יש לי שאלה

סליחה שאני דוחפת את האף

לדיון שהחל עוד לפני שהגעתי, אבל מה דעתכם לכתוב מאמר על המאפיינים כיום (כלומר לא שורשים הסטוריים) של הזרם החסידי ושל הזרם הליטאי... ובכלל, על הקבוצות השונות הקיימות ביהדות מנקודת ראות פנימית? אני מבטיחה לפרסם מאמר כזה במאמרי הפורום וגם במאמרי הפורום של תיאולוגיה.

SupermanZW

Well-known member
מאפיינים של חסידים וליטאים

חסידים: מי שמאמצים את דרך החסידות. בעבר נחלק העולם היהודי האשכנזי ל'חסידים' ול'מתנגדים'. יש גם 'חסידים של' - חסידים של רבי מסוים. לבוש: אבנט: חגורת בד שהחסידים משתמשים בה בשעת התפילה. יש סוגים שונים, וגם זה סימן זיהוי בין הקבוצות השונות. נוהג זה מבוסס על הקבלה, ומשמעותו הסמלית היא יצירת חיץ בין הלב לערווה, או בפשטות - בין החלק הרוחני שבאדם לחלק הבהמי-תאוותני. כובע: החסידים חובשים כובע 'סמט' עגול, רחב-שוליים (וגם בו סוגים שונים). בשבתות יש החובשים 'שטריימל' או 'ספוריד'. סמט: כובע רחב-שוליים, חובשים אותו רק בימי חול. יש גרסאות שונות. למשל, חסידי ויז'ניץ חובשים כובע שהסרט ממוקם בו בצד ימין. ספודיק: כובע פרווה דומה ל'שטריימל', אך גבוה ממנו, וצבעו נוטה יותר לשחור. מקובל בקרב חסידי גור ואלכסנדר. חובשים אותו בשבתות ובחגים, וגם בשמחות אישיות. כשהאדמו"ר עורך חתונה מתייצבים החסידים כשלראשם הספודיק (מקובל יותר אצל חסידי גור). שטריימל: כובע פרווה הדור, עשוי מזנבות בעלי-חיים שעירים, שהחסידים יוצאי פולין, הונגריה ורומניה נוהגים לחבוש בשבתות ובחגים. קפוטה: מעיל שחור ארוך. יש שמות שונים לבגד החול ולבגד השבת, ויש גם סגנונות שונים של קפוטות. חסידי חב"ד לובשים בשבתות בגד ארוך המכונה 'סירטוק'. כינויים: אדמו"ר: ראשי-תיבות: אדוננו, מורנו ורבנו. תואר-כבוד לנשיאי תנועות חסידיות. רבי: בשפת ימינו, רבי הוא אך ורק אדמו"ר של חסידים. "הרבי אמר" משמעו: האדמו"ר אמר. כשמביאים פסיקה של הרב הראשי לישראל כותבים בכותרת "הרבי אמר", מוכיחים חוסר התמצאות בולט. וכך להפך: על אדמו"ר אין אומרים 'הרב'. מושגים: אהבת-ישראל: לא תמיד מצליחים לקיים, אבל משתדלים. זו מצוות-עשה שמחנכת לאהוב כל יהודי, גם את מי שמשמיץ ותוקף אותי. כי יהודי שני הוא אחי, ואח נשאר תמיד אח. החסידות שמה דגש רב על אהבת-ישראל, ורואה בהגשמתה מבחן למצבו הרוחני הכללי של האדם. חצר: מרכזה של חסידות, שבה נמצא האדמו"ר-מכונה 'חצר'. לפעמים הביטוי מכוון לכלל החסידות. למשל: "מה חדש בחצר ויז'ניץ?" - כלומר, מה נתחדש בקרב קהילת חסידי ויז'ניק. השימוש במונח 'חצר' שאוב מן המקורות: "נכספה וגם כלתה נפשי לחצרות ה'" (תהילים פד' ג). מנהגים: ברכת צדיק: רבים מאדמו"רי החסידות נוהגים לקשור את הברכה בחפץ גשמי כלשהו (כסף לצדקה, פרי וכדומה), כדי שהברכה לא תישאר במישור הרוחני אלא תבוא לידי ביטוי בעולם הגשמי. תרבות: זמר חסידי: כמו בעולם הגדול, גם בעולם הדתי יש זמרים פופולריים ושירים שנעשים להיטים אדירים. הזמרים הם רק גברים, אם-כי יש גם זמרות שמופיעות לפני נשים בלבד. יש כוכבים בעלי שם עולמי, שלהופעותיהם נוהרים רבבות. מקהלות ילדים מפיקות אף הן יבול עשיר של תקליטים וקלטות. המוזיקה החסידית אמנם מושפעת מהמוזיקה הכללית, אבל יש לה אופי משלה. המילים לקוחות בדרך-כלל מן המקורות. יוצריה וקהל אוהביה מרגישים תחושת קיפוח חריפה מצד התקשורת, שמתעלמת ממנה לחלוטין. ניגון: בעולם החסידי, הניגון הוא כלי חשוב בעבודת הבורא. שרים בעת התפילה או בהתוועדות חסידית. אפשר גם לראות חסיד יושב לבדו ושוקע בניגון חסידי. רוב הניגונים הם בלי מילים. יש שמחים ועליזים, מארשים וואלסים, ויש ניגוני דבקות והתעלות הנפש. תנועות: חסידות (א) תנועה שנוסדה על-ידי רבי ישראל בעל-שם-טוב, לפני יותר ממאתיים וחמישים שנה. היא הסתעפה להרבה ענפים וחצרות, הנקראים על שמות הערים שבהן שכנו מרכזיהם. חסידות גור - מרכזה היה בעיירה גור שבפולין. חסידות חב"ד נקראת בשם כפול: חב"ד-ליובאוויטש - 'חב"ד' על שם דרכה ושיטתה (חכמה, בינה, דעת), ו'ליובאוויטש' על שם העיירה ליובאוויטש שברוסיה הלבנה שבה היה מרכזה. חסידות (ב) המשנה הרוחנית של החסידות נקראת גם היא 'חסידות'. 'ללמוד חסידות' משמע: ללמוד את תורת החסידות. החסידות היא תורה עמוקה, העוסקת בפילוסופיה הדתית ובמשמעות שמאחורי הדברים. היא משתמשת בהרבה רעיונות ומונחים מהקבלה, אך מסבירה אותם בדרך הגיונית ושיטתית. אנשים משכילים מוצאים עניין רב בתורת החסידות. מפלגה: 'אגודת ישראל' מייצגת את הציבור החסידי. ליטאים: כינוי נוסף ל'מתנגדים', על שם מרכז ההתנגדות לחסידות ששכן בליטא. לבוש: ביום חול-כובע קנייטש (מגבעת פשוטה עם קמט במרכזה, מקטורן קצר, מכנסיים ארוכים עם חגורה רגילה ונעליים כהות.) אך יש חלוקה לגביי העניבה משום שבתהליך קשירתו האדם יוצר צלב וזה פסול. בשבת ישאר הליטאי באותה תלבושת. אך ילבשו כובע חגיגי. הקבוצה של הליטאים היא גדולה ומגוונת, שמרנים יעטפו את עצמם במעיל שחור ולא יענבו עניבה. גם הספרדים מתלבשים כך, אחרי שחונכו בישיבות ליטאיות ולמדו יידיש. כובע: חסידי חב"ד והליטאים חובשים כובע דומה - 'קנייטש', מגבעת לבד שהתיתורה הקדמית שלה נוטה למטה. קפוטה: מעיל שחור ארוך. יש שמות שונים לבגד החול ולבגד השבת, ויש גם סגנונות שונים של קפוטות. בקרב חסידי חב"ד, הליטאים והספרדים נוהגים רק רבנים וראשי-ישיבות ללבוש קפוטות גם בימות החול. שאר הציבור מסתפק בחליפה רגילה. מפלגה: 'דגל התורה' מייצגת את הציבור הליטאי.

lala897

New member
הרבה דברים שעליהם מיוסדת המחלוקת

בין חסידים לליטאים, המחלוקת שבגללה הגאון מוילנא יצא נגד החסידים הם על דברים גבוהים כמו מהות ה' בעוה"ז.. אני מכירה את הדברים הפשוטים יותר.

SupermanZW

Well-known member
נתחיל א"כ

א] שונה בתכלית היחס בין המלך והשרים שבמלך בשר ודם, והיחס בין המלך והשרים אצל הקב"ה. במלך בו"ד השרים הם מציאות בפ"ע, ענין נוסף על המלך עצמו; משא"כ אצל הקב"ה, הרי ה'שרים' העליונים, המלאכים וכו', אינם אלא התגלות של המלך עצמו. כלומר: שגם בהמלך כלולים כל הענינים וכו' של השרים. וכמ"ש בתניא שם, שהם "כביטול דבור אחד ממש לגבי מהות הנפש המדברת ועצמותה בעוד שהי' דיבורה עדיין במחשבתה או ברצון וחמדת הלב". וכמו שבדיבור האדם בעודו במחשבתו, האדם כולל בתוכו את הדיבור, כך בנדו"ד, כל עניניהם ומעלותיהם ותוכנם של השרים והמלאכים נמצאים וכלולים במציאות הקב"ה עצמו. ועפ"ז יובן, שכאשר "הקב"ה בכבודו ובעצמו ירד לשם", הרי כולל הדבר גם את כל המלאכים וכו' הכלולים כביכול בו, ויוצא שגם בנמשל היתה ירידה של "כל שריו יחדיו". ב] ירידת השרים עם המלך, שבמשל, תוכנה הוא שגם השרים מכירים בחשיבותו ומעלתו ונותנים כבוד לאותו "הדיוט ושפל אנשים המנוול ומוטל באשפה". ותוכן זה נמצא גם אצל השרים העליונים, (שאמנם לא ירדו למצרים בפועל עם הקב"ה, אבל במקום אחר ראינו) שהם מכירים בחשיבותם של עם ישראל וכו'. וכמ"ש בתניא שם, "וכולם שואלים אי' מקום כבודו, ועונים מלא כל הארץ כבודו הם ישראל עמו". היינו שהמלאכים יודעים ומכירים בגלוי שמקום כבודו של המלך הוא אצל עם ישראל (ודרך אגב, עפ"ז יומתק בכלל תוכנם של מלים אלו בתניא כאן, דבהשקפה ראשונה הם לאריכות המליצה בלבד, אך עפהנ"ל י"ל שבזה מבאר הנמשל של "כל שריו יחדיו"). ג] התבוננות זו שמתחיל לבאר בפמ"ו, ממשיך ומבאר אותה לקמן בפמ"ט. ושם אומר: "ותכלית כל הצמצומים הוא כדי לברוא גוף האדם החומרי ולאכפייא לסט"א ולהיות יתרון האור מן החושך, בהעלות האדם את נפשו האלקית והחיונית ולבושי', וכל כחות הגוף כולן לה' לבדו, כנ"ל באריכות. כי זה תכלית השתלשלות העולמות . . הקב"ה כביכול הניח וסילק לצד אחד דרך משל את אורו הגדול הבלתי תכלית וגנזו והסתירו בג' מיני צמצומים שונים, והכל בשביל אהבת האדם התחתון להעלותו לה'". ועפ"ז מובן, שגם בנמשל המלך ירד עם כל שריו יחדיו בעבור אהבת עמו ישראל, ואדרבה ביתר שאת ויתר עז. כי במשל, המלך ירד עם השרים כדי להעלות את ההדיוט ושפל אנשים (אך עצם מציאותם של השרים אינה תלויה בההדיוט וקיימת בפ"ע), ובנדו"ד, עצם יצירתם, בריאתם וקיומם של השרים העליונים, המלאכים, היא בשביל עם ישראל! ואין לך ירידת השרים – כביטוי למעלתו של ההדיוט – גדולה מזו, שעצם קיומם תלוי בההדיוט, בעם ישראל.

lala897

New member
מה זה?

מאיפה הבאת את זה ומה זה אומר?אם תוכל לאמר את זה במילים פשוטות כי אני לא רגילה ללשון הזאת.

SupermanZW

Well-known member
מהות ה' בעוה"ז

הקטע דן במהות ה' בעוה"ז ורציתי לדון איתך על המשל והנמשל, קראי את הקטע, שאלי אותי מה לא ברור ולאחר מכן נדון באופן בו מבינים הליטאים את מהותו בעוה"ז לעומת הליטאים ונביא תימוכין מהקטע לשתי הדעות.

lala897

New member
ייאוווו

אני מה זה עייפה עכשיו אז אני אקרא את זה רק מחר.. (אם יהיה לי זמן) בכולופן, אני שמעתי שהחסידים טוענים שה' נמצא בכל מקום בתוכך, בתוך לחם (סתם דוגמא) ואילו ליטאים לא טוענים כך, משהו כזה. השכל שלי חלוד עכשיו.. אבל אלו דברים נוראאא גבוהים, כדי לדון את זה צריך לדון בקבלה וקבלה אני לא יודעת ואני גם לא חושבת שזה המקום לדון על קבלה בפורום. אבל יש את הקטע של הקדושה שהמשמעות שונה בין חסידים לליטאים, יש את הקטע של הצדיק שעפ"י החסידות ע"י ההתקרבות אליו אפשר להגיע לכוחות שאי אפשר להגיע בלי ההתקרבות. אני יפרט מה שאני יודעת על הנושאים האלה מחר- אבל אני ישמח לשמוע ממך עליהם גם כן.

SupermanZW

Well-known member
הקטע לא לקוח מהקבלה

אך בכל אופן מחר בערב לאחר שתביאי בפני את הנושאים שלא היו ברורים בקטע ואבהירם נוכל לדון בקטע גם מבלי לדון בקבלה, כמובן אשמח לדון איתך גם בקבלה (מחוץ לפורום) אך אני מעדיף להתחיל בקטע זה ולעבור לנושאים יותר גבוהים מאוחר יותר.

lala897

New member
אני יודעת שהוא לא היה בקבלה...

גם עכשיו אין לי זמן.. זה בערך הפסקת ארוחת ערב שלי אח"כ, היום נחתי בארוחות. זוועה. אני לא יכולה לדון בקבלה כי- דבר ראשון אני לא יודעת קבלה... דבר שני אני חושבת שקבלה זה נושאים גבוהים שרק אנשים שישבו שנים ולמדו תורה יכולים לקעת בהם. וסתם תזכור שקבלה זה לא תמיד פירוש לפי פשוטו, כי ככה מגיעים לטעויות בנושאי גלגולים, צואה בגיהנום, ועונשים בכלל. לא קשור לנושא אני סתם מוסיפה
ואני ימשיך לדון איתך גם במה שלא הבנתי מהקטע שהבאת וגם בנושאים שאני העלתי בעז"ה מחר או מחרתיים. אז נדבר..

lala897

New member
הסבר -

קדושה, אצל חסידים הקדושה היא עיקר המצווה (אם אני לא צודקת תתקנו אותי) שמעתי פעם מחסיד (שוב אם הוא לא צדק וקשקש לי שטויות תגידו) שעדיף ללכת לטיש של הרבי אם תחושת הקדושה שלך חזקה יותר מאשר לנענע לולב אם אתה לא מרגיש במעשה קדושה. לעומת זאת אצל ליטאים אומר ר' ישראל משקלוב שהקדושה היא מתנה שנתן ה' לנו בקיום המצווה. יש כאלה שזוכים למתנה ויש כאלה שלא, תחושת הקדושה שאדם מרגיש לא מעידה על רמת המצווה. אצל החסידים צדיק- כולל בתוכו את כל נשמות עמ"י ולכן הוא יודע להגיד לחסידיו באיזה דרך לעשות מה גם אם לא מדובר בעניין הלכתי. הצדיק משפיע על החסיד וע"י התקרבות אל הצדיק החסיד יכול להגיע למעלות גבוהות שהוא אינו יכול להגיע רק בכוחותיו. (דווקא העניין הזה תמוה לי , כי לכאורה לפי זה יש יותר תועלת בהתקרבות לצדיק מאשר בקיום המצוות, או שלא הבנתי נכון) אצל ליטאים הצדיק לפי דעתם לא כולל את נשמות כולם, אלא מייצג דעת תורה. (לא שאצל חסידים הוא לא מייצג דעת תורה אבל אצליהם זה יותר מזה)

lala897

New member
אם אפשר להקפיץ את זה לעמוד הראשי

? כי זה שינוי מרענן לפורום, נושא חדש שלא עלה. וחוץ מזה שאני רוצה לדעת עוד על זה ממכם.

SupermanZW

Well-known member
דברייך נכונים

אכן אצל חסידים הקדושה היא עיקר המצווה והעדפתו של החסיד איתו דיברת אופיינית לחסידים. אצל הליטאים קיום המצוות באדיקות ובדקדקנות חשוב יותר מתחושת הקדושה שחש האדם, וכפי שאמר ר' ישראל משקלוב תחושת הקדושה שאדם מרגיש לא מעידה על רמת המצווה. בקשר לתועלת בהתקרבות הצדיק שנראית לכאורה גדולה יותר מהתועלת בקיום המצוות לא כך הדבר משום שהחסיד מתקרב לצדיק ע"מ להיות מושפע ממנו, ללמוד ממנו, להצתדק, ולקיים את המצוות בצדקות ובקדושה רבה יותר, כך לומד החסיד את אורחותיו של הצדיק ומשתדל להפוך לצדיק בעצמו, ותמיד ישתדל להתקרב לצדיקים ממנו וללמוד אורחותיהם ע"מ שערך קיום המצוות שלו יגדל וכך גם התועלת שתצמח לו מקיום המצוות.

מתנדב

New member
SupermanZW, החסידים ייסד....

הבעל שם טוב, והליטאים מקורם מהמתנגדים שהיו בתקופת הבעש"ט...

השוני בין חסיד לילטאי

1)
הכובע 2) הקשר לאלהים: ליטאי בעת צרה פונה לאלהיו, חסיד פונה לרבו והאדמו"ר פונה לאלהים. 3) פסיקה: אצל הליטאי הפוסק האחרון הנו ההלכה, אצל החסיד הפוסק האחרון הנו הקבלה (כמובן כשיש סתירה בין ההלכה והקבלה)

מתנדב

New member
יוחנן, בדבר השני אתה לא צודק....

גם חסיד פונה להשם ומבקש ממנו ישועה, כמובן שהוא מבקש ברכה גם מהאדמו"ר, אבל זה עדיין לא סותר אחד את השני, ודרך אגב גם ליטאים הולכים לרבנים, הם היו הולכים להרב ש"ך זצ"ל, וגם היום יש להם רבנים שהם הולכים אליהם גם בשעת צרה שיברכו אותם, ושיתפללו בעדם...

באופן עקרוני אתה צודק

אבל לא חסר חסידים שלא ידעים שהם יכולים להתפלל ישר לאלהים. לגבי ליטאים שהולכים לרבנים, מזמן אני חושב שהליטאים של היום הם חסידים לכל דבר.

lala897

New member
וואי, אני מסכימה איתך במשהו!!

נראה לי שאנחנו יכולים לעשות מסיבה. יש הרבה ליטאים היום שנהיו חסידים בכמה דברים.

מתנדב

New member
הוצאתי לי את המילים מהפה...

גם אני חושב שהליטאים של היום הם חסידים...

lala897

New member
לא כולם אנחנו לא..../images/Emo8.gif../images/Emo9.gif

וגם חסידים בקטע הזה , לא בכל הקטעים..

כמובן שלא

"ההאם ההלכה יושבת בקנה אחד עם עקרונות הסוציליזם?" כמובן שלא. ההלכה מבוססת על קיום ציווי אלהי, יש לקיים כל ציווי אלהי גם כשהוא נראה בעיני בני אדם כאכזרי, כמו שהגמרא אומרת: האומר בקן ציפור יגיעו רחמך משתקין אותו. הסוציאליזם מבוסס על השקפה אנושית בלבד, ופעלת על פיו.

למעלה