יש לי שאלה

יש לי שאלה

ויקי בן שנה ושבעה חודשים, כל דבר שמציעים לו "לא רוצה" הוא מתנגד, הוא ממש נלחם בנו ולא מוכן לקבל את מה שאומרים לו. גם מתוך שינה הוא "לא רוצה" ובוכה מתוך שינה. לפעמים הוא משתולל מבכי, ובבית רובצות שתי דעות האחת של בעלי שצועק עליו והשניה שלי שאני תופסת אותו מחבקת אותו ומדברת איתו עד שהוא נרגע. השאלה היא למה זה קורה לו, ומה עושים כדי להרגיע אותו. ומי מאיתנו צודק.

לאה_מ

New member
שאלה קשה...

אני אעלה כמה שאלות - את לא חייבת, כמובן, לענות עליהן כאן - את יכולה להשתמש בהן בתור חומר למחשבה כדי לפתח עם עצמך את הנושא: למה פעוט בן שנה ושבעה חודשים צריך להתנגד לכל דבר? מה כבר אומרים לו שהוא כל כך לא רוצה לקבל? על מה העימותים שלכם? מה אתם עושים כשהוא אומר "לא רוצה"? איך אתם מרגישים כשהוא אומר את זה? ניסיתי לחשוב על הסיטואציה, ואת יודעת שגם לי יש בבית בן שנה ושבעה חודשים, ואני כמעט לא מוצאת נושאים שבהם הוא יכול בכלל להתנגד. למה? הרבה מאד דברים בסדר היום שלנו מתוכננים לפי אורי, ולא להיפך, אז למה הוא כבר יכול להתנגד? כשאני מציעה משהו לאורי והוא מסרב, אני בודקת שוב את עצמי - האם יש טעם מבחינתי בכלל להתווכח על הנושא הזה. למשל, אם אנחנו בגינה ואני רוצה לעלות הביתה ואורי לא רוצה, אני שואלת למה אני רוצה לעלות? האם יש משהו דחוף שלא סובל דיחוי, או שאנחנו יכולים להשאר עוד קצת בגינה? אם אני רוצה להלביש לו בגד מסויים והוא לא רוצה, אני מנסה לחשוב מה מפריע לו - אולי הבגד הזה לא נוח לו, האם הוא יסכים ללבוש בגד אחר? למה כל כך חשוב לי שהוא ילבש דוקא את הבגד הזה? ילד שצועק "לא רוצה" ובוכה מתוך שינה כנראה מרגיש שהוא נמצא כל היום במצב של הגנה על דעתו מפני שרירותם של אחרים (זו תחושה סובייקטיבית, אני לא אומרת שאתם עושים לו משהו אובייקטיבי רע). זה מזכיר לי את אחי הקטן (שהיה רב עם אחי האמצעי מתוך שינה) אבל בגיל הרבה יותר מבוגר. לגבי התגובות להשתוללות - אני בעקרון איתך, אבל אני חושבת שאתם צריכים גם לשאול את עצמכם - מה עובד? אצלנו, למשל, צעקות פשוט לא עובדות. הילד רק עוד יותר בוכה (כי עכשיו הוא גם נבהל ונעלב מהצעקות) - אז זה לא ממש אפקטיבי, נכון? אני חושבת שאמפתיה והכלה הם כלים מצויינים להתמודדות עם התפרצויות, אבל את צריכה למצוא את הדרך שמתאימה לך ולויקי. אני אנסה למצוא לך קישורים לדיונים בנושאים דומים שהיו כאן בעבר.

vered4

New member
לפעמים לא צריך לוותר אלא פשוט לחכות

לילד בגיל הזה קשה לעבור מהר ממצב למצב. אתמול למשל אמרתי לילד שלי, בוא צריך ללכת לישון, התגובה המיידית, לא רוצה. לא התווכחתי ואחרי כמה דקות אמרתי שוב, ועוד פעם. הכל בטון נעים ולא מתווכח ובצרוף חיבוק ונשיקה. בסופו של דבר אחרי שלקחתי אותו למיטה, הוא לא התנגד בכלל.

אפרתש

New member
לחבק ....

צעקות לא יעזרו. ה"תועלת" בצעקות היא שהן מפחידות, ואני לא חושבת שזה מה שאתם רוצים. בפרט בלילה - עצוב לשמוע שהוא צועק מתוך שינה. משהו מאד מטריד אותו. ואם משהו מטריד אותו, הפתרון הוא לחבק ולהרגיע, לא לצעוק. משהו שאמר לנו איש חכם, ואולי תגידי את זה לבעלך - אל תשברו את הילד. אם בעלך יצעק, אולי הילד יפסיק להתנגד, מתוך פחד. ואז מה יהיה לכם? ילד מפוחד, מסוגר, נטול בטחון עצמי. צריך ללמוד לא לקחת את זה אישית. זה שהוא מתנגד זה כי הוא בגיל כזה שהוא לומד לבטא את עצמו, ונהנה להבין שגם הוא בן-אדם וגם לו יש רצונות. תוכלו לעזור לו בזה שתיענו לרצונותיו. אם מפעם לפעם תקבלו את מה שהוא אומר, יהיה לו יותר קל לקבל את מה שאתם אומרים בפעמים אחרות. תחשבו מה עקרוני עבורכם, ומה לא. ועל מה שעקרוני - אל תלחצו אותו."רוצה בננה?" לא רוצה? לא צריך. שיטה שלפעמים עובדת זה לתת לו אפשרויות בחירה "רוצה קלטת או סיפור?" ככה גם הוא בוחר, וגם הבחירה שלו היא מתוך המגוון שמתאים לך באותו רגע. אני מבינה שהוא בן בכור. כל הילדים עוברים את התקופה הזאת. דוקא כשלא נלחמים בהם, היא עוברת הרבה יותר מהר.

אכן, בן בכור

אני עובדת בשיטה שלך, עכשיו אני צריכה לעבוד על זה שבעלי יעבוד בצורה כזו

zimes

New member
לא לא לא לא לא

זה מין נאום כזה של הדולבון. אחרי שהוא נואם, הוא מתחיל לעשות מה שהוא באמת רוצה. דוגמה אחת היא הכסא של האוטו - הוא נכנס, ונעמד בכסא. לעזור לו לשבת מתקבל בהרחקה של היד שלי "אל תגעי בי", וגם "אל תגעי בכסא". אחרי כמה קות, כשענין העמידה מממוצה, הוא מתישב *בעצמו*, אנחנו קושרים, ונוסעים. אז זה מעיק, מנג´ס, וצריך להשלים עם זה שלוקח 10 דקות מהיציאה מהבית ועד שמניעים את האוטו, אבל נאום ה"לא לא..." לא באמת יוצר מריבה. לגבי הבכי מתוך שינה - אני לא רואה מה אפשר לעשות פרט ללחבק....

נעה גל

New member
אני מתחילה לחשוד שיש "טיפוסים" כאלה

(או שאנחנו עושים משהו ממש בסדר
) לאיתמר (בן שנתיים) אין שימוש מופרז ב"לא רוצה". אני לא יודעת אם הדבר נובע מאישיות או שהתרופה שהקדמתי למכה באמת עזרה: איתמר ביקש להיות עצמאי מגיל מאוד צעיר. כבר מספר חודשים שהמילה הכי נאמרת אצלנו בבית היא "אני" (בשבועיים האחרונים נוספה גם - "שלי"
), אז אני נותנת לו לעשות הכל לבד. אם הוא צריך הוא מבקש עזרה. הוא מטפס ויורד לבד במדרגות (בעמידה!), הוא חותך לבד עם סכין (סכין מריחה כמובן...), הוא מסתבן לבד באמבטיה, הוא יוצא לבד מהאמבטיה, הוא מטפס לבד לכיסא הבטיחות באוטו, הוא פותח וסוגר בעצמו את דלת האוטו (עם המפתח) - בקיצור, הוא עושה הכל לבד. אנחנו לא מציעים. לא בא לו ללכת הוא מבקש על הידיים, לא בא לו לחתוך את השניצל לבד הוא מגיש לי את הסכין וכו´. הכל לוקח אצלנו הרבה יותר זמן (לפחות בהתחלה כשהוא היה פחות מיומן), וגם הרבה פעמים הבית נראה כמו סדום ועמורה (במיוחד כשהוא מנסה לחתוך שניצל ויש גם אורז בצלחת), ולא תמיד הוא יוצא הכי נקי מהאמבטיה. ולמרות שהרבה פעמים אין לי סבלנות לדברים אחרים, כאן, אני מאוד משתדלת לא לאבד את הסבלנות. ולפעמים לא צריך להציע אלא להגיד - לדוגמא, אין טעם להגיד לילד בבוקר כשממהרים לגן "רוצה ללכת לגן?" הרי בסופו של דבר באותו רגע, לא מדובר על בחירה שלו, אז כדאי לדעתי, במקומות כאלה להגיד משפטים עם נקודה בסיומם. ובסוף בסוף, אני חושבת שלאה שאלה שאלות נוקבות, שכדאי שכל הורה ישאל את עצמו לפעמים. יש לנו נטיה ליפול מאוד בקלות לתוך "מלכודות" ביחסים עם הילדים שלנו.

עדכון טרי מלפני מס´ דקות

אז לאחר שיחה טלפונית אמנם עם בעלי, הבאתי אותו למסקנה שאסור לצעוק על הילד וזה לא יעזור אלא רק בדיבורים. אז אני מקווה שמעשית זה יחטוף תאוצה. פתאום אני כל כך מתגעגעת אל ויקי, יש לי עוד שעה וחצי עד שאני אראה אותו...

לאה_מ

New member
../images/Emo13.gif קחי בחשבון, שקל לשכנע ברמה

התיאורטית, אבל קשה מאד לשנות התנהגות (אני מתכוונת, כמובן, שעם כל הרצון הטוב של בעלך, אני בטוחה שזה לא יהיה קל עבורו). תתכונני לכך שזו לא השיחה האחרונה שלכם בנושא הזה.

כתבתי את זה כבר איפהשהו אז

אם קראתם תתעלמו: כשתפסתי את עצמי מתפרצת שוב ושוב על הילדים בגלל שטויות הכי טיפשיות בעולם, ניסיתי לבדוק מה התהליך, כלומר איך קורה שזה מגיע אליי ככה. גיליתי את התשובה ולמדתי לעצור את התהליך באמצע. מאז יש פחות צעקות בביתנו. כמובן שאף פעם לא צעקתי עליהם כשיטה חינוכית. ופייר? לא נראה לי שגם בלעך עושה את זה. לצעקות נגררים כשנלחצים. מה הוא אומר לעצמו בראש לפני שהוא צועק? "הילד הזה חייב לשמוע בקולי!" או משהו כזה? פחד מאובדן שליטה? סליחה על הפסיכולוגיה בגרוש אבל אצלנו זה פעל. עוד שיטה לא להגיע למצב של צעקות- לפתור את הבעיה לפני שהיא עיצבנה אותי, או לתת לבן זוג הלא עצבני לפתור אותה. לפעמים כשאני מרגישה שהכל יותר מדי בשבילי אני פשוט הולכת לחדר, סוגרת את הדלת ונותנת לחבר´ה לפרק את הבית. גיליתי שזה זול יותר מאשר להיגרר לצרחות ואיומים. כשיוסי בא ומוצא את החורבן
הוא משכיב אותם בשקט במיטות. כמובן שזה לא קורה כל יום, רק בימים ממש ממש קשים...

לא, זה בעיברית?

כי אני דוקא אוספת ספרים של הורות- כלומר רק את הטובים...יש לי כבר מדף שלם...

לאה_מ

New member
כן, ואת בהחלט יכולה להוסיף לאוסף.

"הורות יעילה" מאת ד"ר תומס גורדון. כשצולחים את הסגנון האמריקאי המעצבן ביותר, ואת התרגום הלא משובח במיוחד, מקבלים ספר עם תובנות מעניינות.

גם לנו יש התקפי היסטריה בערבים...

ראינו שזה קורה יותר כשהוא "עובר את השעה" או שסדר יומו מופר בצורה קיצונית, או בקיצור מעייפות. לכן אנחנו משתדלים עכשיו יותר להקפיד על הזמנים. לגבי התגובה שלנו: לחבק בד´´כ לא עוזר אפילו שעה, אז אנחנו מנסים להסיח את דעתו, יוצאים לטיול וכדומה (באחד בלילה זה מרענן במיוחד
) ובד´´כ משתדלים לעשות את זה לפני שהבכי התיש אותנו והביא למצב של צעקות, שבטח לא מרגיעות אף אחד אז אין מה לדון בהם...מילא שיטה חינוכית לא מוסרית שעובדת, אבל אחת שלא עובדת, חבל על הדיון. משה בכלל ילד שקשה להרגיע אותו אם כבר הוא נכנס להיסטריה והייתה תקופה שאפילו פנינו לפרחי בך. כרגע זה יחסית מאוזן. הכל עניין של טמפרמנט (וסף התיסכול), תקופה בחיים שלו (למשל גיל שנתיים הוא גיל מלחיץ לכמה ילדים, אולי גם לבנך? כל העצמאות הזאת שפתאום צריך להלחם בשבילה...משה עדיין לא שם, הוא בן שנה וחמישה, אבל אני די זוכרת את זה מהגדולים, זה לא פשוט לאף אחד), ועוד משהו שאין לי מושג איך קוראים לזה, אבל זה משהו כמו "רמת הלחץ הרוחני" של ההורים והסביבה. אצלנו זה תמיד גורר נסיגות בהתנהגות של כל הילדים, כל אחד בהתאם לאופיו ולמקום החלש שלו: אחת מרטיבה, אחד מתבכיין וכועס על כל דבר, ואחד נכנס לקריזות. מקווה שעזרתי במשהו...

לאה_מ

New member
בקשר ל"רמת הלחץ הרוחני" של ההורים.

אני בדרך כלל טיפוס די רגוע. אבל קורה שהיה לי יום גרוע בעבודה, שסתם יש לי כאב ראש טורדני שלא מרפה, שאני יודעת שיש לי משהו ענקי להכין למחר ואין לי שום סיכוי לסיים אותו כמו שצריך... ואני חוזרת הביתה לחוצה. לא משנה כמה אני אשתדל להשאיר את הלחץ הזה בחוץ לפני שאני נכנסת הביתה, הילדים מריחים את זה ברגע שאני נכנסת. בימים האלה הם כמעט בלתי נסבלים עבורי. זה ימים שבהם אני מייחלת ששי יחזור כבר מהעבודה וישחרר אותי מהם. וזה לא רק סובייקטיבי - יש בזה מידה מסויימת של אובייקטיביות, כלומר, הם באמת עושים מעשים שהיו מרגיזים אותי גם בימים כתיקונם. ומה שהכי גרוע הוא, שבימים האלה, אני הרבה פחות פתוחה לפתרונות יצירתיים, והרבה פחות נמרצת בשביל ליזום בילויים בחוץ או בילויים מעניינים בפנים, ובאמת מה שיוצא זה פשוט יום רע לכולם. הפתרון, אם אפשר, זה באמת להזעיק עזרה (או בכל זאת לגרור את עצמי לחברה או משהו כזה - גם מקום לפרוק את התסכול שלי, וגם שהילדים ישחקו בצעצועים של אחרים (שזה תמיד יותר מרגש מאשר לשחק בצעצועים שלהם), עם החברים שלהם, ויעזבו אותי בשקט).

למעלה