יש לי שאלה!

sivangilad22

New member
יש לי שאלה!

היי, אני חדשה פה וממש נהנת לקרוא את השאלות ותשובות שלכם בנוגע לשפה.
יש לי שאלה בנושא שאני נושאת עמי תקופה לא קצרה ועדיין לא הצלחתי למצוא לה תשובה -
כשרוצים להפוך לרבים מילה המשמשת כתואר ומסתיימת באות י' - מוסיפים 'ים', לדוגמה - חילוני --> חילוניים, רלוונטי --> רלוונטיים.
אולם כשרוצים להפוך אותה מילה לשם עצם ברבים מוסיפים רק ם, לדומגא חילוני --> חילונים, רלוונטי --> רלוונטים.
מדוע החוק הזה לא חל על שם התואר/ שם העצם 'דתי'? בין אם רוצים להשתמש בה כתוארברבים או כש"ע ברבים אומרים 'דתיים' והמילה 'דתים' אינה קיימת. למישהו יש הסבר מדוע כך הדבר?
תודה! :)
 

trilliane

Well-known member
מנהל
נראה שלא... "כי ככה זה בעברית" יעזור?


בשפה (לא רק העברית) יש אין ספור דוגמאות למילים ולצורות שיכלו להיווצר (עקרונית) אך בפועל לא נוצרו ולא משתמשים בהן. מכיוון ששפות טבעיות הן יצירה אנושית שמתפתחת ומשתנה תמידית ולא תוצר של מתכנן קפדן יש בהן לא מעט חריגות מהפרדיגמה (ה"טבלה" המסודרת שבה הכול במשבצת) ו... ככה זה.

אולי באקדמיה ללשון ידעו יותר; מציעה לך לפנות אליהם כשיחזרו מהחופשה (ב-26/8). בינתיים מצרפת קישור לתשובה שנתנו בנושא (אבל לא עונה על שאלתך):
http://hebrew-academy.huji.ac.il/sheelot_teshuvot/SugyotBeIvrit/Pages/25031011.aspx
 
למעלה