייתה דתיה אלא זה היה כלול בתוכנית הלימודים. סביר להניח שהיות שרוב בני האדם לא התברכו בזיכרון כמו שלי שרוב האנשים לא זוכרים את זה, אבל יש הבדל בין לא זוכרים ללא יודעים. הם אישית לא זוכרים כי זה לא משך אותם, אבל ילד שאצלו בבית אל עושים סדר פסח ויחשף למנהג הזה בגן ובביה"ס, אם יתעניין באמת הוא יזכור וכשיגדל ויעזוב את הבית אצלו כן יהיה סדר. לגבי מנהגי רחצה וסיכה, זה כבר קצת "כבד" מדי בשביל חילונים. מכר דתי היה ממש בהלם מזה שידעתי שהסיבה לכך שנהוג לא להתקלח בשבת היא בגלל הסחיטה של המגבת, ואמר ש"זה דבר שחילונים לא יודעים", והוא צודק. יש הרבה סעיפים קטנים, אבל העובדה היא שקשה למצוא חילוני שלא מכיר את דיני הכשרות ואת מנהגי פסח וחגי תשרי, שלא לדבר על עליה לתורה שגם חילונים גמורים מבצעים.

avivbarnoy

New member
אני חושב שההבדל בידע הוא ברמה אחרת

לפי דעתי, יש לימודים ברמות שונות לגמרי. לא מבחינת הכמות, או הפירוט אלא מבחינת האיכות וההעמקה. כמו שאמרת- החבר הופתע שידע למה אסור להתקלח, אבל זה בדיוק הדברים החשובים- לא רק ה'מה?' אלא גם ה'למה?'. בחזרה למושג, אני מתכוון לשאול עוד אנשים 'בעלי סמכות' בעניין, אבל לפי דעתי אדם שיודע מהם המצוות, אבל לא מבין למה לקיים אותם, זה כמו אדם שיודע שאסור לגנוב אבל לא מבין שהסיבה שאסור זה בגלל שזה פוגע באדם אחר. ולכן לפי דעתי תינוק שנשבה יחול גם על אדם שלמד את המצוות עצמם, אבל בלי ההבנה של המשמעות שלהם- למה להדליק נרות בשבת? למה לצום ביום כיפור? וכו'. מי שלא מבין את הסיבה למעשים, סיכוייו להמשיך לקיים את המעשים, גם כאשר זה בא על חשבון הנוחות שלו הם אפסיים. בייוחוד אם מדובר באדם חילוני שלא מאמין בעונש שעלול להיות צפוי לו. אני רואה בדת (או שחלקים נרחבים שלה) כסוג של מוסר, אבל מוסר הוא חייב להיות גם אישי ולא רק חברתי- בן אדם ימשיך לשקר עד שהוא לא יבין איזה נזק זה גורם.

לא יעזור כלום הכל מהבית

הורה שנתן לילד בסיס יהודי איתן לא בכפיה כמובן זה ישאר עם הילד לכל החיים כמו שהיה אצלי שההורים שלי אומנם חילונים אבל אבא שלי קיבל חינוך מסורתי מאבא שלו והעביר את זה לילדים ומכל הילדים שלו אני נישארתי עם "החיידק" ולכן הוא לא הופתע שכשעברתי לגור לבד התחלתי לשמור כשרות למשל ולכן בשבילי היהדות היא לא פולקלור אלא חלק עמוק ורציני מזהותי האישית. שלכם חנה גונן

avivbarnoy

New member
לא רק מהבית...

אני דווקא חושב שזה גם עניין של הסביבה שלך- כמו כל חינוך- ההורים יכולים לעשות מה שירצו אבל אם הילד ילך לבצפר שבו הדת נחשבת למשהו שלילי...

למעלה