יש לי שאלה,

avivbarnoy

New member
ומה אם אני אספר לך אחרת

שיש הרבה מסורתיים שלא מדליקים נרו בחנוכה כי זה יפה אלא כן בשביל המצווה. הרמב"ם אמר בצורה די ברורה שקורבנות לא יהיו בבית המקדש השלישי, כיוון שזה מה שהתאים לאותה תקופה, זה מה שהיה נהוג, אבל היום זה כבר לא מתאים. אנשים רואים ככה חלקים יותר נרחבים של הדת- לא להדליק אש בשבת- ומה עם המצווה היא בגלל שהדלקת אש הייתה ממש מלאכה, ממש עבודה קשה, בעוד היום לחיצה פשוטה על כפתור תדליק לך את כל האש שבעולם אם רק תרצה.

אלירז ל

New member
יעלם

כמו שאומרים שמנהגי אשכנז ומנהגי ספר יתאחדו... שבת שלום!

avivbarnoy

New member
אם את שואלת מבחינת הדת

מבחינה הלכתית אין באמת דבר כזה מסורתי- אבל גם אין דבר כזה חילוני. לפי הדת אדם שלא מקיים מצוות נתפס כעבריין בדיוק כמו שנתפס אדם שלא שומר את חוקי המדינה. ההלכה לא מכירה בהחלטה של מישהו לא לשמור מצוות או לא להאמין... לפי המסורת היהודית המצוות הינם בצורה הפשוטה ביותר החוקים- בהיסטוריה שלנו היינו מדינה שחוקיה היו חוקי התורה. אבל מה? היום אין לנו דת אחת, הלכה אחת, או פרשנות אחת... היום ישנם 'רבנים' רפורמים, ועוסקי תורה חילונים, ואנשים רבים שמפרשים את הדת בצורה שונה, בדיוק כמו שיש אנשים שיפרשו את ההיסטוריה בצורה שונה. תמיד תהיה האמונה המרכזית בנוגע להיסטוריה- התזה השלטת, אבל בצד יהיו גם פירושים אחרים שהלגיטימיות שלהם, לא תהיה מוטל בספק, עד שהוכח אחרת. ולכן בשורה התחתונה המושג מסורתי הוא לא מושג שמוכר ע"פ הדת ההיסטורית הקלאסית והישנה אך בימינו אנו יש אנשים שמפרשים את הדת בצורה אחרת ואומרים שיש מקום ל'מסורתי' או 'רפורמי' או כל דבר אחר לצוך העניין.

masorti

New member
טכנית המסורתי במצב גרוע מהחילוני...

החילוני הוא בד"כ תינוק שנשבה, ואילו המסורתי מודע להוראות ההלכה לפחות ברמה הבסיסית.

avivbarnoy

New member
לא מדוייק

המושג תינוק שנשבה מדבר על אדם שלא יודע את ההלכה ולאו דווקא על אדם שלא מקיים מצוות. אם מישהו חילוני לגמרי אך גדל בבית דתי ולמד מצוות בצעירותו הוא לא מוגדר ככזה... ההגדרה של תינוק שנשבה באה לכוון לאותם אנשים שמעולם לא למדו את המצוות, שבביתם לא הייתה האמונה, ושמעולם לא הייתה להם החשיפה לדת...

masorti

New member
ידועה לי ההגדרה שציינת...

היום מרבית הדור הצעיר של החילונים הם מבתים שבהם הדת היתה מחוץ לתחום, ולכן הם בחזקת תינוקות שנישבו. ברור שחוזר בשאלה אינו תינוק שנשבה. אבל זה המיעוט.

avivbarnoy

New member
פשוט אצלי זה אחרת

אני, שגדלתי בסביבה דתייה לגמרי, בקושי חוויתי בסביבתי הקרובה אנשים שממש 'לא נחשפו לדת'. אומנם לאחרונה (בשלוש שנים האחרונות) יצא לי להכיר אנשים רבים דווקא ממשגב, אזור שמיושב בעיקר בשמאלנים אנטי דתיים, כך שיצא לי להיחשף להם, אך במציאות שלי הרבה מאוד מהחילונים הם דווקא אלא שכן נחשפו לדת ובכל זאת בחרו שלא ללכת בדרכה...

תשמע משהו

מערכת החינוך גם פעם וגם היום, מקפידה ללמד כבר בכיתות הנמוכות (וגם בגן) את ערכי היהדות. מי מאיתנו לא למד להכיר את כל החגים בגן ועשה סדר פסח גם בכיתות הנמוכות של ביה"ס היסודי, גם בחינוך החילוני? שלא לדבר על זה שבכל גן יש קבלת שבת כל יום שישי שמדליקים נרות ומברכים ו"אבא שבת" שם כיפה על הראש. אני זוכרת שכשהייתי קטנה היינו מדליקים נרות שבת בבית רק כי אני רציתי לעשות את מה שלמדתי בגן. ילד שגדל בבית חילוני, עדיין לא מנותק לגמרי. אולי אמא קונה לו צ'יזבורגר במקדונלדס, אבל את הבסיס של ערכי המסורת והיהדות הוא יקבל, גם אם ההורים שלו אתאיסטים, הוא ידע מה היהדות כוללת ויוכל לבחור כשיגדל באיזו דרך ללכת. השבי לא כזה שמור...

avivbarnoy

New member
יש גם אחרת/ זה תלוי בגישה

אז ככה: קודם כל יש כאלה שלא רואים את הדת ממטר. יצא לי בסופו של דבר להכיר אנשים שלא יודעים מה זה קידוש, שלא מבינים למה אוכלים מצות, ושמעולם לא ביקרו בבית הכנסת. נכון שהמקרים נדירים אבל הם בהחלט קיימים, ולמען האמת שיותר ויותר... מצד שני, גם אלא שנחשפים, לא תמיד נחשפים כמו שאת תיארת את זה. יש כאלה שביסודי לומדים על 'הדתיים' האלה, שיש להם את המצוות 'שלהם' ושזה לא קשור בלל אלינו- יש גישה נפוצה החינוך חילוני שלא מראה בכלל את הקשר בין עצם היותך יהודי לבין המצוות. בגישה הזאת אנשים לומדים על המצוות כעל מסורת ומורשת של אנשים אחרים, הם לא יודעים בכלל שלא משנה מי הם אם הם יעלו מספיק דורות למעלה גם המשפחה שלהם שמרה מצוות. אנשים כאלה, אולי נחשפים למצוות, בדיוק כמו שאנשים שקוראים נשיונאל גאוגראפיק נחשפים לשבטים אפריקאיים, אך אין זה אומר שהם יודעים ממש במה מדובר, שניתנה להם האופציה, ההזדמנות, לשאול או לנסות להבין יותר. לשמחתי, ברמת העקרון את צודקת, ורוב האנשים בארץ אכן נחשפים למסורת של העם שלנו, אותה מסורת המכונה דת, ומאופינת במצוות- אך יש יותר ויותר אופנתיות של אנטי דתיות שמתפזרת ומאיימת על המסורת שלנו.

masorti

New member
בואי ונדייק...

החילוני לומד יהדות ברמת הפולקלור. לא ברמת ההלכה. ברור שלא מדובר בנתק מוחלט וכל חילוני יודע שדתיים צמים ביום כיפור ולא נוסעים בשבת. אבל יש בורות אדירה לגבי הרוב המכריע של ההלכות. תיכנסי פעם לפורום דתיים ותראי איזה שואלים שואלים שם צעירים חילונים שהחליטו להתקרב לדת ורוצים הנחיות. תעשי פעם סקר בין חברייך החילונים לגבי השאלה "מהם האיסורים ביום כיפור?" (מעבר לאיסורי שבת שחלים גם ביום כיפור). כולם יידעו לגבי הצום. אני בספק כמה יידעו לגבי רחצה/סיכה, נעילת סנדל (נעלי עור), ויחסי מין. אגב, מן הסתם חילוני ממוצע חושב שרכיבה על אופניים היא מנהג ליום כיפור שמוזכר בגמרא. לא שיש לי בעיה עם המנהג החביב הזה, אבל ההלכה לא ממש מתלהבת ממנו.

avivbarnoy

New member
סיפור קטן:

חוויה אישית שעברתי שממחישה את המרחק שיש בין מה שמלמדים את החלונים אצלנו בארץ, לבין חלק מהידע של הדתיים (טיפה הסתבכתי בהגדרה, אבל תכף תבינו). אחרי פרוץ האינתיפאדה ב 2001 קיימו בבית ספר מסויים בארץ (באזור הגליל) דיון בשיעור אזרחות שאיך שהוא התדרדר לנושא בדיון הסיבה לפרוץ האינתיפאדה- כמובן שבהיות רוב התלמידים, כמו גם המורים שמאלנים, מייד התחילו הטענות שהעובדה שאריאל שרון עלה להר הבית היא זאת שגרמה לפרוץ האינתיפאדה. ועכשיו הקטע המדהים- התלמידים פשוט לא הבינו מה היה לו לחפש שם, ברצינות מוחלטת הם אמרו "הרי זה מקום קדוש למוסלמים, מה יש לנו לחפש שם" ואז האדם היחיד בכיתה שכן היה בעל קצת יותר השכלה שאל "רגע, מה אתם באמת לא יודעים מה הקשר של העם שלנו למקום הזה?" ולמרבה ההפתעה, ברצינות מוחלטת, 37 תלמידים, שלומדים בבית הספר שציוני הבגרות שלו דורגו בשנה האחרונה כגבוהים ביותר, פשוט לא ידעו ששם היה בית המקדש שלנו ניהודים, הם חשבו שהכותל הוא המקום שקשור אלינו ושאין שום קשר בין הר הבית עצמו ליהדות, למסורת היהודית, לדת היהודית וכו'. זוהי רק דוגמא לבורות שקיימת, אצלנו בארץ, בנוגע לדברים שקשורים למסורת שלנו...

avivbarnoy

New member
'תיקון קטן'

החוויה היא לא אישית שלי, אני לא הייתי בכיתה, אך אותה אחת שכן ידעה מה הקשר בין הר הבית ליהדו נהפכה לימים לחברתי לחיים ולפני חודש לארוסתי...

avivbarnoy

New member
תודה רבה

האמת שכבר מזמן ידענו, אבל רק לפני חודש עשינו את זה רישמי. רישמי = להגיד את זה להורים בצוה ישירה ולא רק ברמזים.

עוד תיקון קטן

הר הבית זה משהו שיותר קשור להיסטוריה היהודית, כמו שאם תשאל אותי מתי בדיוק נחרב בית המקדש, זה שאני לא אדע לא יעיד יותר מדי על הידע שלי לגבי מצוות היהדות. אבל זה ממש לא מפתיע, בהתחשב בכך שלפני כמה שנים כשאחת מתוכניות החדשות בדקה את הידע הכללי של סטודנטיות להוראה, ואחת מהן ענתה לשאלה "מהו הר הבית" את התשובה הבאה: "הקבר של רחל המשוררת"...

avivbarnoy

New member
זאת בדיוק הנקודה

אפילו את ההיסטוריה הם לא יודעים. אני לא מבקש שכולם ידעו בשדיוק באיזה שנה נחרב בית המקדש, אבל כמו שתיהי מזועזעת אם בן אדם בן 18 לא ידע אפילו בערך מיהו ביאליק, או לא ידע ששי עגנון היה יהודי ככה אני הופתעתי לשמוע שהם אפילו לא יודעים שיש לנו איזשהו קשר להר הבית.

יש לך ציפיות מוגזמות

עצוב מאוד, אבל אני לא אתפלא לגלות שיש מי שלא יודע מיהו ביאליק. אם יורידו את השירים שלו מהבגרות, סביר שרבים לא ידעו. מדי פעם מדברים בחדשות על שאלונים שבוצעו לבני נוער שהעלו שהם לא מכירים את ההיסטוריה של מדינת ישראל ואת מילות התקווה ורובם לא רק שלא יודעים שש"י עגנון היה יהודי, הם אפילו לא יודעים מי זה ש"י עגנון. זה עוד כשל של מערכת החינוך. אני גיליתי שחברים שלי לא יודעים מי זה טרומפלדור, ומדובר באנשים אינטלגנטים שלומדים באוניברסיטה, שאת מה שאני למדתי ביסודי ביסודי שלהם לא לימדו כנראה, וחבל.

avivbarnoy

New member
זה באמת מפתיע

יכול להיות שבאמת הציפיות שלי גבוהות מידי... אבל את תסכימי איתי שהדוגמא שנתת על איזה שנה נחרב בית המקדש לא בדיוק זהה לשאלת הקשר שלנו להר הבית, לא?

למעלה